Турският президент държа реч в Хитрино без превод

Турският президент Абдуллах Гюл държа 9-минутна реч в шуменското село Хитрино. Какво каза обаче разбраха само събралите се на площада около 2000 местни жители и турските журналисти, тъй като държавният глава не пожела да се превежда на български.

Обратно в новината

Коментари - Турският президент държа реч в Хитрино без превод | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

кво казхтъ, за расистите, там, ли кво, ксенофоби ли беха....

кво се праите на мн изненадани от 20 години родопите са турска провинция ако им беше казал да си слогят фесовете и това щеше да стане балгария отдавна е загубена цигани и турци ще я владеят в наи близко бадеще *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А защо нашите журналисти не са направили запис на речта, който след това да бъде преведен. Не е ли наивност да бъдат толкова прекалено доверчиви?! СКАТ дава достатъчно информация за международните ни отношения, но умишлено се обругава медията, за да има затъмнение на истината.

МЛАДЕНОВ ДА СЕ МАХА! ЖАЛКА ПОДЛОГА ! СРАМ ЗА БЪЛГАРИТЕ! ИБРИКЧИЯ!

А защо нашите журналисти не са записали речта и след това да бъде преведена. Толкова ли са доверчиви?! Хулят ТВ СКАТ и Волен Сидеров, но когато се усетят сигурно ще бъде вече твърде късно.

ей тъй се плюе в мутрата на Боко....гледайте и се учете..или разни герберасти още твърдят, че БГ е суверенна???? или може би самият ТОЙ????

Официалния език е една даденост от конституцията или може да се каже променлива величина съотносима във времева величина, т.е. днес.. е ,утре може да не..е,или обратното един език не е , а след определен времеви интервал и конюктурна обстановка да стане официален език. Така че всичко е въпрос на време и нужда. Конституцията,законите и правните норми са променливи величини, за разлика от език,народ,религия които не са така податливи на промени.(поне в БГ бе направен неуспешен опит за такава промяна)

Не е луд който яде баницата... Нашите държавници са едни плахи и жалки Кириак Стефчовци и такива ще си останат вовек.

по добре под турско отколкото под ширещата се комунистическа мутризаця. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Имаш ги и двете, Хитър! Робство да искаш!

До 10 години Турция ще престане да съществува като държава. Питайте ЦРУ-то. Затова нека си говорят на турски колкото си искат, за последно им е все пак.

Всички са се правили че разбират, за да не обидят чужденеца. Той и самият той не разбира за какво говори, но е важно да говори(така е със всяка що годе ограмотила се маймуна, а пък ако е и религиозно фанатизирана - става опасна).

Гюл е говорил на майчиния си език впрочем който е и майчин на 15% от населението на България, а имайки и впредвид този район където е майчин за 60-70% от населението какъв е проблема! Изпускате една малка подробност той там не е придружен от Българския президент т.е. не е официално посещение, а частно - посетил е завод,джамия,театър и др., така че няма нищо нередно в ситуацията. А и турския не е толкова непознат език за етническите Българи - има излъчване по БНТ на турски,в БГ език има около 6000 думи турцизми и също така др. фактори улесняващи възпрятието на турския... още език

Грешни са ти цифрите относно 15% процента, доста по-малко са, виж статистика на ООН и НСИ. А на какъв процент от населението на Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Словения, Черна Гора, Хърватия, Унгария, Австрия, Египет, Алжир, Ирак и разни други, майчиния език е турски? Някой отделни думи може и да не са много непознати, ама като цяло нищо не се разбира от него. Но то в българския има и английски чуждици, немски, френски, полски, ама това не значи, че тези езици са ни много познати, нали. А колко са чуждиците в турския от персийски и арабски, май 90%, а? И започваш да се повтаряш, да не си папагал?

То това не е посещение на битак, драги. Има си протокол. Който важи в цял свят. И който се спазва. Говори много от към положителни качества. Това е гаф! Който носи негативи само за Гюл. Няма значение пред кого е гороил - пред етнически турци или ферма за пуйки. Първи гаф - че не се е съобразил, че е друга държава. Втори гаф - че най-безпардонно е отказал превод. Много показателно и излишно за коментари. Ако си нормален и поне средно интелигентен веднага ще видиш къде е излагането. Ако си с мислене на расъл в обор, естествено, няма нищо ненормално - виждаш само това, което ти позволява степента на лична култура.

Касабов,ти си поредния ограничен "демократично' и "обективно" мислещ!!!!! Той на такива,като теб разчита,защото докато го обвиняват в невъзпитание,турците ще завземат територии,защото са безумно нагли!

Човек когато се разведе и след време е поканен от бившата си половинка, много много не се съобразява какво и как говори в стария бивш общ дом. Та нещо такова е Гюл когато е на гости в БГ. :)

Тези си превзеха юго-източните райони на България тихо и мирно! Сигурно сега ще поискат коригиране на границите, защото населението там явно е турско, щом говори и разбира турски без превод............а и изповядва исляма.....А и бг-източно-православният данъкоплатец що да не му построи още църкви и минарета? То така се печели в битката за религиозно влияние, ама всички тука сте слепи.......

То вече няма граници, така че няма нужда да се иска корекция.А има региони на влияние, които може да на разстояние от центъра но са обвързани-културно,исторически или икономически.

Граници има. А що се отнася до останалата част от написаното, нищо не се разбира. В заключение - пробвай пак.

Не, виж сега. Доста опростяваш нещата, но като за теб може. Държавите не са овцете на едно село, събрани на обща паша. Сещам се поне за сто граници само по икономически причини. А има и други видове. Така както го мислиш и обясняваш, върши работа само в хоремага по малките часове на подпийнала аудитория. Те ще се съгласят до един с думите ти, но тук е форум и почти всички в него се бръснат повече от веднъж на месец и не го правят на ръба на къщата.

да буде позорно изгонен от дурявата! що за наглост и неуважение кум нацята която го е поканила "на гости" *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Прекрасно, нека да си говори на турски , вероятно е забравил , че е на посещение в България а не в Булгаристан / незнайно защо така казват на България / интересно ако на Русия кажат Русиястан или на Франция - Франциястан и т.н. Напомняме , че протокола изисква , преводач ! Само така се става европеец , явно дългите години кандидатстване за Европа не са ги научили !

езика на един народ е неговата памет.Българите и турците са тюрги--хунски племена--нашето- хан -владетел --ханум--/жена,майка на владетел на турски/.Други страни с името стан--Татарстан,Киргистан/Къргън/,Узбекистан и т. н.Когато турците ни завладяват ,целия Балкански полуостров е бил наш.Сега сме шепа от истината за една велика нация.

Къде си учил история? На някой строителен обект ли? Преди да изсъхне мазилката, майстор мазача (учителя ти по ситория) поне успя ли да ти нарисува нещо като карта?

СВИКВАЙТЕ

Не ни е възможно. Прочели сме повече от една книга. Нещо, с което 70% от турците в Турция (и тук) не могат да се похвалят.

Много олигофренски изказвания прочетох и вече се отекчих. Това, което си позволил този представител на чужда държава е повод за дипломатически скандал и същевременно е доказателство, че не става за президент. Мислейки, че се държи провокативно всъщност се е изложил изключително много, а същевременно и страната, която представлява. Това е изключителна жалко поведение и съвсем не подхожда на поста, който заема. А всички комплексарчета , които крещят за турска "велика" нация и прочие да ви запитам какво правите тук в България, ами идете си във "великата" страна, ама май не ви стиска или не ви се живее там защото не e толкова хубаво. Защо се изнасяте из цяла Европа като е толкова "прекрасен" живота в турция?

Обидно е за България!

Не е обидно за България, а за Турция че имат толкова посредствен президент, който един елементарен протокол не може да научи...:)

Президентът може да си позволи и това и много повече, зад него е не само най силната икономика в региона, но и най многобройната и подготвена армия, дреме му на оная работа ....

В Анадолския регион може би, ама за друг регион не се сещам. И нещо си се объркал с тази многобройна и подготвена армия, явно не си запознат с армиите на разни други държави в света. Ама нищо де, тъкмо братушките ще изпробват новите ракети.

Със сигурност обаче няма да си пробват ракетите заради нас. И като почнат да ни прегазват ордите, няма и пръста си да помръднат. А може би така и трябва за нас...

Вече виждам наши политици с алени фесове,правещи теманета на новите си господари.Другото не се нуждае от коментари.

Що за цинизъм ,той протокол не знае ли? А нашите тъпанари къде са -питам аз?

На този му забранявам да влиза в България! Да му изпратят по пощата и кило свинско. Хайде по живо по здраво.

Аз също забранявам на тоя да влиза в моята страна...

Вече не е твоя!

Ето линк към цялото видео. Уважавайте СВЕТОВНИЯ !! шампион по борба.На който му стиска да преведе. link

Пак неподготвен и естествено неграмотен!Първо се научи как да използваш компютър,селски!

Неграмотник си ти защото не можеж да си го преведеш. И се научи да ползваш компщюр.

Колчо колчов не знаеш ли, че тук не могат да се постват линкове. Ако не знаеш ела утре вечер пред паметника да те образовам малко. Но с едно условие да не си забравиш памперса--- плосък.

Големият османски държавник Мидхат паша, в своята статия "Турция: Минало, настояще, бъдеще", публикувана във френското списание "Научен преглед за Франция и чужбина" No 49, 1878 г., с. 1152, пише: "Първо трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно: те са наследници на потурчени... още българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същия народ, излезли от същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български."

Абсолютен мангал!

говориш за себе си нали ...

Може да е нагло, но говори на турци, които нямат нужда от превод. Ако беше говорил с преводач тогава щяхте да говорите, че тези турци от България са потурчени българи, които не разбират турски.

Изчезвай бе фес!

ами да -те не са турци-само им се втълпява че са такива

ЕБАСИ И НАГЛИЯ ТУРСКИ ПРЕЗИДЕНТ. НАМИРА С В БГ А ЩЕ ДАВА НАРЕЖДАНИЯ ДАЛИ ДА СЕ ПРЕВЕЖДА ИЛИ НЕ ТАКА ТУРЦИЯ ПОКАЗВА ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ БЪЛГАРИЯ И АПЕТИТЕ, КОИТО ОЧЕВИДНО НИКОГА НЕСА ОТШУМЯВАЛИ

мухльовци, кой не е минал той не ви го е нахакал:)

Ти гледай на теб да не ти го нахака някой

Отоманската империя е владеела на Европейският континент от 200 до 550 години територии и население и то в недалечно минало и ще престане да си спомня Турция каква наследница на тази империя е и ще спрат да й текат лигите с незатихналият й апетит? Докато БГ си мисли, че Македония е българска местност и нищо не прави да си възвърне територията, Турция действа хитро и обмислено с тактика подготвяща и действаща години наред ислямизиране на населението и връщането на европейските й територии.......

Арогантно и невъзпитано държание на Турския президент ! Би следвало да има наказания на представителите от българската страна които допуснаха нози груб прецедент !!! Не може да се приеме, че Турският президент е говорил пред "свои" хора, като аргумент за случилото се и да се твърди, че и българските политици постъпват по същия начин в чужбина като се срещат със сънародници - Турският президент е бил в българско населено място, а не на среща със "сънародници" !

Ти беше ли там? Как така си позволяваш коментар на нещо което не си видял?

Типичното изказване на турски празноглав селяндур! А ти беше ли там когато Чернобил гръмна или когато Титаник потъна?! Ако не си бил там, в Украйна няма радиация и Титаник още пътува. Журналистика знаеш ли какво е? И с какво се занимава... Що сте такива, бе, човек?! Вечен ли ще е ремонта на "таванската стая"? Оная стая, горе, над рамената.

Ето пак тия смотаняци в Сатовча, които са само турци и помаци, снощи са пребили селския полицай! Само те и циганите правят такива простотии.

И българите и българите:))))

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ ТУРЦИЯ НЕ НИ ЗАЧИТА И ИЗОБЩО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВА ПУБЛИЧНО ДА ГО ПОКАЗВА. ТЕ СА УБЕДЕНИ ЧЕ ТОВА ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ. ТЕ НИ ПОЗНАВАТ КАТО НАРОД И ПСИХОЛОГИЯ И ЗНАЯТ ЧЕ НИЕ ЩЕ ПРЕКЛОНИМ ГЛАВИЦА ПРЕД ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЛОСТОВЕ И ЩЕ РАБОТИМ ЗА ТЕХНИ ФИРМИ И КОМПАНИИ СЛЕД 15-20 ГОД. ТОГАВА АКО НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СА 50% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И СЪОТВЕТНО НЯМА ДА РЕШАВАТ НИЩО. ГЛАСОВЕТЕ НА ТУРЦИ И ЦИГАНИ ЩЕ РЕШАВАТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗАТОВА ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕ ИНВЕСТИРА СЕРИОЗНО ТУК,ЗАЩОТО ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ. ТУК Е ЗАПАЗЕНА ТЕРИТОРИЯ ЗА ТУРЦИЯ.

правете деца, а не омраза:)

Тея турски боклуци си правят каквото искат и няма кой да им каже нищо , толкова са жалки наще управляващи може ли да са такива лизачи на турският гъз.Време е да ги сменим тези страхливи дупедавци с истински българи в парламента!!!!

Да живее ГЕРБ!

ЛЕЛЕ! Веднага го депортирайте този нагъл глупак! Борисов и Сидеров къде сте сега? Защо мълчите бе рая? Не виждате ли че пак ни гласят за роби.

ами поправете ме ако греша, ама това по международния протокол е само една стъпка по-меко от обявяване на война? разбира се, след като имаме президент с фес и турска подлога за премиер, това може да мине за недоглеждане...

Абсолютно си прав, време е най-малкото да се влошат отношенията ни с Турция. Подобни обиди никоя друга нация не би си позволила да пренебрегне. Не стига че не признават геноцида на българи през 5 века робство, ами и отново се държат като робовладелци.

"Bible", "А така", "Ко стана", Един гражданин" и още няколко, са една и съща личност. Най-добре е да не му обръщате внимание и да го оставите да изчезне в забвение. Една поговорка - "С глупци не спорете, защото ще ви свалят на тяхното ниво и ще ви бият с опит."

Къде те заболя?

гледай теб да не те заболи

Уважаеми Господа Управници, моля да вземете всички мерки да защитите моето накърнено достойнство като български гражданин от държанието на турския президент. В неговото държание прозира пренебражение към българския народ и насаждане на ксенофобия и разделение на етнически принцип. Уважаеми Президент на Турция чакам вашето извинение!

Абе модератори, тоя библе, що не го забраните бе, ква е тая да посажда шовинизъм и омраза, и да ръси простотии , за какво са ви тези права, аз ако тегля сега една китна нашенска по повод на мюсулманската религия, и си изложа мнението за турците в турция и по нашите земи дали ще ми пуснете коментара, аре у лево, моля субекта библе да си върви в турция ако иска да е турчин , тука сме българи, дори и изповядващите исляма, както и в щатите всички са си американци независимо от цвета си и религията, от Освобождението насам и последвалото обединение на България в тази държава няма турци, всичко друго е лъжа и измама за заблуда на хората и крадене на едни пари.

Голям срам! Голям скандал! Нагла демонстрация! Най-малкото да се връчи протестна нота на турския посланник.

Война да обявим ли? Волен ли ще ходи на фронта? Или ще се криете в миши дупки?

Ами да, да не обявяваме война, стой и чакай турците да дойдат за първородния ти син като данък...и си стой пацифист. Заради такива като тебе 5 века сме били роби. Левски сигурно се преобръща в гроба си сега.

Кой е разрешил издигането на паметника? Развяват се турски знамена,насред България!!! Няма да има реакция на властите,защото са получени инструкции от Уорлик и затова трябва да си отидат! Знакът е "Вие ще сте предимство,когато пак се настаним тук"! ВОЛЕНЕ, информирай ни овреме следващият път и организирай протести!!!!!!!

развяват се и българските знамена, и това ли те дразни ...

Подозирам,че си тъп като гъз....

Големият османски държавник Мидхат паша, известен със своята ненавист към българите, в своята статия "Турция: Минало, настояще, бъдеще", публикувана във френското списание "Научен преглед за Франция и чужбина" No 49, 1878 г., с. 1152, пише: "Първо трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно: те са наследници на потурчени българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същия народ, излезли от същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български."

Това са етнически турци висша проба, които за нищо на света от потомци на могъща и славна империя не биха приели да станат потомци на безславно робско племе. Митхад паша може да е казал нещо имайки предвид помаците. : )))

Чети по-внимателно и недей да се правиш на луд. Мидхат паша говори за всички мюсюлмани по българските земи и изрично казва, че тези които се мислят за турци, всъщност са ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ.

Казвал съм и друг път по подобен повод: с дивашката орда на Осман кадъна отсам Босфора не е преминала! Обясни си защо много от наричащите себе си "турци", у нас има много със сини очи и руса коса!

МАРШ от форума.ЧАБУК ЧАБУК ЧАБУК ДОМУС

Пожелавам ти най сърдечно да се срещем в някоя тъмна уличка наглец такъв. Да те видим що за "етническо превъзходство" притежаваш. А модераторите от дир да се засрамят че публикуват подобни простаци.

Ами българските турци като са "етнически турци висша проба" :-))).... приберете си ги в Турция ,че да ви се вдигне нивото...

има една реалност-турця е велика даргава и турците са велика нация

Първо се научи да пишеш, второ няма нито едно велико нещо, което е направено от въпросната държава и турците....

Гласувайте за комунистите от бсп, герб, дпс, дсб, ндсв и сдс пак на следващите избори!

Гласувайте за ДПС партия етническите турци висша класа, които са потомци на могъща и славна империя, а не на безславно робско племе : )))

Каква велика империя те гони сбирщина от идиоти оставящи след себе си само разруха.

ти не си библията ,а корана ако си го прочел което много ме съмнява .само едно ще ти кажа имаше едни висша раса арийска само дето накрая катастрофираха фатално.

СПОКО! Когато и ББ ви заговори на турски тогава ще ви питам какво ще коментирате!

Ама гюловица се докарала като Джаки Онасис през 60-те...

Крайно време е турция да разбере че България е суверенна държава, и че българските турци са Български турци, родени в България.Гюл трябва официално да се извини, ако не го направи, то тогава Бойко Борисов да отиде в Анкара, да събере Българската общност там и да произнесе реч на Български. Само така ще изпратим послание на целия свят че сме горди Българи.

Това е безумие.Защо не отиде в Германия или Австрия където има милиони турци и да говори без превод.защото там няма да му позволят .Ама то едно Външно само за пиар акции.

Какви турци са това! Ама, стига, моля! Те живеят по нашите земи до девето коляно и повече, били турци! Пълна бутафория. Чиста проба... криво разбрана цивилизация. То същото, аз като говоря английски, в семейството ни знаем английски, децата ми учат езика, значи сме англичани ли??? По времето на президента Желев се пое грешна посока с ДПС - чисто етническа партия, основана на религиозен принцип още тогава. И в момента в Статута на партията им има препратки към религиозни положения. Никой в БГ няма нищо против хората, които са останали по нашите земи още от турско робство. Още по-малко спрямо мохамеданите, но... политика да се води от тези хора, именуващи се турци, срещу държавата в която са останали да живеят... това не е добре. Точно защото има допусната грешка от нас..., сега в нашите села всеки може да си говори на... турски без превод. Това е чист реверанс, създаване на тънка нишка, намек - вие сте от нашите, т.е. дръжте се.

Това са етнически турци висша проба, които за нищо на света от потомци на могъща и славна империя не биха приели да станат потомци на безславно робско племе : )))

има само една гад ,по-голяма от анадолския турчин и това е турчинът ,живеещ в България - мързелив,неграмотен,субсидиран паразит

Това са етнически турци висша проба, които за нищо на света от потомци на могъща и славна империя не биха приели да станат потомци на безславно робско племе.

Те и персите са били могъща империя, римляните също, Испания, Англия, Португалия, ама е виж ги сега.

Още веднъж го пусни този коментар, че не те разбрахме!!! И кое е безславното робско племе? Ти къде си роден, бе? Като толкова ти харесва Турция, си отивай там, ама да не мислиш, че там те чакат с отворени обятия!!! Хем мрънкаш, хем стоиш в България!!! Лицемер!

Говорил е на турски за мир, добросъседство и за високите успехи на Турция във всички области на турското етническо малцинство. Както има българи в Сърбия и Украйна по същия начин има етнически турци в България, нито един от които не се чувства и капчица българин. Харесва им да живеят в България също както на милиони българи им харесва да живеят в чужбина. Тези болни мозъци които говорят че това са българи приели принудително исляма жестоко се лъжат. Това са етнически турци и никой не може да го промени, както и не успяха някои отчаяни опити. Може би българи доброволно приели исляма са помаците.

Делта, запознай се първо с историята, после пиши. След освобождението на България на нашата територия са останали турци от поробителите и помаци - потурчени българи. Те и сега живеят по същите места, техните потомци. Да се самоопределяш на турчин в България не е проблем по документи. И аз мога независимо, че нямам нищо турско, да се самоопределя на турчин. Проблема не е в самоопределянето или самосъзнанието (колко е доброволно това самоопределяне е друг въпрос), в поведението на тази прослойка. Все едно някой да ти дойде на гости, да поостане ден, два, седмица, и да почне да ти диктува какво да правиш в собствената ти къща. Просто сравнение, но принципът приложен спрямо държава е доволно по-опасен, отколкото някой да ти се размотава из къщата и да те действа. Не може, а и не трябва да се гонят всички, които искат да се наричат ;) турци. Наше, и на държавата, право е да бъдем твърди към тяхното поведение.

Те не са гости, а стопани на тази земя не по малко от тебе, там ви е грешката че по такъв начин се стремите да ги дистанцирате от себе си и ви се струпват все повече проблеми, които обезателно ще нараснат в общонационални, а на бедна България тъкмо това и липсва в туй тежко време.

Даа, помаците мооого доброволно са приели исляма! Пред дръвника и посред реките от кръв... Етническите турци не се чувствали и капчица българи. Живеели тук, щото им харесвало, както на българите - в чужбина. Ти отреждаш на българските турци ролята на чужденци у нас, а? Ми, щом не се чувстват едни от нас, кой ги спира? Гит! Тук е Европа, не Анадола... И не оправдавай действията на Гюл - нищо не извинява политическия му цинизъм. Той и пребраденото чучело, което води като своя жена, не са добре дошли у нас.

предлагам да засечем твоя IP адрес и този на bible, и да ви дойдем на гости от форума. След това да си направим една разходка до кноституционния съд и да ви изправим пред трибунала за национално предателство.

Едно време при комунизма Хитрино беше процъфтяваща община. Демократизацията там се превърна в турцизация и това доведе до още по-голям упадък и бедност в този регион. Хората нямат поминък. Земеделието не е решение, защото не е поливно, просто няма вода. Има жители дето дори не знаят български. Тоя турски президент няма да им помогне. Дипломатическият гаф с турския език е факт и външно мин. трябва да реагира. А да го видя сега контето министър Младенов. Относно 2000-те местни жители фенове на автентичния турски език то при 21 села с население общо 6000 главно възрастни жители тези 33 процента са сериозна организация , автобуси и т.н. Целенасочена фенска проява с ДПСарски привкус. То отдавна се знае че Шуменска област е много зле след прехода ама явно и по-зле ще става.