Предлагат при дълго боледуване или майчинство да се намалява отпуската

При дълго отсъствие от работа по болест или заради майчинство да се намалява броят на дните платена отпуска. Това предложи икономистът Петър Ганев на дискусия, посветена на Бюджет 2012 г., цитиран от Дарик радио.

Обратно в новината

Коментари - Предлагат при дълго боледуване или майчинство да се намалява отпуската | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От майките и от болните хора ли ще печели тази държава? При криза трябва да се даде там, където няма, като се вземе оттам където има.

маика им да ............. на тези "икономисти" *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Снощи го слушах този Петър Ганев по една от телевизиите.Този човек, който има още жълто около устата, пак говореше само глупости,.Но е така когато в института за пазарна икономика получава голяма заплата и защо да не прави подобни предложения

Не, според мен другари най добре е да се вкарват в затвора! За да не отсъстват друг път.Да видят пример как някой държавни служители не са си ползвали отпуските 20 год.Ето това са хората за еталон.Ще ми се тункват...

Не разбирам този мазохизъм - доброволно да се отказваш от социални придобивки. Ами дай да се върнем в Дивия запад. Там жена ти ражда директно пред машината във фабриката.

Този умник или не е раждан от майка или много си я мрази! Такова изказване е за затвора! Чии деца ще му плащат пенсийката след някоя друга година?!?!? Да излезе и да се извини публично на цяла България. Вместо да се занимават със сивата икомоника и хората, които укриват данъци и доходи, седнал да се занимава с болни хора и майки - страхливец и подлец!!!

Евала!

Toя "икономист" Петър Ганев що не взема да му кръцна гръцмуля, че гледам само се мъчи. Майката не си почива вкъщи докато гледа децата бе, мекотело жалко! Не напразно това се води ТРУД и се заплаща като такъв! Абе кажете къде живее тоя прошляк, Петър Ганев?

Поредната изцепка!Нема, нема, па някой се изхвърли, ката айколат, на разгорищена магистрала.

съвсем повърхностно изследване на т.н. "новина" говори, че ГЕРБ е изчерпало хазната и няма пукнат лев за социално осигурените Българи в това число и държавни чиновници. Използват за пред обществото на вид малоумни младежи с вид на истински членове на партията на Борисов като мюрета за да повдигнат въпроса и да подготвят обществото за тъжната истина - пари няма да има за никой, освен за членовете на спечелилата изборите партия. Като цяло - подобни предложения, могат да бъдат прокарани само за т.н. бюджетни служители или хранениците на т.н. ни държава. Подобни предложения, обаче са и против духа на кой да е закон, приет на основание конституцията на РБ, противоречи на основите на правото, морала и цялата схема на социално осигуряване, както противоречат действията на всички некомпетентни малоумници от управляващата партия ГЕРБ.

GENOCID

Това е политиката на държавата , да изпукаме от глад и болест, досега без приходи или с малки заплати, сега и бе болнични и отпуск, верижно ще падаме , представяте ли си какъв модл грип ще се пръкне , като няма да можеш да си в къщи да се лекуваш и това е най- малкия проблем.Така ще забогатее държавата , няма болнични да плаща , няма отпуск, няма пенсии с един куршум цяла държава

Неправилно е да се намалява полагаемият се платен годишен отпуск,когато лицето е било в болнични и или в отпуск за отглеждане на дете до 3 годишна възраст,но е редно този натрупан отпуск да се ползва изцяло веднага след прекратяване на отпуска по болест или майчинство и лицето едва след това да се връща на работа,като база за изчисляването му следва да бъде последният отработен месец преди излизане в болнични или майчинство,за да не се деформира фонд работна заплата.

Дано този "специалист" се разболее сериозно, за да си почине от работа.

Дано този господин се разболее, да немогат да му поставят диагноза и вместо да се лекува и оздравява, да се влошава все по-вече и по-вече и накрая да гушне букета!Да видим тогава, дали като е болен си е почивал или се е мъчил, като грешен дявол и отгоре на всичко е останал и без пари, заради скъпите лекарства и т.н.....Като опъне петалата ще видим "как ще се върне" жизнен и пълен с енергия и идеи на работа.

Във всички държави по света стимулират по всякакъв начин майчинството...рискуваме на следващите избори до няма българи...само цигани и турци...да се напрегнем да привличем чужди инвестици, а не да взимаме от народа си...защото много май му дойде..и като му писне не се знае какво ще стане...

като гледам това е и целта - ние пречим!

АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДА МЕ ЛИШАВАТЕ ОТ ПОЛАГАЩАТА МИ СЕ ПЛАТЕНА ОТПУСКА!!! ТОВА, ЧЕ ПОВЕЧЕТО РАБОТОДАТЕЛИ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА СИ ПОЛЗВАШ ОТПУСКАТА СЛЕД МАЙЧИНСТВО, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСИЧКИ ПРАВЯТ ТАКА! МОЯТ РАБОТОДАТЕЛ ЩЕ МИ ПОЗВОЛИ ДА СИ Я ПОЛЗВАМ, ЗАЩОТО Е КОРЕКТЕН! ПЪРВО СЕ ОПРАВЕТЕ С ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ В СИВАТА ИКОНОМИКА!!! ОСТАВЕТЕ НА МИРА ТЕЗИ, КОИТО СИ ПЛАЩАТ РЕДОВНО И РАБОТЯТ КОРЕКТНО!

Абсолютно съм съгласна. Ако искат да увеличат доходите, нека не го правят със съкращения на отпуски. Дрън-дрън, и колко ще се спести от това?! Трябва просто да се прекратят данъчните измами и да се освети сивата икономика...

Личи, че тези "големи" експерти никога не са гледали деца!!! Простотиите в тази страна просто нямат край!България на 90 % се състои от бедни и уморени хора, които вече нямат сили не да работят, а да живеят!!!!!

ПО-СЛАБОУМНА ИДЕЯ ОТ ТАЗИ НЯМА, ТОЗИ ИДИОТ АВТОРА ЯВНО Е НЕДОРАСАЛ И НЕДОГЛЕДАН ОТ МАМКА СИ ЗА ДА РАЖДА ТАКИВА 'ИДЕИ' ПЛОД НА БОЛНАТА МУ ПСИХИКА........

Време е крематориуми ! Така де, щом има проблем с платежоспособнота на даден индивид , право там! Ех ,жалко ,че сме уж "живеем" в 21 век !

Предлагам да се намалят циганите, депутатите, магистратите, военните и най-вече мутрите!

Аз предлагам да застреляме няколко икономиста. Произволно избрани. Просто ей така за кеф.

За да е вълка сит и агнето цяло предлагам майчинството да се увеличи с полагаемата отпуска за всеки отделен случай. Не забравяйте господа вносители на промяната, че работещите майки са тези които генерират БВП, а не тези просто ползващи различни социални плащания които въобще не дирят такава отпуска. Вие репресирате с това предложение само социално активните майки, правещи всичко възможно да отгледат добре децата си и да им осигурят добър стандарт на живот. Това е дискриминация към тях и толериране на майки, които се интересуват само от социалните плащания но не и от децата си.

По малко глупости и повече разум.

А като тръгне майката на работа след майчинство и заведе детето си на ясла - честото боледуване на детето докато се социализира в детското заведение с какви болнични ще се даде, или дай направо болни да ги водим децата на ДГ

Пак сложихме каруцата пред мага рето.Хванахте се за отпуските на майките ,а защо никой не казва че много от така наречените биз- несмени дават на своите работни- ци манималната заплата защото било криза , а самите те харчат за къщи коли почивки за тях няма кри за.Проверете собствениците и до- говорите на работниците, които работят с договор за свършване на определена работа с години на ред за да ги държат в шах ,че все- ки момент могат да ги изгонят за- щото в страната има криза.Криза- та май е оправдание за много от тях да дават малки заплати ,да заплашват работниците си ,че ще ги съкратят.За тях няма криза

Още една тъпа идея!!!А пък,ако се приеме и узакони, това още по-вече ще затвърди мнението ми, че държавата ни е прогнила от всякъде и трябва час по-скоро да се изнеса от нея.Дано този господин се разболее, да немогат да му поставят диагноза и вместо да се лекува и оздравява, да се влошава все по-вече и по-вече и накрая да гушне букета!Да видим тогава, дали като е болен си е почивал или се е мъчил, като грешен дявол и отгоре на всичко е останал и без пари, заради скъпите лекарства и т.н.....Като опъне петалата ще видим "как ще се върне" жизнен и пълен с енергия и идеи на работа.

Предлагам за вски,който си позволи лукса да се разболява по време на (Дянков) криза, без никакво колебание-куршум в челото, за пенсионерите, също, за какво са ни тия паразити-куршум и точка! А проблема с "прекалено" високата раждаемост да се реши радикално чрез в ъвеждането на задължителен медицински стерилет на всички от 11г до 5 0 години, кви са тия луксове, щеми раждат деца по времето на(Дянков) криза!

Ами аз тогава пък предлагам да не плащаме здравно осигуряване и вноски към фонд майчинство и безработица. Защо да се осигурявам, след като ми се отнемат насилствено привилегиите?!

Ами аз тогава пък предлагам да не плащаме здравно осигуряване и вноски към фонд майчинство и безработица. Защо да се осигурявам, след като ми се отнемат насилствено привилегиите?!

Ами аз тогава пък предлагам да не плащаме здравно осигуряване и вноски към фонд майчинство и безработица. Защо да се осигурявам, след като ми се отнемат насилствено привилегиите?!

Още идеи - майките да плащат на държавата, че ги търпи да я пълнят с непълноценни до 16 г. и неработещи индивиди; а болните да се избиват със закон - от тях полза няма! А да, и близките им да плащат данък за това, че имат болен в семейството (например)!

Абе честно казано майките са основен замърсител на околната среда. Имаше тука една статия за памперсите... Какви отпуски? Еко такса трябва да им се удържа. А сериозно: нашето икономическо законодателство, както и останалото е правено на парче, необмислено и безотговорно, затова и съдържа тонове противоречия и направо безсмислици. Може би е време за Велико народно събрание, промяна на Конституцията и тотално хармонизиране на всички останали закони (пренаписване).

Откъде се пръкна това недоразумение с такива асоциални идеи. Вместо да се стремим да запазим и малкото социални придобивки, които все още имаме някакви малоумници ни съветват как още повече да не раждаме и да обедняваме, ако недай Боже се разболеем по-тежко! Е, на това му казвам див капитализъм!

Искам да попитам аз този господин - Защо не намалят отпуските в държавния сектор?! Голяма част от тези служители също не работят дори през цялата година, просто ходят на работа. Отпуската е за да можеш да си починеш пълноценно. Когато си болен не си почивка доброволно. А по време на майчинство така хубаво си "почиват" майките, че просто няма какво да коментираме. Нищо работа е това да ставаш по 5 пъти през нощта, да тичаш като обезумял за какво ли не, и изобщо това да се грижиш за малко дете е фасулска работа. Но в този ред на мисли - те и учителите в детските градини нямат нужда от отпуска, защото си "почиват" докато гледат децата ни ;)

Да питам само... като си вземеш отпуската след отпуската по майчинство и от детето ли си почиваш? Тъпо е наистина две години да си в отпуска по майчинство и след това и да ти се полагат още 40 или 50дни платен отпуск...за болничните и аз съм съгласна, че когато боледуваш не си в почивка по собствено желание а по принуда...

Като си вземеш отпуска си водиш бебето на почивка, без да почиваш ти естествено..

Точно така е! Браво

Аман от мързеливци, това никъде по света го няма - отпуска върху отпуската, нормално, правилно и честно е да отпуската да се изчислява върху реално изработеното време през годината, а сега какво е... майка след 2 години отпуска по майчинство има още 2-3 месеца насъбрана отпуска. Това е смешно. От какво точно недоволствате и какво точно ви е социално слабото, проблема е в мързела

В този ред на мисли, я кажи нещо за работливите цигани, магистрати, военни, олигарси? Всички ги издържаме ние и само нас дерат

Като родиш и отгледаш дете, тогава ще наричаш майките мързеливи..защото при майчинството няма почивка, там се работи 24 часа.. но малоумници като тебе и като ония, които са го предложили няма как да го разберат докато не им се случи!

Чакай, чакай малко. Никой не обвинява майките в мързел. Става въпрос за следното: В малка фирма, жена излиза за две години по майчинство. Работодателят назначава временно втори човек. На майката държавата плаща платеният отпуск по майчинство. Другите работят две години и всеки получава полагащият му се платен годишен отпуск. В края на двете години, майката идва и си иска същия за двете години , в които на нейно място друг е работил и е ползвал отпуск за това работно място. На какво основание останалите работници и работодаделят ще плащат за това? Тези пари все от някъде трябва да дойдат???

След като има данък в/у данъка, може да има и отпуска в/у отпуската :)

Човешкият мозък е ограничен, но човешката ГЛУПОСТ е БЕЗГРАНИЧНА!

Ето ти една причина да се разболяваме по-често... И още една причина българските лекари да станат още по-корумпирани!

След 20г. съвсем няма да има кой да работи и положението ще е още по-зле. Опитват се да закърпят временно дупките, не стимулират раждаемост, а точно обратното. Да не говорим пък ,че многодетните семейства на работещите и плащащи данъци българи не се стимулират по никакъв начин. Просто и малкото родени деца след време няма да са в България, а ще бачкат за други икономики. Тъжно.

тоя малоумник не знам откъде го намериха с тия идеи. Надали никой не се е сетил за това досега, дори и аз съм се питал за какво е тая отпуска, но има смисъл в нея. Няма да мислят в посока опростяване на нещата, ами пак се целят към поредната врътка, за да може после да кажат - я земи тука един акт - да си чел закона.

Предлагам и на господа депутатите да не им бъде изплащани болнични и отпуски поради това че повечето не ходят на работа (не че на някои ще им се познае )също така на тези които не ходят на работа тези дни да не им се признава за друдов стаж

Напълно те подкрепям! А какво стана със заканата на ББ, че който отсъства от заседанията в парламента ще бъде изгонен?!?

Има резон в предложението от гледна точка на какво? Точно тези хора, които са болни или по майчинство, които в момента получават 240 лв. те ли трябва да помагат на държавата? Пак от тях ли трябва да се вземе? Защото всичко друго окрадоха, че единствено работещите трябва да се доят, та сега вкараха и нотка ние да сме помагали. Колко повече бе???

Какви са тези глупости бе г-н Ганев? Що за безумие е това? Според теб една жена като е в отпуск по майчинство си почива??? Или пък си като си болен?! Що не вземете да измислите как да накарате циганите да работят и как хората да ги осигуряват на реалните им заплата, вместо да бълвате простотии....

Като неуспя финансовия министър да се пребори с военните ,отново обърна удара си към слабите.По статистика сме най-бързо намаляващото население ,а нищо не се прави за увеличаване на раждаемостта при интелегентните хора.Раждаш обикновенно след като си завършил институт и си поработил 1-1/12г ,но свръщане назад 24 м за изчисляване на майчинството означава че ако неискаш да получаваш майчинство колкото мин заплата,трябва да го отложиш .А след това се чудим защо имат хората по 1 дете.А за отпуската нямам думи!!!ИКОНОМИСТИТЕ ЯВНО НЕ СА ХОРА С ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ,а роботи виждащи само цифри

Очевидно цялата финансова политика е насочена към това населението да изчезне колкото се може по-бързо. 1. Увеличаваме пенсионната възраст почти доживот, 2. Морим тези дето са успели да доживеят до пенсия с мижави пенсии, 3. Правим всичко възможно хората, от които се очаква да обновяват нацията - т.е. да раждат деца, да не могат да си позволят този лукс преди да са навършили 30 години (да се изучиш, че да натрупаш стаж за да ти плащат майчинството ...), 4. За тези, които доживеят да си родят дете въпреки всички усложнения и законови пречки, следват наказания - намаляване на майчинските, намалйване на отпуските и т.н.. 5. За самото дете - също наказания - няма места в детските ясли и градини, няма и баба и дядо които да го гледат - справка т.1 и т.2. В същото време е достатъчно да си циганин за да не плащаш нито сметки, нито данъци, нито да работиш, а само да получаваш всичко на готово и да цвъкаш по 15 чавета. Така че наистина скоро в България българи няма да останат, но ми е интересно когато останат само циганите - кой ще работи за тях?!

Аз пък предлагам да плащам по-малки здравни осигуровки щом ми откажат направление. Интересно - на никой не му пречи, че циганките взимат помощи и майчински без изобщо да са работили. Толкова ли е трудно да прекопаят градинките и да изчистят улиците, за да си заслужат помощите.

има резон в предложението. Не само държавата трябва да помага на хората а и хората трябва да помагат на държавата, когато е затруднена.

Как помагат циганите? А олигарсите? Като видя да помагат те, ще помогна и аз - доброволно, а не насила като сега

Ами тези в Парламента, в управлението, в държавната администрация не са ли хора на тази държава, че не пускат нищо да е в техен ущърб??Нека се откажат от високите заплати и бонуси, нека се откажат от големите си отпуски, нека се откажат от привилегиите си, нека се откажат да им се задоволяват капризите и още много могат да се изброят...И мога да ви кажа със 100% сигурност че от това ще влезнат много повече пари в бюджета отколкото от този геноцид който провеждат над тези които им осигуряват посоченото по-горе..

Да си продаде два- три имота новоизбраният президент и да подпомогне с парите държавата. Също и останалите министри.Що все от бедните се иска да помагат?

като ви чета коментарите и губя всякаква надежда да се оправим.....

Докато човек е в болничен "почива ли бе"- в някои случай човек едва бере душа, когато е болен.САМО БЪЛГАРИТЕ СМЕ КАТО ОВЦЕТЕ - КАКВОТО НИ КАЖАТ ТОВА Е И НИЕ ТЪРПИМ И ПОНАСЯМЕ БЕЗУМНИТЕ ИДЕИ НА ...(ПО ДОБРЕ ДА ЗАМЪЛЧА).

Предприятие 50 човека, на ръба на оцеляването. По майчинство 5,отпуските за тях са с осигуровките 2-3 хиляди.Всяка година трябва да плащаш 5 -6 хиляди болнични/първите три дена/ Ако пък се пенсионира някой през годината две или шест заплати.Та господа всезнаещи какво ще кажете по въпроса.Приветствам предложението на Ганев

Ами когато приемаш сужители предварително си ги проучи- да няма евентуално бъдещи майки, бременни и евентуално пенсионери и тогава сеоплаквай!!!!!

Ами ако искаш 50 човека да ти бачкат на теб, ще мислиш как. Едва ли някой от тези 50 човека живеят като теб, коли, жени и други екстри ;-)

На каква заплата се осигурат работниците в тази фирма?Колко данъци се крият годишно?Колко къщи и коли има собственикът?В коя държава си заведе семейството на почивка?Имам и още питания, ама знам, че отговор няма да има.

И аз споделям мнението че щом майките ще бъдат лишени от отпуск българите ще станат малцинство - как не ги е срам. Това злобно човече Петър Ганев явно няма деца- такива думи ми идва да напиша от ярост,че....

ри тези плащания на майките и 2 год.пл.отпуск, пак не раждат.Къде има толкова платен отп. за гледане на дете?Знаете ли как е в САЩ? Е нека и тук стане така и тогава ще ги питам мамите,дето все им е малко..........Нашло,та зашло.

А защо не раждат? Защото повечето имат проблеми и не могат да си позволят лечение. Защото в тази криза как да стоиш вкъщи и една година да получаваш 240 лв и като се върнеш на работа те чака или уволнение или липса на отпуск? Лесно е да се говори. Когато обаче опре до теб надявам се все още да мислиш така. Успех.

Как е в САЩ?? Защо много българки предпочитат там да раждат? Колко са детските??

А защо непрекъснато трябва да се срявняваме с американците???????