Предлагат да падне тайната на заплатите

Директивата не засяга само разликите между мъжете и жените, а също и тези във възнагражденията в една фирма за една и съща позиция

Обратно в новината

Коментари - Предлагат да падне тайната на заплатите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А ще отпадне ли тайната за мъртвите души, с купените дипломи за висше образование или такива дето никога не са стъпвали в университет? Последния случай в поредната гоямма западноверопейска фирма, колега се води "Инженер ...", а въшност висшето му е икономическо, средното техническо. Айде у лево ... После защо във фирмите няма кадри. Ми дайте ми 3 пъти заплатата на този дето сте назначили с фалфива диплома, и си го дръжте там, и аз ще съм там ...

Трябвя да падне. Само така ще се вдигнат заплатите. Сега ако взимаш под 3к, си НИКОЙ.

Нека и покажат "заплатките" на държавните служители , на тези в "дирекциите" , на даскалчетета в 54-те ни "университета", на докторчетата и т.н. !!!!! Нека обикновеният труженик/аргатин/ да види колко много маймуни издържа с труда си !

Търся си работа... Ама дано не намеря!

В нашата фирма фирма има повече жени на управленско ниво съответно и по добри възнаграждения за тях. Тези с по-ниските заплати се хвалят колко малко са взели, чак си публикуваме фишовете. Проблем с показването имат тези с по-високите възнаграждения.

Това е една крачка преди уравниловката. Койтп е живял по времето на социализма знае.

Предлагам всички да имат заплата равна на тази на Урсула фондер

На гения да се заплаща като на тъпака. Абе да ви имам акълите.

Поне в България е така! Тъпия и мързеливия винаги им върви някой можещ да ги носи та гърба си! На кьоравите гарги господ им виел гнездата...

Ами за сега. На всекимо според способностите. Ама за в бъдеще. От всекимо според способностите. На всекиму. Според нуждите. Както ни учеха в училище. Едно време.

Новото. Е добре забравеното. Старо.

Ми добре, във фирма всички са на минимална заплата - равни са документално! Раздават се "бонуси" кеш на ръка. За всеки различно. И ко прайм? "Мозъци" !

любимото занимание на бедняка в Българина е да брои чуждите пари

То май в България само американските подлоги са бедняци! Нормалните българи работим в частни фирми за по 1500 - 2000€ месечно.

ти да видиш! варно е тъй, затова плюеш хамериканците, щото много ти дават, пък ти пак си си маргинал!

Селото гори, баба се реши. За подпиралник не ставате!

Аз пък имам друга идея! Въобще да не плащам на работниците, а да ги заменя с роботи. Няма да има дискриминация, злоупотреби, интриги и т.н. А и за роботите не плащаш данъци докато ти работят и работят денонощно

отново в социализЪма

освен това виждам пребити шефове

Нещо не ми е ясно. Някъде има ли закон, който да определя различно заплащане на мъже и жени на една и съща позиция? Аз такова животно не съм срещал. Всичко е въпрос на пазарлък. Никой не те пита, жена ли си или мъж, а какво умееш. Уважаеми дами, опитайте да се наложите с умения, а не с правила, защото започвате да приличате на негрите, ЛГБТ тата разни и тям подобни. Просто се договаряйте по-добре, пък ако заслужавате, ще получите, точно както правят мъжете.

Подкрепям обявите за работа да включват какво ще е заплащането за позицията. Но не подкрепям правенето на заплатите публично достояние. С това плащане на ръка за каква публичност говорим?! Или пък от къде на къде съседът ще ми знае заплатата?! Що се отнася до жените, че взимали 18% по-ниско от мъжете. Ще ме извинявате, но мъжете нямат цици, които да ползват като оръжие. При мъжете назначението и израстването става с труд и умения. Така че тези 18% дори са малка разлика!

уж пораснал човек мисли като дете..... не може да публикуваш заплатите в една фирма, защото хората ще напуснат .... Няма как да има идеален ред през цялото време от всички гледни точки. Все някой ще се чувства прецакан....хората са адски завистливи същества.

"Трябва да има ясни критерии и по тях да се достигне до формиране на работната заплата, а не примерно, защото аз съм мъж и мога да нося тежко, ще получавам по-голяма заплата, отколкото една жена", добави Капитанов. Ами ако работата изисква да носиш тежко?

Аз едно не разбирам защо има отделни състезания по шах за жени и мъже???

Защото в общото класиране поне първите 100 ще са само мъже.

"Интервюиращите пък няма да имат право да питат каква е била предходната заплата, която са получавали." Отпада тайната, но не могат да ме питат. Логично. Логично.

Ще се изпокарат хората помежду си. Завистта и злобата у не малка част от народеца ни направо ще кипнат ! Това е и целта на Посолството с евентуална такава стъпка. Разделяй и владей !

От самото начало на статията, си личи, че е писана от жена. Защо не се споменава и нещо много важно- как при командировки, ако шефа е мъж, винаги има една и съща жена, която пътува с него, независимо колко е веща в професионален аспект? Има не малко случаи, когато някои секретарки, взимат много по-високи заплати и добавки, от постановените, защо и това ме се споменава? И още много и много такива примери.

Те едни заплати....

Тя една държава !

Айде пак комунистически тъпотии. Твърде е вероятно този с по-голямата заплата да е по-добър в това , което прави нищо ,че са на една позиция. Също така когаоа се наема човек за позицията му има бюджет в определени граници. И това колко ще получи човекът зависи от това как ще се "продаде".

Не го виждам като ком уклон. Ако някой го бива достатъчно за да е много по-скъпо платен от другиго няма нужда от тайни. Ако някому се ще да получава заплати като собственик на фирма бидейки работонаемник да си основе фирма и да се бори.

То има една категория хора, които стават и лягат с думичката "комунисти", въпреки че нито знаят какво е комунизъм, нито са живели по соца, нито някога някой комунист им е направил нещо, нито гледат къде беше държавата по времето на соца и къде е сега.

Ако сега не стане гражданска ....

И веднага ще се започне една... "Абе, ти взимаш 2 пъти повече от мене! Дай ми 100 лв. на заем тоя месец? Не бъди скръндза!"

А възрастта за пенсиониране защо не е еднаква при мъжете и жените при условие, че жените живеят с 7 години повече от мъжете

Е то ясно че и за жените ще стане 67- колкото е новото число за ЕУ. Интересно в дърводобива как ще вземат толкова жени на същите длъжности? Това няма да важи за политците, офшорките и всички в управлението. Нали целта е ние тук да се избием във война жени-мъже, да джендъри и нормални и т.н.

Никой човек не е равен на другия. При това положение с разлика на заплащането поради примерно стаж дали този който взима по-малко заслужава повече само заради това какъв пол има? Отделно ако разликата е в полза на жената, мъжът има ли право на протестна нотка или е проблем само ако жената е ощетената? Това е тема на много дискусии, но дали просто ей така може да се коригира проблема и то само заради това какъв е полът? Вместо да се занимават с тази дилема от която реално няма да променят нищо защо не предложат да отпадне правилото за 3 години необходим стаж за начално ниво работа? Завършваш образование за учител и никой не те иска защото нямаш три години стаж. Е как ще натрупаш 3 години стаж като учител без да преподаваш като такъв? И после олеле мале колкото много учители били пред пенсия и нямало млади! "За категорията длъжност, ако не е точно фиксирана заплатата, то поне ще знаем диапазоните - най-ниският и най-високият" В строителството фирми спечелили обществена поръчка постоянно гледат да хитруват с по-евтини материали от разписаното. Защо да се смята че при съобщените възнаграждения ще е по-различно? Заявяват публично един диапозон и накрая ти дават половината на най-малкият с твърдението, че да стигнеш публичният нисък диапозон ти е нужно "Х" време стаж и след това съвсем друг за най-високият "В световен мащаб само 18 на сто са местата на топ лидери в бизнеса, заемани от жени." Тръгнахме от разлика в заплащането между половите и някак си стигнахме до това как жените заемат по-малко големи постове от мъжете? И като насилствено променим това ще станат ли нещата по добри? В Америка, Великобритания и даже Канада вече не е само до това как трябва да има повече жени на "Х" постове, а и инвалиди, различни видове малцинства и хора с различна сексуална ориентация.

Абе, да попитам ... през комунизма не беше ли така. Всички бяха равни. Работливия с мързеливия, глупавия с умния .. От кога говоря, че "новите демократични ценности" страшно много взеха да наподобяват комунистическите ценности, ама ... А Европейския съюз отдавна започна да се държи като Съветския съюз

така беше. Те затова ревът ,че по бай Тошово време е било по-добре. Тогава всички получаваха еднакво без значение дали си мързелив и некадърен или си вършиш работата.

Синдикатите да се заемат с следните въпроси - Защо от около 500000 инвалидни 480000 са фалшиви . Защо хора с по 40 г и над 40 г трудов стаж получават по малки пенсии от хора с по 10 - 15 г трудов стаж . Защо наливаме милиарди левове в образованието а сме най- неграмотната нация в Европейския съюз - Защо в здравеопазване корупцията и в космически размери- Защо увеличаваме заплати в обществения сектор без никакви резултати . Нещо страшно е в общинските - областните и държавните администрации. Ще дойде време когато ние работниците ще получаваме по около 20- 30 процента от това което заработваме . Стига с този социализъм .

получават малко пари , защото сигурно през по-голямата част от тоя трудов стаж са се осигурявали на минимума и другото са получавали на ръка. Та пенсията се базира на това на какво си се осигурявал. Това ,че миличките ни политици дават на пенсионерите колкото да не умрат от глад , а другото го крадат в друг въпрос

Това не е разумно. Твърде много хора ще завиждат, други ще напускат моментално, като видят колко малко взима шефът (бил съм и в такава фирма). Това ще увеличи интригите по фирмите. Разликата в заплащането на мъже и жени би следвало да е различно. Твърде различни качества са нужни за някои професии от типичните женски такива. Изследвания са открили около 18 фактора за разликата в заплащането. Мъжете се справят по-добре с жертването на 80 часа на седмица, за да заслужат позиция с по-висок статус, поемат повече рискове (често това се отплаща), проявяват повече комбинативност. Голям плюс на жените е, че са по-организирани и методични, но това невинаги е достатъчно за най-печелившите професии. Ако трябва пък да сведем нещата до това мъжки или женски шах/футбол искаме да гледаме - мисля, че нещата са еднозначни.

Глупости! Ти си поредният женомразец и нищо повече. Нито едно от твърденията "мъжете са повече..." или "жените са повече..." НЕ е вярно! Измислици и тъпотии пишеш!

всеки да си напише на входната врата колко изкарва, за да знаят крадците дали да си губят времето да проникват с взлом или не...

Имаше време, в което систематично ни крадяха таблото за асансьор - 2кг алуминий, хванати на 4 болта. Така че ако се върне тази мизерия може пак да се повтори ...

Комунизъма. Всички равни

в джобчето ми дрънкат Центи и бонбонки...

Що бе, налиш уж всичко беше точно при капитал..., ъъъъ сори, при демократичната пазарна икономика. Автоматично оптимизиране на всички процеси, печалби и държава на благоденствието. Нещо не се получи май. Колкото построихме социализма, толкова ще построим и капита..., ъъъ демократичната, прекрасна, миришеща на цветя и розово масло демократична пазарна икономика. Дето почна с това, че гръцките "инвеститори" заключваха шивачките в цеха да не могат да се изпикаят, и сега тая епоха приключва с това, че цялата държава е разграбена в мащаба на десетки милиарди левчета.

Всичко е скрито покрито има и под масата

те па едни заплати

В Англия си публикуват с обявата и заплатата в обхват от-до задължително. Това го виждам вече тук-там и тук. Иначе идеята не е лоша. Така поне ще лъсне кой колко взема и няма да може работодателя да наема начинаещи на по-голяма заплата от дългогодишните работници. Например хората пред пенсия с опит в професията си масово са на много по-ниско заплащане от току що нищо незнаещ новопостъпил.

Що да им се плаща, те ако напуснат няма кой да ги вземе и няма да имат стаж за пенсия. Естествено че ще натискаме надолу. Младока всеки го иска, значи трябва да се наддава. Проста логика ама не е за прости хора

Ей, пишман бизнесмен, а опита, който се трупа с годините имат ли го младоците, за които наддаваш?

Кво стана с лозунга на лумпените дето скачаха и виреха двата пръста 90та: Свобода, равенство, демокрация.

Колежката като разбере че взимам 2 пъти повече от нея и ще спре да подухва. Глупава промяна

а бе 'работодатели' (съмнява ме да има някой във форума), никой не ви кара да плащате по еднакво на всички бе ! какъв е проблема да се знае кой колко взима ????? някой може ли да ми обясни а ??? защо се подписва декларация , че не може да си коментираш заплатата с колегите ????

А бе той домоуправителя не иска да напише кой колко дължи по апартаменти вие искате заплатите.

Всичко оправихме та опряхме до тайната на заплатата....

Това е лесно заобиколимо - разделяме длъжностите на старши, средни и младши и моите хора заемат старшите длъжности. Бачкьора хем ще бачка хем пари пак няма да види, от време на време някой ще получи премия колкото да не е без хич. Примерно инженер и техник - инженерът отива, обира повредите, ебе хубавите булки, овиква техника, който отива, обира кавгата, върши работата, после като се върне обира втората кавга с старшите кадри и накрая отнася глобата за некачествена работа, че и аз имам да пиша приходи. И кво? Пак същото

Ще трябва да си размърдаш задника и да правиш категоризация, ще се съсипеш от бюрокрация.

То ако тази тайна падне ще се разчуе, че заплатите в България са разпределени по ДЖи-ПИ-ЕС координати. А бе за едни и същи работи в София са 1 , а във Варна и Бургас 0.8 В гледайте трафика къде е ?

Странно, ни и цените на картофите и доматите са горе-долу на същия принцип. Защо са по-скъпи в Софето?

Малоумно. Падне ли тайната на заплатата в държавните учреждения например ще настане мазало. Просто там разни връзкари само крепят столовете, за сметка на това получават минимум двойно на работещите хора. Ако се случи - работещите ще спрат да работят и ще поискат да работят колкото кибиците - тоест николко.

Възнагражднието за извършвана работа е индивидуално и зависи от много фактори. Дори еднаква по длъжностна характеристикапозиция се изпълнява по различен начин от различните хора. Дори две касиерки в банка изпълняват еднаквите си задължения по различен начин, дори обслужват различен брой клиенти, заото по-дбрата професионалистка работи по-бързо. Това е валидно за всички позиции и не зависи от пол, религия, сексуално предпочитание, раса и джендърство. И затова е дискриминационно възнагрждението им да бъде еднакво, или да се дават квоти и предимства заради различни от професионалните излълнения. както при миналия социализъм и комунизъм.

Буламач. Гледам, в коментарите, хората говорят, че това идвало от САЩ и Канада. Аз не можах да намеря такъв текст. Мога смело да ви кажа, че това в Щатите ЩЕ ПАДНЕ ВЪВ ВСЕКИ СЪД. Тази държава се крепи на идеята за свободата на частния бизнес, а това директно нарушава търговската тайна. За сметка на това, прочетох за Директива (с главно "Д"). "Директиви" се мислят от ЕК. И не става въпрос за неравноправно заплащане на различни позиции, А МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ. Което няма нищо общо. Заплатите не са тайна за властите. Достатъчно е да погледнат счетоводния ти баланс и всичко се вижда. Ако някой има съмнения за нарушение - моля. Да си направи справка. По принцип, по света, ако си публична организация, или фирма, листната на борсата, се задължаваш да публикуваш заплатите на мениджмънта.

гледам и виждам че имаш проблеми с възприемането на информацията . това ще попречи на разни работодатели 'играчи' (всъщност са пълни боклуци и обратното на играчи ) да си играят покер с теб когато си закъсал .

Защото в Канада и САЩ има само минимална часова ставка и нищо друго. Тези набедени синдикати са гола вода, назначени от комунягите.

Тия от КНСБ освен някоя глупост да измислят друго не могат. В много фирми жените са в пъти по-платени от мъжете и са най-високо в йерархията. И сега какво да ги бесим ли? Кой,колко е успял да постигне и собственика е преценил, че даден човек ще взима някаква заплата си е негова работа. Като не ти харесва да бачкаш с жени шефове(аз съм работил и е доста по-трудно отколкото с мъже - мое мнение не го налагам на никого) напускаш и си търсиш друга работа с друг колектив. Не може жената да е мъж и мъжа да е жена. Това няма ли най-накрая да го разберат еврог.йците.?

В държавната администрация е задължително,но в частния сектор е напълно неприемливо.Тази идея може да храни с подкрепа единствено синдикати ,които да изполват недоволството на хората.

На свободния пазар всеки се пласира сам. За идиотите има МРЗ която им гарантира минимашно възнаграждение. Останалото са глупости целящи да сложат знак за равенство между хора които не са равни.

И да задължат магазини, банки, телекоми и т.н. да дават ЕДНАКВИ заплати за определена длъжност в София, Пловдив, Варна и останалите градове и селища!

тъй де! и храната да е еднаква! сутрин - маргарин и мармалад от шипки обед - стар фасул, пържена скумрия и сутляш вечер- две кюфтета на скара с пържени картофи и кремкарамел!

Добро меню! Само, че при Бай Тошо даваха масло - от крави или овце, от които в НРБ имаше милиони за разлика от сега. Маргарина дойде с демокрацията, наред с другите отровни западни храни.

Написал съм за определена длъжност - определена ЕДНАКВА заплата, защото малките градчета се обезлюдиха именно заради по-ниските заплати там, а в София няма места по детски градини и училища заради пренаселването!

Ц ахметчо! не става чоджум!1 дори овчарите са различни! едни стадото върви след тях, други го гонят и псуват цял ден! как да взимат еднакво?? не е хубаво, чоджум! освен ако не си от вторите овчари!