Бизнесът ще търси технически специалисти и икономисти

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът ще търси технически специалисти и икономисти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Търсят се за работа специалисти машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника. Заплащане от 500 до 1000 лв на всеки три месеца.

Изтърка се мантрата за ниската производителност. Сега реват, че нямало специалисти Е ми , няма да има. Кой "умник" съсипа професионалното образование в България? А що е останало кадърно за жълти стотинки не иска да работи.

Ало, "българския бизнес", направете си заплатите конкурентни на тези в ЕС и тогава плачете ,че нямате хора... Когато го направите , и няма резултат, тогава се оплакваите. Не става всяка година да си сменявате "БЕНТЛИ-то" и да почивчте на Малдивите или Карибите , а работниците Би да живеят с по 800-1000 лева в най-добрия случай... Ха със здраве...

Само за справка - Софтуерните компании в Лондон плащат между 500-650лири на час за софтуерен инженер на граждански договор. И въпреки това не могат да си намерят хора. Това кара HR-и от Великобритания да се свързват с нашите инженери и им предлагат чудеса за да се пренесат. В България е някаква страшна гавра - подлагат на всякакви измислени тестове и после почват да ти обясняват как не могат да ти дадат заплата, която дори е на половината от западната. Еми да си работят сами. Аз за заплатата, която предлагат мога да си стоя в къщи и да консултирам чуждестранни компании по техните проекти.

От българският бизнес, нещо за заплатите няма ли да кажат, щото за липсатата на специалисти е ясно?

Не са бизнес а селски пръчки

Във всяка нация около 5% са хората, които могат нещо. Останалите 95% са стадо, което чака да му кажат какво да прави и къде да върви. Нека всеки от писачите в нета се определи къде е в 5 или 95%. Може ли да носи отговорност или не. Не плюйте срещу тези, които могат да носят отговорност. От тях зависи дали в близките години ще се увеличат заплатите, а не от Тикви и партийни функционери.

Само не казвай чв бизнеса то е децата на бившата комунистичека номенклатура са тези 5 %

Странно озказавае. Кой ги плюе тях?

Да прав си .. Обаче забрави да напишеш, че тези 5% от бизнеса са онези 5% на които им помогнаха с куфарчето да започнат бизнес и след това непрекъснато им се казва какво да правят. Не говори въобще за отговорнос , когато ги споменаваш тях, а се опитай да започнеш бизнес сам... от нищото в БГ... тогава имаш право да ръсиш мозък...

Когато избухна демокрацията, техническите кадри - инженери, стругари, фрезисти, шлосери и пр., бяха първите, натирени на сергиите да продават вестници, зеленчуци и какво ли не. Това бяха хора с познания, квалификация и опит. А колко ценни машини и оборудване заминаха за скрап... Познавам млад инженер, завършил ТУ в София с пълно отличие през 2000 година, владеещ два чужди езика. Той се оказа "недостоен" дори за продавач в М-тел, щото там предпочетоха някакъв хлапак с връзки.Та човекът замина в чужбина и си намери работа дори по специалността.

СЪВЕТ ЗА ИМИГРАНТИ : - АКО ИДВАТЕ В АМЕРИКА И КАНДИДАСТВАТЕ ЗА РАБОТА , НЕ КАЗВАЙТЕ ВСИЧКО КОЕТО МОЖЕТЕ - ЧЕ ЩЕ ВИ ИЗКАРАТ СВРЪХ-КВАЛИФИЦИРАНИ - ТИ МАГИСТЪР , А РАБОТОДАТЕЛЯ ТИ БАКАЛАВЪР :))):)) - КОЕТО Е ПРОТИВОЛОЖНО НА БЪЛГАРИЯ - КЪДЕТО ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕШ НА РАБОТОДАТЕЛЯ КОЛКО ПО-УМЕН ОТ НЕГО СИ :))) .... ПАРАДОКСИ , ПАРАДОКСИ :)) НИКОЙ НЕ ЩЕ УМНИТЕ ХОРА - ЩОТО СА ОПАСНИ :))

Когато тия специалисти са завършили и са почнали работа за 210 лева, т.н. бизнесмени са били още проект на майка си.

АКО ОГЛАДНЕЯ ВЗИМАМ ПУШКАТА И ОБИРАМ НЯКОЯ МУТРА - РАБОТОДАТЕЛ .. :)))

Месото му сигурно е отровно.

НЕ БЯХ СЕ СЕТИЛ ... ПОНЕ КОЖАТА МУ ЗА МАРАТОНКИ ЦЪРВУЛКИ СТАВА :))

Самия Домусчиев каза изнасяме кадри ( тоест те бягат от тук ). Значи кадри има , друго няма :).

Станете "бизнесмени", мили безработни гении и печелете милиони. Да видите тогава какво се казва екшън. Да видите как се работи събота и неделя по 16 часа. Как се изплащат кредити и какво значи да си под напрежение 24/7. Ама не ви стиска, нали? А и съм сигурен, че дори сега някой ви плаща, за да стоите и да леете мозък по форумите. После се чудите: Защо не изкарвам 10 000 евро?? Ами поработете малко!

Не всеки има връзките да стане "бизнесмен"! Аз предлагам обратното - нека някой "качествен бизнесмен", на който му е писнало от мрънкащи служители, да продаде бизнеса си и да си намери наемна работа за 5 000 лв. на месец и да покаже как се прави... Ама толкова са "кадърни" специалисти, че ако се стигне до там ще го докарат до..... кофите за боклук!

За да станеш "бизнесмен" у България требва да си у съответния списък. В противен случай идват неколко "контролни органа" и ти спират дейността, докато "направели проверки". И така неколко месеца те прават на маймуна, докато фалираш. Вервай, ми, минал съм го!

Я не пиши глупости! В България нормалните бизнесмени (онези дето им се налага да работят в 23:30 часа на 31 декември са затънали в дългове и не могат да си позволят, да заведат семействата си (ако са останали с тях) на почивка. Просперират само изълнителите на обществени поръчки, но те печелят не с добри предложения, а свръзки. Голям майтап е с общинските поръчки. Много трудно е да намериш изпълнител на такава поръчка от града, който дава поръчката. Винаги е от другаде, да е по-трудно да се проследят далаверите. В Казанлък например улиците и тротоарите ги правеха от Варна и Бургас, (оставиха си ръцете), санирането го правят от Русе. Сам разбираш, че се изпраща техника, командироват се работници и няма как офертата да е изгодна.

А за какво ни е да ставаме бизнесмени? Както се вижда, бизнесмен много, кадър няма! Никой не търси "бизнесмени", ама всички търсят кадри, сещаш ли се?

Дядо ми казваше: Пчела от мед не бяга. Та и нашите така наречени бизнесмени трябва да се замислят дали проблемът не е в тях, че остават без работници

Аз съм машинен инженер, с английски и руски, с 10 години стаж като конструктор на инструментална екипировка и нестандартни резервни части. И за мен няма работа. Понеже съм на 59 години. Не знам защо го публикувате този материал, навярно има много празни места в машинно-технологичните факултети...

Никой не иска 59 годишни. Това са фактите. И не е само в България. Работникът е инвестиция. Възрастните хора сме лоша инвестиция и това е логично и разбираемо. И аз нямаше да те наема. Всеки си гледа интересите.

... в България всеки иска мОУ "качествени" кадри, ама до 600-800 лв. месечна заплата... После се оплакват, че нямало кадри и има над 2 млн. емигранти!? Искат емигранти да им бачкат за тези пари, ама и те не са толкова глупави....

А какво да правят възрастните, ако "казионните капиталисти", които си разделиха България като торта разсъждават така? Те се пенсионират на 65. Сега по кофите ли да тръгнат? А може би трябва да вземем оръжие и да грабим? Дали ще ви опазят дебелогъзите полицаи

КАТО КАЗАХА ЧЕ НЕ МЕ ИСКАТ УСПЯХ ДА ВЗЕМА ЗАЕМ И ДА СИ КУПЯ CNC 4-AXIS ВТОРА РЪКА И ОТ ТАМ НАТАТЪК НЕ СЪМ СЕ ОБРЪЩАЛ ДА СЕ МОЛЯ ЗА ХЛЯБ :))

Крайно време е някой да се заинтересува от вида на търсените специалисти от бизнеса. Ако от мен зависи, ще направя и изпратя анкетни карти до Управители и Директори на фирми, след което анализ и т.н.

КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАРИ ОГРАБИЛИ МИЛИОНИТЕ НА ТНТМ И СТАНАЛИ РОБОВЛАДЕЛЦИ

В София и заплатите са ОК, но пак няма КАДЪРНИ кадри. 90% от незаетите в момента са необразовани въздухари и хора с невероятни претенции. Ако сте без работа, вместо да псувате "бизнеса" се хванете да си вдигнете нивото и намалете малко самочувствието. Никой на планета Земя няма да ви дава пари, само защото МИСЛИТЕ, че сте супер.

Мога да ти кажа, че има нещо вярно, но има и доста неверно. както се получава когато се опитваш да обобщаваш обикновенно. Колко според теб е нормалнатра заплата на един инженер :) . Как е изчисляваш ? Знаеш ли колко е заплатата на софуерен инженер ? Ще ми говориш, че са ОК заплатите в СФ да ама не, за теб може и да са, но за мен не са, я познай защо :) .... защото вече работя за фирма която няма седалище в българия ;).

То в България (да, с главна буква се пише) трудно ще си намериш работа с твоята грамотност. Може, но като чистач/ка, мияч/ка, шивач/ка ... а ти сигурно си с огрооомни претенции.

Работодателите, въобще да не започват бизнес, ако мислят да дават заплати под 1500лв. нето за тези специалности!С трици маймуни да храниш!?

2 лева за едно ООД и започвате да плащате по 5 000 лв. Всички спецове идват при вас. Ставате още по-богат. Черпите ме за акъла ;))

Не бе лейко! Нека един "кадърен" работодател, като толкова се оплаква от бизнеса си си намери работа за 5 000 лв. на месец, като платен наемник и даде личен пример как се прави... да докаже, че е "умен" и"ценен" кадър и всеки ще го наеме...

Гл. счетоводител съм с 27 тр. стаж и целият е в една фирма с нетна заплата 1200 лв, ха сега да видим каква заплата могат да ми предложат господа бизнесмените за да ме откраднат от моя работодател....

С толкова започва едно зелено хлапе в първия кол-център. 12 годишният създател на една програма за обмяна на изображения спечели 240 милиона долара за програмата си. Мой приятел получава 2700 лева заплата само защото владее холандски език писмено и говоримо. Със средно образование е и има 4 години стаж. ..кой каквото си договори и постигне...

Стига с глупостите! Само небивалици и пълно заблуждение! Защото и ние виждаме как децата ни с висше образование-компютърни системи и технологии, стаж /по специалността/ в три различни фирми, вече повече от 6 години работят за жълти стотинки !!!

Щом за шест години не са си намерили мястото, значи са следвали погрешна спецалност...

Робовладелският бизнес в България търси не специалисти работници,а чисти роби!!!! Искат 1 - 2 чужди езика минимум,висше образование,5 години опит минимум по специалността,да имаш шофьорска книжка,да работиш след това не само специализираната работа,а да вършиш и други дейности,демек да си общ работник,да си шофьор,да му поддържаш автопарка,че и личния автомобил,да си техник механик и електротехник,да си склададжия,да си счетоводител,касиер,търговец,компютърен специалист,абе вундеркинд,всичко да можеш и всичко да работиш в дадената фирма,а накрая да ти се дават една заплата,колко да не умреш,да ти се плати за всичките професии една единствена заплата,че и тя никаква!!!!Някой робовладелци дори използват персонала си за лични нужди,като да му пренасят мебелите в жилището,да го ремонтират и подобни за без пукната стотинка!!! Отделно се работи извънредно без да се заплаща!!! Е това търси родния робовладелски бизнес!!! Аз съм попадал на фирми в които изпълнявам всичките тези длъжности,плаща ми се една заплата за всичко - около 1000 лв,че и накрая все са недоволни,въпреки,че бизнесът им върви много и печелят луди пари!!!!Лакоми боклуци са!!! И после нямало работници,не, просто няма луди!!!! Аз избягах от България и сега работя за 3 пъти повече пари само една единствена професия!!!!!Когато стане така и в България,може да се замисля да се върна,но като гледам май няма да е скоро...

Заради смехотворните заплати, след 20 години претенциите на бизнеса ще са безмислени. Дори и чукчите няма да желаят да работят тук.

Бизнесът търси, но не намира кадри. Явно толкова ги и търси. Много от т.н. бизнесмени оформиха образованието си в "престижни университети" като Търновския, Шуменския, Благоевградския, Ботевградския и други такива. Там същите тези бизнесмени получиха "изключително големи познания" за бизнеса, политиката и далаверата. Способните ще напускат, неспособните ще са в "услуга" на бизнеса, точно като работодателите си. Кадрите от преди 30-35 г. свършиха, сега ще видите, когато новоизлюпените "образовани" бизнесмени и техните деца започнат да влизат в политиката и икономиката. Разрухата ще е пълна.

Какви специалисти? Ами такива дето да работят по 12 часа 7 дни в седмицата и накрая на месеца да дават по 200 лв на чорбаджията дето ги е наел на работа.

Уважаеми Бизнес, Чакам стартова заплата 2000 евро. Иначе терминала!

Тръгвай директно. И успех в намирането на стартова заплата 2000 евро за българин без опит и стаж.

Благодаря за съвета! Тъкмо няма да губя няколко месеца тука. Моя близка завърши химико-технологическия университет и започна с 6000 марки в Хайделберг (сега 3000 евро) без нито един ден трудов стаж. Аз тръгвам, а ти си кани афганистанци да ти работят за 300 евро. Ама да знаеш, тях от четири годишни ги учат да убиват, та трябва много внимателно с тях. Ще ги гледаш в очите и се моли да можеш да познаваш желанията им, преди още да са ги изрекли, че иначе става лошо!

Най-много се търсят специалисти с 3 висши, поне три западни езика и със заплата 500 лева. Ей това търси нашият велик български бизнес!

У нас всичко е менте. Когато бизнесът ни пробутва палмово масло вместо мляка - всичко е ОК. Когато бинесът ни пробутва вместо месо, не знам какви боклуци и химия - всичко е ОК. И така нататък... Но не знам защо, след като бизнесът произвежда боклуци, си мисли, че образованието трябва да произвежда качествени специалисти.

Ще има недостиг на кадри,като се плащат мизерни заплати на специалистите. Не само това, те са третирани зле от разни олигарси и мафиоти,сложили ръка на икономиката и бизнеса в България. Този така наречен бизнес( има разбира се и изключения) стартира бизнеса си с кражба в повечето случаи,плод на нечисто минало,не е минал през всички етапи на развитието му и не умее да цени хората работещи за него. Няма етика и морал в общуването. И така, добрите специалисти бягат от България да търсят това което им се полага и да задоволят изконните си нужди( дом,храна и нормален живот и отношение,както За тях ,така и за техните семйства) . Всеки,който е полагал много усилия да се изгради като специалист,не иска да търпи просташко и обидно поведение от страна на необразованите им нагли работодатели, не иска да мизерства с подхвърлените му дребни пари,докато т.нар. Бизнесмен си купува имоти и яхти за поколенията до десето коляно ... Не може да не се влагат пари и в реновирането и прогреса на бизнеса на т.нар. Бизнесмен . Пак казвам, слава богу има нормален и образован бизнес ,които се развива именно благодарение на работещите в него. Защото работодателите имат човешко отношение и достойно заплащане на труда на работещите специалисти. Трябва да се направи кодекс на морал и етика на " бизнесмените" по отношение на работещите за него. Ясен ,стриктен и с правила.

Има технически кадри у нас за бизнеса...,но просто ...заплащането им не съответства ..и затова няма интерес...!?Бизнеса да се поотпусне малко ..от към възнаграждения...,иначе-сам ще си работи...!!!

Ето как ги знаеш нещата... Що не направиш бизнес, да ги наемеш, да им плащаш подобаващо и така да прецакаш тези от гадния бизнес?

Ами няма смисъл пича. Тука който е на пазаря и има вече някакъв капитал ще, го притиснат посредство държавните органи само и само да няма конкуренция. Та по добре е да си бие камшика от тука. :) а тез да фалират. Ще ти го бясня по следния начин. Работил съм за финландска фирма у нас и бях много доволен. После за българска, с големи обещания и голямо мнение за себе си. Сега съм си фриленсър и не падам под 5 бона месечно. Не искам да виждам клиент от българия. Нагли, прости и си мислят че държат господ за топките - накратко смешници. Сега си бачкам не повече от два три часа на ден и съм много довеолен. Да мрът гадините, наречени бизнесмени в българия, те не знаят нито какво е бизнес нито позволяват на някой да прави нормален такъв тука.

Честен бизнес в бг само ако бачкаш за чужбина. Намесиш ли се тук , мутрофоните начело с Тиквун ти изяждат главата.

Със заплатите които предлага май ще си работи сам бизнеса.

Те ме лъжат,че ми плащат, я ги лъжем, че им работим.

да се пенсионират и сегашните 40-50-60 годишни технически кадри. Последните рожби на социалистическото образование. После ще си говорим.

Щука

липсват икономисти? че нали всеки, който иска да следва и не го приемат това, което е искал, записва един мениджмънт, стопанско управление, икономика и т.н. колкото да има после висше образование. всеки университет бълва такива кадри, въпросът е, доколко те са способни. ясна е схемата и на ВИНС и на УНСС и Свищов и т.н.

Бизнесът търси знаещи и можещи специалисти и техничари, благодарение на които ще запази и развие бизнеса си!!! И ще успее този, който намира пазар в чужбина. За целта му ще трябват инженери, техници, търговци и обикновени, но добри работници. Тъй като всички изброени намаляват, поради демографската криза и емиграцията, а работата честно казано се увеличава, би следвало и заплатите да се увеличават. Аз преди 10г. се радвах на 500лв брутно като инженер. Скоро минах на 900 лв чисто, после криз

Инженер с над 10г. опит за 900 лв.?! България е една много объркана страна.

Ми такива са реалностите, трудно се строи комунизъм и после капитализъм, див при това... В момента съм главен инж. и съм на 1500лв. Някъде дават и повече.

Понеже много се говори за висшето образование и как то трябва да се подпомага, ще ви разкажа една поучителна история. С моят съдружник, с който имаме съвсем скромен бизнес, решихме да подпомогнем един социално слаб студент от университета, който и двамата сме завършили, като поемем семестриалните такси на това момче или момиче. Единственото ни условие беше да е приет/о държавна поръчка и от точно определена специалност и да посочат някое будно студентче. Както си му е редът, разговаряхме със съответният Ректор, Зам. ректор, шеф на катедра. Това се случи на 07.12.2016 г. Днес сме двадесети февруари 2017 - та година. Щом пиша това, знаете какво се е случило. Ни вопъл, ни стон, ни някакъв нишан от тяхна страна. А междувременно вторият семестър започна и студентите си платиха вече таксите!!!

Още едно доказателство, че не се търсят специалисти - критериите се определят с подреждането на кръгчета и квадратчета в агенциите. Те са най-виновните за създаването на вакуума между работодатели и кандидатите за работа.й

един форумец беше написал. Плащаш фъстъци, работят ти маймуни. Умен човек. Има тук два проблема. 1.На Демокрацията и свършиха кадрите произведени през социализма и и стана лошо явно. Ами кажете и на демокрацията да не краде еврофондове с безсмислени проекти, а да произвежда кадри. 2. Няма деца. Набор от 120 000 пенсионери, а отдолу 60 000 деца. От тях над половината ги брой забегнали веднага в чужбина, неуко малцинство или редовни студенти, които не работят. Каквото остава това е. Психологията на човека не се променя. За ИТ стават толкова процента, за лекари толкова, за изкуство толкова, ако щете шизофреници са толкова, предприемчиви толкова. Този профил е подобен в целия свят. Моде да ти трябват 10 000 ИТта ама набора предлага примерно 3000 - другите биха били напълно посредствени в тази област. Това си е положението. Механотехникумите от гордост някогашна днес са пълен резил например.

Що му е на Пеевски да прави бизнес и да създава работни места. Той да не е Левски да да се грижи за народа си. Ще си върти далаверите, докато му позволяват, за които си плаща.

Бизнесът още дълго има да търси специалисти. В следствие на наследствена обремененост от соца си мислят,че с юредически хватки езуитски договори, шантаж и изнудване ще принудят хората да има работят без пари. Пропускат че света днес е отворен и глобализиран. Можещите отдавна са си намерили прилични работни места с достойно заплащане, а за така наречният нашенски бизнес ще продължи да работи с плявата.

Бизнеса търси: високо образовани специалисти - минимум 2 висши, 2-3 езика, 10-15год. стаж по специалността, и ако може в чужбина. А бизнеса предлага: 650 лв. брутна заплата

Пропуснал си, че човека трябва да е и млад.

Естествено, че трябва да е максимум 25-30годишен, иначе изобщо да не си подава документите за работа

Пропусна: И да са до 25 години, мотивирани да работят в динамичен екип на гъвкаво работно време.

Колко да ти плащам???? Ти сериозно ли? Ми джипа е за смяна! Новото крве още не съм го водил на Шейселите... Ами за новата кола на синчето и цците на щерката? Къ я мислиш ти тая работа?

Проблемът в България не е само размерът на заплатите. Най-лошото е огромата дупка между търсене и предлагане. Просто в България изцяло е унищожена държавата в лицето на образование, здравеопазване и полиция. Кадри няма кой да обучава, няма кой да се грижи за здравето и сигурността им. Бизнесът може единствено да се надявя на някои самоуки ентусиасти. И един такъв ентусиаст например ще бъде назначен на 2-3 хиляди лева заплата да кажем. Ами това ще бъде някоя чужда фирма, която ще има нужда от такива работари в централата си, защото и там те не намират вече качествени работници. Значи той веднага ще бъде прилапан в чужбина. А ако остане в България, то скоро ще му се отще да работи. И да изкара много пари, къде ще ги харчи. Тук има само няколко км нови магистрали. Тук таме някой мол. Няма нормални ресторанти, кафесладкарници въобще изчезнаха. Да не говорим за липсата на полиция, за студените хотели в провинцията и т. н. и т. н.

Професор съм по електроника, с многогодишен индустриален стаж,с много голям практически опит, но пенсионер. Абсолютен критерий и доказателство, че ""работодателите"" не търсят специалисти!

Търсим цигани за експеримети в космоса.

Работил съм и в частни и в държавни фирми. Имам опит. Обаче работя и живея в провинцията. Нямате си на представа колко добре (хиляди кавички) плащат на инженерите. Хахахахаха. Това ми е основната опасност в живота - не да остана без работа, а да се наложи да работя сериозна работа в производство за смешните им заплати. Познатите ми почти всички се оплакват. Да не дава господ. Едни и същи фирми постоянно търсят хора, юркат работниците и персонала, плащат малко, текучеството е огромно, а заплатите ниски. Всеки си има гледна точка. Дано аз да греша. Онези дето обещаваха евростандарт да носят отговорност сега. След 10 години в ЕС държавата е развалина. Демокрацията и беше добре с кадрите от соца. Що сега демокрацията взе да се оплаква от кадрите дето сама си създава - подемократичному така да се каже.

Бизнесът ще търси основно цигански специалисти. Само най-жалките от тези боклуци са останали в булгаристана.

Крайно време някой в образованието да се сети , че има нужда и от техникуми.Не може само с гимназии.Преди години тези с гимназии кандидстваха в СУ и други ВУ които не са технически , а елита на техникумите кандидставаше в ВМЕИ и сродни ВУ.Проблема започва от средното образование.Да не говорим , че днес децата завършват средно образование и нямат идея какво ще правят след това.Няма никакви интереси и родители ходят по какви ли не комсултанти да им кажат какво подходжа на детето им.Въобще ситуациата меко казано е трагична.

Хубаво, де, разбрахме! Всяка седмица една и съща "новина" в различен вариант. Ей, голямо реване, голямо нещо! `Ми, т`ва е положението, драги "бизнесмени", робите свършиха. Като не можете да съществувате извън робовладелски строй, хлопвайте кепенците и отивайте да бачкате на някого като вас!

Той ще търси, но с мизерното си заплащане може единствено да се "хване за палците".. Не може да плащат, колкото да ядеш и нищо друго да не може да си платиш и да искат да им бачкаш. Особено забавно ми е за "икономистите"... Има толкова много, че е учудващо факири ли се търсят или хора, които да носят чужда наказателна отговорност? У нас всичко се държи от червените куки, смятайте колко трябва да си тъп, за да очакваш развитие, освен към затвор.