Проф. Иванова: ДПС печели от глупашката акция със смяната на турски имена в Старозагорско

Вече няма как да убедим мюсюлманите, че е невъзможен нов Възродителен процес, смята преподавателката

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моето лично мнение е, че с турчина мюсулманин НАЙ-ЛЕСНО ще се разберем, той е аполитичен, скромен, честен, цени земята която го е родила и с която си изкарва хляба. На него можеш да обясниш или припомниш, за петте века робство, затова че това са села и места с български имена, преименувани насилствено и без никой да пита хората пред няколко века. И това го казвам от личен опит. Преди около два месеца чаках автобус на една автогара. До мен дойде и седна човек, който ми приличаше изцяло на българин. Дойдоха нови хора и го попитаха нещо, той им отговори на чист български език. След малко дойдоха други хора и го попитаха друг въпрос. Той отговори, че не знае, че е турчин от Истамбул. Тогава се вгледах в него и го попитах, наистина ли сте турчин?! Той се засмя и потвърди. Изразих възхищението си от чудесното му владеене на български език. Той отново се засмя и каза, жена ми е българска туркиня, която едва срича българският. Ние живеем повечето време в Истамбул, но и тук живеем също. Реших, че е редно да науча добре български език, след като живея и тук. Поговорихме за България, как той гледа на нея. Уважението му към България беше без фалш. Но не бих казала, че то е защото нещата в България са основната причина. По-скоро той като човек, си бе избал да живее без фалш. Държанието му говореше това. (Нещо, което у нас българите в последните двадесет години намалява драстично и най-вече ни е налагано като форма на изразяване на мислене, като кифлата проферсорка... Няма здрав морален въздух. Благородното се осмива, оплюва и стремежа е това да се прилепи като "нацонална черта". Сагата с имената е част от него.) Когато си тръгна му казах, че е първият истамбулчанин с когото разговарям и че го намирам достоен да слави с благородствтото си Истамбул. А той ми отговори, че е се казва Юбер, което преведено на български означава СЛАВЕН МЪЖ. Където и да си Юбер, жив и здрав бъди. И ако стане нужда дали ще защитиш България не знам, но знам че никога няма да се опълчиш срещу България.

Ако тази 'професорка' беше живяла сред тези хора друга песен щеше да запее! Мнозинството от тях не знаят български език, а са родени и живяли в България. Тези хора не зачитат българската история, култура, традиции и др. Оттам е и омразата на обществото към тях.

Всички не - български имена на местности са превод от български, направен от поробителите. Според официални документи последните османски турци населявали тези територии, са ги напуснали през 1913 г. Всички сегашни, и от 1960 г. насам "турци" са потомци на ислямизирани по насилствен или икономически начин българи, които поради глупостта на управлявалите България от освобождението и до сега, се позволява да бъдат "пета" колона на Неоосманизма. В европейска Турция, населявана до 1913 г. основно от българи, няма български имена на местности, градове или др.Тукашните местности са преименувани без да е искано мнението на населението, за това и т. н. турци нямат никакво основание за претенции, за това, че се ВРЪЩАТ българските имана на местности. На, който не му харесва от 1989 г. може да си "заминава" в "майка" Турция.

Че къв им е проблема на мюсюлманите в България, стига да са с българско мислене какво ще да изповядват... Па ако са заклети турци какво правят тука да си одат дома

Това е България и болшинството от местностите трябва да са с български разбираеми имена. Промяната трябва да е държавна политика и общинските съвети да са само изпълнители. Няма никаква логика, османците да ни завладеят да сменят имената на местностите и след освобождението - възстановяване на Българската държава, да не върнем старите български наименования. Въпрос на национално самочувствие е ! Защо османците са сменили имената??? "Глупашка акция" ли са направили?

Поклон пред мъдро-толерантните слова на тази боркиня за права и свободи, професор в най-добррия български, европейски и световен Нов БЪлгарски Университет!!! И моята ангелско-скромна личност се присъединява към нейните актуално-малцинствени размисли и страсти!!! Искам да пожелая нмного здраве, радост, берекет и любов към малцинствата на нея и на всички мои фенове, които ме четат редовно, трепетно-задъхано с туптящи от преклонение сърца, и реагират винаги изключително адекватно-емоционално на моите дълбоко-поучителни коментари с характерната им аналитичност, конкретика, лирични отклонения и докосваща душите поетика! Чрез вашите емоционални, преливащи от любов и признателност слова към Моето Скромно Величие, Вие ме изхвърляте като мощна комета до най-далечната тюркска езопланета Поклон пред прекрасната статия, описваща подробно-описателно неадекватността и глупотевината на зааралисйките псевдообшинари! Но не мога да израся безкрайното си учудване, примесено с една щипка негодувание, защо в интервюто никъде не се упоменава тюркско-турския произход на имената на повечето градове в света! Запомнете веднъж завинаги, че всички жители от Тихоокеанското крайбрежие на Китай, та чак до слънчев Хавай са турски граждани... Това повече няма да го повтарям. Самото име "Хавай" има тюрски произход, произлиза от турските думи "хава" и "вай". Мисля, че не сте изперкали дотам, че да не знаете значението на тези думички. И за двумесечните бебета е ясно, че името на австралийския"Сидни" е своебразен, импровизационно-размит еквивалент на турската думичка "симид". Името на града е свързано с вековната традиция на тюркското племе аборигени да се изхранват с печени симиди-гевреци от кенгуру с големи дупки. Ами "Порт Джаксън"? "Порт" е съкращение на турската дума "портокал", а "Джаксън" е видоизменение на "джезве". Името е свързано със старинния тюрски обичай да се бае върху портокал, поставен в джезве. Все пак езика ви е 90% с турцизми, а вашите предци прабългарите са мюсюлманско-тюркски племена с турски език. За "Харбър" е от ясно по-ясно, корените да се търсят в мелодичната турска думичка "хабер"! А самият американски актьор Хю Джакман е също с турски произход. Името Хю е съкращение на аллахоугодното име "Хюсеин". Приема се, че името на руската столица "Москва" произлиза от две турски думички: "Мусса" и "Муска". "Барселона" произлиза от първите срички на думичките "барабар" и "селям" и "онбеш"! Турската лингвистична диря се усеща дори в името на световноизвестния бразилски плаж "Копакабана" - то се състо от древнотюрксата дума "копа" (сено) и "каба" - "дебел", "плътен". Оттук и названието на турските музикални инструменти "каба-гайда" и "каба-зурна", които се срещат в специфичния мелос и фолклор на тюрко-индианците от Източна Бразилия. Дотук спирам с днешната лекция, дано да съм отворила нашироко гурливо-маймунските ви очички - до нови политико-лингвистични срещи през 2018 година!

Дано да разберат сарказма ти!

Както повечето учени правят, г-жа професорката се е "забила" в своята доста малка и доста тясна научна ниша. Не вижда, че тя е парче от един цялостен пъзел. Та тя дори не се сеща, че "връзвайки" ДПС с турците, на практика оборва твърднието на самото ДПС, че НЕ Е етническа партия или религиозна партия - каквато по конституция не може да има. Ако говрим САМО и ЕДИНСТВЕНО за смяната на имената - има логика в думите й. Но хайде да коментираме тази смяна на фона на делата, заведени от Главно мюфтийство за връщането на над 1000 вакъфски имота - били тяхно КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО. Е, че те от десетилетия отдавна не са свързани с религията, а често и с турския етнос - ЗАЩО се иска ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО им? ЗАЩО да не коментираме смяната на имената на фона на все по-често звучащите речи на Ердоган за "нашите братя, които ни очакват" - в Гърция, Македония, Босна и да - и в България. Какво правим с неоосманизма, превърнал се в държавна политика на намеса на Турция в България? Защо турски дипломати участват като почетни гости на ДПС и ДОСТ във възпоминателни митинги за жертвите на Възродителния процес? Защо да подминаваме дребния факт че Ердоган заявява: Където има и едни турчин - там е Турция? Виждали ли сте емблемата на турското президентство - голяма звезда, заобиколена от малки звезди. Символика - Турция и... да, там една от зваздичките е за нашата България. Лично аз съм на мнение, че нещата не трябва да се разглеждат и приемат еднозначно и "извадено" от цялостната ситуация.

Само турските имена ли ще се преименуват или и гръцките ?

ДПС печели само неприятели, че е против.

И ДПС, и т. нар. патриоти са еднакво вредни за България! Докато не се научим да се обединяваме, а не разедиянваме НЯМА да се оправим!

Как ДПС е вредно за България, с това, че защитава правата на турците ли ?

Защото е лицемерна партия. Нали са "либерали" - защо не желаят да приемат за член хомосексуалиста Кузов? И после - дори израза "правата на турците" вече е обозначение за разделение на българските граждани, на опит за изолиране. Ако ДПС отделя турците от българите, арменците, руснаците (нарочно използвам само тези етноси) - български граждани, значи тя е дискриминационна, незаконна, бореща се срещу установеното държавно устройство партия.

Само един въпрос ще задам на професорката: Къде се намира днес град Лозенград, какво му е името, защо е преименуван и одобрява ли това?

Виждам много коментари, които цитират Вазов, Ботев и турското робство. Аз се считам за голям патриот, почитам Ботев и Левски, но мисля, че е престъпление да наслагваме техните думи и дела от преди 140 години към днешната ситуация в България. Такъв тип разсъждения показват, че ние все още живеем в турското робство. Едно е да помниш историята, съвсем друго е да простиш и да гледаш в бъдещето. Точните думи на Левски са- чиста и свята република, в която всички народи са равни.

На вас 140 години ви се виждат много, но не е така. Това са три поколения само. Стиховете на Вазов И Ботев звучат все по-актуално и днес. Ситуацията не е много по-различна. И сега Великите сили решават вместо и се намесват в управлението на малките държави. Освен това минало - настояще - бъдеще са неразделни понятия. Те преливат едно в друго. Както са казали много по-мъдри от мен хора - можем или да посрамим или да прославим нашите предци - всеки българин добре да направи своя избор.

Да помниш миналото е едно, а до го оставяш да определя настоящето ти е съвсем различно. Ами французите и немците са се клали за последно преди 60 години и доста по-бързо от нас са преодолели различията и са поставили основите на европейския съюз, в който куцо и саката се стреми да влезе. Не съм съгласен и с коментара ви, че избора е или да посрамиш или прославиш предците. Първото защото избора се касае за твоите собствени действия, и второ защото един път можеш да посрамиш, един път да прославиш и безброй комбинации и нюанси на двете. Да не говорим, че това което аз направя за прослава, на вас може да ви се стори посрамване и обратното.

а димитровото "гледане напред" си е чисто гледане назад към робството. Не го питай да посочи коя бивша империя гледа "напред" без да държи това, което е било назад поне да се помни. НЯМА ТАКАВА. в личен план може пък ДПС да спонсорира парично всяко българско предателче, такива сме имали и ще имаме. Важното е да се слагат на точното им място ОВРЕМЕ. И стига с тази ЛЪЖА за Васил Левски и за "чиста и свята република" БИЛ Е за нея. Но като вижда колко са честни тези дето кътат парите на организацията, колко са жертвоготовни до края на живота си е за Царство България. БКП фалшифицира историята с "чистата и святата" и видя се колко чиста и свята я създадоха и ОСТАВИХА.

И как стои въпросът с имената в земите на днешна Франция, Германия, Полша??

Смотана професорка.

само платени жени могат да изговорят тия глупости.

тая госпожа си гледа работата! Тук е България и няма що децата да питат какво означават неща дето не мога и аз да обесня на чужд език. Много късно се сетиха!

Още като прочетох,че е от Нов български университет предположих какво ще каже-и се потвърди.Това е пародия на университет!

колкото по скоро станем румелия толкова по-добре,иначе нищо хубаво не ни чака с разни патриоти....

Безродници, като тази соросойдка, целят скандали и разделение в българското общество. ДПС печелели дрън, дрън. Това не е пехливанска борба а най-нормален процес на осъвременяване имената на въпросните местности. Много, от така наречените турци генетически са чисти българи приели исляма през 16 век. някой насилствено, други по икономически причини (освобождаване от данъци). Демокрацията позволява всеки да се нарича както иска, но това не винаги е хубаво. Много английски, испански и какви ли не други имена навлязоха у нас . Време е да направим нещо, като във Франция. Там има регламент за имената и за защита на френският език.

НБУ е свърталище на най-големите безродници, като тази набедена за професор дърта киф.ла. За простотиите, които е накъдрила, ще получи без съмнение своите 30 сребърника.

от сороския университет какво да чуеш ... от друга страна, българският език, не е това, което говорим и пишем днес. Това си е някакво най-малко общо кратно от българските езици (диалекти), но с голям превес на шопския. Прекалено голям, за да е оправдан от каквото и да е. Така че, това е един насилствено получен език, неестествен. Естествения ред е, разните местности, събития, улици, градове - да се наричат на нещо. Нещо важно, паметно. Със сигурност никой Ахмед не ни интересува по никой начин. Но, дали има Антон наистина? Изкуствените неща нямат място в реалния свят. Отделно има много останали тракийски имена, които на празноглавите им звучат чужбински, разбира се.

Да удържим на тяхното постоянно искане на земите ни! Да не се даваме и пострепенно, малко по малко да сменим всички имена на местности в БЪЛГАРИЯ с български! Да продължим с Варна, там има много турски имена на местности! Бог с нас христиени! Духът на Левски с нас, Народе! Духъут на Ботев с нас, Народе! Първа "пушка" пукна , идва пролетта, да им се опънем Стига сме се навеждали пред отоманеца!

не сме ли отново пак там, където сме били преди 140 години .... О, Каблешков бедни! Тоз народ поробен дa мисли за слава не беше способeн; игото тежеше на неговий врат, без да предизвика гордия му яд. Той беше спокоен. С позор на челото безропотно, хладно живейше в теглото. Яремът му беше и родствен, и мил, понеже се беше със него родил; от люлката с него в живота бе тръгнал и на труда беше като вол обръгнал. Народът бе мирен и почти засмян, сред робството тежко ходеше пиян, защото теглото - и то е пиянство и прави по-мило злото окаянство, и разумът мъти на простий народ, и държи го в дрямка, и прави го скот. Той ядеше, пийше, жнеше по Петровден, срещаше Великден, чакаше Гергьовден, по Коледа весел колеше прасето...

Но се намират "мечтатели", които се облизват да сме. ЗАТОВА е казано, че от най-малката до най-голямата и мощна държава, всеки трябва да бди и да пази, това което дедите му със сълзи и кръв са извоювали и са му оставили в наследство. Не напразно изгониха над два милиона българи от родината, надявайки се, но Бог с нас.

1000000000000000+

ИВАН ВАЗОВ .... O, движенье славно, о, мрачно движенье, дни на борба горда, о, дни на паденье! Епопея тъмна, непозната нам, епопея, пълна с геройство и срам! .... К О Ч О Отвън враговете диви, побеснели сган башибозуци храма налетели - фучаха, гърмяха, надаваха рев и падаха мъртви във немощен гнев. Главатарят техен, с кръв топла оквасен, на таз жътва дива гледаше безгласен, и страхът неволно обзе му духът пред тез раи слаби, що сееха смърт, и вместо молби, плач пукаха куршуми. ..... Перущице бедна, тнездо на гепои, слава! Вечна слава на чедата твои, на твоята пепел и на твоя гроб, дето храбро падна въстаналий роб! Слава теб, че ти се одържа до крайност и бори се в пушек, и падна със сяйност. Ти в борбата черна и пред турский гнев издигна високо твоя свилен лев, и глава не клюмна, и меча ни даде, и твойта светиня срамно не предаде, и нашта свобода ти я освети.

Ние сме българи и имаме право да кръщаваме земята си, както и когато искаме!!!! Тук е България!

Какви възродителни процеси??? Тук е България и имената на местностите е нормално да са български. Защо не говорят за възродителните процеси в Турция и Гърция, за всичките български села, градове и местности, дадени на тези държави в началото на 20-ти век, чиито имена са сменени. Или за възродителният процес в Гърция и как всички българи, останали там са със сменени гръцки имена.

Не са малко имената на известните чужденци, които се застъпват за българите под турско робство. Не са никак малко и докладите, статиите и стиховете, които велики мъже ни посвещават по онова време. Оскар Уайлд, стихотворение посветено на България Исусе, жив ли си или в земята почиват още костите ти бели? И твойте възкресение не бе ли сън само, сън на грешницата свята? Тук стонове изпълват тишината и твоите свещеници загиват. Не чуваш ли как вопли се издигат над труповете хладни на децата? О, Сине Божи, слез сред тази злоба! Връз твоя кръст в нощта беззвездно – черна е плъзнал полумесецът проклет Ако наистина си пръснал гроба, о, Сине, людски, слез със мощ безмерна преди да те измести Мохамед.

"присъствие". Да не дава Господ никога повече такова присъствие по земите на българите, по българските ни земи.

за зла участ са съседи, проклятие! И са милиони ...

Джевиш! Никога със страх! Един да си, СТИГА ДА СИ ЗА СПРАВЕДЛИВОТО, а срещу теб цяла вражеска армия да има, БЕЗ страх бъди. Левски, Ботев, Карджата! НЯМА СТРАХ. Бог с нас ли е всички ще са с нас!

Самото съществуване на ислямската групировка противоречи на Конституцията на България . Какви точно претенции могат да имат тия нелигитимни индивиди ?!!!!! Тая неприятна персона с титлата е ясна , поредния грантояд , заслужава само презрение . Задължително е всички имена на географски и природни обекти да са Български . Място за спорове и увъртания няма ! Съвсем резонен е и нов Възродителен процес . Не виждам нищо лошо в това , който не се чувства Българин , е свободен да се прибере у дома . Границите са не просто отворени , а широко разградени. Скоро кърджали ще се нарича Генерал Делов , готов е и проект за огромна статуя на героя в началото на града . Свиквайте :)))

квартала три чучура в Стара Загора как ще се казва, името е дадено след освобождението.

Каравелов ще продължи да е чучур.

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Хе, там зад горите… много е далече, нямам татко, майка: ази съм сирак, и треперя малко, зима дойде вече… Ти Батак не си чул, а аз съм оттам: помня го клането и страшното време. Бяхме девет братя, а останах сам. Ако ти разкажа, страх ще те обземе. Като ги изклаха, чичо, аз видях… С топор ги сечеха, ей тъй – на дръвника; а пък ази плачех, и ме беше страх. Само бачо Пеню с голям глас извика… И издъхна бачо… А един хайдук баба ми закла я под вехтата стряха и кръвта потече из наший капчук… А ази бях малък и мен не заклаха. Татко ми излезе из къщи тогаз с брадвата в ръцете и нещо продума… Но те бяха много: пушнаха завчас и той падна възнак, уби го куршума. А мама изскочи – откъде – не знам, и над татка фана да вика, да плаче… Но нея скълцаха с един нож голям, затова съм, чичо, аз сега сираче. А бе много страшно там да бъдеш ти. Не знам що не щяха и мен да заколат: но плевнята пламна и взе да пращи, и страшно мучеха кравата и волът. Тогава побягнах плачешком навън. Но после, когато страшното замина, казаха, че в оня големи огън изгоряли и вуйчо, и дядо, и стрина. И черквата наша, чичо, изгоря, и школото пламна, и девойки двесте станаха на въглен – някой ги запря… Та и много още дяца и невести… А кака и леля, и други жени мъчиха ги два дни, и ги затриха. Още слушам, чичо, как пискат они! И детенца много на маждрак набиха. Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях? Само дядо Ангел оживя, сюрмаха. Той пари с котела сбираше за тях… А поп Трендафила с гвоздеи коваха! И уж беше страшно, пък не бе ме страх, аз треперех само, но не плачех веки. Мен и други дяца отведоха с тях и гъжви съдрани увиха на всеки. Във помашко село, не знам кое бе, мене ме запряха нейде под земята. Аз из дупка гледах синьото небе и всеки ден плачех за мама, за тата. По-добре умирвах, но не ставах турка! Като ни пуснаха, пак в Батак живях… Подир две години посрещнахме Гурка! Тогаз лошо време и за тях наста: клахме ги и ние, както те ни клаха! Но нашето село, чичо, запустя, и татко, и мама веки не станаха. Ти, чичо, не си чувал за Батак? А аз съм оттамо… много е далече… Два дни тук гладувам, щото съм сирак, и треперя малко: зима дойде вече…

какво чакате, бе! един "+" сложете ве, идиоти! Нали се водите българя

Да се смени и името на Батак, защото е турско име. Все пак може да се измисли някаква глупост.

тогавашното селище било Батево, от брат, или от бате, наречено така, вероятно от самите бежанци избягали от поробителите, или от насила потурчените техни братя от селата в Чепинската котловина. За това свидетелства един ръкопис, приписван на поп Методий Драгинов от 17 век и смятан от съвременните изследователи за фалшификат:[1] „ ...тогись повечето бежанци оть страхоть отидоха при стара риека та сьгрядиха ново селище Батіево. Асань оджя за кашмерь натера потурняците та расипаха 218 црькви. И така Божию попущенію расипаха се бльгарете ва Цепина...

Свиквайте. Занапред ще е така. 500 години чуждо "присъствие" трябва да се заличи полека лека. Присадени на наша земя чужди етнокултурни и религиозни и пр. "етикети" - вън, вън, вън, да ви няма. Да си търсят правата откъдето са дошли, но не и тук. Тук е България. Ясно? (анадън му?) Или си българин, или си турчин. Какво е това "разкрачено" двойно гражданство? Или вън, или вътре. Но не може и така права/свободи и онака - задължения!

Ако искат да се върне името на Пловдив на Филибе, ще имат много здраве, не само от арменския поп, но на първа линия от футболните агитки на Локо (ПД), Ботев (ПД)... и мене, естествено, ако трябва и на жълтите павета пред НС, наша българска територия.

Константинопол никога не е бил гръцки град, нито гърчолята са византийци. Константинопол е бил столица на източната Римска Империя и е кръстен на Император Константин Велики , Император на източната Римска Империя.

Аз също не съм съгласен със смяната на имената. Как се чувстваме ние българите, когато гърците и турците променят имената на нашите селища останали в техните страни? Моят род е от село Руждене, близо до град Драма в Гърция. Сега името на селото е Гранитис. Мъчно ми е за това. Не мисля, че за да преодолея мъката си, трябва да причинявам такава на другите. Крайната спирка на такава политика е етнически прочистени страни, от което губят всички.

ЛЪЖЕЦ нещастен. Тези села в днешна Гърция и днешна Турция са основани от българи и ПЪРВИТЕ им имена, които тези са заличиил са били български. България СЪЩО, всичките тези осемстотин селца и места са основани от българи и изконните им имена са български. И те са смененени от турчуля, само че по-рано, преди 5 века. Та ти за какво "милееш" лукаво лисиче???

на този ПАСКВИЛ: "ДПС печели от глупашката акция със смяната на турски имена в Старозагорско ." "Глупашка акция"? И забележете как се е изразила, "смяна на турски имена", но е спряла не уточнява с какви имена ще бъдат заменени. ПОДЛА И ПРОКЛЕТА ТВАР.

Първо тази пишман професор-ка да научи,че живеем в България и от имената български се започва територията на една държава. Да не би преди падането ни под ятагана на османлийте, тези местности да са били пак с турси имена. Аман от такива "толерантни" глупости.

Интересно ми е, защо само мюсюлмани се възмущават от това? Сигурно защото ДПС така им казва?!?! Единственото сигурно е, че само ДПС печели от това.

В ДПС. Иначе ВСИЧКИ наши сънародници мислещи се за турци, заедно сме от години, от зверствата е минал век и половина. ИСКАМ ВСИЧКИ с България да живеем добре, да се радваме, да се защитаваме заедно, ако има нещо за уреждане да го уреждаме като близки един друг хора. И нека напомня, че без "политиците" по принцип турците са и честни и работливи хора. Който иска да руши България, има избор, нека с мир отиде в Турция. Който иска с нас по братски да гради България с нас е и е наш брат по история.

Възмущават се не мюсюлманите , а турците-мюсюлманин не е равнозначно на турчин, така че бъдете по-точни!

Посочете ми едно селце в беломорска тракия с БЪЛГАРСКО ИМЕ-----ТРЯБВА РЕЦИПРОЧНОСТ ГОСПОДА!!!! -----ПОСОЧЕТЕ НИ ЕДНА ХРИСТИЯНСКА ПАРТИЯ В ТУРЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЦАРИГРАД меката на християнството.....и ВСИЧКО Е ИЗКОРЕНЕНО -------- ТУРЦИТЕ ТУК ПОЛУЧИХА ВСИЧКО - ВЪПРЕКИ ЗВЕРСТВАТА ВЕКОВЕ НАРЕД........КАКВО ПОЛЕЧИХ МЕ НИЕ ГОСПОДА дървени ПРОФЕСОРИ ОЩЕ С ЧАЛМИ НА ГЛАВИТЕ -- КУПУНИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ .....ПРОДАДОХТЕ ПАМЕТТА НА ДЕДИТЕ СИ .....не професори а ПРЕДАТЕЛИ

СПРАВЕДЛИВОСТ. Тя е изключително скъпа стока по българските земи. А дано да е дошло време тя да ни води!

В Република Турция християнското население не е 20% като мюслюманското население в България

И какво от това, правата не се определят от процентите-а как е в Турция?!

Манго, "мечтателю". Мюсулманското население в България е 9%, девет процента. Освен ако не си самодобавяш циганетата, на които мюсулманството започва и свършва с броя на кебапчетата.

а село Хайредин, Врачанско, как ще се казва? то друго име не е имало досега ....

"Сичката Мара втасала" се произнесе "професорето".. Ще чакаш на опашка. Ако стигне до теб българскиот леб добре, ако ли не!

Професорка??? По какво?По миша маш на „топонимия „ и „Всичката Мара втасала“. Заради такива като теб, сме били пет века под най-долното робство. А колко си изобщо професор, няма и дума. Мислите са ти: „- Това е напомпване на електората - вижте колко сме добри, колко сме патриоти, колко сме българи, сменихме най-сетне гадните турски имена... Понеже всичката Мара втасала в България, всичко ни е страшно наред“ С КАКВО ГО НАПОМПВАШ?? И КЪДЕ ТОЧНО ГО НАПОМПВАШ – На старозагорска земя където всеки метър е с попита кръв от невинни българи, деца, моми, невестни, юначни българи... от същите тези сменили имената на селцата им. НО вместо това говориш за помпи и електорат. СЪД за теб, манипулаторка от най-долно ниво. Кой казва „гадните“ турски имена? ТИ. Кой помпа електората – ДПС и Ти слугинята му продала съвестта си, ако изобщо някога си я имала. Кой внушава и заплашва със „СТРАХ“ от т.н. възродителен процес – ДПС и Ти.. Неправилната ЛИЧНА смяна на имената на българи с мюсулманско вероизповедание е преди около 40 години. Съдът и държава осъдиха тази постъпка и след не повече от десет години всеки получи правото да си върне старото име. НО съдът ги осъди веднъж. И възстанови правото веднъж. А ДПС ИСКА да ОСЖЪДА всички българи и държавата България всеки месец, всяка година, да станат пожизнени получатели на печалба и то тлъста от този факт, макър че самият възродителен процес, колкото и да е низък, днес гъмжи от измислени истории. Но от тази страна имаме лични имена на няколко хиляди хора. А сега да погледнем другата страна. – Там става дума за НАСИЛСТВЕНА смяна на името на огромен брой села, на БЕЗНАКАЗАНО убийстото, грабежи и гавра на жителите на тези села цели пет века. Тези две действителности имат ли изобщо точка за сравнение??? И днес държвата иска да върне тази справедливост на България в името на жертвите, в името на днешните българи, да знаят че на ТЯХНАТА земя, ИМАТ ПРАВО най-накрая да ползват името на селцето си, такова каквото му е дадено от предците му. НО това го иска държавта. А мутрата и слуга на мутрите като теб, казват НЕ. Тази територия е наша, ще плащате ежемесечен данък. Днес данъкът са имента и ще го платите. Как? Ами ще ви спретнем един „страх“ у мюсулманите за втори възродителен и така ще спрем ВРЪЩАНЕТО на истинските имена на селцата в които са живели СТОТИЦИ МИЛИОНИ български страдалци; ЗА РАЗЛИКА от връщането на личните имена на няколко хиляди. . Кой е способен на такава гадост. Знаем кой? Този който не е с Господ. Едно българче, което току що се е научило на четмо и писмо, на седем години, е попитано от сръбският крал“ Па ща си ти“. И то отговорило : българка. В отговро получило една звучна плесница. Друго си е да си „професоре“ на да не уточняваме колко години, да те черпят с небет шекер от ДПС. То и целий български народ харесва небет шекер и шопска салата, но е време да ги споделяме в селцата си с български надпис.

как можа да драскаш толкова много

технически или на моралнонеустойчив? За първото е въпрос на скорост, 47 думи в минута. За второто намери специалист, който да ти помогне да задраскаш нелециприятни у себе си неща спрямо българското.

Защо се правите на луди. Преди 80 години когато масово са преименувани селищата с турски имена никой не се оплаква. Сега не можело. Например селища като Налбантларе (налбантин - ковач по турски) бяха преименувани на Ковачево. Е какво лошо има в това. Който иска турски имена на селища да ходи в Турция. Голяма сЛободия стана в Б-я.

Госпожата се казва не Емилия, а Евгения Иванова, с етническите проблеми си изкарва хляба, но такива еничари има и през турско, помагали са на турците срещу руснаците по време на Руско-турската война, дори прехваленият Стамболов е такъв, искал да върне България на Турция, но султанът се страхувал от Русия и не се получило.

Момче, чети повече преди да пишеш. Стамболов е най-големия българин, заедно с Левски, Ботев и някои други. Ако не е бил Стамболов сега щяхме да сме Руска губерния. Стамболов се е противопоставил на Русия да превърне Б-я в своя колония. Чети преди да пишеш.

с какво право давате думата на подобни индивиди ...даже с титла професор.....това вече почва да писва на всички - няма свобода на словото има МАНИПУЛАЦИЯ НА ХОРАТА!!!.....НАВИРАТЕ НИ В ЛИЦАТА РАЗНИ ПРЕДАТЕЛИ - КОИТО НИ ПОУЧАВАТ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР И ТОВА Е ВЕЧЕ ПРОДЪЛЖАВА 25 Г.

Госпожо професор, аз пък считам за задължително всяка местност или населено място да се назовава с българско име или такова, идващо от древността. Моля, не пускайте подвеждащи димки със сравнения за Стара Загора или Ахтопол. Сравненията Ви са абсолютно неуместни. Единствено, при подобна смяна е недопустимо турско-арабско лично име да се превежда с друго, но в подобни случаи може да се промени изцяло името с такова без заменки като Ахмед-Антон. Не съм съгласен и не искам редица местности да носят имена, подменени и наложени ни през турското робство. Това е недопустимо! Само да Ви питам, какво стана с Лозенград и безброй подобни?

"Лозенград" е името на един хотел в град Къркларели (Реп. Турция)

как ще изтълкувате изграждане на паметника Енихан баба в Родопите ---- това за вас не е ли една долнопробна провокация на ДПС......припомням ви че за да ви кръстят Емилия, преди това доста народ е пролял кръвта си - противен случай сега щяхте да се казвате Емине

По-добре късно, отколкото никога!!! Тактически дпс може да печели, важно е стратегически НИЕ да спечелим !!! А ако не си отстояваме СВОЕТО, по-добре да ни няма !!!

БРАВО, един коментар който наистина е супер 1000000+

Ставате банални, първо Дичев сега и тази "разбирачка" а всичко си е повече, от нормално. Какво по-нормално нещо от това местностите в Б-я да са с български имена. По Османско са ги наричали по османски, сега е Българско вече 140 г.. Сметнете сами, колко поколения са това. В Турция, Гърция, и другите съседи, едно българско име не е останало. В една братска Румъния Кюстѐнджа сега е Констанца.

Прав си но не ми е понятно защо 140 г. в общината го водят за дере което не е българска дума и не са го сменили с дол, и подобни наименования се оказват 800. няма подмяна на имена ,а на думи.

Технически най-вероятно има грешки, доколкото знам специалисти , от БАН са превеждали някой стари османски думи.

Значи трябва да се измисли нещо и за град Кюстендил.

Това решение на Общинския съвет е толкова глупаво, че няма смисъл да се обсъжда дори! По-интересното тук е защо някой отново се опитва да подклажда етническия проблем. Моята версия е, че ДПС започна сериозно да губи подкрепа и има нужда от нов враг, който да обедини около тях българските турци - все пак изборите наближават. Отдавна знаем че т.нар. "патриоти" играят комбина с ДПС и на практика са създадени от едни и същи тъмни сили.

Госпожо професор, аз пък считам за задължително всяка местност или населено място да се назовава с българско име или такова, идващо от древността. Моля, не пускайте подвеждащи димки със сравнения за Стара Загора или Ахтопол. Сравненията Ви са абсолютно неуместни. Единствено, при подобна смяна е недопустимо турско-арабско лично име да се превежда с друго, но в подобни случаи може да се промени изцяло името с такова без заменки като Ахмед-Антон. Не съм съгласен и не искам редица местности да носят имена, подменени и наложени ни през турското робство. Това е недопустимо! Само да Ви питам, какво стана с Лозенград и безброй подобни?

Поредната платена антибългарска подлога. Ама наистина не ми харесват турските имена на местности. След девети като смениха имената на улици, квартали и предприятия, нямаше никакъв проблем.

В Резюме Бях написал, че в близкото минало друга предателка на БЪЛГАРЩИНАТА се опита да омаловажи зверското отношение на нашите поробители от петстотин-годишното турско робство и да го представи едвали не като "добросъседско съжителство". Същата не подмина и ужасното Баташко клане, което отвори очите на цяла Европа за непоносимия гнет, унижения и убийства на невинните жени, деца и старци в църквата на Батак. Допълних, че българите не и простиха това предателство и заклеймиха всички нейни платени измислици за нашата история. И тя мина и си замина без да остави никаква следа . Същата, или подобна история се повтаря и с тази предателка на БЪЛГАРЩИНАТА. Нито нейните титли и звания, нито нейните измислици я спасяват от справедливия гняв и от високия дух на БЪЛГАРИТЕ, което се вижда и от текстовете на написаните от разумните българи коментари. И тя ще мине и ще си замине без да остави следа. Това бе същността на написаното от мен, което без всякакво обяснение, Дир.бг скри.

ЗАЩО ТУРЦИЯ ЗАЛИЧИ И ПРЕИМЕНУВА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СЕЛИЩА И то съществуващи още преди идването на турците ?