Глобяват верига, заблуждавала, че в сандвичи има кашкавал

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че влага в сандвичите кашкавал.

Обратно в новината

Коментари - Глобяват верига, заблуждавала, че в сандвичи има кашкавал | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И най-важното - името на веригата остава в тайна, за да може да продължи да продава "кашкавал". И след като не е голяма работа за някои хора дали им продават кашкавал или нещо коренно различно, тогава най-добре е да закрият КЗП.

Просто не ми се вярва! каква буря в чаша вода! Заменили кашкавала с топено сирене? И кой е умрял от това? И това ли е най-голямата престъпност? Те замениха демокрацията и обещанията за по-добър живот с докарвне на хората до просешка тояга, та това ни бил проблема

Аз от това че няма да умра, няма. Ама ме цакат с продукт с по-ниска парична стойност и различни хранителновкусови качества, а това вече ми лази по нервите, анадънму? Демокрацията си е демокрация, ама топеното сирене е с пари, и те са по-малко от тия, които струва кашкавалът. Нарича се "измама".

Фалшиви яйца, кашкавал и прочие. Защо няма регистър на недобросъвестните фирми и вериги. Крият и не съобщават имената им за да продължават хората да купуват боклуците им. Паричната глоба не е достатъчно наказание. Хората трябва да имат право на информиран избор т.е. да знаят имената на провинилите се търговски вериги -за да не пазаруват в тях.

Как ме защитава Комисията за защита на потребителите, като не казва коя е веригата. Ще ги глобят, утре пак ще го направят. А потребителя няма да знае, кой търговец е добросъвестен и кой не. Дир-а не са виновни. В самия сайт на КЗП няма инфо.

така де. кажи на съфорумците кой е виновен. Щото се сърдят на журналистите.

Не знам защо и докога... Що за новина. Глобили някого. След като е глобен и вината е доказана... Дирчета пишете името на Веригата, за да има ефект от тази санкция, стига с тази анонимност. За какво ще Ви съдят. Няма за какво... Ама сигурно взимате някой лев, за да пазите тази тайна.

lu4ka

Subway

Преди 1989 година на никого не му и минаваше през ума да подменя кашкавала с каквото и да е.А и кашкавал имаше в изобилие - истински кашкавал, какъвто днешната младеж едва ли е опитвала.

изобилие? То и ток имаше на всеки 2 часа.

Научи си уроците бе, мунчо карамелкин. Режима на тока и купоните бяха през демокрацията! Аман от тъпаци с жълто около устата!

Истинско мляко, сирене, месо, хляб, плодове и зеленчуци имаше........Защо позволихме да развалят качествената храна, защо?

Навремето имаше кой да копае и да рине лай*ата на животните. Онези хора умряха. Виж се ти - един мухльо седи пред компютъра. Не знаеш от кой край се държи мотиката. Ама ти се ядат хубави и екологични неща. Ама друг да ги копае. Държавен чиновник ли си междувпрочем?

"забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си" - колко мило звучи... : ) Напишете име/размер на глоба - те ни лъгали - но не им казват името - само леко им размахват пръст...

бълха я ухапала фирмата. Кажете името и та клиентитет да я накажат като не купуват от нея пък дори и да сложи след това кашкавал.

Subway e. В други по-загрижени медии я казват.....Я да видим сега ще ме стрият ли....

ЯСНО Е , ЧЕ Е С-ЕЙ, АМА ПО ТАЯ ЛОГИКА ТРЯБВА ДА ГЛОБЯТ И СИТЕ МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИ ЩОТО НИ ЛЪЖАТ НЕПРЕКЪСНАТО ,ЧЕ ТВА МЕКО ЖЪЛТО НЕЩО ДЕТО НИ ГО ПРОБУТВАТ ЗА КАШКАВАЛ НЕМА НИЩО ОБЩО С ТОЗ ПРОДУКТ ОТ ПРЕДИ ДЕМОКРАЦИЯТА И НЕ Е ЯСНО ОТ КВО ГО ПРАВЯТ КАТО КРАВИ НЕМА!

Целио Остров е покрит с пасбища, крави и оФци - и хората гордо си пазаруват от локални ферми, в които можеш да влезнеш и да си набереш сам малините и прасковите......и сам да си избереш от коя крава да ти надоят органик млеко..... На прага на кухнята ти стоварват и ти носят на ръце поръчаното.....с отспъпки от по 50%..особено сезонни..... Но не, балХарията е по-добре - нищо че те троват на х4 цени и ядеш гмо...... Нека живеат на една празна дебилност ...... нищо не мое да се направи - саму дебилите останаха да бъдат изтровени у бълХарията......

То и цяла България е пълна от органик продукти, стига да не те мързи да отидеш да си ги вземеш от селата. Не ни обяснявай само как в петък целия Лондон тръгва на талази към кънтрито да пазарува от фермерите и да си берат сами плодове и зеленчуци, ние не ядем доматите с колците. Като им загледаш количките в супермаркетите на здравословните англичани, май най-любимата им храна е замръзената. Иначе си права затова, че полезната храна не е в супермаркета, нито във фаст фууд ресторантите, тя е във фермата и е прясна, а не замръзена, консервирана или преработена с химикали и отрови.

Имам усещането, че се цели с подобни публикации да се запази в тайна името на веригата, за да не и се нанесе случайно някаква вреда, макар, че ние лъгала най-нагло като клиенти, като в същото време се покаже, че все пак се прави нещо за нас, потребителите! Т.е. само прах в очите! Всичко в тая държава обслужва мошениците! Дори и вие, ДИР-а, с подобни осакатени "новини"!

Повече сигнали трябва да има и да се съобщават всички нарушители. Не само бегло, защото веригата е американска. И за боклуците в Макдоналдс, KFC да се пише, и за консервантите, добавяни в "домашните" супички на Soupateria..... Тровят ни на поразия!

Василе, ами хората сами си го пречиневат бре! Виж, на тех как не им харевсва да проумеят в каква кал живеат...... Се некой друк им е криф и се нещо им пречи, особено ракетата в космоса.... Иначе да, страната цъфти и връзва - откъм гробища .......и емигранти..... Ма нека си верват просто...на мене не ми пречат......:-)

Доброто ядене в Лондон е скъпо и не е по джоба на повечето нашенци (статистически Роксана ше е от тях). Пазарува се по Теско, Алди, Азда и подобни вериги които покриват от бедния до средния сегмент на пазаря. Най качествената храна се продава в Уеитроз но повечето рядко пазаруват всичко от там защото е доста по скъпо....ако видиш нашенец там, обикновено е за да купи нещо конкретно а не да си напазарува всичко. Интересен е факта че за няколко години живот там, аз и други са имали повече хранителни отравяния от колкото когато и да е било преди и след живота ни там. Храненето в ресторанти и заведения които обслужват сегмента от среден до богат е задължително за да се избегне нискокачествена храна. Дори когато пише кашкавал, може да сте убедени че има точно толкова колкото за вкус и да оправдаят това което е написано на пакета..но нито грам повече! Англия е развалена държава където за да получиш качество (не лукс) във всяка сфера на живота си, ще трябва да печелиш поне едно 100 хиляди паунда на година и да ги харчиш без да спестяваш. Толкова струва качественият живот там! Държавата обаче все още е привлекателна защото предлага някакъв минимален стандард за най бедните хора по света и за много от тях да имаш покрив над главата си и да се храниш 3ти на ден и достатъчно за да я харесват!

Евала, много добре си го описал, аз също съм учил, живял, работил в Лондон и в САЩ и напълно подкрепям твоето мнение. Тази Роксанка е нищо повече от едва свързваща двата края лузърка, но тя ще е такава навсякъде по света. Самия факт, че следи цените на маслото, означава, че за нея това си е сериозен разход и има значение от кое масло и за колко пари си купува. Да не говорим за граматиката и лексиката и, които са на много ниско ниво.

разбрахме, че живееш в Лондон. а ти разбери, че waitrose далеч не е най-скъпата верига, а и това със 100 хил. паунда не е вярно.

:) Горкичките, разбират ли колко зле изглеждат в очите на всеки, поживел по чужбината? Но нема как да ги научиш насила - изолирани в бълХарската мизерия.....те друго и не знаят ..... Щом им харесва да плащат х4 без значение качество и потребителски права - еми защо тогава дигт врява и се сърдат че ги тровят по веригите с пластмасов буклук? да умиргат.......имАле пари да плащат х4 за отрови..... :)))))))))

Да сте чували за М&S ?

Ял си в МакДоналдс.....щом за тебе Уейтроуз е символ на качество.... Селото нема как да излезне от селенина, даже селенина да излезне от бълХарията......

loyola

Ами че кажете й името?

всичко е ментарлък!

Затова не трябва да пасуваме, а да почистим боклуците.

некой глобил с некви си пари някого.... А ве, що ли се занимавам с вас? а пишете кои са мошениците, де!чао!

Кво се учудвате?! Писали кашкавал па то се оказва топено сирено. Ужким имаме депутати а те се оказват дупедавци! Ужким имаме армия а те се оказват половин статдион тюфлеци! Ужким имаме Премиер а то се оказва мутра/пожарникар. Ужким имаме президент а то се оказва безгръбначен плужек! Ужким сме демокрация а то се оказва циганизация. Ужким членството в ЕС и НАТО трябва да е за добро, а ние се топиме като лед на слънце и сме най бедни и презирани в Европа! Е, защо тогаве се учудвате че вместо кашкавал е било топено сирене?!

Топеното сирене се прави от отпадни продукти в млекопроизводството с добавки от немлечен произход. С две думи - най-големите боклуци.

И какъв е спама или неприличното съдържание? Че някой може да плюе българите и България , а като се каже каквъ е точно и хоп спам. Въпросът е дали има кашкавал в кашкавала не дали има Българи в Лондон?

Чудя се дали модераторите на ДИР не са като Роксана, защото цялата редица от постове където тя се излага и последвалия интерес от пишещите тук е премахнат от някой наблюдателен модератор. Дали вече не стана по-изгодно за ДИР да си оутсорсват служителчета от Лондон, отколкото от тук.

Хехе, те пиците на парче използват пилешко "филе" за 4.20 килото, "кашкавал" от 3-4 лв, ама младежта си хапва редовно от тях, тъй като ги има в близост до всяко училище.Цели поколения израстнаха, хранени с подобни боклуци.

Не казвали били, коя е веригата... Я си вижте пак ИКОНОМИКАТА, ГЛУПАКО в проправителствената НОВ ТВ! При ЦОЛОВАТА..На въпроса коя рафинерия е сочена за връх на картел, Лукарски отговори: Тече проверка, няма да спомена конкретна рафинерия Напомням в България има една рафинерия Ама да напомням ли чия е? Същински ГЮРО МИХАЙЛОВ...

маи просто някои не си е платил. това е повсеместна практика. ако пък проверат кои слага соя вместо месо ще стане наистина интересно.

В интерес на истината, точно такива сиренца слагат по целия свят в тази верига. Тука просто има малко грешка в превода, че това което му викаме кашкавал, навсякъде му викат cheese и вече има различни видове cheese, но нали тук въведохме защитено название, т.е. ако се казва кашкавал, трябва да е от 100% мляко, иначе трябва името да е кашкавал за пици, за сандвичи и т.н.

Да де, никаква разлика! Само дето кашкавалът сигурно струва два пъти повече от тоза триъгълен бъркоч. Големи и малки вериги, всички се правят на утрепани щом няма контрол и наказания!

Така е, но аз лично никога не съм си мислел, че ми слагат истински кашкавал, защото то нито изглежда, нито има вкус на кашкавал. Нека си понесат отговорността щом е нарушен закона, но аз мисля, че случая е невинна грешка, те си го наричаха кашкавал и преди държавата със закон да определи какво точно е кашкавал преди няколко години.

То и в КТБ имаше точно малка грешка в превода, и пак пешкира го изпраха тия, дето са били обикновени клиенти. Както казваш, "кашкавал" обозначава конкретен продукт, който няма нищо общо с това "processed cheese", което са бутали вътре. Така че сега подводничарската сандвичарница да си плаща глобата и да си трае. И без това много им се събра след предната "малка грешка" с дължината на сандвичите, дето се оказа по-различна, та пак дописваха обяснения в менютата.

Не знаех, че са имали проблем с дължината на сандвичите, да не се е оказало, че 30см = 28см?

защо не казвате името на закусвалнята? Винаги е така... правят проба на няколко вида кашкавал, сирене.. месо, колбаси и от няколко фирми на пазара се установява, че примерно 5 са фалшиви... ама кои са те.. никой не казва. Е за какво е тази комисия за защита на потребителя?

Как е лошото на топеното сирене ще попитам аз? Не сте ли чували за т.нар. "кашкавал за пици" продаван на безценица в Метро и другаде. Това е нещо, което на цвят и плътност прилича на кашкавал (ако го гледаш отдалече), но реално е някаква гадост. По- ли е добре да слагат такъв "кашкавал"?

Кашкавалът е натурален продукт от мляко, мая и сол. Топеното сирене е преработена храна, състояща се от химически коктейл овкусители, сгъстители, заместващ протеин и кой знае какво. Ако получаваш "някаква гадост" вместо кашкавал, значи те лъжат, защото гадостта е имитиращ продукт и няма място да бъде етикетирана като кашкавал. Накрая, ако ми се хапва кашкавал и си плащам за кашкавал, не желая да ям топено сирене. На самото топено сирене по принцип нищо му няма, но на подобни търговски практики им има много, и проблемът е точно там, а не какво обичаш ти да ядеш.

Ако ти се "хапва кашкавал" ще си купиш кашкавал. Когато купуваш нещо съдържащо кашкавал ще го ядеш с това, което са сложили вътре. Изборът е на по-високо ниво - "тая верига е помиярска, не ям там". А не да отидеш във вмирисана гостилница и да се вживяваш колко грама месо има в манджата ти.

Аз искам да знам коя е тази верига, за да мога да направя свободен избор като потребител дали да пазарувам от там! КЗП ли не я е назовала, или журналистите умишлено я пропускат!

Обърнахте ли "Ф"нимание? Глобата е "ДО" 30 хиляди, Може и да е един сандвич за проверяващите и забравих - един за дирника, който крие и трие името на веригата subway

Това са заведения на франчайзинг. Франчайзингът не включва ли и сериозни задължения за рецептите и влаганите материали.

Не се допускат никакви външни продукти, но масово се използват при недостиг на такива. Бил съм свидетел на фрапиращи случаи и то извън Бг в голям европейски град, разчитат на късмет , че няма да дойде вътрешната инспекция и ги глоби. Ако си мислите, че всичко е по рецепта жестоко се лъжете, особено ако франчайзито е от Близкият Изток...

Защо не посочвате в прав текст коя е веригата!

в прав текст - веригата е Subway!

Всичко оправихме, остана да оправим и топеното сирене! А кога ще осъдят за заблуда на потребителя всичките политици, които продължават да ни продават понамирисващата стока, наречена 'демокрация в България?

Те тия мрънкачи като тебе, каквото и да се случи, все не им стига, все викат "това ли е най-важното". Аз предпочитам на първо време да не ме цакат с храната, за която си плащам, а пък демокрацията така или иначе политиците и съдиите няма смисъл да чакаш да ти я оправят.

Ами радвай се на жълтите стотинки, които ти отпускат и си трайкай, тогава цял живот ще си живееш с жълти стотинки, защото това те задоволява, очевадно.

Веригата е SubWay! Защо го триете? Аз пък ще го пиша!

То и във всяка една баничарница пише "Баница със сирене", ама е с извара. Даже нарочно съм питал: "Баницата със сирене ли е?", отговор "Да.", пак питам: "Да не е с извара?", отговор: "Да де, с извара."

Но с края на соца приключи и сиренето в баничките.

В скапаното Живково време съм работел в цех за кренвирши, единственото оплакване е някоя перушина, А сега незнаем от какво да се оплачем,като няма и месо в колбаса

Руската комисия за защита на потребителите, е спряла сертификатите на ООО Хенкель Рус, ОАО Невская косметика, ЗАО ЕСП-Контракт ГмБХ, Проктер энд Гэмбл, Werner & Mertz GmbH, Colgate-Palmolive, The Clorox Company, заради установени лоши токсични показатели на продуктите им. В България абсурд да се случи нещо подобно, ние просто не правим такива изследвания .....сега, че в това им и малко политика, но като знаем какви буклуци се продават....

maniana

И ти мислиш, че точно за това са ги спрели.........?????????

Нали не си мислиш, че руските и китайските прахове за пране не съдържат същите съставки? Едва ли цяла Русия ще мине сега на домашен сапун. Това е част от контрасанкциите и нищо повече.

nobody

абе те и холандските лалета спряха, че имали вредители :)) Както и достъпа до Уикипедия, че имало статия как се правят наркотоци вътре :)) Не знам колко мимимум IQ се иска за да разбереш с това което ти казват, какво реално се цели. Явно за теб изобщо не е толкова минимален минимума ... Че даже им се възхищава мурзилката ...леелеее...

Какво като пише на опаковката "топено сирене"? Нали и т.н. "кашкавал" и "топеното сирене" се правят все от отпадъци на химичната промишленост? Както е казал народа - "Ако си ял кренвирши, значи си ял всичко"

Значи през лошия социализъм имало цензура, а през "добрата" демокрация не можем да разберем никакво име на верига заведения или производител, нарушавали правилата, за да не му се накърни името ?!?!?!

Глобата била до 30 хил., а не 30 хил.

Веригата се нарича ТУНЕЛ. Преведете си го на ингилижки ако още не сте го направили. Основните им цветове са зелено и жлъто.

Не е "тунел", а Метро - Subway

Всъщност е игра на думи в случая с тази марка. Този тиб зандвичи за известни като SUB сандвичи от SUBMARINE (подводница), защото формата на питката е като подводница. Освен това думата означава и тунел, то от това и значение е добила значение за метро, а не обратното.

Е след като кашкавала го правят от пластмаса (има клипчета в нета) що да не го заместят и с топено сирене.

Мерси за инфото, ама защо не казвате, коя е веригата? Това честно ли е към потребителите, които уж защитавате?

Знаят я точно колкото тебе.

Длъжни са да знаят и да са в час с всичко, щом се правят на журналисти.

По телевизията, всеки ден по няколко пъти, рекламират кренвирши от месо. Това не е ли заблуда на потребителя? Защо нито кренвиршите, нито саламите нямат етикет със процента на вложените съставки? Нали уж имаше такъв закон? Впрочем, какво се учудвам, щом и стандарт за хранителните стоки отдавна не се прилага....

Хм. Етикетите на българските хранителни продукти изглеждат по абсолютно същия начин, като етикетите на вносните. на всеки етикет има таблица: NUTRTION FACTS с разбивка грам по грам за 100грама и за цялата опаковка. Плюс процент от препоръчителните дневни стойности. Какво повече искаш? Или си толкова тъп, че не можеш да си сметнеш колко процента са 22гр от 100гр? Даже на безалкохолните и на минералната вода има такава таблица.

Този начин на етикетиране не е законен и е неправилен. Длъжни са да покажат в процентно съотношение СЪСТАВКИТЕ и произхода им. Какви таблици те патят, в такав таблица няма нито един символ полезна информация. Нито знаеш какво е сложено в продукта, нито знаеш произхода му, нито знаеш качеството му...... Мижи да те лАжа..... Това се случва защото големите корпорации си играят игричките а балъците се връзват....точно тоя начин на етикетиране показва как генерално се нарушават правата на потребителите.......

TIREX

кренвиршите Никога не се правят от месо по Рецепта- основно по рецепта е дехидратирана сланина/ или мас/ всичко друго е измислици но не и кренвирши в булгаристан може да установиш със сигурност само найлона в обвивката..

ujabg

Който е ял кренвирши, значи е ял всичко!

Името на веригата,иначе сте съучастници...да е ясно.

Кой това? журналистите ли? Че те само стоят като тебе пред компютъра и набират техт. Отде да я знаят?

Когато написах името - Subway те ми го изтриха!?

Това е истината ...да събират пари ,чрез такси, глоби .и.т.н

ДИР, защо ми махнахте поста където казвам името на веригата? И вас ли ви е страх, няма закон, който да казва, че трябва да се пази в тайна името на глобен нарушител.

Koя е?

Коя е веригата? Редно е да се знае, все пак е в полза на потребителите!!!

По тази логика трябва да глобят всички рекламодатели . В 100% от рекламите няма капка истина .

То на запад ги проверяват съмнителни реклами и ако не отговарят, ги наказват. И нямат право да казват, че са най-добрите.