Възстановяват до 6 май Военновъздушното училище в Долна Митрополия (видео)

Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите и хората не са подготвени, заяви Бойко Борисов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

BORISOV POSTAVIA NEGO NA PARVO MESTO POLSE VSICHKO OSTANALO TOVA SHE E DEVIDENT KOITO SHTE IZPOLZVA V NEGOVA POLZA UMELO BORAVI S TARIKATSKI INSTRUMENTI KOGATO STANE NAPECHENO I DA POTUSHAVA OGANIA , HITREC

Незнам докога ще търпим този селяндур да се разпорежда с парите на хората както си иска. Цар Борис се е допитвал винаги до генералния щаб когато са харчени пари за армията. А този цървул се държи като падишах.

Има обаче един въпрос - кога ще съдят тези, които на времето го закриха?

до 6 май са 2 месеца с много почивни дни.... за толкова кратко време баце и компания н могат само да кихнат.... или 6 май е деня, а годината....кога стане....стане

Как ги сметна 2 месеца? До 6 май има един месец и няколко дни.

ББ ви дава криле-е-е-е-е-е-е-е!

Да, нещо като оградата на турската граница: първо съвсем демократично я разрушиха и след това още по-демократично я направиха пак. И всичкото с нашите пари. Затава сме срамно бедни, защото търпим да ни правят на ненормални. Да споменавам ли Белене?

Не знам какво ще възстановява тиквата, но факултет "Авиационен" - Долна Митрополия съществува и в момента. И е към НВУ "Васил Левски". гр. Велико Търново. Тъй-че не знам какви лъжи пак е говорил, но той ако не излъже поне веднъж дневно, вечер не може да спи! Всеки може да го провери на страницата на военното училище.

Чуди се как да се хареса. Но хората вече истински го ненавиждат. Няма ли кой да му го каже и да се скрие завинаги. Да си ходи в Дубай при ортака

Защо , не пише , кога е било закрито . Или е при неговото "управление " или при управлението на , ортаците от СДС сегашните партньори на герб .

хубаво е да направят и едно училище за нареждачи на павета, че много се излагат с "Графа"

"...до 25 април MС трябва да излезе с решение за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия и решението да бъде гласувано веднага в парламента. И до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище..." Еххааа! С магия може би?!? А, Бойко?

че и акредитацията да е готова до тогава? Как ги акредитират на голаполяна тези Висши училища?

Ф-16 има и недостатък. Липсва му задна скорост. Като го подгонят руснаците.

Истината е, че българските военни летци не искат да летят на руски изтребители, защото след пенсионирането им, трудно ще се преквалифицират за пилоти на пътнически самолети, например, Боинг. А ако летят на Ф-16, шансовете им след това ще бъдат по-големи. Така че цялата тази патардия и заради летците. Най-добре е, всеки един от тях за си купи по един частен Ф-16 и да се упражнява на него.

За такава малка държава и слаба икономика като нашата дали си струва да се подържат ВВС. Това е много скъпо удоволстие, или както се казва " на гол тумбак чифте пищови".

Ф-16 има екипаж от 6 човека. Един пилот, един стрелец и четирима да го бутат отзад.

Няма логика Бойко, вярно е! А имаше ли логика да се закрива училището понеже било комунистическо? Кухите лейки, които направиха това са при теб Бойко! А някои като Александър Йорданов искаш да ги правиш и евродепутати! В това каква логика има?

трябват компютърни тренажори за да не използват последната възможност - катапулт !

В офертата за закупуването на самолета трябва да са включени и средствата за поддръжка, въоръжение и тренажори! Така се прави навсякъде.Никой не ти продава "гол самолет". Ако тия средства не са предвидени в офертата за "Ф-16" цената ще ни излезе през носът.

Е, щом Боко е казал, значи ще стане. До 5-ти май ще сме сменили буквите над входа - ще пише "университет", а не "факултет", деканът ще го преназначим като ректор и всичко е готово. А на 6-ти можем спокойно да режем лентата. Нали?

На 6-ти е Гергьовден, а на 7-ми руската техника празнува Ден на радиото.

Урааа..!

ден на москвич

Елате да видите!

Едно време , сомо ОХЕРето на подп. Лалов имаше повече войскари от сегашните!

Лалов...този нисичкия подполковник ли беше? От Плевен? Спомням си кап. Динев...беше от Перник. Спомням си лятното кино.:)

А най-хубавия ми спомен от там беше мадамата, която продаваше на лафката ( още в началото, веднага след портала, в ляво) Дълги, черни, къдрави коси и небесно-сини очи:)))) Набор 78- 3та рота(Пловдивската)

И аз! 1987-89. ОХР - убийците на Павлов (капитан). Ако не ме лъже паметта Лалов по мое време беше комендант.

Ще ви направим нови и по-хубави гробища! Радвайте се, бе!

Днес вече е 2 април!

Натовците нещо пак са замислили. Иначе ние нямаме парици само клозетите в спалните корпуси да поддържаме,

Добре си е едното военно училище с факултети по специалности!? @ 2-3 кораба, 4-5 аероплана, десетина танка...

Няма как изведнъж да се възстанови един университет от един факултет от няколко човека. Трябва да има достатъчен брой преподаватели и студенти има си ред изисквания за акредитация. Разбира се законът винаги при Цар Боку може да бъде потъпкан. Иначе може да се направи нещо, а и има макар и граждански катедри в София и Пловдив и няколко колежа, те част от кадрите са от бившото военно училище, но затова е необходимо време.

Както винаги точен и безмилостен! Един хеликоптер- 50 млн, един изтребител- 100 млн.- осем изтребителя- 800 млн. Той го каза!

Неблагодарно и глупаво племе.

Колега, не сме неблагодарни! Просто не е красиво така да ни лъжат алчните управници. Няма начин с една скована барака да възстановиш авиационно училище, както се опитва да го представи ББ.

Като гледам колкото и да се опитват да го скрият с камерата каква мизерия е а как са облечени и смешно тичат и маршируват ми става и гадно и обидно.До каде докарахме една армия която беше и силна и обучена и оборудвана.Станахме за смях и сега тоя ми ръси глупости и маже та маже че се и пъчи и хвали!

Това, за възстановяването, лъжете някой друг, кажете за отпуснатите пари за УСВОЯВАНЕ.

Боко Тъпото отново с изходи медийно както винаги неподготвен, но твърдо убеден в глупостите, които говори. Всичко в това училище е напълно разсипано - от три учебни корпуса, се ползва само един, други са оставени на разруха, няма столови - курсантите си носят храна от вкъщи. И най-важното - няма преподаватели. Един познат се пенсионира на 42г. и вече 5 години е цивилен преподавател там - взема си заплата и пенсия. Сега се мъчат пак да го направят униформен, т.е. пак пенсия + още по-висока заплата, защото нямат хонорувани преподаватели и по Закона за висшето образование, този факултет не може да добие статут на университет. Иначе може пак до обучаваме африканци и араби за мангизи/нали само мангизи са му в главата на Тъпото/. Имаме и най-пресния обучен за инструктор псевдо-летец - Цецо пъпешоглавият/Цецо Седмака/, само че той е обучен в кабината на Ф-161 а ние такива самолети в близките 5 години няма да видим. Основната ни "ударна сила" ще станат учебните Пилатус-и и Л-39.

Нема да се косите! У нас всичко е благотворно- бучнеш пръчка, пиеш вино! Колко му е!

Тате абе ние цигани ли сме. 100 % - и аз и майка ти и цялата рода. Еми тогава значи ще гласуваме за ГРОБ . ЕЕЕх чак такива цигани не смееееее?

Екстра ! Сега да възстановим и авиационните си заводи , а не разни нефелни кьопеци да ни пробутват несъществуващи ефки на петорна цена . Когато сме конструирали самолети и сме били сила в авиацията , едноклетъчните са скачали по дърветата ;000 Публичен разстрел за унищожителите на Българската Армия през последните три десетилетия . Със здраве !

Скъпо Лисиче, кога България е конструирала и произвеждала самолети? И какви авиационни заводи да възстановяваме?

ЛАЗ 7-10 , ДАР и великият авиоконструктор проф.Цветан Лазаров и целия му екип . Четири авиозавода и ДСФ . Снимката на майор Асен Асенов може да се види на Ла Гуардия в ню йорк заедно с най- големите асове . И не само той . Информирай се , има откъде .

Мило Лисиче, може би пишеш за ДАР- София, КБ- Казанлък, и ДСФ-Ловеч но всичко това е до 1955g и то само за леки спортни самолети. А ПОСЛЕ? Къде ни е самолетостроенето ПОСЛЕ? Братушките решиха, че конкуренция на ЯК и на чешкия Zlin НЯМА ДА ИМА и българите НЯМА да строят самолети. И е така до ден днешен. Та затова те питам, какво има да възстановяваме.

До 145: А ти явно не си наясно защо беше унищожена българската авиопромишленост. Да те светна: Съюзниците решават в Ялта 1945, че страните съюзници на Германия и тя самата няма да имат право да произвеждат самолети - ясно е защо и са прави.Затова самолети престават да произвеждат освен ние и Унгария, Румъния, ГДР и ГФР. Но чукча писател, не читател!

До totalen: По-кротко и не бързайте с обидите! Това за което пишете са решения на съюзниците от Потсдам а не от Ялта, но да допуснем че сте прав! Обаче, ГФР произвежда и самолети Panavia Tornado, DO-28, Alpha Jet, C-160 и вертолети UH-1H, BO-105...Румъния е произвеждала BAC- 111, ORAO, от вертолетите Alouette III и Puma. На ГДР руснаците "отпускат" само производството на АН-2. Унгария има същата съдба, като нашата. Само да попитам, след като считате че руснаците "са били прави", защо тогава ни приеха във "Варшавския договор"? Нас - бившите съюзници на Хитлер.

Това е добра идея! Да обучаваме гръцки пилоти за много мангизи. Нашите ,като няма кво да карат ще завържат някъде навън,пилоти се търсяп по цел свет. По голема файда щеше да бъде,ако възстановят СВ и КЕЧ- кралски елитни части.Щяха да правят без мангизи магистрали, топлоизолации и други работи.

А бе навремето обучавахме едни доктори за мангизи, и нещо се провалихме.

Ще се "копа" ще се "възстановява" точно сега до месец май. Не мога да се сетя защо точно сега. :))

ГРОБОКОПАЧИ!

Това е по инициатива на В Антонов от Плевен. От дълги години се бори това да се случи.

Ми ние от тези "копки" по тази магистрала не можем да пътуваме бе, келеш! А вие това училище, дето ще го възстановявате, за един месец не можете само да го боядисате! какво остава за обучение! МАЛОУМНИЦИ!

какво лошо има в това да възстановят училището? Аман от плювачи по форумите! Ако нищо не се прави-защо? Ако нещо се прави пак ЗАЩО? Много негативни червеи, като теб изпълзяха последно време

tonk11

Брей! Браво бе! Договора за тези самолети го няма, самите самолети ще дойдат еветуално през 2023 година, ама ние ще учим летци за тях. Умно нали? Да не говорим, че ще бъдат 6-8 самолета. Колко летци ни трябват?

Много летци ни трябват за новите и старите самолети. Обучението им е продължително и скъпо. Не знам, друга държава като Герберистан, която да си е съсипала така икономиката и националното богатство, за да угоди на чужди колонизаторски интереси! Бяхме сред първите 10 страни в Света по много отрасли, а сега кретаме на опашката с туземците!

Г-н Койчо с такова мрънкане, какво сме били и къде сме били, няма да оправим нещата! Бяхме 100% зависими от СССР и след негови крах - загинахме и ние, логично и напълно закономерно!

От толкова копки на Премиера, здрав път не остана. Това ли е целия личен състав на летището в Долна Митрополия?! До тук ли ни доведе НАТО и Еврейския съюз?! От една от първите страни с авиатори и самолетостроене, с производство на автомобили, камиони, автобуси, електрокари, мотокари, химическа промишленост, металургия, ядрена енергетика и какво ли не, се превърнахме в изостанала бананова република обслужваща колониалните сили. Срам и позор за политиците на "прехода". Затвор за националните предатели!

жалка картинка е това БГ

Не им се мазни, Бойко! Това са умни хора.

Да, така се възстановява военно-училище за 2 дни.. а базата, а учебните самолети, а опитните пилоти инструктори с по 20 години стаж, а преподавателите, инженерите, механиците.. от къде, бе, пипон?

"един хеликоптер е 50 млн. лв., а един самолет - 100 млн. лв."... а никъде не спомена, колко струва животът на пилота.

в 99% от случайте на грешка или авария пилота катапултира

Видяхме в последните случаи на гррешки и аварии, с руски или западни самолети, колко пилоти загинаха.

"ако пилотите и хората не са подготвени за тях" Извод - пилотите явно не са хора. Въпрос - кои са хората, които трябва да са подготвени за тях? Вие сте прости и аз съм си бая прост. В крайна сметка обаче вие сте по-прости от мен щом ме търпите вече 10 години!

?? абе нали уж в цената на новите самолети има включено и обучение? за какво говори изобщо бб? Или той не е чел офертата на американците и подписва на доверие сделка за 1,5 милиарда? представям си какво ще го направят руснаците с Белене.

Който и да ни достави новите бойни самолети ще трябва да обуги за полети с тях вече подготвени добри пилоти, а не новобранци. Друг е въпросът, че не останаха инструктори и механици, които да се грижат за пилотите и самолетите. "Новите" управници разрушиха много бързо построеното с години, а сега ни пускат предизборни мухи!

А след като се "възстанови" кога ще се приватизира? И от кого?

Поне се разбра, че стойността на изтребител е около 100 млн. )))))))))))))))

100 милиона лева е изтребител музеен експонат със запазена летателна функция.

кой изтребител е музеен експонат ?!

За Ф16 става въпрос. Самолета от виетнамската война, чията нова мумификация още не е произведена, но ние сме готови да купим.

А този месец ще направим няколко копки на АМ "Хемус", за да може да си пътувате спокойно", каза още Бойко Борисов.

И на какво ще тренират ? На тренажора, дето хамериканците го донесоха да ни излъжат за ф16 ?

това е все едно като си купиш кола, да си основеш сервиз и школа за правоспособност, та да си изкараш книжка и да си поддържаш колата! ми нали като ги понаучите да ходят, пак ще ги пратите там да ги научат да летят бе?! та дори и румен радев ходи там да го понаучат на туй онуй!

Синът ми служеше в такова поделение, в което следяха на радари всички полети в България- 1995-96-та г. Тогава не бяхме още в НАТО. Разказа за турски изтребител, нарушил въздушното ни пространство. Редът бил такъв, че за да се "вдигне" наш изтребител, се звъни на 3 инстанции. Докато ношите направят това, турчинът стигнал до Стара планина и се върнал обратно до Родопите. Чак тогава излетял наш изтребител. Питам- кому са нужни въобще български изтребители? А и при 250 бойни турски?! Или въпросът е да сме " На гол тумбак - чифте пищови!"

Не мисля, че синът ти е бил наясно, още повече че е зяпал на радара, а не е давал бойни дежурства във въздуха. Та! По това време ВИНАГИ имаше по една двойка дежурни изтребители във ВЪЗДУХА, а не на земята. И понеже даваха бойни дежурства единствената авторизация беше ако трябва да свалят нещо. За прихващане на чужди самолети си имаше протоколи и не се питаше никого.

Абсолютна глупост е, че е имало винаги дежурни изтребители във въздуха, както е и глупост, че турски самолет е стигнал до Стара Планина. Самолетът щеше да е свален още над Асеноград. С клуБът сме обиколили самолетните бази в Германия, Франция и Финикс САЩ и всички са единодушни - Спедната продължителност на животът на един самолет в реални бойни възсушни и наземни действия е от 8 до 14 минути.

До Николай СК "Моделист" Горна Оряховица: Прав сте колега. Постоянно дежурство във въздуха нямаше. Имаше си дежурен дом, "къщата на изгряващото слънце" и там дежуряха летците и техниците и "бойците"-войничетата на дежурните машини. Обаче, с "продължителността на живота" на изтребителя не съм съгласен! Например, при операция Съюзна сила и Пустинна буря, колко време живяха натовските самолети?

Под реални бойни действия нашите домакини имаха впредвид основно въздушен бой съчетан с наземна ПВО. Само да допълня, че времето го отчитат дори с времето за излитане на даден самолет и за успешен полет се отчита поразяване на две мишени преди да бъде свален, но все пак са средни показатели.

Някъде по това време турците правеха провокации. Но тогава дори руснаците ни похвалиха за доброто ПВО на страната.

Големи вицове е разправял сина. За да стигне до Стара планина трябва да е минал през периметъра на 6 стационарни дивизиона на ПВО - а ако е кривнал към Пловдив - 9. Общоармейските не броим, но през 90-те все още имаше. А при дежурните дивизиони нямаше чакане, целите се проследяваха още доста далече от границата.

за да стреляш ти трябва заповед от най-отгоре. Предаваш на дежурния, той на дежурния по батальон, той на дежурния по полк, той на генералния щаб, те на началника и той на президента, президентът мисли, мисли, пита националния съветник по сигурноста какво да прави, пита началника на щаба, мисли, мисли, заповядва и после пак всичко надолу. То така турският самолет може даже и да мине България докато пристигне даповед за някакви действия, че и да се върне щото като цъфне на връщане цялата процедура започва отначало ....