Депутатите решиха да отпадне знака за камери на пътя

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които да бъдат премахнати знаците, оповестяващи, че снимат камери.

Обратно в новината

Коментари - Депутатите решиха да отпадне знака за камери на пътя | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На бат Боци шофьорчето ша получава ли честитки.

Да питам и тука. Нали всички вече ходим по чужбината. Прави ли ви впечатление че българките не са най-красивите както ни учеха навремето. Боже какви красавици има по света.

Нали ВАС е казал че е противозаконно да те снимат без знанието ти!? Що за гламавщина!?!? Въобще мислят ли преди да гласуват???

ДУпетатите са г.ъ.з.о.в.е. Има едно проложение за Андроид телефони - Антирадар се казва. То е спасението

Това приложение ще те върнели от оня свят? А невинните, дето си взел със себе си, и тях ли ще върне? Идиот.

А ще поставят ли на мястото на махнатите знаци за камера такива предупреждаващи за опасен участък от пътя?!!! Сега виждаш знак за камера, знаеш, че камерата може да е там, но имаш винаги едно наум, че мястото явно е кофти. КАКВА ПО_ ГОЛЯМА ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ЗНАК ЗА КАМЕРА КОЙТО ВОДИ ДО НАМАЛЯВАНЕ НА СКОРОСТТА !!! Към момента на много места няма камери, а само знаци и те вършат работа и без камерите...........

Сега полицаите ще спрът да стачкуват .Браво на парламента.Освобождават едно перо .Вълкът сит и агнето цяло.

пак няма да могат да съберат пари.като тръгнат да ги съдят ще лапнат дървото.няма да имат пари и за заплати.

Cкрити камери са забранени в EC. Tам ги слагат знаците на 1-2 км.преди камерата.

Mоже да съдите държaвата в ес за премахването на знаците.Tака ще отпаднати глобите,а на държaвата ще и излезне много солено.

aма тези пари няма да ги плати лично Боко Главата, нито Цв Цв, нито другите дебили, а пак българският народ.

Аабре,дебили,първо си оправете безумните знаци,дупките,па после залягайте в храстите!

В случая храсти няма, а само автоматични камери.

Те автоматичните камери са в полицейски коли, скрити зад храстите

Как риват селяндурите с беемветата че няма да им остават пари като си платят глобите за кифлите у мола ! Като им вземат и книжките , и ще си ходят на село селянчетата тип "бургаска батка" да си карат каруците на родителите !!!

разбирам те, най-вероятно си беден селски мишок и нямаш дори счупен 25 годишен кенеф, с който да отидеш на море, или планина. Иначе щеше да знаеш, че при стриктно спазване на ограниченията от София до Варна се пътува 9 часа и половина, което е нелепо. То и без това работиш събота 'само до обяд' т.е. до 4 следобед, после следва пиене с коч компания, неделя спане, пране на дрехите от мама и понеделник пак си на работа. Да те е6а в бедния негър ;))

Kакъв го търсиш в Cифия селендурче.Cтои си на село като не ти изнася.

Не е вярно, спазвайки всички ограничения София - Варна е макс 6 часа. Дори чичко Гугъл твърди че е 5 часа и 20 минути а той не нарушава

Тук става въпрос само ЗА ПАРИ!!! На никой не му дреме какво става по пътищата и не само. Всички за всичко, с изключение на държавните "мъже" да се оправят сами!

Защо не вземете да построите магистрали ... ще спестите и пари от табели за ограничение на скоростта през 200 метра ...

Щото там такива като теб карат с поне 160

Тези не искат да спасяват човешки животи. Просто човешките животи се спасиха от територията и сега все по-малко парички дрънкат в джобчетата. ВЪРНЕТЕ парите за закупуването на знаците. Мисля, че това е миродавно решение като първа стъпка.

Искахте Бойко,на ви бойко ! Родените овце си остават за цял живот овце!

Годпода работете повече как пътещата да станат по безопасни .Ясни маркировки , на критичните кръстовища да има осветления по добри пътища и повече магистрали .Пуснахте и камионите убийци през почивните дни .Бързат да минат цяла Европа за да могат да карат и да създават ПТП .Във всяка 3-та катастрофа има ТИР .

А срещу малоумните ограничения на скоростта и безобразното поставяне на неадекватни знаци кога ще има закон! А срещу некачественото изграждане и мърлявите "ремонти" и кърпежи - КОГА! А срещу онези с фуражките и търбусите , дето само реват за заплати , но не помнят кога за последно са си шофирали личният автомобил с валидна винетка и валидна гражданска - СРЕЩУ ТЯХ - КОГА ? ... просто питам!

След всеки знак за ограничаване на скоростта и по един знак за камера решава тотално въпроса хем евтино хем сигурно, от време на време и по една камера в зоната за достоверност, ама катажиите какво ще работят, а за допълнително да не говорим, затова нека лапат, иначе ще има бунт.

Купете си навигации.Не са скъпи.на тях са отбелязани местата където има камери,а и като превишиш скоростта,започва да сигнализира.Смартфоните също вършат работа.

Проблемът е в безобразното състояние на инфраструктурата, некадърно проектирана в 90% от случаите и още по малоумната маркировка и ограничения! Само обърнете внимание на гъстотата на знаците в българия - (знак до знак) и в циливизованите държави! ... дори в съсседна гърция знаците са 5 пъти по малко (и 5 пъти по-кадърно и адекватно наслагани !)

а ти може би искаш път без ограничение, камери и кат и да си караш с 300 и да убиваш деца и невинни хора, защото си се качил на 20 годишена кочина и избиваш комплекси.

Една смислена промяна на закона! Аз от години съм на мнение, че преди камерата не трябва да има предупредителен знак, понеже се обезсмисля наличието на камерата. Даже трябва да има много цивилни коли с камери, които незабелязано да следят и хващат нарушителите, както е примерно в Германия.

А за радар детекторите в колите какво ще кажеш? Тях никой не се сети да ги забрани

към Цв.Цв. - колко сигани от електората на ГРОБ си видял в учебна кола? Защо не хвъляте усилия да свалите от пътя неграмотните и без всякаква подготовка"водачи" от ромски произход? Те и глоби не плащат. Колко удобно.

И са, колега, кво ши праи'м ?

Селяндурска държава, селяндури управници !!

В абсурдна държава се приемат все по-абсурдни закони само и само да се стриже повече стадото , очаквам скоро някой да заведе дело в Брюксел и да осъди държавата на солидна сума защото му е нарушила правата премахвайки тези знаци.

Водач спазва ограничение от 50 км/ч и бива застигнат от друг с 150 км/ч. Изхода е ясен - смърт ,въпрос с повишена трудност - ЗАЩО водача от втората кола неспазва ограничението?

... като къпан полицай! Милиционерите ревнаха пак за пари и понеже няма откъде да се вземат за да се напълни тая каца без дъно - ще им гласуват законче с което шапкаджиите да си ги набавят сами! Уж законно, под предлог че се бори агресията по "пътищата" ... ако това дето правят и почват да кърпят 6 месеца след това, може да се нарече пътища ! Точно там е заровено кучето - в състоянието на инфраструктурата! Но ако там нещата се вършат както трябва няма да има пари за крадене! Затова е по лесно да кажеш че "бориш" големия брой катастрофи и да гласуваш закон насърчаваш шумкарството, а те шумкарите си знаят как да дерат кожи ... а не са и никак малко!

Кви пари бе,брат? От наложените глоби почти никой не ги плаща и няма събираемост,а и държавата не си мърда пръста да увеличи събираемостта.

...не е проблем да шофирам усмихнат - за по-добра снимка , но ми е мъчно за мотоциклетистите - сега ще са с още поаече мухи между зъбите .3

Червеният Тролетарият как ревна срещу тези промени ! Споко бе ! Вас на село едва ли ще ходи някой да ви снима . Така че се трепете на спокойствие , само гледайте да целите стълбове , дървета и канавки , а не невинни хора по пътищата ! И няма да ни липсвате - не се притеснявайте !

квичиш единствено ти. хората си дават мнението. съветите си ги давай на баба си на село

Бе тапук ква ще ти е гаранциата, че те снимат на ограничението!!!

Това няма да намали нарушителите по пътя. Отново по много елегантен начин само ще тъпчем държавния бюджет!

Дано да въведат и ефективен затвор за рецидивисти като теб!

Se taia

А кога ще се заемат с безумното "определение" - "несъобразена с пътните условия скорост", с което държавата си измива постоянно ръцете от отговорност за поддръжка на пътищата? Ако се поразовите по статистиките, повечето катастрофи са причинени не поради "превишена скорост", а точно "несъобразена с пътните условия" каквото и да значи това неопределено понятие. Иначе явно за какво го приеха това - до година, две няма да има винетки и няма от какво да цоцат.

Определението е безумно само според безумци. В статистиката на КАТ си има графа "ПТП поради превишена скорост", както и "ПТП поради несъобразена скорост". Логично е щом едно ПТП е вписано в графата "несъобразена скорост", тя да не е превишена. Именно там е най-големия абсурд -- хората загиват най-вече поради НЕСЪОБРАЗЕНА скорост и отнемане на предимство на пешеходна пътека, а от КАТ противоречат на собствената си статистика и искат контрол над превишената скорост и алкохола. А това няма да намали жертвите поради несъобразена скорост и отнето предимство, които са над 80% от всички жертви на ПТП.

Se taia

Да бе затова на човек каращ с 10км/ч ако хлапе му изскочи на капака на колата (измежду коли, които са паркирали на улицата) му съставят акт за каране със несъобразена скорост. Кое е безумното в случая?

Да снимаш някого без негово знание е противоконституционно! И тоз закон ще падне в КС. Ама милиционер до милиционера, ченге до до ченге са ни " законотвотците"...

Не е вярно. В Закона за движение по пътищата е записано, че ще те снимат на пътя. Незнанието на закона, не ти снема отговорността! Написал си - да снимаш някого без негово знание... - е, знаеш, че на пътя те снимат. ТОЧКА!

когато някой е тъп - то е завинаги.

цц е правист, не си прав

Тия от парламента настина ли са безкрайно тъпи? Държавата ни винаги е страдала от калпави юристи, никога не сме имали добри законотворци, но сегашните са просто 1. От 240 парламентарни кауна, едва 20 са юристи - как да имаме добри закони, като тия 20 са депутати, само защото не могат да се реализерат като юристи на свободна практика? По същество - има си решение 1/2014 г. на ВАС, заради което беше въведен знак Е24. Така, че това поредно безумно решение на парламента за премахване на предупредителните знаци, ще противоречи на решението на ВАС.Излиза, че нашите дупетати не не зачитет решенията на съдебната власт, по-точно най-нагло ги пренебрегват. Това е типично в стила на Боко Разума и Цецо Мозъка-главните умници в герп.

Явно не знаеш, че има разделение на властите. Народното Събрание е законодателна. То създава закони. "Боко и Цецо" са в изпълнителната власт. ВАС е съдебната власт - те прилагат законите. Но явно ти е все тая. Важното е, че има виновник и това ти дава смисъл.

когато някой е тъп - то е завинаги.

Явно и ти не знаеш, че дадено малоумие, прието от депутатите, може да е противоконституционно или пък противоречащо на нормативната база. Тогава се произнася или ВАС, или Конституционния съд, в зависимост от вида на малоумието (т.е. вида на нормативния акт). Основният проблем в държавата е, че противозаконните нормативни актове влизат и остават в сила, докато не бъдат оспорени пред съд. Друг проблем е, че няма никакви последствия (т.е. търсене на отговорност) за авторите на противозаконни актове.

Каквото каже Бойко ефенди това ще стане .........другото е лаф да стане

ние си избираме това стадо. не помните ли, че преди около седмица боеко направи това предложение. сега всички са ЗА...това го няма в никоя държава в ЕС.

Браво! но и глобите трябва да станат още по - солени вместо 300, 3000 лв и една година без книжка и после изпит.Щом можеш да си позволиш кола от 50к може и глобите да си платиш. Това е малоумие при позволени 50км и да караш с 150км.

28 години увеличават наказанията, вкл. и глобите и става все по-лошо. Нещо да ти просветва? Умните хора по света отдавна са го казали: Ефективността от наказанията се измерва с тяхната НЕИЗБЕЖНОСТ, като размера на наказанията е несъществен. За съжаление в България в това отношение умни хора почти няма.

онова където стой между рамената не е да се пази баланс с него, а да се мисли, повече няма какво да се говори, дебила си е дебил.

За тебе глобата може да е индивидуално ако искаш маже да почва от 100 000 лв, що да е 3000 лв!

За теб може и индивидуална глоба от 10 милиона лева да запишат в закона, но ти пак ще си нарушаваш правилата, както правиш и сега, знаейки, че няма кой да приложи закона и всяко нарушение ще ти се размине безнаказано.

Много се радвам. Сега след като селяндурите започнат да полуават честитки с новия ценоразпис на КАТ СЪМ СИГУРЕН, че почти всички ще започнат да карат по правилата. Ествествено, винаги ще има неразбрали или пияни, или разни богати селяци, които ще продължат да не спазват правилата. Лек път на всички!

О неразумни юроде поради що се правиш на идиот? Всички са участници в движението и всички кристално ясно знаете къде е проблема. Във всеки един от ВАС. Наглост, Его, безхаберие, незнание , самонадеяност и т.н. Това никой закон и орган не ще да промени докато не пожелаете да станете ХОРА а не ЖИВОТНИ.

Докато има хора мислещи като теб, все ще се увеличават загиналите, ранените, катастрофите и нарушенията по пътищата на България. Да, нарушенията и катастрофите се правят от хората, но защо едни и същи шофьори в България непрекъснато правят нарушения, а шофирайки в нормалните държави са примерни шофьори? Това такива като теб никога няма да разберат и все ще плямпат в унисон на КАТ за по-високи глоби, което очевАдно не върши работа.

Де да бях аз причината , досега да сте се оправили ама на не сте. Сега прочети написаното без емоция за да го разбереш .... моля ;). Давам и жокер - Персоналните навици на индивида се пренасят автоматично в неговото общуване с други индивиди.

Проблемът е КАТ, а не знаците или какво точно пише в закона. Единственото работещо решение е КАТ да се закрие, защото в структура особено вредна за безопасността на движението. Трябва ни нова структура с нови хора, които да не са свързани със сегашният КАТ.

Ал

Не са проблем тези дето караме с 10 - 20 километра превишение - около 90% от шофьорите. Проблем са тези дето карат бясно с 50-100 километра превишение. Те правят белите. НО КАТ ще лови и глобява нас, на всякъде и по всяко време. Ще почнат пак да клечат по всякакви безумни "хранилки". Няма какво да се заблуждаваме - никой катаджия не го интересуват жертвите, всичко се прави именно за да се улесни ловенето и изнудването за глупости.

Проблем е защото смятате че ви се полага . Както и на тези с 50км и нагоре - Какво толкова? Те това е , обаче след ПТП всички скърбите и кървите еднакво.

Проблем е изначалното схващане, че култура се възпитава с наказания. Жертвите на пътя се намаляват с премахване на конфликтните и опасни участъци и с подобряване на способността за преценка на шофьорите. Наказателните "мерки" на КАТ не спомагат нито за едното, нито за другото, и ефектът ще е нулев, както много пъти досега.

Няма ли някой, който да се заеме с разработка на безплатна мобилна апликация за превенция на тази подмолна тактика от страна на КАТ. Освен на мобилен телефон, да може да се интегрира и с всеки модерен автомобил, които има инфотейтмънт система. Да има известяване за потенциален капан на пътя спрямо вашата локация или точна локация на патрул чрез споделяне между потребители. Според мен, новата поправка е неправомерна и е създадена с цел за кърпене на дупки в бюджета. Ще бъдат залагани капани на места с неадекватно ниско ограничение на скоростта, а с такива места е пълно. Всичко е добре маскирано покрай една наболяла тема, която няма нищо общо с високата скорост, а по-скоро с лошите пътни условия, слабата подготовка на шофьорите и технически неизправните автомобили.

Ето го Андрешко! Вместо да пита за апликация, която да му позволи да получи повече познания по безопасно шофиране, той пита как да кара извън закона и ако има КАТ да го предупреждава...

Селяндур!

Има такъв мобилен апликейшън, казва се Waze. Освен като навигация служи и като социална комуникация между потребителите. В реално време се споделя информация за опасности на пътя, скрити капани, ремонти, катастрофи, ченгета и т.н. https://link/wiki/България https://link

Цялата работа е да се събират едни пари от глоби,които отново няма да отидат там,където трябва,а ще напълнят нечии бездънни джобове!!! Това не е начинът за справяне с катастрофите,с увеличения на глоби и криене по храстите до ден днешен не са решили проблема никъде... Парламента доказва за пореден път че за нищо не става и че всички там мислят само за едните пари,не им пука за човешките животи,пука им за парите,които ще влизат в хазната и най вече в техните джобове....

И с знак и без знак все ще е лошо. Проблемът не е в знаците, а в неработещият КАТ. Щом КАТ подкрепят промените, значи ще стане по-лошо. Принципно КАТ предлагат и подкрепят такива промени, които задължително влошават положението по пътищата.

И В Гърция по новата им магистрала е така.Все едно няма движение.Влизаш в България и все едно си в джунгла.Вина нямат шофьорите,виновни единствено са крадците горе.Унищожиха всичко и нищо не построиха освен хотели които да оси..т всичко наоколо.Какви са тези безумци дето още идват в тази джунгла?

Ние в ЕС ли сме или не сме? Шефовете в КАТ не ходят ли на посещение в други държави от ЕС? Не питат ли как се справят там? Не могат ли да взаимствт добрите практики и да добавят изменения в Закона ако трябва? Много ли е сложно КАТ да работи?

Много е сложно, ако целите на КАТ се разминават с целите на обществото. Целите на КАТ са да цоцат, а не да няма жертви. Ако не беше така, щяха да си четат собствената статистика, а не да плещят глупости. Та според същата статистика загиналите на пешеходна пътека са в пъти повече от жертвите в ПТП поради алкохол и превишена скорост.

Холандия. Айндховен - Амстердам. Между 4 и 7 ленти път. Един не се движеше над ограничението. ЗАЩО?

Ми щото е Холандия. Затова.

Не само. Питах. Отговорът беше, че е без значение кой си. Получаваш си глобата заповаща с 4 цифри в евро. И няма как да не си я платиш. Е, значи може. И там са хора, а не извънземни!

Може би защото ограничението е било адекватно?

120 км/ч. На места става 7-8 ленти, на места 4. И караха със 120. Няма святкане, няма нерви. Знаци и инфо табели - бол.

Единственият ефект от "промяната" ще е масовото святкане с фарове от страна на шофьорите.

БРЦК

Занимават се с глупости. Причината за жертвите на пътя са ЛИПСА НА КОНТРОЛ и ЧУВСТВО ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ. Като махнете знаците нищо няма да промените. Като завишавате наказанията също.

Причините за жертвите на пътя са неадекватни шофьори. Те няма как да станат адекватни с контрол и наказания.

БРЦК

Глупости. Сума ти народ кара без книжки щото няма контрол. На това ли викаш 'неадекватни'?

"евро" решение. Нали сме част от ЕС...та къде в ЕС няма знак ,че има камера?!? Ама като избираме такива индианци за депутати , никога няма да станем бяла държава.

Ми това хубаво че сте решили да махате знаците за камери. Ама вземете поне сменете всички останали указателни табели. На кръстовища, в градска среда, в извънградска, навсякъде! В САЩ трябва да имаш поне 5 диоптъра късогледство за да не видиш огромните табели които от километри ти показват коя лента е за направо, наляво, надясно, както и кой път накъде води. А у нас как е? Трябва ти телескоп понякога за да видиш какво пише на указателните табели, а дори тях често виждам че са изрисувани с графити та ептен нищо не се вижда!!!

ако искат да борят корупцията (в което силно се съмнявам), а оттам и по-стриктнтото спазване на ЗДП първо трябва да се преустанови практиката да се спират водачи за "рутинни" проверки както и за превишена скорост. Като те снимат в нарушение има си достатъчно начини санкцията да бъде приложена. В момента, в който те спрат да те санкционират на момента вероятността за корупция става 99% и съответно превантивният ефект от глобите и наказанията клони към 0. За "рутинните" проверки да не говорим- спират за проверка на ГО, преглед и т.н. дребни предпоставки за корупция, т.е. ефект пак нулев. Мога да обиколя цяла Европа без да видя полицай на пътя, но като се прибера от границата до вкъщи мога да бъда спрян Н-на брой пъти ей така защото примерно имало акция. Ефектът го виждаме по статистиката за загинали и ранени на пътя, където сме безспорен лидер, както сме и лидер по брой полицейски служители на глава от населението...

да ли водача има книжка без да му извършат проверка?

няма нужда ежедневно да проверяват хиляди защото видиш ли един от тях може да е без книжка. Достатъчно е при първо провинение ако бъде хванат без книжка да лежи ефективно ако ще и да е паркирал неправилно. Ефектът ще е огромен повярвай ми, така е по цял свят. В момента много от хванатите без книжка си продължават срещу съответната сума + загубеното време на всички изрядни.

да добавя, че в момента дори ако нямаш книжка за някои нарушения санкцията е по-лека от тази за редовен шофьор с пълен брой точки. Мисля, че е нещо от порядъка на 200 лв и толкова. Пълен български абсурд, и така ли ще се борим с жертвите по пътищата?!?