Президентът почете 150 години БАН: Учените ни са нашият национален капитал

Нуждаем се от вас, нашите интелектуални апостоли и визионери, заяви Румен Радев

Обратно в новината

Коментари - Президентът почете 150 години БАН: Учените ни са нашият национален капитал | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Необходимо е БАН да се реорганизира изцяло, но за това трябват управленчески умения. Самоуправлението на БАН е смехотворно, след като са държавна субсидия. Властта трябва да определи приоритите и изгради нови (интегрирани) научни центрове.След това се обявяват световни конкурси за директори и др. водещи учени (както се прави по цял свят. Обявяват се привлекателни заплати и условия за работа. Кадърните от БАН също ще преминат доброволно в новите структури, а остарелите ще са на доизживяване. Така всички ще бъдат справедливо доволни. Има обаче един основен проблем - "бизнесмените-предприемачи" ще лапнат за без пари сегашната собственост на БАН (а тя е голяма- в няколко града и по морето). Отдавна точат лиги. Още от времето на С. Дянков и Борисов-1. Сегашната политика е "хайде да ги оставим да се саморазпаднат и им гепим имотите" (те са публично-държавна собственост). Това е българската "европейска" действителност, установена от мутренските режими в БГ.

ще назнача всички премъдри занайковци от форума в БАН на заплата да си поживеят добре

чакайте вие научен проогрес от БАН!!! и оправия на държавата от Бойко !!! ами няма да стане научната дейност да си остане приоритет за богатите държави наще кютуци нищо няма да измислят ново а малкото кадърни учени които са там ги командировайте в институтите на богатите държави и без това тук нищо не правят

Ха, не ми говорете, че БАН няма пари. Я какви къщи строят, я какви лимузини карат- администрация и т.н., пък и военното ртазизнаване там -пенсионери с двойни пенсии и проф. заплати. Бедни са да! Като онези дописните, дето усвояват 15% от бщджета на БАН. Значи някои са по-равни. А тези, дето трябва д аим осигуряват научна продукция- мизерстват! Безобразие!

Пламен Деси-Славов отвори отново торбата с инфантилните клишета от Работническо Дело.

БАН е един голям балон, който щеше отдавна да се спука, ако не му наливаха парите на данакоплатците. БАНаджиите не могат да се самоиздържат, защото не създават истинска наука, нямат научни открития и приложения в практиката. Никой не финансира такива клатикурци, освен нещастната ни държава, която излива пари в каца без дъно. БАН е гнездо на бивши комунистически номенклатури, техните наследници и роднини.

БАН е люпилня и инкубатор за клатикурци и паразити с комунистическо потекло, които не се занимават с истинска наука, а с плагиатство и научен туризъм. Тази паразитна институция трябваше да бъде закрита отдавна, след краха на комунизма. Никъде, освен в Русия и сателитите и няма такива "академии", науката се прави в университетите.

ко' шъ кайш за американските национални лаборатории, за френската ЦНРС, или за институтите "Макс Планк" в Германия? Това официално не са "университети", а държавни научни организации, но не са събрани на едно място като БАН (просто държавите са огромни спрямо БГ). В тези западни институти, както и в БАН се обучават дипломанти и докторанти. Но само в БГ няма научна позиция "пост-док", която е междинна и обикновено се набират кандидати от цял свят (така се е зародил "бреин-дрейна", от по-бедните страни).

един от многото проблеми на БАН е страхът да се преструктурират, едно защото конците ги дърпат академици и член-кори "дописници" на БАН, от които поне 90 % са бивши доносник-агенти на ДС и се самоизбират помежду се, заради големите пенсия (някъде към 3-4,000 лв) и обвързани по закона Станишев със заплатите на народните представители в НС, но се дават от годичния бюджет на БАН. Тези пари правят повече от 15% от държавната сусибдия. В същото време заплатите на активните рофесори едва достигат 1,200 лв (около 10,000 годишно), а заплатите на по-младите са 600-700 лв, което е почти на нивото на минималната заплата в страната. За справка, годишната заплата на пълен професор в САЩ и Канада е към $100,000 годишно, зависи от унивеситета, или националната лаборатория (тамошния БАН). И това при еквивалентен труд (както в РБ) а изучаване на фундаментални или приложни проблеми. Заплатите в частния сектор в Америка, пък са поне 2х над тези в държавните организации.

В БАН имаше една организация с непосредствен ефект върху обществото - Научният Институт по Метеорология и Хидрология. И по-рано Юхновски като да оправдава съществуването на БАН - вадеше синоптиците и времето. (После Стиви Во заведе Боко при мините). И получаваше срещу тях още пари, които, нормално, не отиваха при синоптиците. Синоптиците, обаче, си потърсиха в крайна сметка спечеленото, но не се разбраха с многоцитатника КИХ, заместник на симитлийския представител в академичната общност. КИХ им търсеше цитати, че той има към 10К, ама пък и спектроскопистите като него по света са няколко милиона, та все 10К от тях по веднъж да те цитират - ей ти ги цитатите и после си гоуем! (само оня с магистралите на Духа има два пъти повече и то от една статия с поне 1000 автори, в която какво прави - никой не се сеща!). А това, че синоптиците всеки ден ги цитират милиони, това КИХ-а не можа да осмисли със спектроскопския си метод. И така, точно в юбилейната година БАН загуби важен инструмент за изнудване на обществото - прогнозите на времето.

!?

Надеждата беше там. При предсказване на времето се тестваше патентована технология за изкуствен интелект от частна фирма. Още първите резултати на другарите им се видяха като много пари. Окрадоха каквото докопаха, легендираха плевньо като велик гадател на времето, правел прогноза за два часа на суперкомпютъра в технопарка. Такава еуфория е била, че плевньо чак се ожени за синоптичка. Разделиха института на две, едната част отиде към образователното министерство, където европарите се разпределят от бивш шеф на технопарка на плевньо. Бойко тръгна да продава изкуствен интелект, а Радев тръгна да награждава също като плевньо актуалните крадци. Сега Радев е принуден да им приказва, че са апостоли и визионери, защото и той е в кашата, а кашата е огромна падат руски ракети и американски самолети, вероятно е така навсякъде където са продавали като търговски регистър, НАП, винетки, но основната им болка е, че са продали менте на силни държави като САЩ и Русия.

каква е достоверността на прогнозите за времето от ХМС (или как са го кръстили сега, не знам)? Някой води ли статстистика? В най-добрия случай е 50% предсказуемост, което пък е равно на вероятността да познаеш на "ези-тура"... или както се казваше "в резултат на поройните дъждове и последвалата ги суша, реколтата в ТеКеЗеСета е загубена" ....

Абсолютно безполезна организация. Учил почти безплатно. Ако е тъп учен ,нула полза. Ако е умен ,измисли нещо, продава го на чужди фирми и бяга на вън. Е после се гоордеем, тоз бил българин.

Можете всичко да си говорите за БАН и наистина има И-ти, които освен като "интелектуална клоака", няма как другояче да опишеш (с две думи). Но ако в БАН, И-т по Огранична Химия, не бяха разработили мехлеми срещу упорити рани, много хора си заминаваха. Та, само мехлемите да бяха - поне И-тът по Органична Химия се е изплатил на обществото. Колебая се дали и Юхновски се е изплатил покрай това, но май не!

Смях!

Имало някога май един ПРИНЦИП НА ПИТЪР- всеки началник се стреми да се издигне до своето НИВО НА НЕкомпетентност и после със зъби и нокти БРАНИ статуквото /приблизително описание / .ВАЖИ и за БАН- някой ги беше нарекъл ,,синодални старци ", може би с право....

Представям си ако го нямаше БАН колко бедно щяхме да живеем.

Феодални старчета...

Ако следвата ,некомпетентният изказ,синоним на ниско образование и култура на Симеон Дянков,правилният израз е СИНОДАЛНИ старци ,комуникиращи със светият синод

Какво са създали тези учени в БАН не се сещам и защо сме най- бедни в Европа са моите въпроси ?

беден си, не заради БАН, а щото си прост!

Поради недоразумение е споменато ЦРУ вместо НАСА. НАСА закупи от института два прибора. Единият беше използван при полет на балон. А другият ще бъде използван на спътник. Тези прибори са от типа „Люлин“ и бяха разработени за научната програма на втория български космонавт през 1986-1988 г. Колективът от ИКИТ-БАН работи от тогава по тяхното технологично и софтуерно подобряване" Така де, първое съвместно със съветските другаре са направили приборите. А после 30 и кисур години ги подобряват, за да ги изкарат техни. Ама руските другаре си ги пишат за техни и никъде не споменават тези велики бански мозъци.

Поради недоразумение е споменато ЦРУ вместо НАСА. Какво недоразумение бре! Не е недоразумение. Те още бъркат ЦРУ с НАСА. Нали така объркаха и тогава та изпратиха Гогошев в затвора. А серафимов го разболяха.

Хайде бе- допринесли? Преписвате от руските другари като бесни.

Тоя си мисли че е на някой пленум на бкп.

БАН да вземе да каже защо за Кирил Серафимов и Митко Гогошев няма политическа реаблитиция. И защо тези, които писаха доносите срещу тях до ДС и съветските другаре са на високи постове в БАН? И не само, ами и с НАСА работят. Нали същите тези заради връзките с НАСА на Киро съсипаха толкова народ. А военното разузнаване, назначено от Москва още управлява в някои Институти. Ккаво се правите на неосведомени.

Щом Другарят Десислав е бил там, със сигурност се е вдигнало интелектуалното ниво на Академията...

А лекарите и инженерте нашият национален скрап.

Ама хубавите думи са как би трябвало да е на теория, на практика вчера института по фолклор получи 10 милиона да изследва фолклорния аспект на медицината. Така, че думите на Радев звучат като - Кондьо - музикален апостол и визионер.

понеже се говорят глупости за ДС агентите - БАН е единствената организация в научата сфера, която не изгражда ОФ-институции. През 50-те години БКП дори иска да закрие БАН, защото е "Буржазна". Нейни учени като М.Арнаудов попадат в лагери, други световни имена като Ив. Дуйчев и Ив. Снегаров са "Разжалвани", а трети като чл.кор.. Р.Каишев които са безпартийни са заклеймани. Да, БАН се принуждава да въведе известна степен на идеологизация, но тя съществува в цялата държава, а в БАН е в пъти по-нормално положението отколкото на други места. Много учени, които са гонени от Университета заради репресии се спасяват в БАН. Освен това е абсурдно да се твърди, че всеки човек, който има картонче е доносник. По тази логика няма учен, който да не е агент. Когато се излизаше на командировки в чужбина се пишеше доклад до министерството на културата какво си видял. Първо това не е донос, а шпионаж. Всяка държава го прави. Няма държава освен нашата в която офицери, дипломати, учени журналисти да не са легални шпиони. Второ много от учените са писали пълни глупости само за да отбият номера - например че германци се друсат с кока кола. Да се определя по картонче кой е доносник е престъпно. Ами то и Борисов има картонче? Какво доказва това? Нека се гледа кой какво е допринесъл за науката. Ако някой има нещо срещу някого да излеез с името си и да каже - аз лицето Х смятам, че този човек Y вреди на науката по този и този начин.

е една от последните бази на соца, доносниците, агентите на ДС, КГБ, военното разузнаване. Едва ли има друга държавноиздържана организация приютяваща толкова много от горесизброените.

Да, излезе Милке, ама биете бе? Да си спомним Кирил Серафимов, дето по политически причини му разбиха живота . И кой Милке, кой? Същите, дето сега са уж водещи, ама само в България, навън ги сочат с пръст. Ами Гогошев? Ами това, което става с Ядрения и няма сила , която да я спре. Когато БАН започне да работи за науката, а не за ДС-агентите тогава да говори колко е прогресивна. Вярвате си на празните думи само вие. Пропаганда и агитация! Добри сте в нея! Но и истината не е за пренебрегване.

БАН е създала множество полезни неща в биологията, инженерните науки и пр. Например БАН е втората държава създала калкулатор. Американците създават през 1953, ние създаваме ЕЛКА-та през 1964. Другите идват да се учат от нас, дори руснаците нямат калкулатор, тогава. Ние сме 6-та държава изпратили човек в косомоса. Миналаат година БАН даде апаратура на НАСА. БАН работи с министерство на отбраната, строи десантни взириватели, патентовало е и шест-седем вида домати, както и препарати за борба с вредители. Проф. Мила Сантова е вицепрезидент на IOV-Юнеско.Нейна е заслугата ,че пез 2006 ЮНЕСКО включи Бистришките баби в Световно си наследство. Могат да се дават много примери за това как БАН е съградила полезни неща. Да, има и "черни овци", но процентно ако ги сравним с депутатите ще излезе че учените които работят са в пъти повече.

създадохте елката ? 10 години след американите ? ама ние знаем как създадохте и правец 82 бе ! откраднахте апал2 и директно в епрома вместо малки латински набихте главни кирилски букви баси елката чесно ! създали били, домати! а че ви пуснаха да се повозите на съветската ракета е голяма заслуга... познавам инженери от бан, които 80-те са на екскурзия в сащ. ОТКРАДВАТ всички чертежи на компютъра. нищо не създават. продават го на руснаите. ама не си получават паритр даже... караха такси после след 89-та повръща ми се

Имаше един Шишков, ама не този от техническия, който се хвалеше, че негов бил бита за пренос в елката. Да иначе няма друга държава, която прави индустрия покрай дезинтегратора в ДЗУ

Ние сме 6-та държава изпратили човек в косомоса. Миналаат година БАН даде апаратура на НАСА. Да, защото руснаците ви дадоха. И приборите ви Люлин са с руско участие и всичко. И още преписвате от тях като бесни! Даде апаратура на НАСА? Я пак? И на кой е патента. Абе нямате ли срам и съвест, ма!

Коментарите след тази статия ме въодушевиха да задам отново въпрос, на който не получавам отговор, но той е актуален и се отнася до "ЗНАНИЕТО и БИТИЕТО" на българите, вече 10леттие "европейци". Този въпрос е "зеноновски" силогизъм (като напр, кое е дошло на света първо, "яйцето или кокошката"). Та ето го въпросът: Българите са бедни, защото са прости, или пък са прости, защото са бедни? Пишете реплики, но не забравйте да отбележите образователния си и имуществен ценз. Благодаря.

Когато подчиниш даден народ, етнос или друга група и им отнемеш правата и възможностите, те остават прости и бедни. Спомни си историята на България. Това е първопричината винаги.

не са се борили за правата и свободата си, т.е. следствие на българската народопсихология през вековете.

А между другото, български учени успешно пробиват и в Европейски грантове за научни проекти (независимо от мизерните условия тук)." Я пак- знаем как пробиват! Всичко се решава на местна почва и пак от ДС-учените над 70-години. Така пробиват! Абе Кожеши ще им покаже как са пробили много скоро!

отде знайш? сигур си от тиз дет' решават, кой да мине на еурпейски грант, кой не? Божееей ...

Знам. Говори се из кулуарите. Как едни хора с години получават все пари за едно и също НЕСВЪРШЕНО или откраднато нещо. Това нормално ли е?

оценката е от ЕС агенции. За някой грантове (не всички), обаче е необходимо предварително съгласуване за 20% българско съфинансиране.

Те са точният профил, който описваш.

Най-страшно е положението в Ядрения Институт.

Илюзията е, че заплатите са ниски. А не, на всички. А условията за научна работа са по-мизерни и от заплатите. Това е истината!

Що, заплатата на млад учен в БАН е минималната, че и май по-ниска от нея. Ти ще работиш ли за тези пари? На професор е към 1000-1200 лв., ти след 20-25 години трудов стаж и як труд, ще работиш ли за тези пари? Единици са тези, чиито заплати са по-високи защото крадат от фондовете за наука или са се добрали до член-кор или академик с много гънене пред академичния съвет на БАН. Но те не са виновни, законът им го позволява. Прав си, рибата е вмирисана яко и то от към главата.

По-страшното е не само заплатат, по-страшното е когато ДС -учените водят науката. Това е по-страшно и от заплатата.

Да бе банските търтеи на ръководни постове и администрацията с а с ниско възнаграждение?!!!!Я пак. Един дядка на 70 години сис строи къща в Кокаляне от БАН , с ниското си възнаграждение. Това за ниското възнаграждение е измеслено за простосмъртните. Иначе онези висшите и аминистрация взимат доста над средното. А да БАН е преобразуван по съветски тип и затова няма бъдеще. Младите бягат и не е само заради заплащането. Просто няма от по-старите учени какво да научат.

Само в България има научни институти в които отдавна не се занимават с наука.

Вярно е, за съжаление.

Превърнати в търговски дружества с имена на научни институти.

idio

и? как точно старчоците подкрепха могъщата ни икономика? та икономиката е частна, а бан е държавна безполезна хранилка! няма нищо общо между този бан и тази икономика дебили

Статията е за науката, а не за неуките!

Лицемер! Кой лъжеш. Няма я вече завесата та хората ви виждат укостта.

нНли сте "европейци", бе пич? Прочети колко е бюджета за наука в страните от ЕС? Дори в Македония е по-голям в процент от БВП. Не съм чул някой европейски гражданин да оспорва парите, които държавата му плаща за наука. А между другото, български учени успешно пробиват и в Европейски грантове за научни проекти (независимо от мизерните условия тук).

Пробивате като Стенмарк и Стъопата. Научили сте се пред соца да говорите едно, а да правите друго Психология! Знаем как успявате! С рецензенти от чужбина, не познаващи какво е наука. Така усвоявате! Престанете с тази корупция и извращения! Така България НИКОГА няма да има СВОЯ Нобел. Ще се хвалите, че са българи с тези, които не виждаха в България възможности за развитие. Много сте нагли.

За магистрали на образованието говори президентът. Но са невидими за Магистралостроителя...

Принципно е прав, но за да се поощри науката и качеството и трябва сериозно държавно финансиране чрез проекти, както е моделът в САЩ И ЕВРОПА.

Моделът в САЩ и Европа е 1) привличане на много добри учени с добро и фиксирано със закон заплащане на труда им, 2) финансиране на множество програми, позволяващи на учените от много дисциплини да намерят финансиране за нещатните си сътрудници; 3) отделяне на поне 3%к от бюджета си за научната инфраструктура. Всичко това липсва в България от 30 години насам и резултатът е плачевен. Разбира се, тъпотиите дето са изписани в болшинството коментари показват, че трябва сирозно да се работи с българите за непрекъснато повишаване на образованието им след училище. Всичко това няма как да се направи от правителства, чиято основна цел е - кради сега и много.

Годишната заплата на пълен професор в САЩ и Канада е около $100,000, в БАН - $10,000 (еквивалентно на 1,000 лв/месец).

Помните ли го тоя гръмогласния?!

И все пак БАН трябва да бъде закрита!

И що? Какво ще спечелим? Ще разгоним шепата образовани хора и ще се кефим на това, че всички сме еднакво неуки ли?

.. са от СУ. БАН съкс!

Немога да разбера какъв е приноса на БАН никой никъде не го побликува това са едни старци много хитри и с нищо не занимаващи се понеже те няма да ми го обяснат ще се обърна към президента.

Ти до кой клас си ходил/а на училище? За припинателни знаци да си чувал/а? Не ти се разбира какво пишеш. Щом ще пишеш в публични форуми, вземи поне се ограмоти малко и ползвай припинателни знаци от време на време.

Две-трети от академиците са агенти и доносници на ДС. Страхотен "капитал" са, няма как?!!!

Оценката е занижена!

Да, може би е така, останалите части от академиците са подмазвачи и хитряги, и ужасно мразят добрите учени в БАН. Но пък учените в БАН, не са академиците, а тези които създават научните продукти и работят с акъла си, знанията си и опита си. На тях се крепи БАН, не на бандитската шайка от "академици".

Към момента западните и презокеанските държави очакват протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор у нас да продължат, както и да има действия от страна на Борисов, а именно – предлагане на друга кандидатура за главен прокурор на България. Това може да се случи след неподписване от президента на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. След това на ход е премиерът на България, с предложение на друга фигура за този висок и така важен за демократичното развитие на страната ни пост – Главен прокурор на република България.

Чакам БАН-яджиите да разработят изотопни батерии ,които да държат поне десет години експлоатация без зареждане!

Например кардиостимулатори със изотопни атомни батерии ....я да чуем компетентните от БАН-я....?

На баняджиите ще им повервам, когато бившият им председател Стиви се сертифицира в НАЦИД-а.

Какъв капитал, след като тези учени в БАН взимат има-няма 500-1000 евро на месец чисто. Трагедия.

Е, Взимат простосмъртните. На останалите - ТИ ДА ВИДИШ!

е да де, ама науката я правят простосмъртните, а те яко намаляха в БАН. Интересно какво ще правят "боговете на БАН" без простосмъртните в скоро време.

Да каже Реевалски колко кинти са отишли към журналистката от в-к Дума Велиана?

Ха сега сравнете изказванията на Президентът Радев и на простата мутра премиер.

на радев му ги пише Путьо от Кремле. Затова нищо не струват. Да живее Бойко!

майтапиш се, нали?

И тези велики учени, разрушиха българското образование! Радев, радев шофьор на самолет! Държавата ни си отива с тез прости и нагли хорица!

Институтите на БАН трябваше много отдавна да преминат към университетите. Така щяха да са далеч по-големи и в обучението на студенти и докторанти, и в научната и развойна дейност, и в контакта с реалната икономика, и в ползването на потенциала на учени и преподаватели. Със същите пари заплатите щяха да са с около 50% нагоре.

Да, бе! Ми ако минат към университетите, ще трябва поне нещо да работят “учените”...

БАН си имат комисионер.

Това бивш военен Радев и русофил какво го дири в БАН.

Курнела го прати

Фънди и тя там!