Започна операцията за изтласкване на ИДИЛ от Мосул

Започна офанзивата за освобождаване на северния иракски град Мосул от контрола на ИДИЛ, съобщи рано тази сутрин премиерът Хайдер ал-Абади, цитиран от Си Ен Ен.

Обратно в новината

Коментари - Започна операцията за изтласкване на ИДИЛ от Мосул | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бъдете сигурни че в Мосул всичко ще е много прецизно. За всеки терорист бомба поименно така че нито един убит цивилен! Те американските бомбиси знаят работата. И по новините ще виждате само как населението посреща освободителите с локум и баклава.

Ми да. И ООН ще помага в защитата на цивилните. Според американците, в града са останали по-малко от 700 000. Според ООН - най-малко 1.5 -2 милиона. И естествено ООН "риве" - дайте пари защото ще има хуманитарна криза. Досега си живееха спокойно с джихадистите, а след като ги освободят ще има хуманитарна криза. Пореден епизод от реалити шоуто "Нагло и забавно от ООН"...

Всичко е циркове и майтапи: 1. В Мосул (цитирам АФП) има между 6 и 8 000 джихадисти от ИД. Срещу тях са има - няма "едва" 120 000 иракчани (с пешмергата и шиитските и християнски милиции); отделно - специални сили на Великобритания, САЩ, Франция; артилерия от САЩ и Великобритания, авиацията на водената от САЩ коалиция и т.н. За превъзходство в артилерия, бронирани машини и авиация няма изобщо какво да се говори - зашеметяващо е. 2. Присъотношение на силите най-малко 15 към 1 в жива сила в полза на правителството и чуждите съюзници, операцията ще трае седмици и месеци?! 3. ДИР е обявил началото на операцията в 04.54 ч. - преди още тя да започне, да не говорим за изявлението на Абади. :)

ако самите жители искаха да се отърват от ис с метли можеха да ги прогонят 700 000 срещу има няма 6-7000 .....но комент

Започна изтласкването и избиването освен на ИДИЛ, а и на мирното население на града....кой ще поеме вината за тях

Сигурно пак Путин!!! Путин е "виновен", че света все още съществува!

Тази операция ще е нагледен пример как се воюва с ИДИЛ без руснаците да пречат. Успех !

Да. Така е - руснаците няма да им пречат. Те само кротко превъоръжават иракската армия, ВВС на Ирак и пешмергата. Е, има и т.нар. "технически съветници" - за техниката де. Както беше и по времето на войната във Виетнам. Едва преди дни показаха снимката на руснака - пилот на изтребител, свалил на времето сегашния сенатро МакКейн...

Лудите крави, вече за кой път...Трети..четвърти, или пети път ...вече превземат Мосул..а?

След толкова дълго чакане да се види развоя в Алепо, едва ли има много бойци от ИДИЛ в Мосул. Прехвърлат ги към Алепо, лошото е че там ги чакат далеч преди града и не може да влязат в него.

Браво, като изтласкат ИДИЛ от Мосул, той ще се настани в Дамаск, а Асад ще издрапа в Москва!

Вижте какво пише Ройтерс за Алепо - Сирия: ЕС ще подкрепи САЩ в усилията им за спиране на руските въздушните удари в контролираната от бунтовници източна част на града, където са блокирани 275 хиляди цивилни. Ройтерс (разбирай САЩ) много се вълнува, че в Алепо от въздушните удари загиват цивилни. Същевременно в Ирак - Мосул, където се намират като заложници 1,5 милиона души, САЩ ще започнат яки бомбардировки, при които няма да загине нито един цивилен. Или ако има убити цивилни от американските бомбардировки, то за това ще са виновни руснаците.

Руснаците бомбардирлрат болници и училища най-вече. Като стане така в Мосул тогава плямпай.

Касапницата в Мосул ще е жестока. ИДИЛ няма да отстъпи лесно. Месеци боеве ще има. Да видим сега дали "демократичната" общност ще види убитите мирни жители?!? И дали това ще е военно престъпление, както говорят за руснаците и сирийската армия в Алепо. Очаквайте да се развихрят двойните стандарти на САЩ.

Ще наблюдаваме как в Мосул американци няма да извършват военни престъпления.Те имат голям опит на хуманитарно и нежно унищожаване на стотици хиляди мирно население в суверенни държави, без да питат искат ли те да бъдат затривани с с полезни за здраве и демократични бомби. Защо ли не питат? Защото Обама е казал: Ние ще създаваме правила. Точно това е казал, значи те са неподсъдни и убийствата им са хуманни.

Е ще има "приятелски огън" то е ясно. "Грешки" също ще се допускат.

Паисий

а-а-а такъв ли бил номерът??!?? "приятелски огън", а не "военно престъпление"... Бравос! ))) то от такъв приятелски огън загинаха вече над 1 милион души в Ирак, Либия и Сирия.... Да не забравяме сватбите и погребенията в Йемен и Афганистан!

Да не ги бяха създавали.

Да - ама не. Американското шило в торба не стой.

"Като най-стабилни сред тях се славят кюрдските бойци пешмерга." Ако опълченците от пешмерга се считат за най-стабилни - тогава нещата са зле защото те са много малко.

Как не се намери един да я редактира тази статия от печатни и правописни грешки от сутринта до сега.

почнаха големите измислици премислици be ready for brainwash....

офанзивата започва с един качествен кючек...

Всички участници на МЕЖДУНАРОДЕН СЪД.

какво лошо направих с това че пожелах успех в прочистването на ирак и сирия от идил??? дир вече да не станахте почитатели на идил :)))) идил са изроди путин каза че са остатъците от хората на саддам и кадафи сериозно изобщо не разбирам защо изтрихте коментара като спам???

Трябваше тоя успех да го пожелаеш преди 13 години когато ги създаваха идилците в Ирак.

Е какво да предложи на руснаците успех, затова че създават ИДИЛ? Ти тотално си изперкал бе!

Желая им успех,по-малко жертви и победа! Лесно там няма.Касапницата тече с пълна сила.Страдат най-вече невинни,цивилни хора.Толкова дълго се проточи тази война с ИДИЛ.Не знам,кое по ред е това"решително"настъпление.И как ще завърши.Водят се някакви преговори,къде ли не по Света,постигат се"стратегически споразумения",които издържат,има-няма няколко дни.Западът,който забърка цялата месомелачка,основно се занимава с персоната на Асад и ролята на Москва.Все едно,че след падането на сатрапите Саддам и Кадафи,в Ирак и Либия настъпи благоденствие,демокрация и просперитет.....друг път.Крайно неясна е турската намеса там.Май повече бомбардират и воюват с ПКК отколкото с ИДИЛ.Мътна е и "велико-съюзническата"на САЩ сателитите,Сауди Арабия,Емирати,Катар....политика.За каква ли точно"демокрация и човешки права",може да се говори в Кралството,е др.въпрос или вечния двоен стандарт на САЩ,спрямо"националните "им,интереси. При желание,отдавна можеше да се постигне физическото унищожаване на ИДИЛ.Спиране на войната,на разрушенията,на жертвите,на разграбването на Световното културно наследство.Да,ама не. Неадекватни политики на ЕС и САЩ в региона.Напълно провалени.

Значи в Алепо според идиота кери Русия ''показала'' варварство без да е доказано дори а тия в Нусул сега направи ще спуснат с парашут'' демократично'' избиване защото видители техния задник доказано вонящ смърди на ''парфюм''

САЩ са бесни, че в Алепо се прилага успешна бойна тактика. Градът е прокопан от тунели, за които се смяташе, че са пречка за прочистването на града в освободените квартали. А ислямистите се укрепват и стрелят именно от болници, училища и религиозни храмове - за това понякога и те са бомбандирани и обстрелвани.

невиждано успешна..

И сега да покажат как може да се шурмува град с авиация и артилерия без цивилни жертви. Дет се вика да направят показно.

Няма как.

То и аз дето не съм военен знам, че няма как. Защо тогава ревът за Алепо?

Явно не целят да ги унищожат, а само да ги изтласкат. И накъде по-точно?

Ами, Ракка все още е под техен контрол, т.е опитват се да ги подкарат към Сирия май и по-точно към Асад. Знаех си аз че винаги има умисъл.

Циркът по "освобождаване" на Ирак и Сирия си продължава...

Ще бъде "блиц криг", защото всички от идил тихомолком ще избягат в Сирия. Мосул е много голям град - защо тогава жителите не бягат?

Жителите не бягат защото подкрепят ИД, това не е Франция.

след идил идват кюрдите и шиитите и това ще е краят на суните в мосул....И В СЕВЕРЕН иРАК КАТО ЦЯЛО

Започна операцията за изтласкване(прегрупиране) на ИДИЛ от Мосул към Рака да се бият със сирийците и руснаците

Нека се съберат на едно място, това доста ще ни улесни и за ИД и за инструктури и сие.

как ще разберат кой е от идил кой не за фалуджа още не е ясно къде са 700-800 младежи и мъже задържани от шиитите... тук броят ще е доста по-голям...

по брадите

що не бягат към Ссусер? що бягат към Европа, да ходят при Путя - най- вежливият доктатор

Защото в Русия трябва да работят, а да работят те не щат!

Евала на кюрдите, те са едни от хората, които сега буквално спасяват света. Дано си получат независимия Кюрдистан, заслужават го. Смели, стойностни, доблестни хора.

За да стане това трябва да се разпарчетоса и Турция, за сега това не може да стане.

Турция не дава, тя не случайно е "на място" с войски

тия момчета пак ще трябва да се преобличат

Няма преобличане, голи и щастливи.

Най-големия помагачи в света САЩ и Русия те ще свършат всичко.Световни поробители.

Съмнало, несъмнало и руските измикяри пак са тук и угода нямат. Или както се казва "червените бабички изпълзяха на припек"! Как не ви омръзна да плюете срещу свободна Америка от 1944г. досега? Плювалниците ви трябва отдавна да са се откачили, но злобата ги крепи.... Е загубихте през 1989 та и не можете да ни го простите! Разберете едно - и да плюете отровата си КОМУНИЗЪМА никога няма да се върне! КОЛЕЛОТО НА ИСТОРИЯТА се върти напред и Курнелия Нинова няма да го върне назад! Нито пък ЖУЖИ! Та злобейте на воля , о пролетарии от Владивосток та чак до Трън!

Младежо, никой не плюе "свободна" Америка, а се критикува нейната въшна политика за намеса наввякъде. И наистина, колелото се върти. Веднъж си отгоре, веднъж си отдолу. Не го забравяй!

Да плюв на Америка. Америка не е свободна, когато уж каца на Луната американец, в рейсовете за бели в същата америка не се допускат да пътуват черни американци. И има ли друга страна, в която да са застреляни толкова президенти?

Младежо, изводи си главата от задника, че ще се задушиш от еврофекалнат помия, която бълваш по форумите;

черньо е куландрен за прецидент то свободно се отстрелват по-тъмните ,като вица ноусър..... как да обвиниш властта в расизъм,като си туриха от боята :Д та ловният сезон е до януари,когато ще натикат килъри или известната още хилав ми кли.тор ДДД

През втората световна война, от 1943 то 1945 (2 години) червената армия прегази половин Европа и многомилионна немска армия с допотопна техника и оръжия. А сега ми обяснете как така в 21 век, век на супер високи технологии, разузнаване, космически истории, супер оръжия, стелтове мелтове, лазери, сателити и пр. постижения, целия свят не може да смаже шепа главорези, натоварени на тойоти-пикап.

Обяснението е просто- не че не могат , а не искат.Защото продължаването на войната е милиарди долалари печалба влизащи в джобовете на "властелините" на света.

Червената армия изостава в техника и въоръжение само в първите две години на ВСВойна - това личи и от резултатите. ИД не са малка банда или групичка, имат добро въоръжение, опит и използват дори и малки дрони за разузнаване и точкови взривове.

Време е, време е ИДИЛ да се унищожи от световната коалиция.

Само да питам- в Мосул има ли цивилно население, и как ще бъде опазено?

Има цивилно население и това ще увеличи потока от бежанци неимоверно !

могат да бягат и към Багдад, нали?

Операцията по евакуирането на терористите и прехвърлянето им в Сирия започва. Това трябваше да е заглавието.

Малко вероятно е иракски ислямисти от ИД да изоставят семействата си в Мусул и да отидат да се бият в Сирия за интересите на САЩ.

Къде е Путьо в тоя коалиция против ИДИЛ? Къде е тоя "борец" с терористите??? Бори се с болни жени и деца в Алепо...

В Мосул няма ли цивилни?

На мястото си е, да ти кажа. Иракското правителство не ги е канило руснаците. Това влиза ли ти там между лишеите, дето си ги набедил за твой мозък? Краварите че се врат навсякъде и еврогейовете с тях не значи, че нормалните хора и държави също правят така.

Гущера (хамерика) си къса опашката (идил) за да се запази в района. Да се смееш ли и ли да плачеш?!

В 6.00 местно време започна първата фаза на офанзивата за превземане на гр. Мусул от кюрдското опълчение пешмерга и правителствените иракски сили. Пешмерга наброяват около 4 хиляди бойци и са разгърнати в три направления, имат задачата да прочистят села и населени пунктове на изток от Мусул. Самолети на международната коалиция нанасят удари по позициите на ИД. Над Мусул са пуснати листовки със приблизително следното съдържание "Настана време за победа! Време е за прослава на чист Ирак без ИД или друга съмнителна идеология ..." . Очакванията на експертите и наблюдателите е битката за гр. Мусул да продължи няколко месеца, градът да бъде напуснат от около 1 млн. души и различни варианти за тайни споразумения, който ще станат ясни в близките часове и дни.

Сега шиитите с помощта на американците ще избият 500 000 суни а Килъри и Обонго ще кажат че е било оправдано

"Сега шиитите..." сунитите са в коалиция със САЩ, а не шиитите.

Какво му обясняваш, той е атакист тоя. Така или иначе няма да те разбере.

Много суни - един сун.

Руснаците избивали мирното население , а американците "не"! Само дето стрелят сватбарски и на посоки!

Към Мосул може - към Алепу не!

Там руснаците не дават!

разковничето: "различните сили, които сега започват настъпление, имат и различни планове за следвоенното управление на града". А после? После дано не започнат да се бият един срещу друг.

ще го сринат със земята...друг начин няма да има... пък и шийти и кюрди да освобождават суни... до сега не се е чуло ще се изтрепят...

СИЛИТЕ В ИРАК : - 30 000 КЮРДИ - 80 000 ИРАКСКА АРМИЯ И ШИИТСКИ МИЛИЦИИ - 100 000 ИРАНСКИ ДОБРОВОЛЦИ ... 5000 АМЕРИКАНЦИ ... ОБАЧЕ МЕДИИТЕ В МУТРИСТАНА И САЩ ГЪРМЯТ "САЩ ПОЧНАХА ОПЕРАИЯТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МОСУЛ ":))

Ти си като ЧУКЧА от вица !дето бил писател а не читател? Голямата ти "любов"(платена навярно)към "братушките" те кара да измисляш "новини"!

Щом иракчаните са в коалиция с чичко САМ, чакайте не друго а локуми на метър всеки ден за техните "победи" над лошите главорези , и те така..

Те тия локуми за победи са специалитет на една друга държава. 1 година победи и пак са там, откъдето тръгнаха.

Тези иракчани си мислят че след като си имат за "съюзник" краварите ще победят. Ще побеждават още 100 години ако е нужно, докато краварите имат нещо за продаване на някое от страните и купувача от поне една от страните все още има с какво да го купи. И накрая разбира се ще дойдат турците, като НАТО и по-американски съюзници и ще окупират Мосул пращайки кюрдите в изгнание. Изобщо единствения начин Мосул да си остане в Ирак е Багдад да поиска помощ от руснаците както го прави Сирия.

Браво на американците! Руснаците започнаха тази каша в Ирак, но американците ще оправят нещата!

Гого, Гого - много си зле !

ДОБРЕ, ЧЕ НЯМА ДА УЧАСТВАТ ВОДКАДЖИИТЕ, ЗА ДА ИЗТРЕПЯТ ГЛАВОРЕЗИТЕ. ИНАЧЕ ДЕЦАТА И ЖЕНИТЕ, И БОЛНИЦИТЕ, И ХУМАНИТАРНИТЕ КОНВОИ, ЩЯХА ДА ХАПНАТ ДЕБЕЛАТА СОПА !!!!

прочети отново статията. Коалицията бомбардира града, ама нещо не споменават за никакви жертви. По точна информация няма да получиш - колко цивилни и деца са загинали от "приятелския" огън. Това го пишат само за Русия.

КАЖЕТЕ И КОЙ КОМАНДВА ПАРАДА : - ГЕНЕРАЛ КАСЕМ СЮЛЕЙМАНИ - КОМАНДИР НА КУДС ФОРС - В МОМЕНТА В ИРАК ИМА ОКОЛО 100 000 ИРАНСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ :)) .. ПАК ПРАСКАНЕ НА КРАВАРИТЕ И ТУРЧЕТАТА )))

КАЖЕТЕ И КОЙ ЩЕ ДОВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА ПАК РУСНАЦИТЕ СЛЕД ИЗБИВАНЕТО НА ИДИЛ-ЦИТЕ РАШКИТЕ ЩЕ ДОДАТ ДА ДОУБИЯТ ЦИВИЛНИТЕ И ДЕЦАТА)))

КАСЕМ СЮЛЕЙМАНИ Е ПРЯКО ПОДЧИНЕН НА АЯТОЛАХА ... ТОЙ Е ИРАНЕЦ :)) А В МОСУЛ ТЕРОРИСТИТЕ СА СУНИ - ПОДЪРЖАНИ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ .... ИРАНСКИТЕ И ИРАКСКИТЕ ШИИТИ НЯМАТ НУЖДА ОТ МОТИВАЦИЯ :))

Оправете правописа. Почти няма изречение без технически грешки или с правилен словоред. Дразнещо е, оглеждайте текстовете преди да публикувате.

Ти си нешто сбъркан. Кои ти гледа правопис в 5 сабахлем...

Правописа винаги се гледа! Май си играл карти в часовете по правопис?