Нова блокада и протест заради прегазената Фатиме

За над час стотици студенти и граждани блокираха тази сутрин възловото кръстовище в Благоевград, където вчера загина 19-годишната студентка Фатиме Колашова.

Обратно в новината

Коментари - Нова блокада и протест заради прегазената Фатиме | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бог да прости момичето. Но ме гризе едно съмнение - ако не беше наложено от медиите абсолютното, свещено, глупаво и престъпно убеждение, че пешеходецът, видите ли, имал предимство, винаги, навсякъде, дори срещу метала и пясъка, може би момичето щеше да бъде по-внимателно и да не тръгва да пресича ! Да не остава на пътеката, да се предпази. Какво като има "предимство", кой замени висшата ценност - живота с някакъв чиновнически термин ? На кого е нужно "предимство", ако ежегодно няколко десетки пешеходци не се прибират в къщи заради фалшивото чувство на безопасност, заглушило природния инстинкт ?

Движение с несъобразена с пътните условия скорост. При така уредена транспортна, система, естествено е, цялата пътна администрация да е излишна. По полето, и без тях ще се движим със "съобразена с пътните условия" скорост. А им заделят бюджет, за да спят на работното си място.

Без да вземам страна, масово пешеходците не се оглеждат при пресичане. Пешеходецът е длъжен да се огледа! Ако не е сигурен, че може да пресече по-добре да не пресича, а да изчака. На мен също не ми е приятно да се бавя и се оглеждам, но животът ми е по-скъп. Понякога водачът няма как да спре. Другото безумие е абсолютната лиспа на видимост на опасни кръстовища и пешеходни пътеки и то заради глупост. Или има дърво, или зле поставен знак, или някой е паркирал и пречи. Освен това масово виждам водачи на ППС и пешеходци да си гледат телефоните по време да управление и пресичане. Ами няма как да не стават инциденти. Телефона в джоба и говориш само когато не си зает с нещо друго. Сега шофьора и в затвора да го вкарат нищо няма да се промени, защото момичето си е отишло. Ако и двамата внимаваха повече - това нямаше да се случи.

Има и изключително глупаво направени пешеходни пътеки..... безумно глупаво.... Пример за такава пътека е малко след кръстовището на военната академия в София, в посока към Орлов мост.... на самото кръстовище има пешеходна пътека със светофар с всичко... Веднага след сфетовара (няма и 5 метра) има автобусна спирка, а след автобусната спирка следва десен завой с нова пешеходна пътека..... Винаги изтръпвам, когато минавам от там.... кой идиот е сложил там пешеходна пътека не знам... ама е бил голям идиот!!!!

И пка и пак, някакво да мислят а да вземат пример от пешеходна пътека в Бъргас ...тясни и високи легнали полицаи на 10 метра преди самта зебра ..така ще не ще, ще намали до 5км/ч

Сред "недоволните" и "протестиращите" били и кмета, и шефа на КАТ ?!!! Това вече води до 90% дебилизъм!

Изключително ... нелеп инцидент, за който вина носят и двамата участници. Видимо шофьора е опитвал да спазва всички правила -спрял е на знак Стоп, пропуснал е пешеходеца по едната пешеходна пътека изобщо образцово поведение... след като пешеходеца пресича, камиона тръгва с десен завой.... Е точно тук е станал основния проблем...... Лиспа на видимост..... Точно в този момент, водача започва да гледа на ляво (за да види дали не идва някой друг), пешеходеца без да се съобрази с това тръгва да пресича на другата пътека, стъпва на пътя но камиона вече е отпред. Водача дори не вижда, че на пътя има човек, защото кабината е висока, а пешеходеца е в мъртвата зона на огледалата. Тук идва отново вина на пешеходеца.... той решава да остане на пътя, без да съобрази, че задницата на камиона ще го повлече.. обикновенно при разминаване с големи МПС-та извършващи маневра е хубаво да се дръпнете дори още по-назад на тротоара, а да се стои на самият ръб на пътя е безумие и обикновенно води до ... това!

Изобщо не съм запознат с конкретния инцидент, но днешната младеж върви като зомбирана. Непрекъснато със слушалки, вървят и гледат в телефоните, тичат и се хвърлят на платното като камикадзета! Никакъв инстинкт за самосъхранение, и това е основно от абдикиралите родители, които са оставили децата им да ги отглежда Xbox и Youtube

на всички градове трябва със Закон да се забрани движението на автомобили! Само колоездачи и пешеходци!

Тази сутрин гледах тези интервюта по Нова и накрая бях шокиран от думите на водещия Виктор Николаев: "Нека да видим как при неспазване на правилниците (това са думите на единия представител - всеки да бъде дисциплиниран и да спазва законите и правилниците) ние да оставаме живи!" И, питам се аз, след като ти не спазваш правилника и пресичаш както ти дойде, след като шофьорът не спазва правилника и говори по телефона, когато кара със над 100 км. (с очите си видях как една майка взимаше кръговото с телефон в ръка, а на задната седалка седеше детето й - за какво повече да говорим), тогава кой ще ни опази и как да се опазим. Що за глупост изръси този водещ - аз няма да спазвам, ти няма да спазваш, но да останем живи. Как ще стане това? Мир на праха на девойката, отиде си без време. Сили да дава Господ на родителите.

Аз пък поснавам и съм виждал системи, които принуждават участниците в движението, да влизат в определени норми. От село Долно нагорнище, няма как да знаеш че съществуват такива. Или пък, ти са неудобни, защото ти пречат да дрифтиш и метлиш? В Лондон, пешеходните пътеки минават през остров с тръбен лабиринт от парапет, за да не може да се "притича" през улицата. В Швеция има пътен знак, с камера, управляваща пасивно препятствие, пресичащо съответнатта лента за движение, ако се движиш със скорост, по висока от допустимата. Глупавите администрации в уредените държави, някак, не вадят тъпите аргументи на този униформен тъпанар от телевизора.

Кое му е тъпото в аргументите на униформения, който иска всеки да спазва законите и правилниците?

Само така ще ни чуят и можем да си отстояваме позициите! Ако сме единни всичко в тази страна ще се промени към добро, но с тези повече от 80 % сме обречени за сега за жалост!

Най-правилната мярка е отстраняването на кмета и шефа на полицията поради некадърност. Не ме интересува кой и защо и какви мерки е трябвало да вземе. Да са ги направили. При тази война на пътя, не е ли правилно Бойко да смени министъра на МВР.

Бойко прави, каквото му спуснат "свише". А най-малкото, което го интересува са животът и просперитетът на раята, която управлява.

Попрегледах коментарите, все още не са много, но от вчерашните, като че ли са с повече разум писани. Аз пък имам версия, доста различна от изложените до момента, тъй като обстоятелствата около този гаден инцидент (поне публикуваните), са доста странни. Тежкият камион е спрял на знак "стоп", пропуснал момичето, после бавно потеглли по нагорнището и незнайно как, със задницата си, отнесъл момичето (Бог да се смили над душата му!) и го премазал... Мисля, че трябва да се проследи личният живот на това дете. Не е изключена (според мен) версията за самоубийство. Такива неща са се случвали на млади, красиви момичета, по разни причини, които за нас (разумните от 4 -ти километър), нямат нужната тежест, за да струват собствения живот, на когото и да било, още по малко на токова млад човек, на когото обществото разчита, за да оцелее. Всички сте чували за "Ромео и Жулиета" от Брусарци и трагедията с влака, за селфи еквилибристиките в брутално рискови условия, за странната "игра" -"Син кит". Има и друга възможна теза, свързана със самочувствието на скромно момиче, от затънтено село, с име, което поражда нетолерантна агресия у някои екземпляри, попаднало в грубо обкръжение на надменост и цинизъм... нещо, нерядко срещано в големия град. Та, ние, от 4 -ти километър и такива неща си мислим...

Вашата хипотеза има място, но е малко вероятна. По-скоро е имало взаимно неразбирателство за предимството и моментната ориентация. Твърде нелепа трагедия, която можеше да бъде избегната от двамата бързащи участници.

И, освен това, си мисля, че тук, при нас има ред, правила и система, осигуряваща спазването им (не е като да няма корупция де, щото на Ганя чаршафите, се нови, а мойте -кърпени още от татово време, ама се пак...), докато при вас си е пълна лудница -няма правила, няма порядък, няма контрол, няма нищо. Как искате да живеете щастливо, като нас?

Наблюдавахте ли поведението на Данаил Стоицов - началника на КАТ. Той дори не благоволи да си извади ръцете от джобовете пред репортерките и на трите телевизии. Да говориш с дама и да си държиш ръцете в джобовете е абсолютна простащина. Но.....такава е "полицията" ни.

Не ми пука, къде си е заврял ръцете. Мога да бъда твърде нецензурен в изказа си, но ще ви го спестя. Озадачи ме само, дали този екземпляр има мозък и ако има, къде точно си го е заврял. Неговото изказване беше цинично, арогантно и напълно безхаберно. За такова изказване, омразният режим на Тато, пращаше при свинете в Белене. "Този участък е с денивелация, трафикът е сериозен, това е инцидент, който се случва за пръв път и нищо не можем да направим." Можете! И при това, не е нужна дори елементарна компетентност в това, за което получавате нашите пари. А щом не можете -МАРШ ОТ ТАМ ЗАВИНАГИ! Там сте, за да превентирате, а не да броите загиналите, за статистика!

Вчера покрай Студена жълт прицеп-цистерна на ЕЛОС транспорт с КН регистрация караше със 120 по GPS. Нарочно се изравних с него, пуснах GPS-a 119-120 км/ч. Докато камионите не бъдат принудени да карат като хората, ще е така, ще има паметници, цветя, протести и почернени семейства.

какво предлагат студентите ? държавата ,т.е някой си да мисли вместо тях ли ?

Аман от оправдания! Сложили една пешеходна пътека и толкоз.. Да се оправят пешеходците и шофьорите помежду си! А кога КАТ ще почнат да вършат работа? Или сега зима, студено и не им се излиза? Като статистиката показва, че правилата не се спазват, КАТ се размърдват и почват да налагат глоби и на шофьори, и на пешеходци! На запад защо карат нормално? Защото има камери и полицаи на всеки ъгъл (а не по храстите) и когато направиш нарушение глобите са солени!

В местните медии има по-подробна информация за трагедията. Първо, набива се на очи, че такъв тежък четириосен камион преминава през тесни градски улици. Това освен, че е незаконно според мен, силно затруднява шофьора и е огромен риск за движението и безопасността. Камионът видимо изглежда добре и изправен. Камионът се е изкачвал по улицата, преди инцидента е имал знак Стоп на кръстовището и е направил десен завой на 90 градуса. Там със задната си част удря, поваля и прегазва жертвата, която е била размазана от отромния товар - с по около 6 тона на двете задни оси. Момичето е било на пешеходната пътека, но съвсем близо до тротоара. Между двете страни очевидно е имало визуален контакт. Вероятно при острия завой дългият камион се е изнесъл със задната си част към жертвата и я е повлякъл.

Гледах предаването по тв и съм ВЪЗМУТЕНА ОТ КМЕТА! Вместо да направи незабавно светофар и висока пешеходна пътека,философства за културата на участниците в движението-пешеходци и шофьори,проблем,с който не могат да се справят никакви органи,а камо ли той от мекото кресло на кабинета си!

лошото е ,че като всяко чудо за три дни,отминава и заминава ,а промяна няма никаква,какво като протестираха децата само преди 2-3 седмици,пак за дете прегазено на пътека...казват шофьорите,не помня и се оттървават с най-лекото наказание...само строгите наказания ще ни оправят ,нищо друго.Трябва да седим пред парламента и да не пускаме депутатите да се приберат,докато не променят законите......жалко за погубения млад живот,и до следващия път...

"ОРГАНИТЕ" да престанат да се чешат по органите , а да започнат да работят!

Камери, камери, камери на всички места с предпоставка за ПТП. След това - глоби, глоби, глоби... ама наистина да се събират. Ако нямаш пари - влизаш в затвора да си ги отработиш - както е в Австрия, Германия и пр. бели държави. Жалко за погубения млад живот.

В 60, да не кажа 70% от случаите, когато намаля пред пешеходна пътека, един тарикат зад мен решава точно тогава да ме изпревари. Бог да прости момичето и дано броя на отговорните шофьори да нараства.

Жалко за момичето! Толкова е нелепо. Нека всички се замислят и като шофьори и като пешеходци. Човешкият живот е безценен!

В цяла Югозападна България не се дава предимство на пешеходците, а полицаите дремят.

И в северозападна също!

Към всички мерки трябва да се добави и една важна. Всички пешеходни пътеки трябва да бъдат добре осветени.

"за да не се стига до такива трагедии, е да се спазват правилата и от пешеходците, и от шофьорите" - честно казано това е истината. Когато шофирам или се движа пеш независимо дали съм с предимство или не ПРОСТО СЕ ОГЛЕЖДАМ, защото знам, че ако не внимаваш и сам не се пазиш няма кой да те опази...за съжаление!

за туркинята добре ми за турчина които прегази човека оня ден а кои да протестира трябва да ги изметем тия

Така и не разбрах за какво е този протест и кой го организира, но можем да се досетим че щом има такъв комунистите се възползват от всеки удобен момент. В случая е станала огромна трагедия и мир на праха на това хубаво дете, съболезнования на близките. Шофьора също е в шок и аз вярвам че е така. Виновна е съдбата и късмета, 20 тонен МАН не спира така лесно, особено пък ако има и лека поледица, детето е минавало наа пешеходна пътека но все пак трябва да се огледаш и съобразиш какво идва срещу теб и по преценка да минаваш или да изчакаш. Камиона е тежка машина и явно така било писано, не е успял да спре навреме човека. Каквото и да е причината жалко за младия живот и за това което чака шофьора докато е жив. Не говорим само за присъдата, с такава болка че си отнел живот не се живее лесно, особено ако си обикновен трудов човек. Жалко за двете семейства. А този безумен и без никакъв смисъл протест е абсурден и нелеп в случая.

Ченгесарите пуснали УБИЕЦА в болница. Евала дюнерче и кафенце предложихте ли му да УБАВОТО ДЕЛО. Никакъв контрол и яко кеширане от храстите, това е техният девиз. А по селата е още по страшно пияни и с мръсна газ отново никой за контрол добре че са дърветата. ДЕБИЛИТЕ с КУПЕНИТЕ книжки знаци не признават. Само на дупките се спира ама има и фърчащи ГАЛФОНИ с книжки които кацат по дървета и стълбове. Те са най-великите творения на Дарвин. Как в белите държави има контрол с много по малка полиция а в БГ имаме корумпираната касичка КАТ а в БГ която е една пародия само събираща подкупи за регистрация на трошки, продажба на книжки и замазване на нарушения.

а тези млади, умни и можещи студенти, дето ще протестират докато бъдат взети необходимите мерки, що не кажат какви точно са тези необходими мерки?

При положение, че там често стават инциденти вариантите са светофар или спящ полицай

светофар хубаво, спящи полицаи колкото искаш, а детето е прегазено от задните гуми на камиона!

Мирослав

Ченгетата вместо само да се крият по храстите и да събират подкупи, да застанат до кръстовището и да глобяват всеки нарушител. Има или няма пострадал, за нарушението веднага се налага глоба. Хем ще се увеличат приходите на държавата, хем ще намалеят нарушителите. Преди време като се обадих на 112 за неадекватно и опасно шофиращ водач, който пред мен самокатастрофира (завъртя се, блъсна в бордюра и се качи на тротоара), те ми отговориха, че като е катастрофирала само една кола и няма пострадали, няма нужда да ходят на местопроизшествието, ако водачът сам не го поиска. Това, че водачът е пиян и застрашава чужди животи, въобще не ги трогва. Трябваше да вдигна сериозен скандал за да си размърдат мързеливите задници.

Има и друг вариант.Да не разчитаме на предимството си сляпо.Просто не мисля,че аз като съм разсеян другия ще ме опази. Като пешеходци ние също сме участници в движението.Затова приберете телефоните,свалете качулките и В Н И М А В А Й Т Е!!!!!!!!!!!!!!!! Особено на ПЕШЕХОДНИТЕ пътеки и на ЗЕЛЕН СВЕТОФАР. Това е спасението.Другото са празни приказки.Жалко за детето.Съсжалявам и шофьора,няма да му е лесно.

гледам и вие не знаете какви трябва са тези необходими мерки! вероятно сте забравили и, че това е поредното петминутно блокиране на кръстовище из родината ни, което ще продължи до взимането на тия необходими мерки дето не ги знаете какви са!

Не са на правилното място, полицията трябва да блокират, не кръстовището. Питайте го тоя началник, колко са санкционираните за не даване предимство на пешеходец за последния месец??? Докато полицаите си седят в патрулката, и чакат радара да щракне някой шаран, нещата няма да се подобрят.

Слушам по ТВто, как се събрали в общината и взели мерки да правят светофари, легнали полицаи и още сумати работи. Кмета, пък бил гневен. Абе, хора, тия къде дремаха толкова време. Това не е от вчера! Трябваше ли да си отиде един млад човек, за да почнат, Тия в общината да симулират дейност? Утре като избирате, пак Тоя и Тези изберете, та да ви обещават на килограм, но когато утрепат някой ваш съгражданин.

Прав е кметът. Трябва да започнем от себе си. Аз също съм и водач и пешеходец. Нагледал съм се на брутални нарушения и от двете страни. Нека наистина да сме по дисциплинирани. Жалко за момичето. Който и да е виновен си е голяма трагедия.

Всеки божи ден гледам майки които пресичат 4 платна напряко , а светофара на 10м от тях. Децата от ранна възраст се учат на нарушения от родители-идиоти !

Да, аз също виждам това! Безотговорни, недисциплинирани и нахални родители, идиоти, които дават "личен" пример!

Ще,ще,ще.....Да се махат и кмета и шефа на КАТ.Нищо не вършат ,само крадат. Гадна държава за живеене. Деца бягайте през глава от тази територия.Нека тук да останат само престъпниците наричани "управляващи" Няма и месец момче загина по същия нелем инцидент. Хората не знаят къде да се движат ,всичко е изринато в дупки,в мрак тъне всичко,а те си живеят живота безнаказано.Мутренска държава. Всичко е по мутренски модел устроено.

Мнозинството индивиди, останали на тази територия са прости и зли. Те от добра дума и протести не разбират.