Коментари - ”Шпигел”: Политиката на Тачър пречупи хората, но промени света | Днес.dir.bg

”Шпигел”: Политиката на Тачър пречупи хората, но промени света

Със своята икономическа политика Маргарет Тачър пречупи хората. Нейният суров капитализъм и безмилостна борба срещу синдикатите захранваше горчиви вражди. А днес? Тя е една от най-значимите реформаторки на следвоенната ера, пише Волфганг Каден в германското списание "Шпигел".

Обратно в новината

Коментари - ”Шпигел”: Политиката на Тачър пречупи хората, но промени света | Днес.dir.bg

Коментари

Тая капиталистическа робиня разката мамата на обикновените хора. всичко в помощ на капитала. Успя да зомбира ГЛУПАКА грандоман и парвеню Горби да съсипе системата и да даде път на "новите" капиталисти. тя има пръст в тая завера. Дъщеря на капитала. масата в Англия е мрази и псува.

Всеки печели от обкръжаващия го социум,продавайки или произвеждайки услуги или продукти,независимо дали си богат или беден. А ако вдигаш много данъците накрая се получава така че задушаваш бизнеса,който започва да уволнява хора,които не само спират да плащат данъци,но и трябва да им плащаш помощи за безработни и става много опасна спирала.. И като ти се се изнесат богатите в страни с ниски данъци както сега се случва във Франция приходите в бюджета не само че не се увеличават ,а намаляват.Светът е глобализиран и капиталът се движи без никакви проблеми м/у Европа,САЩ,Китай,Швейцария и т.н. ...Ако имаш ниски данъци привличаш инвеститори и капитал,които ти носят приходи,създават работни места... В тези статистикиса и са и държави с изключително ниски данъци като Ирландия,Катар,Люксембург,Швейцария,Хонг-Конг.А Норвегия и Канада имат петрол и газ много да продават не ги мисли...Ако им трябва нов университет само отварят кранчето.

елементарен сценарии-кредити,кредити и пак кредити.имаше за давки, маратонки и разни нузни и ненузни неща.наред с печатането на пари и няколко милиона бедни цигани за потребители.и се помислиха за велики и зелезни.самоче идва второто деиствие-вращането на кредитите.ще става много интересно. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Капитализъм с човешко лице"-много интересна интеппретация на оригиналния израз... А богатите някой пита ли ги дали искат да подпомагат бедните?Намам нищо против ,но си мисля,че никой от обществото не би трябвало насила да му се отнема близо половината от това ,което сам с двете си ръце е изкарал честно и справедливо според закона(ако го е изкарал без да спазва закона си има полиция,съд и затвор),независмо дали е 5000,50 000 или 500 000. Ако някой действително иска да помогне на обществото спокойне може да дари сума на университети или фондове занимаващи се с раздаване на стипендии...(Майкъл Блумбърг,Опра и многа други знайни и незнайни) Богатите по-добре да ги оставим да си инвестират парите,да движат икономиката и да създават работни места,защото с тия високи данъци се местят я от САЩ в Китай,я от Франция във ВБ или Германия.То си има причини страните с по-високи данъци,висока цена на труда и ниска икономическа свобода да са икономически по-зле... Също си има и причини американските и британските университети да са по-нагоре в класациите от германските.Като в германските университети печалбата не остава за теб ,а си само на заплата и субсидията ти е гарантирана за какво ти е да се състезаваш с другите университети и да подобряваш качеството...

А кой покрива разликата в цената м/у първия и втория случай?Държавата.А държавата откъде взима парите си?От моите и твоите данъци...Тоест и в 2та случая не го плаща дядо Коледа ,а аз и ти...

е написал, в "Омлет" ли беше : "Проклет сърбеш, да легне на капиталистическия одър?!". Или за принц Горбей, забравям вече, ебати ? Спас Литров, лево крило в обора на "Октай"-Враца, център-нападател на Предизборния му щаб.

Тачър е управлявала 11 години, но в една богата страна. Управлението ала "Тачър" в бедна държава като България е равносилно на геноцид. И това Западът го знае много добре.

"След Втората световна война Великобритания беше опитна лаборатория за смесване на социализъм и капитализъм. Здравната система, стоманодобивната индустрия и въгледобивът, части от търговията на дребно, хотели и дори туристически бюра бяха национализирани. Англия беше синоним за перфектно обществено подпомагане с всеобхватни помощи за гражданите. И преди всичко -със синдикати, чиято власт изглеждаше неограничена.Това беше система, която задушаваше всяка частна инициатива. Страната не беше конкурентноспособна, индустрията й вече не бешефактор, лирата беше на свободно падане. И никой от тогавашните политици не притежаваше силата да поведе всеобхватни промени."

Е, видяхме я частната инициатива колониално изсмукване на богатствата на Индия и други страни, отвратително нагло отнемане на исконно чужда територия на Фолклендите, подмолно разрушаване на икономическите системи на други държави, тайни заговори със злокачествено злобни човеконенавистнически садистични сили, обезличаване и поставяне на колене на работническата класа в родната страна в услуга на шепата безсметно богати търбуси ала изрода Чърчил... А у нас безпрецедентно, толерирано от държавното управление, ограбване на имуществото на страната, изработено от един омагьосан с обещания нагаждачески народец, продажни предатели - политици, купувани и сега за по долар парчето, пауперизирано, деморализирано, аморално, население, доведено до малоумие и оскотяване от бедност и съпътстващите я неминуеми пороци, безразделна власт на крадци-олигарси, организирали всесилна, мощна мафия е, това е то (и то само бледа картинка) частната инициатива. Особено байганьовската, комунистическата.

Пълни глупости!

Бе нали е построила велика държава, майната им на хората :D (спр. - Сталин)

Тачър е британски вариант на еничер(ка)- класова модификация. Така е, когато представител на низшите съсловия, живял в недоимък през детството си, успее да се издигне на върха на държавното управление. Запазил присъщата на класата му първична омраза към другия, вече овластен, прави всичко възможно да направи хората по-бедни и страдащи, да отнеме правото им на защита, ограничавайки крайно (по невъзможност да ги унищожи физически) правата на синдикатите и подобни съюзи. Затова сега се вземат небивали в света по мощност и брой предпазни мерки за погребението и. Въпреки това е най-добре гражданите на Великобритания да се въздържат от присъствие. Един Бог знае, какво може да се случи много изроди има по света, много подобна злоба. Просто едни убиват легално, с икономически мерки и социални реформи, а други, понеже не са овластени и са по-първобитни със сатър.

Задължителното членство в синдиката е по-лошо за обществото от задължителното членство в ОФ -то. Освен това в англосаксонския модел, синдикатите са проявление на мафията, блокираща официалната държавност

Абсолютна фашистка-капиталистка! Да я изхвърлят в морето като Осама!

тачари и чъчрчели,скоро разровиха гроба на Рудолф Хес, който въпреки несъгласието на Хитлер, пилотира сам и се приземява в Северна Англиа, в търсене на мирни споразумения между Германия и Английския Двор. Но ето, чърчелите, след като го държаха доживот в затвора, скоро изхвърлика костите му в морето ?? То бива бива, ама такова чудо ?

Тачър е британски вариант на еничер(ка)- класова модификация. Така е, когато представител на низшите съсловия, живял в недоимък през детството си, успее да се издигне на върха на държавното управление. Запазил присъщата на класата му първична омраза към другия, вече овластен, прави всичко възможно да направи хората по-бедни и страдащи, да отнеме правото им на защита, ограничавайки крайно (по невъзможност да ги унищожи физически) правата на синдикатите и подобни съюзи. Затова сега се вземат небивали в света по мощност и брой предпазни мерки за погребението и. Въпреки това е най-добре гражданите на Великобритания да се въздържат от присъствие. Един Бог знае, какво може да се случи много изроди има по света, много подобна злоба. Просто едни убиват легално, с икономически мерки и социални реформи, а други, понеже не са овластени и са по-първобитни със сатър.

от коментарите става ясно че за балканите няма надежда, няма измислено хапче за промяна на балканското мислене .започваите с минусите балканджии и не забравяите да обвините извънземните за всичко което се случва в тази доста нещастна малка българия.

че и тука нема да те огрее, та си метни пушна нарамо, фано курец у лево руку, и марш-марш, към Англията, а от там кой от каде е ?? Дедо Мацо.

Бойко Борисов трябваше да постъпи като Тачър и да размаже мозъците на протестиращите боклуци на Орлов мост. Дано втория мандат да вземе поука от нея и да размазва категорично всеки анархо-комунистически метеж подкрепян от москва.

Споко не се пени Йоца Амстердама ще размаже мозъка на Буда и тогава вече можеш да се сополявиш...

ти май наистина си за психиатър, идиот такъв! Май не си взел хапчето все още, внимавай да не те гръмне някой по погрешка (или не попогрешка)

Хапчетата ???

летеца, който подгонен от един "Месершмит" над Плоещ, за да бега по-бълзо,зави към България, и исфърли сичките си бомби над София?? "Бащицата" им, Чърчела, го похвали, и каза че тук картофи ще се вадят, да ядат лордовете, и прасетата им ! баба Тодорка.

подобни "мотори", изтеглили страната от нищото направо в развития свят, но-о....сме ги съсекли и предали, за да можем днес под сурдинка да им построим по едно паметниче и от немайкъде да им донесем от дъжд на вятър по една китка. Казвали са се Стефан Стамболов и Александър Стамболийски - останали са и до днес все така неразбрани и хулени, както са били някога, както се случи и с Лейди Татчър, лека й пръст. Простолюдието като не радбира нещо и не може да схаве нещата в перспектива, започва да мрази и става подозрително към умовете и водачите си! Една истина откакто свят светува. А специално у нас не търпят по-умните, по-знаещите, по-кадърните, по-свободомислещите. Всичко де що мчитаво е имало, е било предадено, затворено, пребито, убито и изхвърлено, всичко. И така, ако не беше Тя, днес Обединеното кралство щеше да се тътри някъде след петдесетицата в света по всички показатели. Уникална. Да се чуди човек как може такъв титан да се роди точно там /ако сте ходили редовно, ще ме разберете/. Бог да я прости и дано ни протегнат ръка, не сме лоши хора и не сме заплаха за тях - поне ние, българите по кръв. Не виждат ли, че в селищата ни има повече школи за изучаване на английски език отколкото хлебарници?!...Ако Тя беше у нас сега, щеше да каже отривисто "Уважаеми издънки, вдигайте си чуковете и сърповете и дим да ви няма! Оставете този изтерзан народ намира най-после, спрете собствения си геноцид и си правете партийните събрания другаде, на някой офшорен остров например!""

добре, че има такива интелегенти като теб, разбиращи! Тя е първа приятелка на Горбачев, предател, съсипал Русия за 30 сребърника. Сега се мъдри в Германия, на почет и уважение

Точно там се раждат титаните и идеите. Дори комунистическата. Бигбрадърската също. Но и почти всички велики идеи са родени на тези острови.

Каква е разликата дали ще си платиш образованието през данъците или директно на университета? Елитното образовяние естествено е скъпо и е нормално децата на богатите да получават по-добро образование,както получават и по-добра храна,по-хубави дрехи и т.н.Хубавите неща за съжаление са скъпи... Все пак има шанс и за по-бедните чрез стипендии от различни фондации(не само държавни),работа по време на следването или студентски кредити... Качестваното образование струва пари.В България например образавонието е на доста прилични цени,но дали е качествено мисля че няма нужда да коментираме...

личи си по разсъжденията ти, че си богаташко отроче. Пожелавам ти и на теб или твоите деца да се образоват, като се налага да работят, или да чакат от умрял писмо, каквито са тези стипендии, пак само за наши хора.

За съжаление не съм ,но пък имам приятел,който също не е и учи в Шотландия с нисколихвен заем,който трябва да връща след като завърши. А ти ако си измислил формула по която всички хем да получават възможно най-качественото образование ,хем да е безплатно или поне достатъчно евтино нямам търпение да я споделиш...

Да имаме такъв политик през 90-та. Да стъпи яко върху вратовете на комунистите.

Въпреки, че не съм фен на британската държава и политика, но отчитам, че Маргарет Тачър беше една велика жена. Държавник. Едно искам да си пожелая - и нас някой ден да ни споходи такъв човек, мъж или жена, да се появи, обичащ България и вярващ в нейното бъдеще. Човек с такива качества, че да спаси родината ни! Сегашните ни политици са просто едни вонящи плесени по сравнение с тази велика жена.

Ами, че ние от 23 г. имаме такива управляващи като нея, които мислят само за богаташите. А ти трябва да си доста наивен, ако мислиш, че такива ще ти подобрят положението.

очевидно има неща които не могат да бъдат разбрани от такива които имат само една мозъчна клетка . така че споко , не се напъваи..

Стига сте я величали тази отдавна изкукала старица. Била управлявала. Вече е на оня свят. Изцяло прокарваше завоевателната и колониална политика на Англия, под диктовката на шепа англииски п....и.

по големи крадси от англичаните в исторята няма ! спомнете си "големя глад " в ирландя, дивотиите им в индя, кокошкарското им поведение на фолкланд ! пянските им истории в бг- само примери за подраяние.... ! а тази госпоя сте си има проблем на онзи свят заради миниорската стачка и фолклан-ите .

Отчето, дето работа, ни заведе дестина бабички, на екскурзия до Лондон. Ас , се от техниката са интересувам , и влязах в един военен музей, и са пъхнах в един голям самолет . Хем салолет, хем групов ковчег : от 12 седалки, само две, на пилотите, щото лордове били, имаша легенче под дупето, там да влиза паашут, или ако нещо друго са налоложи, като стане напечено! Та другите значи, не-лордовете, кво правят:самолета изпуши, лордовете скачат, ония с гайдите, десете, първо се задушават, позле са изпържват, а накрая, по Устава им, теглят една молба за здравето на целия Кралски двор, заедно с кучетата и конете. Не ми са видя героично, но понеже от некой си Чърчел било измислено, Железния пушилник", ли му казваха, самолета да товари повече бомби,прех го за много прогресивно за времето Му.

Когато спечели третия си мандат Тачър каза нещо забележително - Създадохме 12 милиона нови собственици и с това ликвидирахме напълно възможността някога Обединеното кралство да бъде заразено с вируса на комунизма!

да го духа Горбачов, че го излъгаха тези капиталисти.

Тачър доказа за n-ти път, че излизането на една страна от криза може да стане единствено с десни, а не с леви мерки. Когато икономиката се съживи и финансите на страната се пооправят, може да се помисли за социално подпомагане, НО НЕ ПРЕДИ ТОВА, както винаги правят социалистите и довеждат страните до хиперинфлация и банкрут. След което се махат от немай-къде и дават възможност на десните да оправят бакиите им.

Тъпо...............вече няма дясно или ляво..........редно е да го осмислят вече партийно настроените умници...........доказателства навсякъде...........

Личи си, че си двойкаджия, приятелю. В политиката, особено българската, границите между ляво и дясно са доста условни. НО В ИКОНОМИКАТА ВИНАГИ ЩЕ ИМА ДЕСЕН И ЛЯВ ПОДХОД, разликата между които се опитах да обясня с две думи, точно за неуките хора като теб. Ами като не знаете нещо, не бързайте да се изказвате неподготвени, че се излагате.

Още по тъпо - кой си та да казваш има или няма каквото и да е било$ стотици хиляди институти и инситуции казват с обстойниопределения кое е дясно и кое е ляво!

Скоро се порасшетах из Лондан, и гледам гледам, на секо дрво, по две-три врапчета, и не шават дори ! Патам една от мацките, с койта така-онака, а тя ми се киска по английси: Абе, дарлинг, това са полицейски камери! Ако искаш да ме лавиш, заведи ма в Долно уйно, в твойто родно кънтри ??

"Политиката на Тачър" ева мамта на доста народ. За подобни издевателства, във Франция щяха да и резнат зелката.

Да де то затова сега всичките леви държави като Франция,Испания,Португалия,Гърция са в такова състояние...

че Тачър е завършила Оксфорд и не е била от богато семейство. А ти сигурно и НБУ не можеш да завършиш.

Абе идиот смотан, даваш ли си сметка, че когато е завършила тази старица времената се били съвсем други и затова бедни са можели за се изучат и просперират. Но както е казано в поговорката "Пази боже сляпо да прогледне", точно обикновената Тачър и нейния задокеански приятел Рейгън, станаха гробокопачите на средната класа. Като прибавим и онзи с белега на темето от бившия СССР, и ето ти светата троица, която направи най големия световен заговор с така нареченото падане на желязната завеса.Точно в началото на 80-те започна струпването на големите пари в една малка клика, а голямата част от човечеството затъва. И не ми говори за предприемчивите и кадърни които просперирали. Обикновено това са деца на богати или обикновени мошеници.

"И не ми говори за предприемчивите и кадърни които просперирали. Обикновено това са деца на богати или обикновени мошеници" Стийв Джобс например попада и в двете категории...

Едно малко пояснение: във филма за Татчер казаха, че след като се омъжила за богат бизнесмен, той я финансирал, за да завърши второто си висше в Оксфорд.!!!

Тачър показа че не може да има промяна без болезнини действия. Промяна която да изведе една държава и народа й от инерцията за да има развитие и просперитет. вижте Англия- без да въвежда еврото, стоеки в ЕС, но по дистанцирано, пази инктересите си. Виско технология, висока образование, работлив народ, здрави устои, дълбоки традиции на демокрация и най- вече англичанинът винаги остава твърдо стоящ на земята и в реалността. С достойнство и чувство за хумор. Нация на духа и материята.

Диобре сте го казали, но е нужно и да се добавят още две важни неща: Англ. народ има и бълг. кръв по линията на крал Артур и неговите хора (всички от сарматски ака прабългарски произход). Съвременните англ. - особено по-младите - имат проблем с алкохола. При това в много по-голяма степен от нас българиге. Иначе всичко, което си казала е вярно, та затова и ние изпитваме топли чувства към братския англ. народ...

Мирослава мирослава, по тъпа си , и от английска болна крава ??

Сигурно си младо момиченце, което не знае как са били англичаните, а и всички западноевропейци преди ерата на Тачър. Знаеш ли, че ако сега ги запиташ, всички ще кажат, че преди са живели по добре. Изключение ще направят шепата милионери, за които сега е рай. А ти сигурно си също някоя заблудена мизерничка, с промит мозък от преподаватели като Каролев, ако знаеш кой е.

"След Втората световна война Великобритания беше опитна лаборатория за смесване на социализъм и капитализъм. Здравната система, стоманодобивната индустрия и въгледобивът, части от търговията на дребно, хотели и дори туристически бюра бяха национализирани. Англия беше синоним за перфектно обществено подпомагане с всеобхватни помощи за гражданите. И преди всичко - със синдикати, чиято власт изглеждаше неограничена.Това беше система, която задушаваше всяка частна инициатива. Страната не беше конкурентноспособна, индустрията й вече не беше фактор, лирата беше на свободно падане. И никой от тогавашните политици не притежаваше силата да поведе всеобхватни промени."

Разбира се че комунистическия "Шпигел" ще продължава да атакува Тачър дори и след смърта й - не сме очаквали нищо друго от комунистите в медиите. Тачър си е позволила да намали държавата и по този начин е бръкнала в отворената рана и в най-свещеното нещо за всеки комунист - огромната тоталитарна държава, която контролира всичко и всеки. Тачър си е позволила и да се противопостави на синдикалната мафия, които се представят за първи приятели на работниците, а са всъщност един репресиращ и рекетиращ апарат в служба на тоталитарната държава. Всичко това което е направила Тачър навремето, трябва да се направи и в БГ - "приватизация на държавните предприятия, радикални ограничения на синдикатите, спиране на обезценяването на валутата, прекратяване на конфискаторското данъчно облагане" - аз от кога говоря за тези работи. Решенията на проблемите са ясни, само ни липсва българската Маргарет Тачър!

Каролев не бил сам ??? Има ключови общественно значими сектори които не бива да се приватизират освен ако не мечтаем да сме поредната бананова република т.е. вместо потенциалната печалба да остава за ползване от обществото тя се изнася вън от страната.

Например?

И тоталната приватизация без закони и контрол и национализацията водена от полуграмотна и корумпирана държавна власт автоматично се превръщат в разграбване, експлоатация и унищожаване на балансите. Така че определящ фактор е нивото на цивилизация на населението, законите и спазването им.

Защо си се "кръстил" Дирчо при положение, че логото ти е на фирмата за детски храни Gerber ?

Нещо си се объркал, братче. Нещо от 23 години не съм видяла силни синдикати в БГ. Държавните предприятия отдавна са приватизирани от родни и чужди инвеститори, които просто ги сисипаха. В Стомана Перник получават по 500 лв. заплати, а някои българи взимат по 65000 лв.месечно, както съобщо радостно Нап тази вечер. За какво ни е Тачър, ние и така постигаме същото

тиа "лордове", дето са заселиха по наште земи, повече са психопати, а имаше и един, в Делиормана,уби дете?? Що не ревнахте бе, журналя, "АНГЛИЧАНИН УБИ ДЕТЕ!" , а можахте да са издрискате "БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ !" ?? Гиди мизерници продажни! баба Тодорка.

Пречупените хора по- лесно се управляват

Така е,наистина беше велика жена!!!

Това че го е променила, не значи , че го е напрвила по- добър. В нейния случай даже е обратното. Освен това е пълна кукундрела ако и слушаш внимателно интервютата. А че англичните са идиоти не значи че товарищи свестни :-)

Българското образование СЕ ПРИЗНАВА В UK...

Разбира се, че имам предвид средния англичанин, а не имагинерното понятие ДЪРЖАВА... Та бъркам ли за средния англичанин или демагогията, която практикувате ви е увредила до степен ЗАВИНАГИ да отвръщате взора си от ИСТИНАТА и да ЛЪЖЕТЕ. Да ЛЪЖЕТЕ ДО ПРИПАДЪК... Кого това го е довело да добър край...?

Че то пари напечатани и формирани с кредити е едно, но удобен живот друго. Ако си евреин или с промит от еврейски пропаганди мозък ще считаш за среден англичанин и азиатците , които са там. Те са ок. Но истинските БЕЛИ англичани са вече сринати.

WITCH!

Не мога да разбера какво е това възхищение от Милтън Фридмън. Човекът е бил също толкова луд колкото Ленин и Сталин. А идеалисти като Тачър и Рейгън са му повярвали.

Питай Каролев! Той ще ти донесе от 9 кладенеца вода за да защити една доказано неработеща доктрина. Но примерите които ще то даде са "много убедителни" - мобилните и Интернет доставчиците са под "огромен" натиск да свалят цените. Иначе ако целта е да се зароби нечия икономика приватизирайки/"спасявайки" държавни предприя - там работи безупречно за тях ...а за нас - ананас.

Ако само имахме такива страхотни политици като в Куба,Северна Корея и Беларус ,които вместо да приватизират неефективни,неработещи държавни предприясъс стотици милиони дългове ги бяха разработили ,оправили и извели на печалба ... сега тук щеше да е рая на земята и от чешмата щеше да тече злато...като ... в ... Куба,Северна Корея и Беларус...или?

Разликата е ,че икономиката сътворена от Ленин и Сталин фалира през 1989г.

Реформаторка - глупости. Тая само пазеше парите на богатите. Строеше "капитализма". Докато хората не разберат точно как ги обират богатите ще се лашкат между капитализъм и комунизъм. А богатите ни обират чрез лихвата. Търсете книгата "Лихвата, рак на обществото" и я прочетете. Капиталистите са тия паразити, които живеят от лихви върху огромните си депозити в банките или притежават банките. Те не вършат реална работа, а само дават пари (числа) срещу лихва.

А теб кой точно те накара да взимаш кредити?Някой ти опря пистолет в челото и те заведе до банката? Освен това какво очакваш-банките да почнат да раздават пари ей така без лихва,а защо не и парите направо да си остават за теб ,без да ги връщаш...?

Борисов, поучи се на ТВЪРДОСТ от тази жена, КОГАТО СА ЗАЛОЖЕНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА! Не можеш да угодиш НА ВСИЧКИ! Твърде често когато УГАЖДАШ на малцинството, всъщност ВРЕДИШ НА МНОЗИНСТВОТО! Запомни това добре, набий си го здраво в кратуната, ако искаш да имаш успешен втори мандат. Който ще бъде РЕШИТЕЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ! Или в Европа, или Задунайска Губерния! Където ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще стигнем, ако някоя нова КОМУНОИДНА КОАЛИЦИЯ от КРАДЦИ вземе властта!

Че си малък, малък си. Но че си предприемач не си. Защото предприемачът трябва да е умен. А в мислте и изказа ти е невероятна мътилка. И запомни едно - не е умен тъпак, който отделя интересите на държавата от интересите на хората. Такъв неминуемо се срива с гръм и трясък, колкото и да му се иска да е велик вожд.

Като расова хлебарка, "Желязната лайди " се настани на аржетнинските острови, и снесе там хиляде яйца, от които се излюпи днешното поколение, мутанти, "Фолклендци ", можещи за смучат само петрол?? Аржентинците, "лайдето" издави в морето.

Не забравяй кой започна войната и кой нападна чужда територия все пак...

Как точно ги стряска, като е мъртва ? И от кога да слугуваш на банки и олигарси, вместо да повишиш стандарта на живот на хората е "big balls" ? Според мен да се опънеш на банките и на монополите е признак на мъжественост, а не да изпълняваш сляпо техните искания и да мачкаш хората ! Разбира се ти не си нито банкер, нито монополист - просто един жалък подражател на написаното от западната преса ! Отиди в Англия и питай нормалните хора - не самодоволните милиардери - какво мислят за нея - най-краткото описание е заплюването ! Или някак си си мъж като защитаваш капитала на богатите, а не живота на работещите ? Колко си жалък ... Е пукна твоят идол - други изкукали патици с власт като нея вече няма да има !

Доколкото познавам историята, по нейно време Великобритания стана доста по-богата... Или бъркам?

Кой ще е "обикновен" и кой не - решава всеки за себе си. Който е предприемчив и креативен ще е богат, който чака някой друг да му дава наготово - ще е беден и недоволен като теб.

АМИН!

ТИМ не са на същото мнение. Заповядай тук да правиш бизнес, те ще ти обяснят. А, ако под предприемчив и креативен разбираш, крадлива мутра - да, прав си!

Във Великобритания се роди химика Маргарет Тачър, а в България - химика Левон Хампарцумян...

Прав си относно "АЛхимика" - Хампарцумян 1. link 2. link ..ето и моят коментар, който си позволих да направя относно банкера! https://link

"Не се срамувам от високата си заплата - У нас се създаде впечатлението, че да имаш малко повече пари, е срамно" - изказано от банкер 1 в Б-я ! позволявам си своя коментар: 1. Вгледайте се угоената физиономия на г-на! Колко е самодоволен. Погледът му излъчва увереност, а леко присвитите устни .. са олицитворение НЕ на "свян" а на безцеремонност и арогантност. 2. Да получаваш "скромна"(5) цифрена заплата и милиони в банкови сметки според аршина на един инж. "АЛхимик" е достатъчно "оправдание" за това да не се срамуваш когато имаш .. "МАЛКО" повече пари :-) 3. "Моят дом - Моята КРЕПОСТ" .. Имах удоволствието да надникна (чрез едно TV предаване) в "покойте" на Г-н Левон. Първоначално останах с впечатление, че това е някоя от правителствените резиденци в които се снима нов бълг. филм. Едва по-късно разбрах "грешката" си. Оказа се, че Банкер 1 си посреща гости в своя "скромен дом". 4. До колко българина е наясно с "тайнствата" на банкерството НЕ знам, но лично аз се "гипсирах" от прочетеното в статия: ... "21,10 лева на секунда печелят банките, сочат данните на БНБ към края на ноември 2012г. Така за първите 11 месеца на миналата година банковата система е генерирала 604,1 млн. лева чиста печалба. Това е ръст от 9,7% спрямо същия период на 2011г. Всяка секунда 154,61 лева са постъпвали в банките под формата на приходи от лихви по отпуснати кредити до общата сума от 4,408 млрд. лева към края на ноември 2012г." Прав е шефа на Уникредит Булбанк .. за своето "скромно месечно прЕпитание" на фона на това ОГРАБВАНЕ на "проспериращият" български народ.:-) .. направих малък, а и незнам доколко и успешен опит да анализирам казаното по-горе от банкера Хампарцумян! Задавам си въпроса и търся отговора за съдържанието и ценностите на понятия .. за "Срамното" и ... Безсрамието! .. за Скромността и..Самодоволството за Благоприличие и БЕЗочие. С уважение: "Българин (понякога клиент на банковите институций) - да се наричам първа радост е за МЕН"

Както никога съм съгласен, аз му викам хамПРЪЦумян, защото като го видя и ми замирисва...

Коментари - ”Шпигел”: Политиката на Тачър пречупи хората, но промени света | Днес.dir.bg

”Шпигел”: Политиката на Тачър пречупи хората, но промени света

Със своята икономическа политика Маргарет Тачър пречупи хората. Нейният суров капитализъм и безмилостна борба срещу синдикатите захранваше горчиви вражди. А днес? Тя е една от най-значимите реформаторки на следвоенната ера, пише Волфганг Каден в германското списание "Шпигел".

Обратно в новината

Коментари - ”Шпигел”: Политиката на Тачър пречупи хората, но промени света | Днес.dir.bg

Коментари

Тая капиталистическа робиня разката мамата на обикновените хора. всичко в помощ на капитала. Успя да зомбира ГЛУПАКА грандоман и парвеню Горби да съсипе системата и да даде път на "новите" капиталисти. тя има пръст в тая завера. Дъщеря на капитала. масата в Англия е мрази и псува.

Всеки печели от обкръжаващия го социум,продавайки или произвеждайки услуги или продукти,независимо дали си богат или беден. А ако вдигаш много данъците накрая се получава така че задушаваш бизнеса,който започва да уволнява хора,които не само спират да плащат данъци,но и трябва да им плащаш помощи за безработни и става много опасна спирала.. И като ти се се изнесат богатите в страни с ниски данъци както сега се случва във Франция приходите в бюджета не само че не се увеличават ,а намаляват.Светът е глобализиран и капиталът се движи без никакви проблеми м/у Европа,САЩ,Китай,Швейцария и т.н. ...Ако имаш ниски данъци привличаш инвеститори и капитал,които ти носят приходи,създават работни места... В тези статистикиса и са и държави с изключително ниски данъци като Ирландия,Катар,Люксембург,Швейцария,Хонг-Конг.А Норвегия и Канада имат петрол и газ много да продават не ги мисли...Ако им трябва нов университет само отварят кранчето.

елементарен сценарии-кредити,кредити и пак кредити.имаше за давки, маратонки и разни нузни и ненузни неща.наред с печатането на пари и няколко милиона бедни цигани за потребители.и се помислиха за велики и зелезни.самоче идва второто деиствие-вращането на кредитите.ще става много интересно. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Капитализъм с човешко лице"-много интересна интеппретация на оригиналния израз... А богатите някой пита ли ги дали искат да подпомагат бедните?Намам нищо против ,но си мисля,че никой от обществото не би трябвало насила да му се отнема близо половината от това ,което сам с двете си ръце е изкарал честно и справедливо според закона(ако го е изкарал без да спазва закона си има полиция,съд и затвор),независмо дали е 5000,50 000 или 500 000. Ако някой действително иска да помогне на обществото спокойне може да дари сума на университети или фондове занимаващи се с раздаване на стипендии...(Майкъл Блумбърг,Опра и многа други знайни и незнайни) Богатите по-добре да ги оставим да си инвестират парите,да движат икономиката и да създават работни места,защото с тия високи данъци се местят я от САЩ в Китай,я от Франция във ВБ или Германия.То си има причини страните с по-високи данъци,висока цена на труда и ниска икономическа свобода да са икономически по-зле... Също си има и причини американските и британските университети да са по-нагоре в класациите от германските.Като в германските университети печалбата не остава за теб ,а си само на заплата и субсидията ти е гарантирана за какво ти е да се състезаваш с другите университети и да подобряваш качеството...

А кой покрива разликата в цената м/у първия и втория случай?Държавата.А държавата откъде взима парите си?От моите и твоите данъци...Тоест и в 2та случая не го плаща дядо Коледа ,а аз и ти...

е написал, в "Омлет" ли беше : "Проклет сърбеш, да легне на капиталистическия одър?!". Или за принц Горбей, забравям вече, ебати ? Спас Литров, лево крило в обора на "Октай"-Враца, център-нападател на Предизборния му щаб.

Тачър е управлявала 11 години, но в една богата страна. Управлението ала "Тачър" в бедна държава като България е равносилно на геноцид. И това Западът го знае много добре.

"След Втората световна война Великобритания беше опитна лаборатория за смесване на социализъм и капитализъм. Здравната система, стоманодобивната индустрия и въгледобивът, части от търговията на дребно, хотели и дори туристически бюра бяха национализирани. Англия беше синоним за перфектно обществено подпомагане с всеобхватни помощи за гражданите. И преди всичко -със синдикати, чиято власт изглеждаше неограничена.Това беше система, която задушаваше всяка частна инициатива. Страната не беше конкурентноспособна, индустрията й вече не бешефактор, лирата беше на свободно падане. И никой от тогавашните политици не притежаваше силата да поведе всеобхватни промени."

Е, видяхме я частната инициатива колониално изсмукване на богатствата на Индия и други страни, отвратително нагло отнемане на исконно чужда територия на Фолклендите, подмолно разрушаване на икономическите системи на други държави, тайни заговори със злокачествено злобни човеконенавистнически садистични сили, обезличаване и поставяне на колене на работническата класа в родната страна в услуга на шепата безсметно богати търбуси ала изрода Чърчил... А у нас безпрецедентно, толерирано от държавното управление, ограбване на имуществото на страната, изработено от един омагьосан с обещания нагаждачески народец, продажни предатели - политици, купувани и сега за по долар парчето, пауперизирано, деморализирано, аморално, население, доведено до малоумие и оскотяване от бедност и съпътстващите я неминуеми пороци, безразделна власт на крадци-олигарси, организирали всесилна, мощна мафия е, това е то (и то само бледа картинка) частната инициатива. Особено байганьовската, комунистическата.

Пълни глупости!

Бе нали е построила велика държава, майната им на хората :D (спр. - Сталин)

Тачър е британски вариант на еничер(ка)- класова модификация. Така е, когато представител на низшите съсловия, живял в недоимък през детството си, успее да се издигне на върха на държавното управление. Запазил присъщата на класата му първична омраза към другия, вече овластен, прави всичко възможно да направи хората по-бедни и страдащи, да отнеме правото им на защита, ограничавайки крайно (по невъзможност да ги унищожи физически) правата на синдикатите и подобни съюзи. Затова сега се вземат небивали в света по мощност и брой предпазни мерки за погребението и. Въпреки това е най-добре гражданите на Великобритания да се въздържат от присъствие. Един Бог знае, какво може да се случи много изроди има по света, много подобна злоба. Просто едни убиват легално, с икономически мерки и социални реформи, а други, понеже не са овластени и са по-първобитни със сатър.

Задължителното членство в синдиката е по-лошо за обществото от задължителното членство в ОФ -то. Освен това в англосаксонския модел, синдикатите са проявление на мафията, блокираща официалната държавност

Абсолютна фашистка-капиталистка! Да я изхвърлят в морето като Осама!

тачари и чъчрчели,скоро разровиха гроба на Рудолф Хес, който въпреки несъгласието на Хитлер, пилотира сам и се приземява в Северна Англиа, в търсене на мирни споразумения между Германия и Английския Двор. Но ето, чърчелите, след като го държаха доживот в затвора, скоро изхвърлика костите му в морето ?? То бива бива, ама такова чудо ?

Тачър е британски вариант на еничер(ка)- класова модификация. Така е, когато представител на низшите съсловия, живял в недоимък през детството си, успее да се издигне на върха на държавното управление. Запазил присъщата на класата му първична омраза към другия, вече овластен, прави всичко възможно да направи хората по-бедни и страдащи, да отнеме правото им на защита, ограничавайки крайно (по невъзможност да ги унищожи физически) правата на синдикатите и подобни съюзи. Затова сега се вземат небивали в света по мощност и брой предпазни мерки за погребението и. Въпреки това е най-добре гражданите на Великобритания да се въздържат от присъствие. Един Бог знае, какво може да се случи много изроди има по света, много подобна злоба. Просто едни убиват легално, с икономически мерки и социални реформи, а други, понеже не са овластени и са по-първобитни със сатър.

от коментарите става ясно че за балканите няма надежда, няма измислено хапче за промяна на балканското мислене .започваите с минусите балканджии и не забравяите да обвините извънземните за всичко което се случва в тази доста нещастна малка българия.

че и тука нема да те огрее, та си метни пушна нарамо, фано курец у лево руку, и марш-марш, към Англията, а от там кой от каде е ?? Дедо Мацо.

Бойко Борисов трябваше да постъпи като Тачър и да размаже мозъците на протестиращите боклуци на Орлов мост. Дано втория мандат да вземе поука от нея и да размазва категорично всеки анархо-комунистически метеж подкрепян от москва.

Споко не се пени Йоца Амстердама ще размаже мозъка на Буда и тогава вече можеш да се сополявиш...

ти май наистина си за психиатър, идиот такъв! Май не си взел хапчето все още, внимавай да не те гръмне някой по погрешка (или не попогрешка)

Хапчетата ???

летеца, който подгонен от един "Месершмит" над Плоещ, за да бега по-бълзо,зави към България, и исфърли сичките си бомби над София?? "Бащицата" им, Чърчела, го похвали, и каза че тук картофи ще се вадят, да ядат лордовете, и прасетата им ! баба Тодорка.

подобни "мотори", изтеглили страната от нищото направо в развития свят, но-о....сме ги съсекли и предали, за да можем днес под сурдинка да им построим по едно паметниче и от немайкъде да им донесем от дъжд на вятър по една китка. Казвали са се Стефан Стамболов и Александър Стамболийски - останали са и до днес все така неразбрани и хулени, както са били някога, както се случи и с Лейди Татчър, лека й пръст. Простолюдието като не радбира нещо и не може да схаве нещата в перспектива, започва да мрази и става подозрително към умовете и водачите си! Една истина откакто свят светува. А специално у нас не търпят по-умните, по-знаещите, по-кадърните, по-свободомислещите. Всичко де що мчитаво е имало, е било предадено, затворено, пребито, убито и изхвърлено, всичко. И така, ако не беше Тя, днес Обединеното кралство щеше да се тътри някъде след петдесетицата в света по всички показатели. Уникална. Да се чуди човек как може такъв титан да се роди точно там /ако сте ходили редовно, ще ме разберете/. Бог да я прости и дано ни протегнат ръка, не сме лоши хора и не сме заплаха за тях - поне ние, българите по кръв. Не виждат ли, че в селищата ни има повече школи за изучаване на английски език отколкото хлебарници?!...Ако Тя беше у нас сега, щеше да каже отривисто "Уважаеми издънки, вдигайте си чуковете и сърповете и дим да ви няма! Оставете този изтерзан народ намира най-после, спрете собствения си геноцид и си правете партийните събрания другаде, на някой офшорен остров например!""

добре, че има такива интелегенти като теб, разбиращи! Тя е първа приятелка на Горбачев, предател, съсипал Русия за 30 сребърника. Сега се мъдри в Германия, на почет и уважение

Точно там се раждат титаните и идеите. Дори комунистическата. Бигбрадърската също. Но и почти всички велики идеи са родени на тези острови.

Каква е разликата дали ще си платиш образованието през данъците или директно на университета? Елитното образовяние естествено е скъпо и е нормално децата на богатите да получават по-добро образование,както получават и по-добра храна,по-хубави дрехи и т.н.Хубавите неща за съжаление са скъпи... Все пак има шанс и за по-бедните чрез стипендии от различни фондации(не само държавни),работа по време на следването или студентски кредити... Качестваното образование струва пари.В България например образавонието е на доста прилични цени,но дали е качествено мисля че няма нужда да коментираме...

личи си по разсъжденията ти, че си богаташко отроче. Пожелавам ти и на теб или твоите деца да се образоват, като се налага да работят, или да чакат от умрял писмо, каквито са тези стипендии, пак само за наши хора.

За съжаление не съм ,но пък имам приятел,който също не е и учи в Шотландия с нисколихвен заем,който трябва да връща след като завърши. А ти ако си измислил формула по която всички хем да получават възможно най-качественото образование ,хем да е безплатно или поне достатъчно евтино нямам търпение да я споделиш...

Да имаме такъв политик през 90-та. Да стъпи яко върху вратовете на комунистите.

Въпреки, че не съм фен на британската държава и политика, но отчитам, че Маргарет Тачър беше една велика жена. Държавник. Едно искам да си пожелая - и нас някой ден да ни споходи такъв човек, мъж или жена, да се появи, обичащ България и вярващ в нейното бъдеще. Човек с такива качества, че да спаси родината ни! Сегашните ни политици са просто едни вонящи плесени по сравнение с тази велика жена.

Ами, че ние от 23 г. имаме такива управляващи като нея, които мислят само за богаташите. А ти трябва да си доста наивен, ако мислиш, че такива ще ти подобрят положението.

очевидно има неща които не могат да бъдат разбрани от такива които имат само една мозъчна клетка . така че споко , не се напъваи..

Стига сте я величали тази отдавна изкукала старица. Била управлявала. Вече е на оня свят. Изцяло прокарваше завоевателната и колониална политика на Англия, под диктовката на шепа англииски п....и.

по големи крадси от англичаните в исторята няма ! спомнете си "големя глад " в ирландя, дивотиите им в индя, кокошкарското им поведение на фолкланд ! пянските им истории в бг- само примери за подраяние.... ! а тази госпоя сте си има проблем на онзи свят заради миниорската стачка и фолклан-ите .

Отчето, дето работа, ни заведе дестина бабички, на екскурзия до Лондон. Ас , се от техниката са интересувам , и влязах в един военен музей, и са пъхнах в един голям самолет . Хем салолет, хем групов ковчег : от 12 седалки, само две, на пилотите, щото лордове били, имаша легенче под дупето, там да влиза паашут, или ако нещо друго са налоложи, като стане напечено! Та другите значи, не-лордовете, кво правят:самолета изпуши, лордовете скачат, ония с гайдите, десете, първо се задушават, позле са изпържват, а накрая, по Устава им, теглят една молба за здравето на целия Кралски двор, заедно с кучетата и конете. Не ми са видя героично, но понеже от некой си Чърчел било измислено, Железния пушилник", ли му казваха, самолета да товари повече бомби,прех го за много прогресивно за времето Му.

Когато спечели третия си мандат Тачър каза нещо забележително - Създадохме 12 милиона нови собственици и с това ликвидирахме напълно възможността някога Обединеното кралство да бъде заразено с вируса на комунизма!

да го духа Горбачов, че го излъгаха тези капиталисти.

Тачър доказа за n-ти път, че излизането на една страна от криза може да стане единствено с десни, а не с леви мерки. Когато икономиката се съживи и финансите на страната се пооправят, може да се помисли за социално подпомагане, НО НЕ ПРЕДИ ТОВА, както винаги правят социалистите и довеждат страните до хиперинфлация и банкрут. След което се махат от немай-къде и дават възможност на десните да оправят бакиите им.

Тъпо...............вече няма дясно или ляво..........редно е да го осмислят вече партийно настроените умници...........доказателства навсякъде...........

Личи си, че си двойкаджия, приятелю. В политиката, особено българската, границите между ляво и дясно са доста условни. НО В ИКОНОМИКАТА ВИНАГИ ЩЕ ИМА ДЕСЕН И ЛЯВ ПОДХОД, разликата между които се опитах да обясня с две думи, точно за неуките хора като теб. Ами като не знаете нещо, не бързайте да се изказвате неподготвени, че се излагате.

Още по тъпо - кой си та да казваш има или няма каквото и да е било$ стотици хиляди институти и инситуции казват с обстойниопределения кое е дясно и кое е ляво!

Скоро се порасшетах из Лондан, и гледам гледам, на секо дрво, по две-три врапчета, и не шават дори ! Патам една от мацките, с койта така-онака, а тя ми се киска по английси: Абе, дарлинг, това са полицейски камери! Ако искаш да ме лавиш, заведи ма в Долно уйно, в твойто родно кънтри ??

"Политиката на Тачър" ева мамта на доста народ. За подобни издевателства, във Франция щяха да и резнат зелката.

Да де то затова сега всичките леви държави като Франция,Испания,Португалия,Гърция са в такова състояние...

че Тачър е завършила Оксфорд и не е била от богато семейство. А ти сигурно и НБУ не можеш да завършиш.

Абе идиот смотан, даваш ли си сметка, че когато е завършила тази старица времената се били съвсем други и затова бедни са можели за се изучат и просперират. Но както е казано в поговорката "Пази боже сляпо да прогледне", точно обикновената Тачър и нейния задокеански приятел Рейгън, станаха гробокопачите на средната класа. Като прибавим и онзи с белега на темето от бившия СССР, и ето ти светата троица, която направи най големия световен заговор с така нареченото падане на желязната завеса.Точно в началото на 80-те започна струпването на големите пари в една малка клика, а голямата част от човечеството затъва. И не ми говори за предприемчивите и кадърни които просперирали. Обикновено това са деца на богати или обикновени мошеници.

"И не ми говори за предприемчивите и кадърни които просперирали. Обикновено това са деца на богати или обикновени мошеници" Стийв Джобс например попада и в двете категории...

Едно малко пояснение: във филма за Татчер казаха, че след като се омъжила за богат бизнесмен, той я финансирал, за да завърши второто си висше в Оксфорд.!!!

Тачър показа че не може да има промяна без болезнини действия. Промяна която да изведе една държава и народа й от инерцията за да има развитие и просперитет. вижте Англия- без да въвежда еврото, стоеки в ЕС, но по дистанцирано, пази инктересите си. Виско технология, висока образование, работлив народ, здрави устои, дълбоки традиции на демокрация и най- вече англичанинът винаги остава твърдо стоящ на земята и в реалността. С достойнство и чувство за хумор. Нация на духа и материята.

Диобре сте го казали, но е нужно и да се добавят още две важни неща: Англ. народ има и бълг. кръв по линията на крал Артур и неговите хора (всички от сарматски ака прабългарски произход). Съвременните англ. - особено по-младите - имат проблем с алкохола. При това в много по-голяма степен от нас българиге. Иначе всичко, което си казала е вярно, та затова и ние изпитваме топли чувства към братския англ. народ...

Мирослава мирослава, по тъпа си , и от английска болна крава ??

Сигурно си младо момиченце, което не знае как са били англичаните, а и всички западноевропейци преди ерата на Тачър. Знаеш ли, че ако сега ги запиташ, всички ще кажат, че преди са живели по добре. Изключение ще направят шепата милионери, за които сега е рай. А ти сигурно си също някоя заблудена мизерничка, с промит мозък от преподаватели като Каролев, ако знаеш кой е.

"След Втората световна война Великобритания беше опитна лаборатория за смесване на социализъм и капитализъм. Здравната система, стоманодобивната индустрия и въгледобивът, части от търговията на дребно, хотели и дори туристически бюра бяха национализирани. Англия беше синоним за перфектно обществено подпомагане с всеобхватни помощи за гражданите. И преди всичко - със синдикати, чиято власт изглеждаше неограничена.Това беше система, която задушаваше всяка частна инициатива. Страната не беше конкурентноспособна, индустрията й вече не беше фактор, лирата беше на свободно падане. И никой от тогавашните политици не притежаваше силата да поведе всеобхватни промени."

Разбира се че комунистическия "Шпигел" ще продължава да атакува Тачър дори и след смърта й - не сме очаквали нищо друго от комунистите в медиите. Тачър си е позволила да намали държавата и по този начин е бръкнала в отворената рана и в най-свещеното нещо за всеки комунист - огромната тоталитарна държава, която контролира всичко и всеки. Тачър си е позволила и да се противопостави на синдикалната мафия, които се представят за първи приятели на работниците, а са всъщност един репресиращ и рекетиращ апарат в служба на тоталитарната държава. Всичко това което е направила Тачър навремето, трябва да се направи и в БГ - "приватизация на държавните предприятия, радикални ограничения на синдикатите, спиране на обезценяването на валутата, прекратяване на конфискаторското данъчно облагане" - аз от кога говоря за тези работи. Решенията на проблемите са ясни, само ни липсва българската Маргарет Тачър!

Каролев не бил сам ??? Има ключови общественно значими сектори които не бива да се приватизират освен ако не мечтаем да сме поредната бананова република т.е. вместо потенциалната печалба да остава за ползване от обществото тя се изнася вън от страната.

Например?

И тоталната приватизация без закони и контрол и национализацията водена от полуграмотна и корумпирана държавна власт автоматично се превръщат в разграбване, експлоатация и унищожаване на балансите. Така че определящ фактор е нивото на цивилизация на населението, законите и спазването им.

Защо си се "кръстил" Дирчо при положение, че логото ти е на фирмата за детски храни Gerber ?

Нещо си се объркал, братче. Нещо от 23 години не съм видяла силни синдикати в БГ. Държавните предприятия отдавна са приватизирани от родни и чужди инвеститори, които просто ги сисипаха. В Стомана Перник получават по 500 лв. заплати, а някои българи взимат по 65000 лв.месечно, както съобщо радостно Нап тази вечер. За какво ни е Тачър, ние и така постигаме същото

тиа "лордове", дето са заселиха по наште земи, повече са психопати, а имаше и един, в Делиормана,уби дете?? Що не ревнахте бе, журналя, "АНГЛИЧАНИН УБИ ДЕТЕ!" , а можахте да са издрискате "БЪЛГАРИЯ УБИ ДЕТЕ !" ?? Гиди мизерници продажни! баба Тодорка.

Пречупените хора по- лесно се управляват

Така е,наистина беше велика жена!!!

Това че го е променила, не значи , че го е напрвила по- добър. В нейния случай даже е обратното. Освен това е пълна кукундрела ако и слушаш внимателно интервютата. А че англичните са идиоти не значи че товарищи свестни :-)

Българското образование СЕ ПРИЗНАВА В UK...

Разбира се, че имам предвид средния англичанин, а не имагинерното понятие ДЪРЖАВА... Та бъркам ли за средния англичанин или демагогията, която практикувате ви е увредила до степен ЗАВИНАГИ да отвръщате взора си от ИСТИНАТА и да ЛЪЖЕТЕ. Да ЛЪЖЕТЕ ДО ПРИПАДЪК... Кого това го е довело да добър край...?

Че то пари напечатани и формирани с кредити е едно, но удобен живот друго. Ако си евреин или с промит от еврейски пропаганди мозък ще считаш за среден англичанин и азиатците , които са там. Те са ок. Но истинските БЕЛИ англичани са вече сринати.

WITCH!

Не мога да разбера какво е това възхищение от Милтън Фридмън. Човекът е бил също толкова луд колкото Ленин и Сталин. А идеалисти като Тачър и Рейгън са му повярвали.

Питай Каролев! Той ще ти донесе от 9 кладенеца вода за да защити една доказано неработеща доктрина. Но примерите които ще то даде са "много убедителни" - мобилните и Интернет доставчиците са под "огромен" натиск да свалят цените. Иначе ако целта е да се зароби нечия икономика приватизирайки/"спасявайки" държавни предприя - там работи безупречно за тях ...а за нас - ананас.

Ако само имахме такива страхотни политици като в Куба,Северна Корея и Беларус ,които вместо да приватизират неефективни,неработещи държавни предприясъс стотици милиони дългове ги бяха разработили ,оправили и извели на печалба ... сега тук щеше да е рая на земята и от чешмата щеше да тече злато...като ... в ... Куба,Северна Корея и Беларус...или?

Разликата е ,че икономиката сътворена от Ленин и Сталин фалира през 1989г.

Реформаторка - глупости. Тая само пазеше парите на богатите. Строеше "капитализма". Докато хората не разберат точно как ги обират богатите ще се лашкат между капитализъм и комунизъм. А богатите ни обират чрез лихвата. Търсете книгата "Лихвата, рак на обществото" и я прочетете. Капиталистите са тия паразити, които живеят от лихви върху огромните си депозити в банките или притежават банките. Те не вършат реална работа, а само дават пари (числа) срещу лихва.

А теб кой точно те накара да взимаш кредити?Някой ти опря пистолет в челото и те заведе до банката? Освен това какво очакваш-банките да почнат да раздават пари ей така без лихва,а защо не и парите направо да си остават за теб ,без да ги връщаш...?

Борисов, поучи се на ТВЪРДОСТ от тази жена, КОГАТО СА ЗАЛОЖЕНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА! Не можеш да угодиш НА ВСИЧКИ! Твърде често когато УГАЖДАШ на малцинството, всъщност ВРЕДИШ НА МНОЗИНСТВОТО! Запомни това добре, набий си го здраво в кратуната, ако искаш да имаш успешен втори мандат. Който ще бъде РЕШИТЕЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ! Или в Европа, или Задунайска Губерния! Където ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще стигнем, ако някоя нова КОМУНОИДНА КОАЛИЦИЯ от КРАДЦИ вземе властта!

Че си малък, малък си. Но че си предприемач не си. Защото предприемачът трябва да е умен. А в мислте и изказа ти е невероятна мътилка. И запомни едно - не е умен тъпак, който отделя интересите на държавата от интересите на хората. Такъв неминуемо се срива с гръм и трясък, колкото и да му се иска да е велик вожд.

Като расова хлебарка, "Желязната лайди " се настани на аржетнинските острови, и снесе там хиляде яйца, от които се излюпи днешното поколение, мутанти, "Фолклендци ", можещи за смучат само петрол?? Аржентинците, "лайдето" издави в морето.

Не забравяй кой започна войната и кой нападна чужда територия все пак...

Как точно ги стряска, като е мъртва ? И от кога да слугуваш на банки и олигарси, вместо да повишиш стандарта на живот на хората е "big balls" ? Според мен да се опънеш на банките и на монополите е признак на мъжественост, а не да изпълняваш сляпо техните искания и да мачкаш хората ! Разбира се ти не си нито банкер, нито монополист - просто един жалък подражател на написаното от западната преса ! Отиди в Англия и питай нормалните хора - не самодоволните милиардери - какво мислят за нея - най-краткото описание е заплюването ! Или някак си си мъж като защитаваш капитала на богатите, а не живота на работещите ? Колко си жалък ... Е пукна твоят идол - други изкукали патици с власт като нея вече няма да има !

Доколкото познавам историята, по нейно време Великобритания стана доста по-богата... Или бъркам?

Кой ще е "обикновен" и кой не - решава всеки за себе си. Който е предприемчив и креативен ще е богат, който чака някой друг да му дава наготово - ще е беден и недоволен като теб.

АМИН!

ТИМ не са на същото мнение. Заповядай тук да правиш бизнес, те ще ти обяснят. А, ако под предприемчив и креативен разбираш, крадлива мутра - да, прав си!

Във Великобритания се роди химика Маргарет Тачър, а в България - химика Левон Хампарцумян...

Прав си относно "АЛхимика" - Хампарцумян 1. link 2. link ..ето и моят коментар, който си позволих да направя относно банкера! https://link

"Не се срамувам от високата си заплата - У нас се създаде впечатлението, че да имаш малко повече пари, е срамно" - изказано от банкер 1 в Б-я ! позволявам си своя коментар: 1. Вгледайте се угоената физиономия на г-на! Колко е самодоволен. Погледът му излъчва увереност, а леко присвитите устни .. са олицитворение НЕ на "свян" а на безцеремонност и арогантност. 2. Да получаваш "скромна"(5) цифрена заплата и милиони в банкови сметки според аршина на един инж. "АЛхимик" е достатъчно "оправдание" за това да не се срамуваш когато имаш .. "МАЛКО" повече пари :-) 3. "Моят дом - Моята КРЕПОСТ" .. Имах удоволствието да надникна (чрез едно TV предаване) в "покойте" на Г-н Левон. Първоначално останах с впечатление, че това е някоя от правителствените резиденци в които се снима нов бълг. филм. Едва по-късно разбрах "грешката" си. Оказа се, че Банкер 1 си посреща гости в своя "скромен дом". 4. До колко българина е наясно с "тайнствата" на банкерството НЕ знам, но лично аз се "гипсирах" от прочетеното в статия: ... "21,10 лева на секунда печелят банките, сочат данните на БНБ към края на ноември 2012г. Така за първите 11 месеца на миналата година банковата система е генерирала 604,1 млн. лева чиста печалба. Това е ръст от 9,7% спрямо същия период на 2011г. Всяка секунда 154,61 лева са постъпвали в банките под формата на приходи от лихви по отпуснати кредити до общата сума от 4,408 млрд. лева към края на ноември 2012г." Прав е шефа на Уникредит Булбанк .. за своето "скромно месечно прЕпитание" на фона на това ОГРАБВАНЕ на "проспериращият" български народ.:-) .. направих малък, а и незнам доколко и успешен опит да анализирам казаното по-горе от банкера Хампарцумян! Задавам си въпроса и търся отговора за съдържанието и ценностите на понятия .. за "Срамното" и ... Безсрамието! .. за Скромността и..Самодоволството за Благоприличие и БЕЗочие. С уважение: "Българин (понякога клиент на банковите институций) - да се наричам първа радост е за МЕН"

Както никога съм съгласен, аз му викам хамПРЪЦумян, защото като го видя и ми замирисва...