Прокуратурата разпореди разследване за смъртта на 11-месечното дете от Разград

Ще бъде назначена комплексна съдебномедицинска експертиза, която трябва да установи причината за смъртта на момченцето

Обратно в новината

Коментари - Прокуратурата разпореди разследване за смъртта на 11-месечното дете от Разград | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Синдромът на Рей е резултат на използването на аспирин. Силно се съмнявам, че някой в болницата е давал аспирин на дете! Отново имаме случай на немарливост поради финансова незаинтересованост в корумпираната ни здравна система.

Синдромът на Рей е от аутистичния спектър и няма нищо общо с аспирина !

Синдром на Рей няма нищо общо с аутизма, развива се като рядка реакция към препарати, съдържащи аспирин. Бъркате с Аспергер.

Какво представлява Синдром на Рей? Синдромът на Рей е рядко, но опасно състояние, което често засяга деца на възраст от 6-12 години. Синдромът причинява отичане на мозъка и увреждане на черния дроб. Свързан е с използването на аспирин или дуги медикаменти със съставка ацетилсалицилова киселина при лечение на вирусни инфекции. При синдрома на Рей се наблюдава увреждане на мозъка, черния дроб и смърт. Когато състоянието се разпознае рано и се предприеме ранно лечение, повечето деца се възстановяват за няколко седмици без трайни увреждания в здравословен аспект. Причини за Синдром на Рей На този етап не може категорично да се определи какво причинява синдрома на Рей. Често състоянието се проявява при деца, боледуващи от варицела или грип при прием на медикаменти, съдържащи ацетилсалицилова киселина. Синдромът на Рей не е заразно заболяване и не се предава от човек на човек. Симптоми Симптомите на заболяването се появяват по време на протичащо вирусно заболяване, най-често сезонен грип или варицела, при което детето е лекувано с аспирин или медикаменти с ацетилсалицилова киселина. (Аспирин може да се съдържа и в медикаменти с други наименования, което налага съставът на медикаментите предварително да се провери.) Обикновено симптомите се развиват 3 до 7 дни след началото на вирусното заболяване. Проявяват се за няколко часа до ден-два. Отначало симптомите включват: внезапно прилошаване и повръщане, липса на енергия и интерес към каквото и да било, странно поведение – втренчени, вторачени очи, раздразнителност, накъсана реч, други нетипични прояви и навици, сънливост. Тъй като мозъчното увреждане се влошава, симптомите се развиват в: обърканост – например, детето не знае къде се намира, не разпознава членовете на семейството и приятели си, откроява се неспособност да отговоря на прости въпроси, наблюдава се кратко, дълбоко дишане, сприхаво поведение, удряне на другите без причина, загуба на съзнание, кома. При положение, че не се вземат терапевтични мерки синдромът води до фатален край. Трябва да се премине към незабавно изпълнение на назначеното лечение. Колкото по-рано е предприето то, толкова възстановяването е по-пълно.

Води ли се статистика колко е броя на "успешно излекуваните" пациенти, които са с фатален край. Знам за случай в който пациент е изписан със стойности на кръвна захар 29,5 MMOL/L без да му е изписано нищо за диабета!!! На кое място е болницата по смъртност? Защо хората масово пътуват до Търговище за елементарно лечение? КАКВО се случва в болницата и защо приемаме нещата като нещо, което е нормално?! ИДИОТИ ли сме хора? Какво е това лечение?!

В доклад на ЕК се посочва, че 35,4% от смъртните случаи у нас може да бъдат избегнати, докато в 29,7% е имало възможно лечение. Средният показател за предотвратима смърт в ЕС е 33 %, а най-висок е в Румъния, почти половинат от случаите - 49%. Според данни на Евростат най-качествено здравеопазване и съответно най-нисък дял на неадекватни смъртни случаи има във Франция - 25%, Белгия и Дания - 26%, Холандия - 28%, Полша - 30%. В другия край на статистиката, с най-висок процент предотвратима смъртност са Румъния - 49%, Литва и Латвия - 47%, Словакия - 44%, България - 43%, Хърватия и Унгария - 41%. България е и сред "лидерите" в ЕС по детска смъртност до 1 г. Детската смъртност в България е 5.8 на 1000 живородени деца, докато в ЕС - 3.6 на 1000 живородени деца. През 2018 г. в страната са починали 358 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 5.8‰. За сравнение, през 2001 г. коефициентът на детска смъртност е бил 14.4‰, а през 2017 г. - 6.4‰.