Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала

За спасяването му бе вдигнат военен хеликоптер, който го транспортира в болница в Пловдив, където лекарите се бореха за живота му

Обратно в новината

Коментари - Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Егото му, го вкара в гроба... Казах: в зимата термалните течения са непредсказуеми..., и на ниски височини. Лятото е друго. Така е било, така и ще бъде!

 "момче с голям кураж и голямо сърце. "  И колко ще му е голям гроба? Ми пак метър на два...

Мир на душата му Смел човек

Не мога да разбера хората, правещи подобни неща посред зима. Да почива в мир. Съжалявам близките и приятелите му. Той е знаел какъв риск поема с подобни щуротии. Толкова хора се борят за живота си от различни заболявания, а това момче целенасочено се поставя в такава ситуация. Каква е тази мода да се живее на ръба, да се вземе от всичко, сега, на момента....

Прочетох заглавието, но в бързината го разбрах като парламентарист вместо парапланерист. Жалко.

Един от високорисковите спортове....Лека му пръст! България има нужда от специализиран хеликоптер за спасителни операции, особено за такива случаи в планината. Времето за реакция е много важно, за това не бива да се губи с ръчно пренасяне на пострадалите

Аз на дърво без корен се не качвам

София не е ли по-близо за транспортиране от Рила? Защо идват в Пловдив?

На това и аз се чудих. Естествено че София е по-близо, макар и не с много.

Над Пловдив бе военна авиобаза граф Игнатиево. Освен да са пестели път за връщане. Или по-лесно да се приземява до болница.

базата е в Крумово

Нямаме болница с площадка а и такъв хеликоптер е прекалено тежък за нея кацат на военно летище

В Пловдив имат още от мрачните тоталитарни времена. Тогава там имаше дежурен медицински МИ-8

и света Анав София има хеликоптерна площадка

Хеликоптера е базиран до Пловдив $$$$

И кой да дойде от София,някой от нсо

"но е имал тежки наранявания, сред които два счупени крака и травма в таза"! Таза и краката не, че са леки, но не са животозастрашаващи, по-тежки счупвания и наранявания е имал, за да си отиде. Жалко за младия човек! Колкото за всички подиграващи се, уви много сте - ами жалки сте, малки, жалки дребни човечета, които дори и пред смъртта свян нямат. А ДИР за пореден път доказват, че не са достойна медия, щом отново позволяват коментари под статия за нечия смърт.

Сигурно вътрешни кръвоизливи. Може външно да изглежда добре и да почине. Като при ПТП с Милен Цветков. Че си говорели с него. И затова да се ходело на доктор за изследвания, дори уж нищо да няма.

КОЙ ВИ ИЗЛЪГА ,ЧЕ НЕ СА ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИ-ТОВА СА СЕРИОЗНИ СЪСТОЯНИЯ С ГОЛЯМА КРЪВОЗАГУБА?!?

Защо ми крещите! Елементарна етика нямате ли? Както казах, ДИР не се държат достойно, продължавайки да позволяват на сулю и пулю да се изявяват под статия за нечия смърт, независимо дали са прави или криви. Човека си е отишъл, нека проявим уважение и поне не крещим, като истерици! Може би отговорът ми щеше да е друг, ако не бяхте истерясал/а по този начин, а даже щях и да се съглася, та и да поясня, какво имах предвид, но ..... с истерици не е интересно да говориш, те не чуват.

То е достатъчно стъклата да срежат някоя голяма вена, а по краката те са много достъпни под кожата.

Който се ебава с планината яде дървото. Христо Проданов Боян Петров Атанас Скатов и още много други самонадеяни

Стой си в мазето сцигаритеи ракията

Не е така държавата се ебава с поданиците

България е кенефа на света Трима миньори бяха спасени, след като бяха затрупани под отломките на свлачище в златодобивен обект в североизточната афганистанска провинция Бадахшан, съобщи ДПА. Мъжете са прекарали повече от 60 часа без храна и вода под отломките в област Яван, докато най-накрая са били спасени късно вчера от властите с помощта на местните жители. Спасените миньори са били транспортирани днес с военен хеликоптер до болница в град Файзабад - столица на провинцията. В България 38 спасители сваляха на ръце двамата загинали в планината, защото няма хеликоптери. Но изкупуват самолетите на САЩ.

Какви ги говориш. Ако бяха отнесли труповете с хеликоптер по-живи ли щяха да са!? А парапланериста го взе хеликопетера, но дори и това не го спаси. Ходи да живееш с талибаните; щом не тинхаресва тук...Или ти вече живееш при руските талибани,а?

Тъпотията ходи по хората и го доказваш !

Става това, че дрънкаш глупости. Чети и после пиши - свален е с хеликоптер! Уви, явно травмите са били много сериозни, щом не е успял!

Търсач на силни усещания викате... Сега някой друг ще напъва на жена му дупките..

женка му, съболезнования за загубата на съпруга ѝ, сама да оди да хвърка - та да усети тръпката от усещането: отговорност едновременно да опази целост\изправност на летателно средство, пилот, пилот(и) наоколо в въздуха, човеци дееспособни на земната повърхност под открито небе или приютили се в солидна къща с елекроАгреатно осветление, а отопление предполагам материалнОсигурено от евентуално близки налични храсти, гора, или въртолетно донесено,живи и здрави

И плазмодий, като теб се има за човешко същество и си позволява даже да пише! Сериозно! Коментарът ти е досотен за тоталното нищожество, каквото си!

Ще кажете ли? Виждаме, че троловете на Пълните Подметки и ДейБъ са на макс активизирани. Да не се окаже някоя дупетатка.

Ами няма да ти кажем, защото Виждаме, че си тъпанар абсолютен.

"Починалият е един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания" Понякога и най-добрите правят грешки, явно този път не е бил от най-добрите.

Еееее,намерил каквото търсил.Няма шпроблем народа дето събира капачки ще платим сметката.

капачкосбиране не е нужно, а родна ни Бъ-я яростно и неспирно да си иска милионите левове нелогично/ненужно платени на Англия, след края на втората световна война, като несправедлива ри-парация (на англ. , re-pairation) за това, че тя горката горделива високомерна островна държава е потрошила перкови армейски изтребители и бомбардировачи чието действие е причинило смъртта или нараняването на гиляди наши сунродници

Понякога не е много добре да си Много добър. Лош късмет. Съдба. Мир на праха му.

Още не е на прах. Мир на душата му.

Тия особени спортове по праздниците също са рискови ! Като се качват на тия джаджи, да ги проверяват да алкохол !

А дойде ли Ви многоуважаеми читатели-писатели, че може ненадейно да се е случил луфт между повърхност на лицето в зона очи и предпазни прозрачни очила ?!! Или еле горкия е бил с изправно навигационно -микрофонно-слушалково-телекомуникац. средство: оно да е звъннало, затрептяло баш когато е бил опасно прекалено близко до сградата ?! Тоест може би го е разконцентрирало фатално ... Да почива в мир

Аз ако се кача на покрива на къщата и скоча от комина,за мен ще дойде ли хеликоптер и спасители ?

Не. Ще дойде линейка. Други тъпи въпроси имате ли?

Мога да се обзаложа, че няма да дойде. От личен опит с тел. 112 ще ти кажат, че държавните линейките са само за катастрофи и инфаркти. За такива като теб има само частни линейки. Аз съм противник на купуването на медицински хеликоптери за 6 млн. с пари на данъкоплатците. Защото в момента няма достатъчно обикновенно линейки и екипи за тях. Вместо един хеликоптер, може да се купят 100 обикновени линейки. Вместо 6 хеликоптера можеше да имаме още 600 обикновени линейки. А не като сега в София да има само 6 линейки за 1,5 млн. население.

Че да не е само София без линейки? И да не би да няма достатъчно линейки, защото парите ще отидат за няколко хеликоптера. Медицински персонал няма, това е големият проблем. Хората от тази професия и не само от тази, масово се изнасят в ЕС, където заплащането е по-добро. То в Обединеното Кралство го имат тоя проблем, какво остава за България. А по планинските райони: високопланински села в Родопите например, нормална линейка не може да стигне. Едно време линейките там бяха високо проходим УАЗ с двойно предаване ама вече ги няма. Там един хеликоптер ще върши много по-добра работа от линейка.

Тез хора не са ли учили физика или са я взели с тройка.

Разбирам някой да сгреши, но сам да си го причини… Гъстотата на въздуха, температурата, малко мисъл.

Пълни глупости пишете гъстотата на въздуха няма нищо общо с това. Около била и върхове има завихрания които могат да ти затворят крилото, затова е опасно да се лети ниско над тях или да се каца на тях нещата лесно и бързо излизат извън контрол.

Гъстота на въздуха??? Що за понятие? Казва се плътност. И после, това са 3000 м, не 5-6 000 метра. Над Рила най-редовно летят парапланеристи без проблем. Има и снимки направени от тях на различни планински върхове. Гледал съм преди години такива в нета. Защо се изказвате за неща от които нямате понятие?

Що е дирил там? Аман от екстремисти.

Там по принцип няма кадърни лекари, отвратителна болница! Жалко за младия човек!

Поредния тЪпак, за когото плащаме всички !

Кога си платил за някого нещо точно ти, бе, скъсаняк!?

Какво то и да е , ясно е че е човешка грешка. Лоша преценка... Друго обяснение просто няма. Каквито и да са били условията, не са били съобразени! Имал е идея да прелети по някаквъ интересен начин около Мусала, но преценката е била грешка...

Бог да го прости и съболезнования на близките! Толкова хора са рискували живота си за да го спасят! Къде е истината?

Много съжалявам, приятелю!

Ей затова искат "вЪртолети". Да спасяват подобни кукумицини или жълтопаветни пишман "скиори". Хората по провинцията и линейка не идва ама за тоя лешпер и самолет ще пратят.

са голяма част от пишещите тук негативни коментари, но не и починалият.

Жалко! Уж беше с хеликоптер.

Аз ако бях на мястото на спасителите нямаше да си мръдна крака.На всеки ненормален не може да се обръща внимание.

Слава Богу , не си бил ! За щастие никога няма и да бъдеш !

Ниска ефективност, те толкова са и "спасители" за един човек пращат 10 спасители и един хеликоптер с още поне 2-ма пилоти, т.е 12 човека. В нормалните държави пращат 3-ма, 4-ма. Като няма са си мърдат пръста да ги закриват и без това в 99% от работното им време нищо не вършат. Само прахосване държавни пари.

Тъпанар...доброволец за нещо би ли се записал някога, мършо?

Бар Ганя и Ото са педерасти Гледам-надушиха са.Дано единият е и манаф,та като се съберат да не са валат.Нда.

това казах. Може да си направят планиско излетче. Там или ще се редуват. Хема щастливи. Хем ще се кротнат. Или пък единия ще копа другия. Все е печалба.

Нека 'специалистите' парапланеристи и застрахователи от равината да започнат да давт акъл..-сега!

Ха, ха, ха... Всички в равнината, не се нацепват в метео на Мусала! Ха, ха, ха...

Дебил си. Гледай да не се 'нацепиш' и ти.

Ха, хе, ха, ха... Както казах, тоя с големото его се нацепил и то завинаги... Идиоти, колкото искаш, но не всички се претрепврат малаумно..., някои оцеляват. Така било, така и ще бъде!

Малаумник с голямо его..., е намери си го, и то завинаги ! Това време в този сезон е непредсказуемо, а и още повече в термалните течния. Планински спасители, хеликоптер, лекари и прочие..., за нищо !

'Намери си го' - лично ли го познаваш!?

Коментарите ви трябва да съдържат съболезнования за кончината на още един млад и талантлив човек, който предпочете да остане в България и да се развива в една неадекватна държава с комплексирано население. Като ви чета коментарите ме е срам че съм българин. Мир на праха му...

Мри на праха му. Хвъркането с парапланери не е точно "развитие".

Грешка. Не "Мри на праха му". Да се чете "Мир на праха му". Другото си остава.

Но седенето на дивана в опърдян анцунг с пластмосова 2.5 литра Пиринско е още по-малко "развитие", дришльо!

Ми стани германец,бре. Сега поне дават гражданство лесно.

Аз днеска,вместо да ходя да се чекна по върховете с парапланер,налях си една кана червено вино,нарязах мезе и така я карах. Пък гледам,двата ми крака здрави,таза също,а бе нямам тежки наранявания и най-важното съм жив.

Да бе,знам бе,че живуркам пък видите ли,ония имали възвишени чувства,че летяли с орлите,че не знам какви глупосте,а бе тия работи ги разправяйте на калпака ми.

Абе така мина деня, че през ялото време или нещо поправях из къщата или с наследника се потяхме над домашните. Не можах до 21,00 ч. да седна и си сипя мръвка и червено. Завиждам ти. На починалия в мъки - не завиждам. Орел бил. няма моите занимавки с деца и имот. Небе има. И метеорологични станции. По-долу някакъв призоваваше да ги съборят /и не се шегуваше/.

Поредният комплексиран идиот......

Поредният героизиран комплексар-идиот!

Идиот, като онзи 69 годишен "мъжкар".... Комплексирани жалки мъже..... Ами, все мъже, опитващи се да докажат, че "имат топки"... Ама "топки" без мозък е - разходи за държавата, погребение и никакво съчувствие.......!?!?!? .......... Сред толкова пространство.... да се нацепи там....!?!?

Сега заради ташкарлъка на Тома, колко ли време няма да имат прозорци. Посред зима.

Отказвам да повярвам, че нормално човешко същество ще напише такъв коментар...

нито го познавам, нито е направил нещо добро за мен и семейството ми. Напротив прогнозите на метеоролозите ме интересуват. Особено когато се очакват застудяване и превалявания. Ти защо считаш, че е нормално по това време да се пуска с парапланер.

Като не го познаваш тогава поне замълчи... От уважение към близките му. Просто бъди човек и замълчи.

Ако нямаше въртолет щяхте да крещите в ефира, че ако имаше щеше да е жив! Е, сега какво има да кажете?

кажа Пеше. Ако изпращат хеликоптер за всеки учен или недоучен планинар, защо да не изпращат при всяко ПТП. А при проблеми с родилки. А при болни деца, възрастни хора. Ще кажеш, че там има линейки. Щяло да става дори по-бавно. Аз пък искам равнопоставеност. Щом за едни може и за другите да може. Абе ебавам се, ама наистина аман от претенции и недоволства. То това за пилотите няма да е боен опит от учения, а ще е чисто и просто голям харч за една "таксиметрова служба", но ние сме богата държава.

Прозт, по-прозт, най-прозт,...баирбудала.....

Искам да питам нещо много, ама много конкретно: За какво по дяволите, ни е тази метеорологична станция, след като синоптиците никога, ама буквално никога, не познават какво ще бъде времето, ако ще да ства дума и за утре?!!!? Или нашите са прекалено некадърни (много вероятно!) или просто това не е толкова лесна работа! Е, да де, ама как така става, че американците винаги познават, а нашите никога?!?!?! Някой може ли да ми обясни?!?! И, ето че всичките тези станции, които са построени на синоптицие (с нашите пари!!!!!) се оказва, че даже убиват и хора! Е, как да не ги мразиш тия!?!? Не стига, че зимат заплати, нищо не правят, ами сега се вижда, че и уредите им и хора убиват!!!! Ако имаме президент на място, още утре всички синоприци ще са без работа и с жестоки глоби за това, което причиняват! Аман!!!!!

Ама и тоя е един професионалист. На тая височина в България има една сграда и той да се нацели баш в нея. Много е опитен. Също като оня дето преди няколко дни го търсиха на Вихрен.

парапланерът е шашав летателен апарат. грешка в пилотирането или кофти порив на вятъра и цялото крило се сгъва на кълбо, пълна идиотия. Туй нещо лети приемливо само в идеални условия. Чудя им се на хората, които летят с това. Горкия човек. Сигурно е прекрасно да се лети така, ама заслужава ли си риска? Лети се на късмет. Това не е надежден летателен апарат. Искрени съболезнования на близките му.

Никога не бих даже пипнал такова нещо - целият му крилен профил се дължи на нагнетявания отпред въздух и стане ли някакъв сакатлък с него, все едно висиш на чаршафа от спалнята.

Персоналът е прибрал пострадалият в метеорологичната станция и му е оказал първа помощ. Спасителите кво са спасявали? Можели са да викнат хеликоптер и без да ходят до Мусала. Мързеливи и дебели твари.

1. Очевидно е, че пак не си трезвен. 2. Внимавай в това ти състояние да не те хвърлят отново от четвъртия етаж по глава.

простак като тиквата управлява толкова години. По е лесно да пълзиш отколкото да летиш!

Още един надценил се и подценил природата. Светъл полет!

Тоз ми9хлюзин дето пукна като куче е измъкнал цял делтапланер на Маркуджиците за да може да фърчи. А тлъстите серсеми спасители цял ден не могат да го смъкнат надолу.. На края викнаха хеликоптер и го убиха. Представете си за какъв мързел и безхаберие идва реч.

..Стига бре Ото , спри се вече с логореята. Пий некъв бензодиазепин да се успокоиш. Разбрахме, че си дрът планинар, разбрахме, че на Боровец са те е..ли спасители, разбрахме те и че на банско с те карамболили спасителите, разбрахме те че практикуваш свободно падане по глава, разбрахме , че си падаш по пиянски изцепки ..Аре свести се вече, имай смирение - млад човек е загинал - уж си планинар , па се държиш като катунар.

Ти разлика между делтапланер и парапланер правиш, ли, бе, мозък? Едното е конструкция, а другото е ram крило - само текстил, колкото в обикновен военен парашут.

Глупендер! Спасителите в 14:30 бяха на половината път към Мусала.

Жалко, млад човек. Съболезнования на близките му.

Откакто е създаден комплекса Боровец през 70те години на миналия век до ден днешен хеликоптер за спасяване на пострадали по чукарите не е викан. А натрошени през годините е имало бол. Сега понеже спасителите затлъстяха и ги мързеше викнаха хеликоптер и убиха чиляка. Мързела и затлъстяването понякога отнемат човешки животи.

Стига бре Ото , спри се вече с логореята. Пий некъв бензодиазепин да се успокоиш. Разбрахме, че си дрът планинар, разбрахме, че на Боровец са те е..ли спасители, разбрахме те и че на банско с те карамболили спасителите, разбрахме те че практикуваш свободно падане по глава, разбрахме , че си падаш по пиянски изцепки ..Аре свести се вече, имай смирение - млад човек е загинал - уж си планинар , па се държиш като катунар.

Народът се самоизт4пва кой както може.

за такива "волни птици" трябва да има специално GPS приложение водещо ги директно на хирургическата маса.