Растат страховете от радиоактивна храна и вода

Световната здравна организация заяви, че регистрирането на радиация в храни след атомната криза в Япония е по-сериозен проблем от първоначално очакваното.

Обратно в новината

Коментари - Растат страховете от радиоактивна храна и вода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не се тревожете! И още няколко централи на експлоадират, няма да измрем ! Природата знае какво прави! Ходете на работа, гледайте си семействата и не мислете за такива неща. Сега времената са други.Природата мисли за вас ! Ще се убедите !

Периодът на полуразпадане на радиоактивния йод е 14 дни. Това означава, че след две седмици, от първоначалното количество йод, попаднало някъде, ще е останала само половината, а след още 14 дни ще остане четвърт от него.И т.н. По същия закон намалява и радиоактивното излъчване.Следователно, достатъчно е няколко седмици да не се консумират храните, които може да са замърсени с йод и след това те стават безопасни. Иодните атоми вече просто ги няма, защото са се "разпаднали" т.е. превърнали са се в други частици, които не са радиоактивни. Това се отнася и за водата и за всичко друго, което е замърсено с йод! Процесът на разпадане не може да бъде ускорен или забавен!Но с него можем да се съобразим и да знаем как да се предпазим! Учете физика - физиката е полезна дори и за вашето здраве! :))

Йод 131 е с период на полуразпад 8 дни, другите изотопи на йода са с доста по-кратък живот с изключение на Йод 129, който има период на полуразпад над един милион години

А нещо за периода на полуразпад на радиоактивния Цезий 137 да кажеш? Защото и той е налице и въпрсният му период е малко над 30 години. Полуистините не са никак здравословни.... А иначе ние физиката си я знаем достатъчно.

Добре добре ти що не отидеш да ги консумираш тия храни след месец да речем като толкова много знаеш

Ще вземе да гръмне този 3ти реактор най накрая! То не бяха недомлъвки, то не бе овчо спокойствие, то не бе гордост... Да ходят проклетите мениджъри там да гасят!!!

Защо да ходят, след като имат добре дресирани роботчета, които ще се жертват!

Колеги от dir.bg, правилният превод на думата "contamination" в случая не е "зараза" а "замърсяване". Зараза се използва за вируси, бактерии и т.н.

Остави, те щом за "ядрени пръчки" говореха....)))

Бутай, бе, важното е да се напише нещо, че да има новина.

editors

Не зная кога сме написали ядрени пръчки, поне през моите ръце не е минало. Възможно е да сме взели текст от някъде, възможно е да сме бързали... През последните дни работим извънредно, за да може да осигури навреме информацията за Либия и ядрената криза. В такава ситуация е въпрос на физическа невъзможност да се търси мнението на специалисти. Въпреки това искам да ви уверя, че сме полагали доста усилия да проверяваме информациите и сме поправяли и грешки - за жалост, със закъснение. Със сигурност може и по-добре.