Проверка: Лъжат с фалшиви кантари по сергиите

Масови нарушения в измервателните уреди на един от пловдивските пазари установиха инспектори при проверка днес само за половин час, предаде Радио Пловдив.

Обратно в новината

Коментари - Проверка: Лъжат с фалшиви кантари по сергиите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако додат ИД - ше им резнат кратуните !

и газ-колонките на шел в красна поляна и след тунела в люлин. Три пъти ми напълниха газ наполовина. Колегите казват, че и на омв е така.

От комунистическо време та и до днес в България килограма е равен на 800 грама! Метъра-2 лакти! Който не вярва не е Българин!

И накрая стана ясно, че не е ясно дали са лъгали с грамажа или не. Баси и проверката! Нали трябвало контрола да е в услуга на гражданите. Обикновения гражданин не го интересува стикера а дали е измерен точно грамажа! Така че новина тук не намирам. Пардон има - а тя е че сме събрали малко кинти от глоби за бюджета.

С риск да съм на въпреки на всичко, което се пише, ще кажа - Не съм съгласен. Новина има - Лъжат те, може да измерва вярно, но те лъжат. Ще ти задам един въпрос, ако ти искаш да изкарваш пари като дупчеш дупки, какъв перфоратор ще си купиш, такъв който е проверен и изпитан, да струва малко повече пари, но пък знаеш че ще ти върши работа, или един ХОБИ инструмент, с който като дупнеш 2 дупки и трябва да почива 2 часа? Като си пресякъл на червено и не си направил катастрофа, нарушил ли си закона или не си? Нарушил си го.... Това че никой не епострадал, не означава, че не си нарушил закона. няма да продължавам повече , защото считам че не е нужно, но реално има опит за маниполиране на клиента чрез използване на неудобрено средство за измерване... Самият факт че глобата е колкото е разликата в цената между удобрена и неудобрена везна и въпреки това търговеца е решил да продава с нелигимния уред вместо да си вземе разрешеният по закон, говори, че той е решил да си избие тези пари - плаща си глобата и продължава... Освен това е глупав. ДАМТН, обикновенно работят по сигнал. Сигурен съм че няколко дена преди това са минали от МИУ-то да правят проверка на везните и са видяли че тези са нередовни, направили сас е на отворковци и така се е стигнало до телефонно обаждане в ДАМТН...

Съдейки по правописните и стилистични грешки, които правите в репликата си, явно не сте особено запознат с граматиката. Което ме навежда на една друга мисъл, че ви куца и логическото мислене. Най-вероятно сте някой от новите "калинки", които със зъби и нокти защитават статуквото на властта. Не се напъвайте толкова, или преди това понаучете правописа....

Какъв е проблемът да лицензират кантарите и хората да не купуват безумно скъпите. В къщи имаме марков кухненски кантар и друг, куче марка и струващ 3 пъти по-малко. Мерят еднакво, но на скъпия батерията падна много по-рано от на евтиния.

Тук не става въпрос за скъпи и евтини везни, а за такива от удобрен тип и от неудобрен тип. Каква е разликата... азликата е в това че има едни стандарти (ако много държиш ще ти ги цетирам по номера), на които везните от удобрен тип трябва да отговарят и те наистина отговарят. от друга страна тези везни, които не са от удобрен тип не са длъжни да отговарят на тези стандарти (това не значи, че не мерят правилно) просто те не са прогодени за търговски цели. И да няма никакъв проблем везната да стане удобрен тип. Просто търговеца, който я внася, трябва да подаде заявление за удобряване на тип, да си плати таксата и да изчака да види дали ще получи удобрение или няма да получи - все пак се правят огромен брой измервания, и се следят многобройни изисквания, на които трябва да се отговаря. И тук да вметна че това не е "Българска измишльотина" На всякъде, по цял свят е така. Гарантирантирам го на 100%

Приемам всичко написано, но как може един кантар да струва 300лв.

Лъжат "проверяващите". Кантарите не са били неточни - щяха да вдигнат шум по въпроса ако бяха а не да мълчат. Просто хората - търговците а оттам и клиентите, които в крайна сметка плащат всичко - предпочитат да не плащат на "лицензираната" мафия, за това става дума. В БГ мафията Е държавата, от 1944-а та досега.

Чудесна Насока давате, Колега ! -> Незабавна Проверка-и-Действие по кантарите относно Точността-им ! + -> Незабавно Осветляване на Процеса по лицензиране на кантари/изм.техника ! (Браво !) ---- Всъщност - И Отново - Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност !

Тези проверяващи не могат да ти кажат дали са били точни или не въпросните везни, те са извършили документална проверка. Както казах няколко пъти, тук няма лицез, има удобрен тип. С приемането на България в ЕС, всички уреди, които имат удобрение на тип, в която и да е страна от ЕС се считат за удобрени и за България. Реално много малко свидетелства за удобрен тип се издават от България, масово са Немски, Полски, Унгарски, Чешки и тук-таме някой Румънски... В случая въобще не става въпрос за мафия, нищо мафиотско и покрито няма в тази специално нормативна база.. Това е като да ти кажа,т че трябва всички нови коли да отговарят на ЕВРО,5 а ти да се опитваш да търгуваш нови коли с ЕВРО2 например.... Казвам го пак , не става дума за лицезен режим или удобрен производител. ВСИЧКИ европейски производители на везни предлагат такива, които са от одобрен тип и такива, които не са. Изискванията за удобрен тип не са на национално ниво, изискванията са в Европейски и Световни стандарти отнасящи се до везни с неавтоматично действие. Сигурен съм че производителя на везните, с които са търгували има и такива модели, които са удобрени, да ама те не струват 50 лв....

Ами като не могат да кажат да си траят, защо лъжат, че имало лъжа. Единствените лъжци са те - в услуга на мафията събираща пари за "лицензирани" кантари, които с нищо не са по-добри от нелицензираните, навярно са по-евтин боклук и от тях. Това агитаторите сте жалка пасмина, ей.

Oт там се почва. Bсички се кефим, че не си дупчим билетчето, на пазара ни лъжат в грамажа и т.н. после депутатите ни били виновни. Tа те да не падат от небето/Mарс? Tе идбват от нашия крадлив народ. Kоито и да стане депутат ще краде. Tака е при нас.

Докторе, Доктореее... Чичоооо ! - Ако тея 'наште' 'избранници'/'елит' СА Представители на Нас-Всички - Хасан ил шахиншахът на Иран да съм !!! (Извинете !)

Въобще не е едно и също да откраднеш (да не си платиш транспорта който ползваш) и да откажеш да платиш някому за нещо, което не искаш ("лиценз" от тия с пушките), не се прави, че не разбираш. Аман от жалки агитатори.

Предпочитам точно по този начин да ме "лъжат" -виждам стоката, пробвам, пипам, претеглям си я на ръка и решавам дали искам да дам еди-колко пари за нея. Ако ми са много, подминавам и пак. Защото държавните грабители ме лъжат по един друг начин, а това ме вбесява с неизбежността си: за всяеки лист хартия, който те принуждават да пишеш и внасяш, за да влезе в кошчето на грабителя, плащаш и такса. Все по голяма, за да си увеличават заплатите, държавните грабители.

Той ме удари в кантара, аз па го ударих с кантара по главата :))))

Значи само лицензираните кантари, купени от "нашите фирми", могат да теглят вярно? А какви бяха резултатите от контролните покупки? С колко точно ви излъгаха "фалшивите кантари"? А да напиша ли колко пъти ме излъга държавата, като ме накара да си сменям касовите апарати на няколко пъти, че не били по сегашните закони и правила? А колко пъти ми смениха паспорта, свидетелството за правоуправление, талоните на колите, номерата им, изобщо всичко, за което се сетиха. И защо трябваше аз да си плащам всички техни дивотии? А да проверят има ли действително нарушение, както по бензиностанциите, дето наливат 9 литра вместо 10 не може, там са техни хора и там е хранилката за НАП. Я се вземете в ръце и играйте по правилата, не с измислени нарушения...

Проверка: Лъжат с фалшиви кантари по сергиите. А вие какво искате? Да ви лъжат с точни кантари ли?

Не е ясно дали лъжат. Не са проверявали покупките с контролна везна!

елате на пазара Иван Вазов. Там кантарите са скрити зад планина от продукция. Защо ако няма какво да крият?

Изглежда предпочиташ празна сергия с лицензиран кантар. Аз живях и в такова време, та помня.

И защо са тези пропуски в закона?кантара не може да се конфескува ,глобите мижави май това е пак за да могат проверяващите да вземат под тезгяха.Кантарите били непосилно скъпи,а бе на кого ги разправяте тези бе разбойници гадни.Печелите в пъти повече от производителите,касови бележки не издавате кожудери мръсни.Пак безмислени "проверки"От пусто в празно,утре пак така.

когато въведоха касовите апарати с фискална памет, селските тарикати по пазарите започнаха да ги слагат във фризера на село предната вечер - на другият ден идват У града, вадят касовия апарат и той не работи ест., ако мине проверка казват че е супер студ и уреда блокира, какво могат да направят.. и така цял ден без касови бележки, а не могат да ги задължат да си купят студоустойчиви апарати, понеже наистина са много скъпи. Номера продължава с пълна сила, като изключим закритите и затворени модерни пазари по градовете, всичко друго данъци на плаща и си кара мерцедесите на село, или купува БМВ и апартамент в града на дИтетУ.

"изобщо не отговаряха на разрешителния списък за такива теглилки" И такава ли глупост съществува??

Прав си, така както е записано е пълна глупост. Съществува обаче "Регистър на одобрените за използване типове средства за измерване". И сега ако мога да навляза малко по подробно в тематиката. Не се удобрява везна по отделно, одобрява се ТИП. Одобряването на тип е наистина тромава и тежка процедура, и напълно обяснимо, защото е съпроводена с много продължителни измервания, в различни условия, много бумащина и изобщо не е особенно приятно начинание. Тук въпроса е, че не дядото на пазара трябва да удобрява тип-а, а търговеца който го внася трябва да го прави. По отдоло се зададе въпроса "Правилно ли измерват и ако не то с колко лъжат?" - Никой не може да отговори на този въпрос, защото никой не е правил изследване на тези везни, но дори и да измерват точно, използването им е незаконно. Как можете да проверите сами (отивайки в магазина) дали везната, на която Ви обслужват е редовна или не... Ами много просто, гладате за стикери. Всяка везна трябва да има на видно място два стикера. Единият трябва да съдържа буквата "М" в зелен квадратен фон, а другият е стикера за извършена последваща проверка. Този стикер е холограмен, всяка година е с различна холограма (не съм сигурен за тази година каква трябва да бъде, но мога да проверя) и в бяло поле, с химикал е изписана датата, до която проверката важи. Първия стикер удостоверява това, че везната е в областа на законовата метрология (много общо казано), а втория че е минала последваща проверка. Имайте предвид, че ако везната не е от удобрен тип, тя не може да мине последваща проверка. Между другото именно това са проверявали от ДАМТН (Държавна Агенция за Метрологичен и Технически Надзор) те не разполагат с нужното оборудване да извършат друга проверка на тези везни. Самите проверки на везните се Извършват от Регионалните Отдели на БИМ, ГД МИУ (Български Институт по Метрлогия, Главна Дирекция Мерки и Измервателни Уреди) Само те разполагат с оборудване, персонал и компетнции да извършват тези проверки.

TIREX

ама сериозно ли ? лъжат с кантарите? ама наистина ли? а нещо като закриване на сергията 10 цифрени глоби? няма?а? уроди!

Тези селски бизнесмени лъжат не само в грамажа, в качеството на продукта, в произхода и за каквото друго се сетиш. Аз пазарувам в големите вериги. Малко по - скъпо, но няма дребни далаверки.

По-скъпо ли..?! Покрай пътя за Пазарджик масово се продават зеленчуци на цени, значително по-високи от тези във веригите. За същия продукт. Дини, изсипани покрай някое кръстовище - 65 стотинки. Дини в климатизирана зона във веригите - 35 стотинки.

Дините от 65 са български, а тези от 35 гръцки.

Е сега ще ти скочат поддръжниците на кварталните кенефи, опа магазини набутани в някое мазе, продаващи скъпо стоки с изтекъл срок на годност. Или онези голи до кръста мазни селяни по джапанки, регистрирани като Земеделски Производители, но купуващи целогодишно домати от борсите, които те убеждават че това е български домат, расъл в никога ненаторявана нива на бай Минчо баща му бог да го прости и така годишно бай Минчо вади домати от януари до Нова година, разбираш ли..

да пазаруваш в селските кен... пардон, магазини? Някой да те връзва на въже и да те води там? Явно, за да ги има, има и кой да пазарува от тях. Държавата може и с един замах да ги ликвидира. Но не го прави. Защо? Явно и тя си взима каквото й трябва. А това, че в големите вериги няма дребни далавери, кажи го на баба си! Аз в такава "верига" (по скоро паяжина или капан) работя отдавна. И ще "работя", докато имат интерес от мен. После ще ме изхвърлят, както много други. А ти, пак иди пазарувай "българско" месо и колбаси с "местен" произход (според етикетите, които пиша аз).

да, прав си, няма дребни далалверки в големите вериги. там далаверките са много големи, ама нямаш толкова мозък, че да го разбереш!

Наложената глоба в размер на 100 лв. ще я наваксат точно за два дни с тия кантари...

Да. ...и Затова : - Изземване на кантарите ! + Тотално Разкриване на веригата-за-'доставки' на Тези кантари !!!

Че Са ги гепсали - Добре ! НО ! : -> Глобиха ли ги ? , и то Така че Да им ДържиГорещо дълго време ! --> Е ли Осигурено че Няма да се повтаря ?

Голяма проверка, голямо нещо. Разбрахме само, че кантарите не били "лицензирани", но пък били в пъти по-евтини от "лицензираните". Аджеба, не разбрахме тези "НЕЗАКОННИ" кантари точно ли теглят или не? И ако не, колко точно ще ме ограбят като си купя нещо за 1лв. и кантарът отчете +20гр.? И това ли намерихте да се занимавате да гърчите хората по пазарите, искате и оттам да ги изгоните и да останат само големите вериги да ни продават вносни боклуци на тройни цени!!

Лъжат с фалшиви кантари по сергиите...само това да беше, на гръб да ги носиш. С всичко ни лъжат в България.

Е, щом е само един канрар, не е страшно! Аз си мислех, че всички или почти кантари, на търговците от сергиите са пълно менте! Но имайки предвид, че ВиК и Енерегото са ЗАКОНОВО РЪКОПОЛОЖЕНИ ДА СИ СМЕНЯТ И САМИ ПОДДЪРЖАТ И ОТЧИТАТ УРЕДИТЕ СИ, а клиента САМО ДА ПЛАЩА!!!! За тях няма ли да важи проверка !!! Защо няма фирми на концесия да поддържат измервателните уреди? А държавни органи следят НАРОДА=ДЪРЖАВТА да не лъжат Държавата?? Простичко е нали, ама не е на длавера за грабителите и техните законопроизводители - депутатите!?

...да се чудиш защо хората пазаруват в големите вериги..?! Нашенските търговци им създават всякакви условия - примерно да мъкнат по-леки покупки, ама неблагодарния българин бяга към чуждите вериги и това си е! Не разбира грижите!

Браво ! ... Всъщност - Лидл и Билла въведоха Реално JIT зареждане Директно от Локални Производители.