”Бузлуджа” е сред най-застрашените паметници в Европа

Паметникът „Бузлуджа” е сред 12-те полуфиналисти в програмата за "Седемте най-застрашени паметници в Европа".

Обратно в новината

Коментари - ”Бузлуджа” е сред най-застрашените паметници в Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това нещо трябва да се пази, поддържа и развива. Само глупак ще позволи да се саморазруши и да не се използва неговата уникалност.Умните народи така правят. Грижат се за туристическите дестинации и ги развиват по всякакъв начин. Глупавите народи си имат Евгени Бакърджиев.Още тогава рекох, да не допускат подскачащите полуидиоти до властта, защото ще разрушат държавата. Това е равносилно да дадеш на маймуна автомат. Не ме послушаха! Тухла върху тухла не остана!

Умните народи не строят бетонни мастодонти в чест на една партия с държавни пари. Влагат милионите в образование, библиотеки, културни заведения- справка скандинавските държави, Сингапур и пр. БСП да си го поддържа с парите на феновете си и на червените олигарси, на българския народ това чудовище е ненужно.

летете ескадрони.... барабар с чинията си. Ако не ,си отделете от членския внос за ремонта на чинията.

БСП и Корнелия Нинова 5 пари не дават за паметника, та Гейропа ли ще даде?

Това нещо на Бузлуджа трябва да се превърне в подходящ паметник музей на бълг. държава (освободено от всички идеологически и пр. тежнения), така че бъдещите поколения да имат историческа памет, а посетителите на България да го разнасят по света. За осъществяването на тази идея трябва да се сберат в едно най-добрите и читави хора - от всички сфери на живота и ежедневието (а не титуловани мекерета), с които България разполага тук и в чужбина, които да решат как идеята може да бъде осъществена по най-добрия начин. И тук се сещаме за един фундаментален метод за експертни оценки, наричан и известен като мозъчна атака (brain storming), за първи приложен от американските военни в началото на Вт. Св. Война. Поинтересувайте се за случая, когато е бил приложен за първи път. Историята е много поучителна, особено за нас българите.

Колко студенти и преподаватели по бълг. история са чели, и цитират в своите работи, например книгата на един млад англ. учен Дейвид Рънсиман със заглавие "Първата Българска империя" от 20 год. на 20 век?! Той е бил византолог и по тази причина е проявил интерес към България. Разбира се, наши официално не неспоменавани учени са казали всичко по въпроса с истинската история на България, но все пак рекламата в случая не вреди. Още повече, че въпросната книга трябва да се прочете от всеки любознателен и уважаващ себе си българин. Та дори и нейното написване да е имало една по друга цел. Книгата се базира на автентична фактол;огия. На въпросния англ. учен (е, името...) е бил предоставен достъп до архивите на автентични документи относно бълг. история от тогавашните власти, коет ое прецедент (!)

Каква Бузлуджа, какви 5 лв.?! на разни герберасти, за седесари да не говорим, които се чудят как да прикрият комунистическото си минало и потекло им дай само да бутат и трошат.А това, което строят -сега герп- то не бяха магистрали, саниране, селски стадиони...след половин година почва да се ремонтира,щото там са заровени парите!Цялата безсмислица на 27 годишното управление би била смешна, ако не беше тъжна до безнадежност.

Брей дали България е застрашено от нещо подобно, за Бузлуджа разбрахме? Има ли някой да помогне на Б....?

Ами да се поздравим! Отново България е в челна класация ! И то честно заслужена - друг не ни е помагал за класирането.

Да натъпачат летящата чиния с гнусни крадливи кумундета и да отлитат към Сибир!

Чинията няма да може да излети, ако Бойко, Плевнелиев и Лилето Павлова се натоварят в нея. А колко още комунисти има...

Най-доброто решение според мен е на следващите избори, който БСП без всякакво съмнение ще спечели с огромна преднина, Нинова да зачисли Бузлуджа в активите на Порт Варна като сигнален Фар и с отчисления от пристанището да се възстанови паметника. Може само от Порт Бургас да платят за брадата на Карл Маркс.

Добре, но беше хубаво да се споменат и останалите полуфиналисти. Така най-добре може да се прецени за какво става въпрос. или съм пропуснал нещо...

Бузлуджа е европейска ценност!

Това е паметник на комунделската грандоманщина и и провинцилизъм. Аз не виждам нищо красиво, естетическо или запомнящо се. Стои абсолютно неестествено на фона на природната красота.. Пълна безсмислица и грозотия, струваща планина от пари.

с това разрушително мислене и държавата скоро ще изчезне заедно с вас!

1. Да бъде даден за мишена на Северна Корея за проба на ракечците. 2. Останките да се усвоят от ромите, хем работа, хем доста парици ще изкарат от тоя пореден соц динозавър зографисан с ликовете на Тошо, Гошо . . ..

Аз пък предлагам, когато някой ден те нападнат братята роми, полицията въобще да не се намесва. И те оставят сам да се оправяш, дори да те пребият. Щото това след 1989 г е ромска демокрация. Явно само ромите се чувстват добре при нея. И вече децата са 2 към 1 в полза на ромските. Българите пък "гласуват" с краката си за демокрацията. След 20-30 години може и никой тук да не остане. Тогава не знам на кого ще предлагаш.

Навремето през 1974 или 1975 г. някъде, събирахме пари за него по линия на ОФ. Кой по лев, кой по два, някой може и повече да е дал, престаравайки се да прави четки. Бяха доброволно дадени дребни пари. Не са поставяли условие кой колко да даде. Сега всичко създадено с нашите пари или труд се руши или разграбва от частни лица за частните им печалби, които влизат в техния джоб. Пари за общественото: училища, болници, спортни комплекси, паркове и градини, все няма. А милиони и милиарди за семейни замъци на някои хора винаги се намират.

не бих го определил като паметник. По скоро е малко по голяма ловна хижа, бай Тошо кат удари някой елен лопатар да се съберат партийците да апнат да пийнат и да си изберат някоя по-засукана комсомолка дет се звери в брадата на Маркс и Ленин та да ударят и едно коленце

Грешите. Имаше съвсем други, много по-удобни ловни хижи, с много по-удобни пътища и добър климат. Виждал съм такива, спал съм в тях. Те са запазени, приватизирани, служат на хората и до днес.

Ще може ли списъче ?

На кои .хора? Защото и аз съм човек, ама не ми служат за нищо. Както и това безумие.

Има едно много добро филмче за "Бузлуджа", правено от китайци, върти се в нета, което означава че може да се провокира интерес и да се правят пари, то и сега го виждаме в някои филмови продукции, което едва ли е безплатно, но явно няма интерес или умишлено не се прави нищо!!!

Той пък един паметник....

" Това, че Бузлуджа е избрана за една от 12-те най-застрашени сгради, трябва да ни говори, че тук в България имаме едно много ценно бижу на културното наследство" Вярно е, а и е строен по едно и също време и повод заедно с НДК. Турколизците(гейберасти,русофоби,дълбоки ради,костовисти ит.н) няма как да го разберат.

Със сигурност няма как да разбера, някой кръстил се Русия , да говори за България , все едно му е родина !!!

какъв паметник е бузлуджа това е едно неденосче на комунистите строене с парите на народа то целия комунистически строи е едно недоносче

а бе труп, ти жив ли си още?

Бутайте , бутайте всичко построено преди 1989 година, а построеното след 1989 /ако има такова/ само ще пада.

Няма страшно народе социалистите ще се заемат и няма да позволят техният велик символ да рухне!Когато съберат средствата от народа и се разплатят с архитектите за старите проекти ще си гушнат парите за себе си защото паметника от отдавна ще е в руини, които никой няма да помни!!!

като не искате да се свързва с първичното му предназначение направете един музей на Хаджи Димитър и четничестото по българските земи и развийте туризъм там!

на крайнодесните фашизирани елемнти, които отричат комунистическата иделогия и идея и я олицетворяват с лагери и безчинства. Съвременните фашисти трябва да бъдат наказани, а Белене ще им се види като спа курорт

айде земи да идеш до тоалетната че памперса се препълни

Е стегнете го до... нали щяха да го санират,ал. дограма едно друго ... два ракетни двигателя РД-180 .. Другарите и другартките вътре и айдеее в небето.

Oт комунизма има паметници, от хитлеризма няма. Hищо, че и двете са доказан фашизъм.

кедонеца, ако беше ги събрал на Околчица, сега чинията щеше да бъде там, никой нямаше да знае за Ботев, както сега за Хаджи Димитър, водил епичен бой за свободата ни на Бузлуджа!

Бузлуджа е паметник на какво, извинете?!

Паметник е-от памет. Дали на глупостта, мизерията, тъмните 45 години, на жертвите на този строй, каквото и да е, това е памет. Рушиш ли нещо, рушиш паметта на народа.

човешката дебилщина

Паметникът Бузлуджа е сред 12-те полуфиналисти в програмата за "Седемте най-застрашени паметници в Европа". На това "престижно" "състезание" сме стигнали на полуфинал,с всички изгледи да спечелим и финала на най-рушащ се паметник.

Бутай тая кочина!!!

се докарахме до там ,че да рисуват държавата ни като турски кенеф!

Бутайте, бутайте всичко построено преди 1989 година, а построено след това /ако има такова/ само пада.

и само индианците на Винету не могат да я оценят нито нея , нито разположението и да се възползват положително от това! Кво да ги праиш..диваци , сър!

Този паметник да бъде подарен на ромската общност те знаят как да постъпят с него.

Като чета коментарите и се убеждавам, колко прост и злобен народ сме и защо най-великите ни паметници са на траки, римляни и т.н. В древен Рим са разпъвали хората на кръст, това значи ли, че всичко останало от римско време трябва да бъде взривено. И това ви го казва човек на 41, на когото и двамата родители не са били партийни членове, дядо ми е обявен за враг на народа. Нямаме глобално мислене за мое огромно съжаление.

Няма лошо да се възстанови този паметник. Но да си остане държавна собственост, а не престъпниците от БСП да си правят сборищата там. В родния град на Хитлер е имало идея да се разруши родната му къща, за да не стават там сборища на неонацисти. Е, не я разрушика, но е общинска собственост. Също така може да се възстанови паметника от ерата на милиционеро-социализЪма като с е премахнат болшевишките символи от него - петолъчките, портретите на престъпниците Маркс, Ленин, Гошо Тарабата и т.н. Заличават ги и толкова. като са заличили символите на нацисткия режим - пречупени кръстове, портрети на Хитлер и другите нацистки вождове. И там, горе да с енаправи една експозиция за престъпленията на комунистическия режим в България. За да знаят хората че БСП-БКП са престъпници. За това има закон. От 2000 г. Просто трябва да се приложи Закона за престъпния режим, управлявал България от 1944 до 1989 точка по точка, буква по буква. Е, разбира се могат и да го гръмнат този паметник, като символ на престъпното управление на БКП. като мавзолея на Гошо Тарабата, "седмоъгълния петохуйник" пред НДК и т.н.

като как Маркс е престъпник , глупако?!? Това, че сте прости и не го разбрахте не е негов проблем. Тъпо милиционерче! Образованите хора в света и до днес се учат от него.

ВЯРНО. Човек трябва да изучава престъпниците за да знае как да се бори с тях. И не само Маркс се изучава. Изучават и Ленин, и Сталин, и Троцки, и Хитлер и Мусолини. И знаете ли какво е общото между тях - всичките са бивши социалисти. И само Станишката не го знае това. или поне не го е описал във фундаменталния си труд:"Защото сме социалисти". Всички комундета наблягат на престъпната същност на Хитлер, а никой не казва че Сталин е бил поне 50 пъти по-голям престъпник от Хитлер. Или е избил поне 50 пъти повече хора. С див патос плюят по фашизма и нацизма, но и дума не обелват за престъпната същност на болшевизма. Е, аз пък искам да си поговорим и за болшевишките престъпници. И последно. Сталин и Хитлер са били съюзници в периода от 23 август 1939 до 22 юни 1941 - 1 година и 10 месеца. Наричали са се нежно един друг "другарю". Заедно са разпалили ВСВ, отнела живота на 60 млн души. И руско-съветските мекерета мълчат. Айде стига!

НАй лесно е да се ремонтира с крилата ракета. Там дядото се е изсрал. Да изринем лайната.

Крайно време е да бъде разрушен.

другарката Нинова да намери пари за летящата чиния и да я ремонтира. Иначе няма да може да излети и ще продължава да ни радва с изказванията си!

На калкулатора на социалистите няма копче минус ;)) Само това им пречи.

Абе да е ЦУМ, Панаир, Техноимпекс, поне някое ВЕИ - да го вземат! Ми то Бузлуджа.. келепирец нула!

хахахаха! соросоджендърите вият, че с европейски пари ще се възстанови Бузлуджа.

Паметник? - Червено сатанинско сборище е това

паметник ли,му викат?

едно време, когато ни събираха пари от заплатата не са разбрали, че е европейска ценност? Туй звучи като ценноста "комунизъм".. Нямало такъв пък някои си живеели по комунистически.

като европа е загрижена да го възтанови като един голям кенеф,и всички като ходим там по нужда да серем върху партията затрила държавата ни

Тази партия дето ти е в акъла не е закрила държавата ами сегашните управляващи ще я закрият със сигурност.

а сегашните кои са бе кракацил комунделски,нали са продължители на делото червено за разграбване на и без това опосканата ни райска градина БЪЛГАРИЯ

ДАНО ДА ПАДНЕ!!!