До 6 май ще бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна на посещение във военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и факултет "Авиационен" към Националния военен университет.

Той бе посрещнат с военни почести на летище "Долна Митрополия", изпълнен бе националният химн. Борисов е придружаван от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"Още далечната 2002 г. (тогава Военновъздушното училище се преобразува във Факултет "Авиационен" на НВУ- бел.ред) се обединяват военните училища, броят им намалява. Бил съм няколко пъти във Военноморското училище във Варна - там има страхотни хора, преподаватели, курсанти, зали, технологии и е на печалба, защото обучава много гърци", заяви Борисов.

Премиерът посочи, че тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили.

"Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите и хората не са подготвени за тях. Това е много сложна професия, всяка грешка се наказва фатално. А и един хеликоптер е 50 млн. лв., а един самолет - 100 млн. лв.", подчерта Борисов и посочи, че човешкият живот винаги се поставя на първо място.

Министър-председателят уточни, че до 25 април Министерски съвет трябва да излезе с решение за възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия и решението да бъде гласувано веднага в парламента.

"И до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище. А този месец ще направим няколко копки на АМ "Хемус", за да може да си пътувате спокойно", каза още Бойко Борисов.

Премиерът заяви пред военнослужещите, че очаква на парада на 6 май в София да участва личният състав на възстановеното висше училище.