Майката на ”невидимата” Вики: Мечтая да умра след нея

Цветелина Маринова е една от „кухите лейки“ - майка на дете с увреждания. Така ги нарече анонимен чиновник.

Обратно в новината

Коментари - Майката на ”невидимата” Вики: Мечтая да умра след нея | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някои от коментарите са потресаващи! Прост народ - слаба държава! Поклон пред борбеността и силата на духа на тези родители! Никой не е застрахован от подобно нещо - някои деца се раждат с увреждания, други ги получават при травми.

не бих родила дете с даун или известна диагноза. обречено на мъчителен живот. обречени родители. и да чакам на обществото. Аборт. Точка. останалите случаи- когато е неизвестна диагнозата и болестта идва след раждането- разбирам. трябва да помагаме

Да приемат, всеки един депутат оттук насетне да дава 1/4 от заплатата си на едно конкретно дете от тези, по списък. Същото за висшите магистрати и чиновници. Така решаваме два проблема. Децата ще имат по - достоен живот. Хрантутниците ще намалеят и ако някой иска да стане висш чиновник или депутат ще трябва да си помисли дали ще дарява от заплатата си. Смятам че кофти хора по - малко ще има.

Евала на всички родители, които са избрали да се грижат за децата си (независимо от уврежданита). Обществото няма как да разбере техните проблеми, но е редно поне да опита. Неадекватни и злобни коментари от страна на здрави хора?!? Удивително е колко злоба има във вас! Душите ви са бедни! И се радвам, че не поддържам контакти с хора като вас! А на родители и близки на хора с увреждания казвам: ДЕРЗАЙТЕ, заслужавате по добро качество на живот. Шапка ви свалям.

нямам думи да опиша отвращението си от пореднта прости.утка търгуваща с детето си,затова го е оставила да го гледа,то й е спестовната касичка,гаранция за паразитен живот без да си мръднеш пръста,отврат,отврат и отврат

гмус има ама тя е само в твоето изказване.

Госпожо "каква гнус само" (явно та сте се кръстили, някъде да виждате Ина да иска пари? Четете преди да плюете! Или вие толкова си можете? Много по добре щеше и ако опитате да мислите! Тази жена НЕ Е ИЗОСТАВИЛА детето си, за да има блестящата възможност да ходи на работа от 8 до 17ч и да мята помия и жлъч, както правите вие. Тази жена движи не само пръста си, а за щастие и мозъка си , за да отглежада дете си, вземсто да го метне в институия и да го гледа държавата(което според вашия възвишен мироглед е в реда на нещата). Тази жена се бори за само едно нещо, но вие няма как да го разберете - ДОСТОЙНСТВО И ДОСТОЕН НАЧИН НА ЖИВОТ! Тя не иска пари, а условия и адекватно отношение от НЕЙНАТА държава, която е и ваша!

Ти не си със всичкия си! Имаш спешна нужда от помощ!

Повтарям един мой коментар защото нещо не се разбираме. Каквото и да искате така наречената държава ще го вземе от тия с мизерията или вие мислите, че ще го вземе от друго място. Моля посочете.

Не съм съгласна. Има от къде. България няма нужда от 240 хрантутници с огромни спрямо българския стандарт заплати и привилегии. Само те източват от хазната внушителна сума. България, малката ми и бедна родина, не се нуждае от авторитарно управление и раздут чиновнически апарат. Има още много "пера", които могат да бъдат окастрени до разумен минимум, за да се освободят средства за социална политика. Но за това държавата трябва да се управлява от нормални хора с походящ ценз, а не от егоцентрични, бездушни типове и "примадони" със съмнително образование и липса на морал.

240 депутати Х 20 000 лв./мес. = 4 800 000 лв. Понеже някой ме мопита знам ли колко са децата с 930 лв. Знам: 6 000 Х 930 = 5 580 000 лв./ мес Само от депутати не стига. Ако уволним чиновници, какво ще ги правим. Въпросът не е риторичен. Все повече се убеждавам, че някой пишат по принцип, а други от интерес и май никой по същество. Не забравяй, че всяко кастрене е кастрене на хора. Каквито и да са хора.

Ама Вие наистина се излагате.Стига с това противопоставяне на бедни здрави и бедни инвалиди.Ще ги вземат от там от където взеха пари за увеличението на депутатските заплати.Устройва ли Ви отговора?

Не ме устройва отговора. Трябва да разберете цената на вашите искания. И какво означава тази цена и на кой се отразява. Инак е много лесно искам, особено по тази толкова деликатна тема. И крайно време е да разберете, че вие изтъквате вашата саможертва от любов към ближния, но определен ближен, а за другите въобще не искате да се замислите. Не противопоставям никой, но не съм сигурен за вас.

Живея в Германия, в нашия град има медицина на много високо ниво и тук идват много немци и чужденци на лечение. Предимно майки с болни дечица. Съпругът ми е доброволец към една програма, която помага на тези хора за елементарни битови нужди. Моите наблюдения са, че за съжаление не само в България отношението към тези хора е високомерно и безчувствено. За мен беше много горчив опит да разбера колко разпространена е в наше време душевната пустота... Тук, в чужбина, за инвалидите наистина има повече пари отколкото в България, но това не им решава проблема. Теоретически, предвидено е за тях да се отделят достатъчно средства за медицински услуги, нужна техника, интеграционни програми. Теорията и практиката, обаче, се разминават с направленията стават едни цигании (защото за всеки доктор са ограничени и лекарите си ги пазят), терапиите са често попретупани, интеграцията куца сериозно и педагозите в интеграционните групи са с предубеждения и нямат желание да се постараят, и нормалните хора изолират ненормалните. Получава се, за инвалидите са отделени някакви пари, с които обществото се откупва от тях, измива си съвестта. И после само се радва на себе си и се нарича хуманно. Но то не чувства инвалидите като част от себе си, бои се от тях и се огражда. Инвалидите са с хиляди по улиците, но остават невидими. Както една известна психоложка тук казва инвалидите и техните семейства живеят в самите покрайнини на обществото.

Същевременно, с чудовищно постоянна честота се раждат дечица с отклонения например 1:700 със синдром на Даун, 1:1000 със синдром на Нунан, 1:4000 с муковисцидоза и още, и още... Често нови, спонтанни мутации, в семейства, които не са имали аномалии до този момент. Това е бомба за семейството. Това са милиони бомби в този свят. Такава бомба може да избухне при всеки от нас, да отлъчи за един миг и нас от обществото. И да няма кой да ни подаде ръка. И като тази майка от статията да си мечтаем да надживеем детето си. Наистина ли не можем да разберем, че трагедията на тези майки е наша обща трагедия и ние съвместно трябва да я преживяваме и да търсим решения? Нима е толкова болезнено за нас да се лишим от малко комфорт, за да могат тези хора в беда да получат нещо жизнено важно? Нима още има хора, които си мислят, че цял живот ще минават между капките и няма да ги сполети беда? Нима още има хора, които не виждат какви са мащабите на нещастието в този свят и могат да си затворят очите и да минават през трупове към своите цели? Нима не можем да си представим, че и ние можем да бъдем виновни за тяхната трагедия?

Всеки "минава между капките" според делата си и не може да се иска всички да носят последствията от кармата на всеки един отделен човек. Да ти се роди такова дете съвсем не е случайно и е нормално човекът или семейството да си носи последствията. Знам, че звучи жестоко, но това е истината. Щом Господ е решил това дете да се роди такова и ако се остави на естествения подбор да не оживее, не мога да разбера защо трябва да се върви срещу Природата? Какъв е смисълът от този живот?

Да, темата е интересна. Някои от коментарите също. От една страна са "данъкоплатците". Те се възмущават. Защо от нашите данъци да се дава за издръжката на инвалиди. Един/една пък отиде още по-далече, давайки "интересни" идеи -децата с инвалидност да бъдат "приспивани", т.е. убивани. Да не били тежали на обществото! По-ниско от това няма. За такива морално-пропаднали индивиди би трябвало да има законна евтаназия защото точно те са измет, от която няма нужда. Ужасно е да се живее в общество, в което духовно-бедните са мнозинство. Повярвайте ми, в живота на всеки човек идва момент, когато има нужда от подкрепа, от подадена без корист ръка! Дали ще е заради съкращение и загуба на работа; развод; болест; раждане на дете с инвалидност; старост, няма голямо значение. Една от най-ярките характеристики на развитите общества е, че при тях ГРИЖАТА за тези, които са в неравностойно положение е закон и не подлежи на дискусия! Простичко е - ако наистина сме човеци, състраданието и желанието да помогнем не може да са ни чужди. България се управялва от идити, за които хората в неравностойно положение наистина са "невидими". И докато такива отрпки са на власт, БГ няма шанс да се присъедини към развитите, модерни страни, в които изконното право на достоен живот на всеки член на обществото е в приоритетите на държавната политика!

Браво Джулия за написаното от Вас.Това,че има още такива хора интелигентни ,мислещи,добри и състрадателни ми дава надежда,че има шанс за нацията ни.

Не съм сигурен, че има шанс за нацията ни. За децата с увреждане е направено много, съизмеримо с техния много тежък проблем. Това никой не спомена, никой не благодари. За съжеление в България има много хора затънали в мизерия. Тази мизерия инвалидизира децата не по-малко, отколкото уврежданията. И когато си затваряш очите за един огромен проблем, това наистина поставя въпроса за хуманността. Колко е истинска и колко представителна. Всички ме нападат колко съм ... никакъв. Аз пък не искам да кажа, че тука се е събрала една група по интереси, не искам да кажа, че сте хуманни към децата с увреждания и жестоки към мизерстващите деца. Нее, не искам да кажа това.

Когато Човек срещне такива като там, някакъв си Цецо , остава с чувството ,че е настъпил хлебарка и трябва да си изтрие подметката от изтеклата бяла консистенция

ЦЕЦО, нищо не си разбрал. Аз пиша, че около едно дете с проблеми има група от здрави, подвижни, интелигентни и ДРУЖЕЛЮБНИ деца, които помагат за социализацията на децата с проблеми. Всичко останало е като в другите детски градини и възпитателките са две за цялата група, както при останалите.

Темата е много интересна. Тя за пореден път показва, че интереса надхвърля човешките граници. Манталитета на българина бил лош. Кой манталитет? Този при който всяка трудност в живота трябва да е грижа на държавата. Независимо цената. Тези които реват за чужбина първо да се запознаят с нещата в България. В момента има около 100 центъра за деца с увреждания/това нищо ли е?/, но майките не ги искат защото там имало директори и децата им били сегрегирани. Освен това в тези центрове парите се харчели за администрация и тем подобни. Майките искат те да харчат парите защото по добре знаели нуждите си. Ми хубаво. В България има над 20 000 деца с увреждания и само 1000 ресурсни учители, 700 психолози и педагогически съветници, 100 логопеди, 20 слухово-речеви педагози и 10 зрителни педагози. Били крайно недостатъчни, във Финландия имало по един от изредените за всяко дете. Ми хубаво. Майките искат техните деца да учат в нормални училища. Тук май съвсем не знаят какво искат. Прословутите 930 лв. Всъщност тука истинския проблем са едни проценти. За тях всъщност е и това интервю и тази тема и всичко. И сега трябва да ги махнем тези проценти мир да има. Ще ги махнем, пък ние ще се оправяме, както обикновено.

Цецо, само едно ще кажа, на чужд гръб и сто тояги са малко. Когато се сблъскаш с проблемите лично, само тогава можеш да коментираш. Сигурно отстрани нещата изглеждат прекрасни, ама повярвай ми, не е така. Но това го знаят само семействата, в които има човек с увреждане.

Стига с тези 930 лв.На колко деца ги дават знаете ли?На много малко,ама на управляващите им е по-лесно да тръбят видиш ли ние им дадохме пари и те пак протестират.Лишават едните деца за сметка на други.Ама на Цецо му е по-лесно без дори да се информира да наднича в паничката на майките и да завижда ,че те взимали пари за какво за болните си деца.Коя от тези майки взима пари за хубаво Цецо?И за какво се дават тези пари Цецо знаете ли?За рехабилитация,лекарства,логопед,ортопедични обувки и много други неща според диагнозата и нуждите на детето.Но така или иначе Цецо няма да разберете защото то не е за всеки да е ЧОВЕК.

В момента съм на гости във Финландия. Водя детето на моите близки на детска градина. По този повод научавам, че тук има и специални групи, в които се приемат деца с проблеми. Какво е специалното ли? Ами здравите деца се учат да помагат на децата с увреждания, не да ги обслужват, а за социализацията им. И това е много престижно, защото в тези групи приемат най-интелигентните и развити деца. Говоря за квартална детска градина в обикновен квартал на Хелзинки. Мисля си, че именно заради манталитета ни сме на това дередже - в България имаме твърде много "Алфа вълци". Майко от статията, колкото и да ти е трудно , радвай се, че си родила Вики, а не Алфа вълка, например. Такива като него никога няма да отгледат нормално и очовечено поколение.

манталитета ни е много лош, няма добрина, като бях в чужбина чужденци са ми давали пари - без да ги искат обратно, подаръци, помощ, съчувствие, а нашенци - от завист не могат да гледат, помощ само ако върнеш услугата веднага, и то двоина.

Неотдавна имаше предаване за напълно глухо дете. Трябват 250000е за операция и съответната електроника. Бих желал да помогна. Но има една подробност - и двамата родители са напълно глухи, дефекта е в ДНК-то. Защо в България не се анализира ДНК-то при брак? Ако има увреждания, да не се създава потомство директно, а с други методи, с донор например. Едно е да се пави секс, друго е да се създава потомство. За което при фал, цялото общество е ангажирано.

Ако не е брак по сметка, природата не е ли решила проблема :-)

а тъпак. Това дето предлагаш се казва "евгеника". Не ми се обяснява какво е. Заради такова мислене, като твойто нямаме нормално общество. Ако имаш заболяване веднага ставаш човек второ качество, кко си 120 кила мускули всички те уважават. Ей това мислене ще ни затрие.

Защото за брак освен секс е необходима и ЛЮБОВ.Има си условия за сключване и там са изброени случаите кога не може да се сключи брак.Бракът не върви при консуматори, чиято цел е да правят секс с цел само да се възпроизведат. Жената не е някакъв уред и ако не работи да го върнеш. А вероятно си и ревнивец. А ако твоят ген е увреден? А ако причината за увредено дете е у теб- алкохол,прекарани заболявания, употреба на някои,, билки,, и субстанции...

какво да се оправдавате с любовта! Петър Дънов ясно го е казал: само здрави хора трябва да се женят! Това е отговорно поведение! А то се напълнихме с....айде да не казвам грозни думи.

Да, България не е и в списъка с туристически цели за хора в инвалидна количка.

Кога толкова се озлобихме и станахме безчувствени към чуждата болка и страдание?В България на всички е трудно така е.Но има разлика да си здрав и да си беден и да си с увреждане и да си беден нали.От болести за съжаление никой не е застрахован.Много неща трябва да се променят и за телка и за профилактиката и за родилните отделения,но най-вече трябва промяна в мисленето.Да се нападат майки отглеждащи деца с увреждания е отвратително.Животът им е достатъчно тежък не е нужно да понасят и обиди.

Така се искаше по-време на социализма. Сега времената са други. Трябва да си намерите работа с висока заплата и да си решите проблемите. Имате прекрасната възможност да го направите. Не ни връщайте назад. Толкова се борихме да имаме тази възможност сами да управляваме живота, да имаме високи доходи и достойно да отглеждаме децата си.

Според вас явно и цивилизованите държави са в комунизма, та осигуряват всичко необходимо на хората с увреждания и то безплатно.

В цивилизованите държави работиш и си осигуряваш всичко необходимо, осигуряваш всичко необходимо и на хората с увреждания. Не исках да го кажа, но щом толкова настоявате, тук работиш и нищо не може да осигуриш. Ако си без увреждания.

Мен ми е интересно точно от какво се е лишила като развитие майката ?! Каква е по професия и какво е работила преди да роди ?!

Защо ще искаш да умреш след нея

Защото ако тя почине преди детето си, то не би оцеляло без майчината грижа, предполагам.

В голямата мизерия е трудно да останем човеци, но не е невъзможно а и Господ достига до всеки

В Господ и таласъми не вярвам. Човек за човека е вълк и най-кръвожадните са най-добре!

Аз пък знам, че не пише тука вълк, тъй че Господ е доста близо до теб

душевен инвалид и това е най-страшната диагноза да знаеш!

не си прав за кръвожадните, ако се държиш лошо с хората те намразват и ти отмъщават, рано или късно ще срещнеш по-силен от теб и ще пострадаш.

Живеем в ненормална държава.Четох коментарите защото темата ме интерсува лично тъй като съм майка на дете с увреждане.Някой от коментарите ще подмина на други ще кажа,че не е нормално изобщо да има хора който да мислят или пишат такива глупости.Аз лично искам СПРАВЕДЛИВА социална политика и достъпно здравеопазване за детето ми.Искам да не ме викат на телк през две години тъй като детето ми е с неличимо вродено заболяване.Искам да го дам на детска градина където да има логопед и да го гледат адекватно,а аз да работя.Не искам пари,винетки или карта за градски транспорт.Искам да престанат напълно здрави хора да взимат телк.И най-вече мечтая да не си накланят главата съжалително или да чукат на''дърво'' а да приемат детето ми такова каквото е.

Майко на такова дете, искам да ви попитам имате ли някой такъв болен роднина, като детето ви? Какво ви накара да гледате такова дете? Защото аз лично имах едно агне което започна да припада, но го отгледах и се оправи и все пак го продадох за Гергьовден. Имах едно друго здраво мъжко хубаво бяло, но от рода му от майчина страна се раждат доста често агнета със "спънати крака". Нищо лошо разбира се, но го махнах да не прехвърли наследственото си заболяване върху другите родове овце в стадото!

Пожелавам на Вас и на цялото Ви семейство да сте живи и здрави!И да Ви кажа,че аз имам още две живи и здрави деца.И да знаете,че да отглеждате дете с заболяване е благословия не е наказание.

душевен инвалид и това е най-страшната диагноза да знаеш!

и ти имаш заболяване, най-страшното. Кой в рода ти е душевно болен?

Госпожо, с цялото ми уважение, Вие какво сте направили за да искате? Решението да отгледате детето си е Ваше, Вие направихте ли информиран избор? Или решихте, че ще отгледате детето си, и по-късно установихте, че условията не Ви устройват???? Знаете ли колко български семейства изнемогват и отглеждат децата си в много по-тежки икономически условия, като често работят на 2-3 места за да осигурят най-необходимото за живот на децата си???? Ако искате достойнство-работете, плащайте на специалист да гледа детето Ви, и работете за промяна на нагласата на мнозинството към тези деца. Вместо това протестирате, обиждате и вините всички.....за собственото си решение и неумението да създадете подходящи условия за живот на детето си.

Вижте лекарите до последно казваха,че всичко е наред.Правила съм всички изледвания,консултации,скрининг всичко,но нищо не подсказваше,че детето ще е с проблем.Ако прочетете внимателно ще разберете какво искам.

И да допълня аз не обиждам и не прося пари.За щастие имам съпруг който работи.Но нали трябва детето да се интегрира.Това с детската градина и училището е голям проблем разберете.

Именно

Много ми е интересно това за информирания избор. Много ми е интересно също как бихте постъпили вие ако родите дете и месец след това разберете, че има увреждане. Какъв ще ви е информирания избор? Какво решение ще вземете, ще го изоставите ли или ще го гледате? От вашия коментар стигам до извода, че в такъв случай май ще ви е по-лесно да го изоставите. Нямате идея колко е жалък коментара ви. Радвайте се, че не ви е дошло до главата, че тогава да ви видим как съдите другите. Информиран избор при свършен факт. Информиран избор при независещи от вас обстоятелства. Информиран избор касаещ един детски живот. Смешни и жалки са подобни коментари.

И да допълня още нещо, както е споменато и в коментари по-долу. Никой, нито в един момент не е застрахован, че няма да получи увреждане на здравето. Какво правим тогава? И тогава ли ще говорим за информиран избор? Въпросът ми е риторичен.

"Искам здрави хора да не взимат ТЕЛК".....ето един от отговорите.

Много съжалявам хората с увреждания в България. Майка ми претърпя операция на глезена тази зима и бяхме с инвалидна количка два месеца- пълен ужас е да излезеш и да се разходиш. И много хора за съжаление са лоши- навират се пред количката, никой не ти прави път и тн.. Срешнахме и много мили хора разбира се. Не си представям какво е цял живот така -мъка!

тези деца в чужбина си ходят на специално училище и то безплатно от 9 до 17,00 часа и си ги връщат с автобус. Държавата ни е бедна и неуредена, тава е ...... а в Африка и Индия, там още по- зле. Късмет е ,къде си се родил.

Много крадливи елементи обитават тази държава и всичките ламтят за власт. Иначе с наличните средства може много повече да се направи, но при условие, че не се краде! Жената не иска милиони, а нормално съдействие от страна на държавата. Тоест или да бъдат осигурени съответните институции, специалисти и кадри, или нормално доходи, с които да може да ги позволи. В крайна сметка тя е непрекъснато заета с отглеждането на това дете, което е човек! Ако хората не са социални едни към други и съпричастни, ако не изпитват симпатии, тогава за какво изобщо я има тази държава, за да може шепа хора да крадат ли?

"Жената не иска милиони, а нормално съдействие от страна на държавата. Тоест или да бъдат осигурени съответните институции, специалисти и кадри..." за което са нужни милиони, муню, тези милиони ще ги има само ако има и кой да плаща данъци и осигуровки...

Да отглеждаш поколение, което не може да отгледа поколение е равносилно на самоубийство! Родените инвалиди, държавата трябва да ги прибира без право на мнение от страна на родителите! Хубаво е и други работи да ги правят, но с толкова цигани не можем да се оправим, та не е редно да се прави с тях засега!

Наясно ли си, че твоето предложение е равносилно на фашистката евгеника?!?

Не е ли очевидно, че този е фашист?

Евгениката не е фашистка, чадо просто.

Омега-вълк. Досега никой не те е харесал. Никакъв водач не си, освен в собствения си заблуден ум.

Алфа Вълка

Затова съм повече от вас!

Все повече се убеждавам, че народа изтрещя. По тази логика и вас също "нормални" трябва да ви прибират на топличко в някоя лудница без да ви питат!!!!

Алфа Вълка

Това са индивиди родени с генетични дефекти, които не са способни да се грижат за себе си, а камо ли да бъдат полезни с нещо в обществото (всяко правило си има изключение, но то е нищожно). В природата такива индивиди умират преди достигане на полова зрялост. А, при хората дори получават право да се размножават и създават себеподобни.

Пръдльо, каква е тази реплика: "Да отглеждаш поколение, което не може да отгледа поколение е равносилно на самоубийство! "? От къде я прочете? Ти дете имаш ли? Отглеждаш ли поколение? Явно не. Ако случайно се случи да имаш и ти се роди такова дете, какво ще направиш? Ще го убиеш ли? Я, да помислиш малко, ти който си бил повече от всички? Или ще го захвърлиш друг да се грижи за него и ще спиш спокойно, А???

Алфа Вълка

Давам го на държавата да се оправят с него! ще го приспиват ли, ще го гледат ли тяхна си работа!

А с умствените инвалиди какво да прави държавата? Можеш да си щастлив, че Химлер е мъртъв, че вече да си в Дахау.

Като гледам коментарите, става ми ясно защо никой не разбра сагата с 930-те лева, която всъщност ни обиди, не ни помогна. И въпреки,че в статията се опитах да обясня, изглежда българина мисли само ,само и само за пари. Спрете моля ви, не искам пари, не искам вие да носите отговорност за детето ми. Детето си е мое, такова каквото е и аз и за секунда не съжалявам,че е такава, не се и самосъжалявам. Нека го обясня по този начин- Вие сте родител,и аз съм родител. Вие искате детска градина, аз искам подходящ за проблема център /кво ли да поискам детето ми да е интегрирано сред вашите, ще ме изядете жива / . Вие искате работа, аз също искам работа, но няма асистент, на който да оставя детето си , докато аз съм на работа. Вие искате да се развивате, да растете в кариера, аз също искам това бе хора, какво лошо ,че искам да съм с вас и сред вас, докато вашето е на детска градина,пък моето в дневния център, ама го няма. Пак подчертавам - ПАРИ НЕ ИСКАМ!!! Искам политика за хора идеца като моето, защото както съм здрава и права, ей така излизам на улицата,бута ме кола и се озовавам от другата страна. Изведнъж започвам друга песен да пея, ама е късно чадо.....Лек ден и благодаря на всички,които разбраха какво казвам , за щастие повечето

Какъв е резултатът от скъпите процедури и лекарства в Израел, за които се събираха доброволни дарения? Имаше ли полза от нещо от тях? Детето подобри ли се поне в нещо?! Зрение, парези? Друго?

Да имаше, виждате снимките, детето седи самостоятелно, физически се разви напълно нормално, няма изкривявания,няма нито една контрактура и нито една ортопедична операция, което е почти невъзможно при квадрипарезите. Благодаря ,че ни помните

Да разбирам, че протестите ще вземат друга посока. Вие постоянно твърдите, че не искате пари, т.е. сега ще протестирате да се спрат тези пари. Госпожо Майка от статията, никой не е във Вашия дом. Ние не знаем дали гледате детето си или гледате телевизия. Това може да прозвучи кощунствено, но аз пък знам, че светът е странно място, много странно място. Аз съм гледал болен възрастен, неподвижен човек. Той /т.е. тя/ много се промени за това време. Аз също. Даже преди не съм си и помислял колко много може да се променя човек.

И какъв е въпросът Ви?

Тази майка е взела смелото решение да гледа детето си. Напълно я подкрепяме. Тази майка е взела смелото решение да гледаме нея и детето и. Напълно я подкрепяме. Тази майка е взела смелото решение да се дават по 930 лв. за всяко дете с увреждания. Напълно я подрепяме. Когато тази майка вземе смелото решение да гледаме и нейния съпруг, също ще я подрепим. Напълно.

Молете се никога да не изпаднете в това положение, в което е тази майка, че тогава друга песен ще запеете. Безсрамници!!!

"След като с баща й сте направили своя избор да се грижите за детето си, което е с увреждания, защо сега искате пари от държавата?" Това е изключително глупав въпрос, зададен от изключително глупав човек! Г-н/г-жо, глупав човек, какво щеше да стане, ако детето беше оставено на държавата? Кой тогава щеше да полага грижи и да дава пари за него? Вие знаете ли какво изобщо е държава и общество? А утре, ако нещо ви се случи на вас, ще искате ли помощ от държавата? Разбира се, че майката би полагала най-добри грижи за собственото си дете. Ама това държава ли е изобщо! "Хората в провинцията обаче рядко имат заплати над 200 лв." И 77% от пенсионерите са с доходи до 325 лева. Откъде идва средната заплата от хиляда лева за страната не се знае... Майката да създаде една сметка и малкото останали добри хора в България ще помогнат!

може да се сравнява едно болно по рождение дете с човек, който поради лошо стечение на обстоятелствата се инвалидизира! Това не е едно и също! Родителите наистина съзнателно поемат този товар за цял живот и съответно си носят последствията.

Ал

Най-страшното е, че държавата позволява, а изглежда, че даже е и държавна политика, да се източват социалните фондове от здрави и прави цигани - псведоинвалиди, до такава степен, че не остава нищо за наистина нуждаещите се, като тази жена и детето и. После държавата почва да противопоставя хора с едни увреждания на хора с други увреждания, хора с увреждания на хора без увреждания .... а през това време далаверата върви с пълна пара и социалните фондове все повече изтъняват. А настина нуждаещите се - мизерстват и умират. Вярвате или не в държавата ни има регистрирани 800 000 инвалида. Колко от тях наистина са хора с увреждания? 80 000? Мисля, че и толкова няма.

стига сме прикривали виновните и глупците под общо определение Държавата ви виновна , бизнесът ви виновен ... това са думи вижте тълковният речник .. Има си конкретни индивиди виновни за това положение .... и след 1000 години докато не ги назовем и "заковем" няма да се подобри нищичко Но идеята ти е коректна , само малко по ясно трябва да се научим да се изразяваме без страх от имена Терминал 2

Ей това вече е по същество.

Ти също насаждаш омраза и с нищо не си по-добър. Циганите са същите хора, като всички останали. А кажи броя на фалшивите инвалиди роми и броя на фалшивите инвалиди да речем българи. (без турци, арменци и евреи)? Не забравай, че си инвалидни ТЕЛК-ове са и всички онко-болни. Тези, които искат болните хора да се евтаназират са същите, които крещят - циганите на сапун.

колега имаш грешка , човека просто е поддал след цял живот пропаганда и разделяй и владей начин на управление .... докато едната групичка вика по другата групичка (ти срешу него) Истинските виновници си карат по старо му и не им пука нито за теб нито за него , важното е вниманието да не е върху тях И като ви гледам , успяват много добре дори ... така вече 60тина години едните мразят другите без да имат точна идея що .. или поради добре селектирана и избрана за тях дезинформация До кога така ... ами докато им минава номера Терминал 2

в бг никой не живее достойно , който може краде другите умират в мизерия

От всичко най-чудно ми е що за изрод трябва да си, за да кажеш на една майка: "Почакайте, па си направете друго!" Боже, как изобщо е възможно да съществуват толкова цинични и ужасни същества!

ех колега ... нали е бил Българин какво чудно ... "Че виж го то човек ли е ?" "На теб живее ли ти се както си" са малка част от репликите използвани срещу мен и пред мен от медицински лица от както се помня било дете или възрастен ... Заплахи от партията да оставят този дефектен продукт ... промивка от по възрастните да не се хаби майката понеже...... нещата са ясни на всеки , но на никой не му пука докато не му дойде на главата няма по интелектуално израстнал индивид от този който другите определят като дефектен ... усилията които тази личност полага са многократно над умствените възможности на нормалните ... поне тези които са имали "късмета" да не са ментално увредени ... За останалите може само да чуствам съпричстност понеже знам че никой никога няма да помогне ... Реалността не е приятно място за празни обещания Терминал 2

Успех от мен! Тъжно, много тъжно... Колко мъка има в този свят... А можеше да бъде и по друг начин.

Истината не е красива ... но самозабравилите се здрави (най-вече в региона на гушата) не им дреме за здравите ... та болните ли ще мислят А това не е от днес , а от ...както ни казват Българи ... народ мърша ... нацистите ряпа да ядат пък и нас и днес ни има и сме си същите .... Дерзайте Терминал 2

Ало, ДИР-а...заглавието на първа е сгрешено: Майка на невидимо дете: Мечтая да умре първо Айе ко обичате...

Тъжно, много тъжно .....

Тя средата в София не е достъпна за обикновенни хора, кво осава за такива със специални нужди

Убедена съм, че на всички, които са прочели това интервю, им се е приискало тези хора и децата им да живеят по-добре. И благодарят на Господ и съдбата, че са не са на мястото на тази жена и дъщеря й. Но истината е, че държавата дава толкова пари, колкото може. И ги взема от тези, които ходят на работа и също имат деца. А със заплата от 600 лева, не получават детски надбавки. Това по-честно ли е за тях? Защото за същите пари, които иска тази жена, за "достойни старини", те не са с децата си, и нерядко плащат с пропуски във възпитанието, а заради липса на достатъчно пари-и образованието им. И всеки прави избор-когато няма пари, не създава повече деца, отколкото тези, за които може да се грижи. Не е справедливо да карат хората да се чувстват лоши, само защото те също искат повече за децата си. Така че, колкото и да ми се иска да има повече за болните, не е честно цената да е по-добрия живот на друго дете. Жестоко, но факт.

Респект! Конграчулейшън Борисов, докара народа да мечтае да си надживеят децата...

Колко мръсна трябва да е клеветническата ти уста, за да напишеш, че градската среда в София "не е достъпна за хора в инвалидни колички" !? Има специално поставени прегради ? Забранено им е да се движат ? Бият ги ? Не ги качват в автобусите ? Да, може и още да бъдат улеснени, но "недостъпна" !?

КАК НЕ ВИ Е СРАМ!

Бе то за здрави е недостъпна, вие за болните пишете. Направо лъжете, другарю. Наистина, как не ви е срам.

Поразходете се малко из Западна Европа и вижте какво значи достъпна среда. Много често се забелязват хора в инвалидни колички, които се предвижват абсолютно сами. Всички тротоари са скосени на местата за пресичане, има рампи, асансьори......Тук си направете експеримент с един куфар на колелца и вижте колко пъти ще се наложи да го вдигнете, за да продължите напред. София е ужасно място за инвалиди, за майки с деца....

градската среда, дори в София ... Що все тъпата Ви София требе да е уредена? Извън тази "граблива пасмина " хора не живеят ли?

Столицата на една държава е лицето и пред света. Нормално е поне тя да е наред, но не е. Има много по-уредени градове в България.

Малоумник! Ти напускал ли си пределите на милата ни Родина?

Пълен респект и поклон пред тази жена и хилядите, като нея!

в която животът се случва въпреки, а не благодарение на нея? Дами и господа политици, народ без държава все някак може да оцелее, но държава без народ - никак! Мислете над това.

Най-голямата трагедия за мен е да гледаш болно дете. Не искам дори да мисля как е правилно да се постъпи: разума ми казва, че в интерес на продължението на вида болните и недъгавите се елиминират веднага, за да няма опасност да дадат поколение /както е и при всички други живи видове/, но емоциите казват друго... благодаря на бога, че не ми е дошло до главата!

Явно твоите предци са дали поколение. Но ти внимавай да не се подължиш.

За тези, чийто единствен смисъл на живота е продължението на вида - може би вашето предложение би било разбираемо.

Лош късмет е да се родиш с неличима болест в примитивна държава.

нелечима болест е лош късмет навсякъде. само че в места като България към това се добавя и мизерия

Освен мизерията няма ред, но се иска да го спазваш.

Всичко което написах по темата беше РЕАЛНОСТТА - стига сте се правили на политкоректни и сте цензурирали - това да не ви е фашистска Германия!!!

една маика писа да моли президента, който наду бузите за 2 месеца след като заплата му стана 10 000 лева на месец, та една друга майка му писа да го моли за евтаназия за нея и сина й, а тази майка се моли да умре след детето си....Що за държава е това, която кара хората да се молят да умрат?????? Пирувате с милионите от нашите осигуровки, мижитурки, в паламента????

... страшно е...

Бойко го интересува "бизнеса", КРИБ, АИКБ, БСК, Домусчиев и Пеевски да бъдат доволни и сити, а не народа...

Когато се преместих във Хамбург и ми направи впечатление колко много инвалиди имат. И си помислих, "Ха, а ние нямаме толкова много!". И след това се усетих, че при нас тия инвалиди просто си стоят по къщите, като затворници, защото няма как да се придвижват навън... Тъжно...

Извинете, но 930 лв са 2 минимални заплати в БГ, а много хора работят за минимална заплата от 460 лв и успяжат някак да гледат по 2-3 деца. Защо никой не коментира това? Истинските поклони са за такива като тях!

Защото за едно, две или три здрави деца не се налага да се дават минимум по 1000 лева на месец за рехабилитация, лечение, помощни средства, при които минималната цена е 1300 лева. Това са допълнителните разходи за дете или човек с увреждане, а те имат нужда и от всички други неща, от които имат и здравите хора. Задоволителен ли е отговора?

Не съм против нуждите на такива майки, но какво да кажат работещите бедни като мен? Взимаме минимални заплати не защото сме необразовани или мързеливи и не сме с по-малко трудности в живота. Това искам да кажа на "умниците" с минусите!

Не дърпай дявола за опашката... Отговори си кой вариант предпочиташ.

Точно казано. Предпочитам да имам здраво дете и минимална заплата, пред това детето ми да е с увреждане, пък ако ще и 10 000 лева да взимам.

Това е пример за майка! Въпреки трудностите които не времени обича детето си за разлика от разни ку....и дто бият здравите си деца и не се интересуват от тях само и само да дишат" да са свободни да не се прибират при децата и мъжете си и после в кафетата да си гуворят глупости........... пък и добре се пласират на трудовия пазар, а подобни майки героини се мъчат и чудят от къде пари за издръжка :)

Така наречения фестивал "София диша" го провеждаха години наред на ул Шишман, която няма нормални тротоари (знае го всеки, минал с детска количка оттам). Интересно как за толкова години на никой от общинарите не му и мина пред главата мисълта да ремонтира малко тая улица. И това е в центъра. За улиците по кварталите не ми се и мисли, а за общинските сгради и да не говорим (някой да е виждал работеща рампа?).

ТОВА КАКВО ОБЩО ИМА СЪС СТАТИЯТА?

Пробвай да побуташ инвалидна количка по разбит тротоар или пък да преодолееш 20 сантиметра бордюр.

Ми нищо общо, като ти гледам мозъка. Ти пробвал ли си да се разходиш по тротоар с детска или инвалидна количка? А след като общината може да се бие в гърдите с един малоумен фестивал, не може ли междувременно да оправи тротоарите, или това не им пасва на ПР акцията?

А бе я тая да каже какво е взимала преди и по-време на бременноста, а не да обвинява гинеколозите. Сигурно покрай детето сега се изживява за експерт без образование и още по-малко са и виновни комунистите,който построиха най -добрите болници.

До А7 А, ама вие наистина ли? Боже прибери си версиите, че става страшно!!!!!!