Искри пред паметника на Съветската армия

Стотици хора се събраха на два протеста пред паметника на Съветската армия в столицата.

Обратно в новината

Коментари - Искри пред паметника на Съветската армия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има голяма разлика-този, както и Альошата , не са паметници в памет на загинали в битка съветски войници,а грамадни бетонни фигури, за напомняне коя е господстващата сила в комунистическа България!

ПАМЕТНИКА Е ПОСТРОЕН ДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД `44-та и причината за това е съпротивата на ГОРЯНИТЕ. СПОРЕД МЕН ПАМЕТНИКА ТРЯБВА ДА СИ ОСТАНЕ НА МЯСТОТО ПАМЕТНИЦИТЕ СА ЗА ТОВА ДА ПОМНИМ И ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРИЧИНАТА ЗА КЪСНОТО МУ ПОСТРОЯВАНЕ - ГОРЯНИТЕ. ДЪЛЖИМ ИМ ТОВА И АКО НЕ ГО НАПРАВИМ ЗНАЧИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАМЕ.

Ето и това чудо за три дни-о т 9 до 12 януари се пенявиха неграмотници и фашизирани елементи да сринат паметника на Съветската Армия в София! Дано сте разбрали, госпожи и господа, че само себе си може да сринете в очите на истинските българи, които пазят останките дори на древна София! Млъкнете и оставете паметника да надживее вас и подобните ви злосторници!

Не знам колко още ще бъда жива,Божа работа,но се надявам да доживея,да видя,този паметник на позора да бъде съборен!!!

браво на герб и премиера ще ги запомни поколението с бутане на паметници

Едно обобщение: Анти антифашист означава просто фашист. Двойното отрицание на обекта е еквивалентно на неговото утвърждаване. :) Основно правило на логиката.

абе левако, предложи ако ти стиска да го прекрастят на паметник на падналите американски освободители на Cофя....ебати дупелисците!!! по-зле сте и от комунягите,те не посмяха да бутнат цара освободител....

Хане, хане, няма ли кой за врата да те хване? Срамиш бившите управници на България и си смрадлив и честен като диария! Защо ли са те регистрирали с тоя псевдоним?!

Ееее, браво бе! Коментарите не спират - още малко и ще влезем в Книгата на Гинес за най-много коментари! Хайде най-после някой да бутне тоя паметник, че докато го има вечно ще има коментари за и против, и митингите за и против също няма да имат край!!!

Не се ли насъбаряхте 21 години? Ще ви бият вече. Нали сте един файтон хора?

Как така стълб на позора? Това е паметник на победата над фашизма. Какъв позор?! Защо толкова Ви пречи? Да не би да сте фашист?

Ива, спри се! Защото толкова ще си жива, колкото и Паметникът на Съветската Армия!

Не знам колко още ще бъда жива,Божа работа,но се надявам да доживея,да видя,този паметник на позора да бъде съборен!!!

Прочетох всички коментари. Надигнала се е страшна вълна срещу вандализма в България. Тази групичка от вандали трябва да разбере, че е 3% от обществото и да се скрие и да замълчи. Те трябва да се срамуват от делата си, а не всички останали. Деструктивното вече не е на мода. Това е радващо.

Кога успя да ги преброиш, че са точно 3%, а не да речем 2,5% или 4%, позитански отворко?

santimento

Преброих положителните и отрицателните коментари и използвах калкулатор. Направи го и ти, приятелю! Нямам нищо общо с позитанските хлебарки, както и с никои други.

Соцжурналиста от БТА,ученика на Лозан Стрелков Иво Инджев с тази поръчкова инициатива прави опит да замести Волен Сидеров.Като журналист Инджев отдавна няма място в медийното пространство поради некадърност.Изявите му на блогър разбира се че ще обедини крайното простолюдие което няма и престава от история,историчски паметниси и може само да руши.

В брой 2 на Държавен вестник от 10. 01. 1884 г. е публикуван следният Указ 1144. Ний Александър С Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор. В пълния тескт се описват размера и сроковете за заплащането, където безкористната помощ е определена на 10680250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато. Както добре се вижда заплаща се окупацията а не освобождението, както впрочем си пише и в Манифеста на Николай от 1877 г. за обявяване войната срещу Османската империя, който документ и до сега официозната ни историческа наука не смее да покаже, защото от него става ясно, че на България се отрежда ролята на Задунайская губерния. НЕКАКЪВ КОМЕНТАР?

Каквото и да спорим и говорим,едно е ясно,паметника ще бъде бутнат!Всичко е въпрос на време, и дори на някои да не им харесва,това ще бъде направено,защото е редно, правилно!!!

едва като минат 100 години ще може да се прецени кое е правилно и кое не

До: haini Да бе, на кой ли ще му харесва да ходи на заведение с име "при мумията"? Освен някои фенове на death metal или black metal музика?

След като името ти е направило впечатление, значи е подходящо за кръчма :-) Не държа особенно на името. И "На чашка при вожда", бира-скара "Комунизъм", аператив "Димитров" и други подобни имена също стават :-) Уви, Бакърджиев гръмна хубавата ни кръчма!

Паметникът е доста грозен и няма как да стане по-хубав. В него няма нищо изключително - такива паметници са нацвъкани навсякъде из Европа, където е минала славната Съветска армия. Виж за Мавзолея ме е яд - има няколко в света и май нашия щеше да е единствения в ЕС. Дори на заведение, което да го кръстим "При мумията" да го бяхме направили, пак щеше да е атракция, гордост за града ни. Подхождаме доста безфантазно и праволинейно към историческото ни наследство. Не става дума за комунизъм и комунисти - те са мъртви или скоро ще са мъртви, а за това да се научим да пазим това което има смисъл да пазим. Колкото за паметника на Съветската армия - аз съм за това да бъде махнат. В България почти във всеки голям град и то в центъра му има подобен паметник. Да оставим един, за да почетем историята все пак, а другите да ги махнем. Най-добре ще е да оставим "Альоша" в Пловдив, защото в този паметник има душа, лично отношение към обикновените руски войници от Втората световна война. Знаeте ли какъв хубав парк или нещо друго може да стане на мястото на този паметник?

В неделя най-радостното за мен беше, че средната възраст на защитниците на паметника беше два пъти-по малка от тази на противниците му. И. Инджев беше един от най-младите херостратчета. Радостното е, че тия двайсет години на лъжи , манипулации и поругана памет не са изтрили у младите хора чуството за историческа справедливост.

Май си бил на друг митинг:)))

Николай

Принципиално не ходя по митинги. Това ми показа телевизията.

Гого, тъп си много!Млъквай докато е време, че дявол ще те вземе!

Нашите червени зомбайовци диво вият щом някой посегне на идолите и тотемите им,построени впрочем с труда и парите на всички българи,не с членския внос на любимата им столетница.И измислят всякакви смешни аргументи и сравнения-от парижкото метро до статуите ва Буда и египетските пирамиди и мавзолея на Димитров/който ,ако още съществуваше,щеше да е единствена по рода си в ЕС атракция/.Въпросът е да ни убедят колко ценен исторически и културен/?/паметник е грозното творение в стил ранен соц. Но като много запознати с историята си мълчат за факта,че имено техните лидери взривяват гроба на друга историческа личност-цар Борис Трети и заличават гроба на Никола Петков... Само им напомням,че в бившата им втора родина-СССР премахнаха паметника на Феликс Дзержински от площад Лубянка /който преди носеше неговото име/.Паметникът сега е нейде из покрайнините.

Доста мнения прочетох -за и против демонтирането на паметника.Някои стигнаха дотам с доводите си,че виждате ли,все едно да се бутне китайската стена, пирамидите,Шипка,паметника на Цар Освободител...:)Други бъркаха СССР с Русия,правеха разлика между комунизъм и фашизъм.За мен лично този паметник е символ на едно мрачно и срамно време от историята на България ,върнало страната ни години назад.И промило мозъците ни до там,че да водим тази дискусия!!!

Може да е било мрачно и срамно - и какво сега да го забравим и зачеркнем? Бързо ще се повтори тогава. И колкото да е било мрачно - ние все още се движим по пътищата построени тогава от нашите бащи (няма значение как и на каква цена) и още черпиме от ресурси и знания натрупани в този период. Така че не може просто да го отречем и8 зачеркнем. Точно така едно време се отричаше постигнатото преди 9-ти - сега само повтаряме същата грешка.

Последните 21 години ли години ли имате предвид?

Защо ли навремето не са го направили от желязо,сега нямаше да има за какво да се плюете.

Драги ми Помнещ, България е обявила война на Америка и Англия, а при война, всичко е разрешено, за жалост! Ние трябва да помним това време и да знаем: война от по-слаб на по-силен и по-прав не се обявява! А и сега не мислим като се зъбим на Русия, Франция и Германия! Не е ли по- добре да замълчим? Поне и децата ни да знаят как да действат и кога! Сега още цяла Европа мрази фашизма. Всичко е променено, драги Помнещ-отдавна помниш, но само, което ти изнася. Освен това спасили сме си голяма част от евреите- великолепно, но после, след смъртта на цар Борис Трети пък обратно се зъбим на Англия и Америка! Кой ли от регентите на Симеон е изкривил доброто ни поведение? Симеон е бил още дете. Помни, но и грешките ни!

Моля не бъркайте аромата на руския ботуш, с аромата на витошкия въздух.

Пресметнете: За бутането ще се обяви търг, някоя фирма ще вземе над 30 000 лева за да събори паметника. Не е ли по-добре тези пари за се дадат на някой, който действително има нужда, вместо да се влагат в предизборната кампания на Фандъкова за президент. В тази "държава" вече 20 години, който иска да вземе властта нищо смислено не предлага, а единственото, което може да измисли е да се бори с комунизма. За сведение - никъде в Света не е имало комунизъм. Бяхме стигнали само до развтия социализъм и не беше зле.

Смятах, смятах и реших, че никога в един спор за това какъв е днешният идеал на българите и България, няма да има 823 поста, колкото има сега тук. Явно живеейки без идеал, всички разбират от Съветска армия.

Паметник на армия-окупаторка. Срам и резил! И БСП, като традиционни национални предатели го защитават. Защото, както добре знаем СССР обявява война на Буългария на 5-ти септември 1944 г, след като 5 години, по времето на Втората световна война сме имали нормални дипломатически отношения. Даже след 22 юни 1941 г. , след нахлуването на немските войски в СССР, нито един български войник не е воювал срещу Съветската армия. И за благодарноост на нашето коректно отношение СССР ни обявява война и нахлува с войските си у нас. Нещо, за което няма никаква военна необходимост - немската армия отдавна се е изтеглила по стратегичеки съображения. И части от окупационната армия остават чак до 1948 г. През цялото това време България ги храни, пои и издържа. И за капак - и паметници. Не един, във всеки по-голям град има паметник на съветската армия. Даже градове, в които не е стъпвала. То бива дупедавци, ама това вече си е прекалено. Скоро се дискутираше нашироко паметника на загиналите американски летци. Тези, същите дето са бомбардирали София. Въпрекли всичките ми резерви, все пак това е паметник на хора, а не на американските или английските ВВС. Въпреки всичко е срамно, като с еима пред вид че герои като Димитър Списаревски, Неделчо Бончев и други, бранили родното небе, са практически забравенои. има по една улица на тяхно име колкото за Бог да прости - едната в Дружба, другата към летището. А паметника ан Суветската армия окупаторка - на пъпа на София. Срещу Университета. Признак на лош вкус е да се събарят паметници. По принцип. Но както събориха паметника на Ленин след 1989 и десетките паметници на Сталин след 1956, нищо не пречи и този паметник да се махне от там. Да се премести, някъде в покрайнините. Иначе все ще ни дразни. И на някой някога няма да му издържат нервите и ще го събори, както събориха паметника на Саддам в Багдад

На някой да не му издържат нервите? Да нямаш предвид някой, като онзи дрогиран хахо, който искаше да се пали заради петолъчката на Партийния дом. Каква грешка, че не го оставиха. Или някой от скотовете, които изпразваха червата си в Мавзолея. Мнооого впечатляващо и демократично.

На дрогирираният Петър Станчев,който искаше да се пали му дадоха гарсониера в блок в кв.Х.Димитър .....

Нека едно да е ясно, Княжеската градина (премахната за построяване "паметник" на съветската окупаторскат армия) е била общо сечение и синтез на наука и естетика в градоустройството и архитектурата от началото на 20те години на 20 век, дали подтик в творческото развитие на редица изявени българи ваятели на София Никола Лазаров, Георги Фингов и др. Но, най-напред, това е място, наситено с неизпълнената мисия на София като европейска столица на Изтока. Поетапното и целенасочено деградиране на пространството започва малко след 9.IX.1944г., когато там е разположена съветска военна част (зенитна батарея). С халосни залпове оттук се отбелязват победите на червената армия. Десет години преди появата на съответния паметник, е разбита оградата на градината. По свидетелства на стари софиянци, тази ограда днес е граница на резиденция Лозенец. Градината е била жив паметник-свидетелство за стремежа на поколения българи към независима и европейска, по устройство и дух, държава. В един продължителен, мирен период на съзидание в това пространство, са оставени множество следи за утвърдителните отговори и културната симпатия, с която Европа отвръща на постигането на Българската независимост! Паметникът няма място там, а на негово място трябва да се възстани пространството, възможно най-близко до вида преди 9.9.1944г.

Ходи се пени некъде , бе фашизоидке . Щеш , нещеш , паметника ще си остане на мястото му .И не се зъби толкоз , щото сте малцинство вие , фашизоидодемокрДреститутчетата .

И аз се чудя защо е писала? Явно е умна и образована, а пише тук на илитерати, дебили и примитиви, които няма да разберат казаното от нея, защото е неразбираемо за тях.

Кое е фашизоидното? и ако е така как го разбра по написаното?Да не си от най-големите фашаги- комуно-ибрейските, дето им пречи всичко различно от тяхното.Немците обичат себе си.Ибрюги и комуни мразят всички.

По същия начин може да се разсъждава и за мавзолея - кой е съдник да определи кое да се събори и кое не? очевидно идващите поколения - ние нека им оставим това което е направено - те да решават. Иначе можеш и римските и гръцките руини да се съборят - техните режими също са били диста тиранични и са се градили върху завоевания на народи и територии и робство.

Може би искаш и "княжеската градина " да биде върната на Кобурга, за да има къде да си играят многобройните му нямащи нищо общо с България внуци. Не знам само от къде ще намериш стар разнебитен немски танк, какъвто имаше на мястото на един от барелефите. Моето мнение е че референдумът за премахването на монархията и изгонването на абсолютно чуждата и вредна династия беше най-прогресивното решение на нацията за новата ни история. А политическите сметки на СДС, да докарат отново наследниците на тази антибългарска фамилия, за да имат съюзник срещу БСП, за национално предателство. Това даде възможност на Симеон - внука на патриарха Фердинанд на тази фатална за страната фамилия, да доограби не по-малко национална ценност от сатанинския си дядо. Тези сини отрепки съдействали за това безчинство и днес се пуйчат по медии и в парламента, ни лук яли, ни лук мирисали, избягвайки миризливата тема на тяхното позорно родоотстъпничество.

Гранита никога не е била частно пространство, а обществено такова - със свободен достъп, а още повече - била е дарена на общината. И какъв точно референдум се е състоял, че не се сещам..една комунистическа лъжа, целяща окупиране на властта от партизани и други всякакви селяни, наместили се после в красивите домове на видните българи от началото на 20 век !!

Казваш, че България сама е предизвикала тези варварски бомбардировки?! Не е лошо да занаеш, че през 1944 г. американците нанасят удар по граждански обекти! И не само това!!! Цитат "Американците прииждат вълна след вълна. Изтребителите ни се бият ..... Над страната са хвърлени ДЕТСКИ ИЗБУХЛИВИ ИГРАЧКИ,часовници и писалки. ... При отварянето те експлодират и откъсват пръстите..."

Всичко ли си спомняш, защото тук подскочиха като разбраха за съветските бомбардировки? Кажи им като помниш всичко, че имаше и такива.

Както е имало и разстреляни мародери освободители.

Хане,изглежда забравяш,че САЩ и СССР бяха съюзници срещу хитлеристката ос и е естествено американците да ползват тогава летищата в Русия. Друг е въпросът,че америте и тогава,и понастоящем никога не са имали боеспособна армия и кадърни военачалници за провеждане на сухопътни операции. И тогава,и сега те предпочитаха и продължават да предпочитат стратегията на въздушния тероризъм срещу населените пунктове на своя противник - на принципа бомбардираш и бягаш..

и какво като бутнаха мавзолея?станахме по-работливи и разумни ли?

А този паметник като стърчи там ни прави умни,работливи и богати ли?

Боде очите на някой хора да не скучаят и губят тренинг

Защо да се руши? Ами нека да ги има такива паметници, дори и само като предупреждение , какви години са били.

Браво, НикиБ, браво сине! Това, което си написал: "На този паметник, както и на всеки друг МЯСТОТО МУ Е ТАМ, КЪДЕТО СА ГО ИЗДИГНАЛИ ХОРАТА В ЗНАКА НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ! И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ!" е историческа ценност! Да си ми жив и здрав!

Тази сутрин двама говореха по БНТ как трябва да се построи възпоменателен знак за загиналите през бомбардировките над София от САЩ и Англия през 10 януари 1945 година! Дори споменаха и за паметника на Съветската Армия, като паметник на чужденци! НО ЗАБРАВИХА ДА СПОМЕНАТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ СИ Е ПРЕДИЗВИКАЛА ТЕЗИ БОМБАРДИРОВКИ КАТО Е ОБЯВИЛА ВОЙНА НА АНГЛИЯ И АМЕРИКА, КАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ Е БИЛА СЪЮЗНИК НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ! СПОМЕНАХА СЪЩО, ЧЕ СТАЛИН СЕ Е СЪГЛАСИЛ ДА СЕ НАКАЖЕ БЪЛГАРИЯ. А И СПОМЕНАХА ИМЕНАТА НА УБИТИТЕ ЛЕТЦИ ПРИ БОМБАРДИРОВКИТЕ. Жалко е за убитите през тези бомбардировки. Много жалко е за разрушенията на София! Жалко е за разрушенията около Кула, където са хвърлени останалите бомби бомбардиращите армии! Но още по-жалко е, че сме били съюзници на Хитлер и сме си позволили да обявим война на армиите борещи се против фашизма! Най-добре е да замълчим и да споменем етап от грешното си поведение в историята! Колкото за паметника на Съветската Армия, ако го разрушим, след други 50-60 години ще слушаме историци олигофрени като тая сутрин какви ще ги говорят по Националната телевизия! Това е срам, престъпност и позор!

Случвало ли ти се е да се замисляш над дефиницията на думата 'предател', Мите...

Бомбардировки са били срещу граждански цели, най-населените райони на София!!!

и ние казахме, и то отдавна-паметника за скраб. а ти не дей се ерчи много, не познаваш махлата.

Аз твърдо заявявам и давам мъжката си дума , че ако го видя това протурскоамериканско леке Инджев , спукано му е работата .От сега нататъка да се пази , к.пелдак ниеден , продажен фашизоид .Същата съдба очаква и всички фашизоидни демокраДчета п.иари , реститути , и продажници проамерикански , които са за разрушаването на паметника . АЗ КАЗАХ...

Един съвет: не обиждай И. Инджев. Той много обича, когато го обиждат. Тогава най-успешно използва оръжията си: хаплив език, тънки манипулации, сарказъм, яростна русофобия, скрита зад маската на антисъветизма. Така, че ти му правиш услуга. Инджев се бои от две неща: 1. От спокойно и аргументирано поднесени факти, оборващи тезите му и 2. И НАЙ- МНОГО се репчи , когато е иронизиран. Това той не може да понася. Изпуска си нервите, извращава думите на критика си, трие от блога си опонентие си и тогава най-отчетливо изпуска фрази от които личи хронично- генетичната му русофобия. Неслучайно в неговия блог останаха само неколцина клакьори, които нищо не правят освен да славословят излияниата му.

Агент Ивайло,учил в СССР-русофоб?Ти ме разсмя.

Няма по-позорен символ в България от този паметник. И въпреки, че би могъл да играе роля на "паметник" - да ни напомня, как сме прославили и прославяли армия агресор - все пак никой от нас не си пази снимки (и прочее паметници) на насрани гащи. Трябва да премахнем това паметно недоразумение, за да покажем, че знем, че с съветската окупация България е била спряна и дори върната във времето преди 50 години - и ЧЕ ТОВА НИ Е ДОНЕСЛО ЗЛО!

"...армия агресор...". Ти добре ли си?! Май нямаш връзка с главния мозък,ако притежаваш такъв...

800 коментара за и против една бездушна грамада на едно доходно място в центъра на най-циганската столица на Европа.Върнете се на темата за промените в пенсионния закон,за исканата от ЕРП-тата нова цена на тока и вижте колко хора са коментирали.Ама къде ти,такова дребнотемие нас "баш ни брига"! Ний живеем за историята и сме широко скроени,мислим глобално , макроикономически и геостратегически.Как пък от всичките,дето пищите,че този кютук бил история и не бивало да се бута,един не отиде да даде пет лева за реставрирането на някой войнишки български паметник ,гробище,че е срам някои да ги погледнеш,как не ревахте като събаряха Писателското кафене на "Цар Освободител",където са ходили нашите класици,как не ви пукаше,когато се рушеше къщата -музей на Яворов,че тя накрая стигна дотам да е в ръцете на масоните? Или тази история не е важна? Всеки си чете историята както си иска.Никой не споменава ,че освободителите са си тръгнали оттук със златния резерв на българската държава и с архивите ,които и днес отказват да върнат.И че със всичките си благодеяния след 9.09.всъщност си купуваха политическо влияние и васално подчинение.Все ми е едно какви монументи ще "красят" София-така и така няма нито един ,който да прилича на нещо.Ако съм на Бойко ще го съборя и ще разпродам камъните/както от Берлинската стена/в полза на бюджета.Тогава червените зомбита и любителите на историята могат да ги купят и да си го построят наново в двора на Гоце ,Станишев или Овчото.Колкото до тава,че както един пише-в Париж има спирка Сталинград,както има и улица София.Но ако на францизите им бяха правили социализъм по сталински модел 45 години,бъдете сигурни,че нямаше да я има / тоест не с това име.../.

На този паметник, както и на всеки друг МЯСТОТО МУ Е ТАМ, КЪДЕТО СА ГО ИЗДИГНАЛИ ХОРАТА В ЗНАКА НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ! И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ! Такава е била епохата на 50-те години, когато е съграждан този паметник: със своите митове, със своя ентусиазъм, със заблудите си , но и с благодарността на народа ни към великото дело на безименния съветският войник! Преместването му, където и да е било , цели само едно - да неглижира решаващата рола на Съветската армия в разгрома на хитлерофашизма.

Признателност към кого и за какво?

Николай

Мога да ти отговоря, колега, ама не ща. Ценя времето си. Щом на твоите години не си го разбрал, няма и да го разбереш.

На този паметник мястото му е там, където отиде и СССР - в забрава на бунището на историята.

Не си струва да ти обяснявам защо,който забравя миналото,няма бъдеще...

Ами защо ,бе товарищ ,съборихте тогава /вашето БКП /паметника на вожда и учителя на народите,бащицата Сталин в морската градина във Варна?Той не беше ли от признателния народ?Я да го върнете бързо на мястото му!За родину,за Сталина!

В безкрайните глупости и недомлъвки, по въпроса за съветските военни паметници в България, човек може до такава степен да се обърка, че да не отличи бялото от черното. По цял свят има паметници на воинската слава. Тези паметници превъплъщават духа на падналите герои в битката и по този начин имат и друг, неръкотворен образ. Да, обаче (да ме извини, един г-н експрезидент) се оказва, че в България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще се появът спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметника Но стига. Съществуването на паметниците на Съветската Армия е подигравка не толкова с българския народ, а със съвестта на човечеството. Тези паметници са израз на безскуполността и арогантността на един обществен ред, за който нищо човешко не беше ценно. Паметник не се издига просто така. Гавра е съществуването на тези конюктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи. Тези паметници ежедневно фалшивицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Тези паметници не са на руския Ванка, Альоша и на милиони други като тях, спасили света от кафявата чума, а паметници-подигравка към човечеството, за които няма място в мъчително раждащия се свят на доброто, най-общо казано. Софиянци, криво-ляво свикнаха с този паметник и не го забелязват. И именно тук е опасността, този паметник поражда безчувствие, което се пренася и към други, вече действителни паметници. България посрещна съветските войници с мирна, топла южна есен, която бе последна в живота за мнозина от тях.

Ако не беше Съветската армия ти и подобните на теб евреи, цигани и най-вече славяни щяхте да светите като абажури в някой германски дом. Как е възможно такова изкривяване на историята и омраза към една Велика армия спасила човечеството от унищожение и в частност боклуци като теб. Позор за нас, че се раждат такива мръсници на земята.

цитат :Първо Паметника на Руската Армия, после Шипка, НДК...май и в Търново имаше няколко неща за бутане. Несебър и в Пловдив също....къде ще се спре бутането и рушенето и ще започне граденето? това е паметник на културата. Като го бутнат какво ще поструят на негово място може би поредния задрастен мол или какво , защо трябва да рушим миналото си то е неизбежно .

Това не е паметник на КУЛТУРАТА,а на конюнктурата-политическата.

за 20 г какво ли построихме няколко МОЛ а които нито са големи нито удобни, Букурещ Белград с които може да се сравняваме имат къде къде по големи спортни зали културни дворци и пр. САМО ЗА БУТАНЕ МИСЛИМЕ АМА МАЙ САМО БУТАМЕ НА САЩ РУСИЯ И ЕС пораснаха ни задниците

Някой замисля ли се, че тези периодични насъсквания на българите едни срещу други не преследват някаква друга определена цел? Че това отклоняване на вниманието е с цел да се печели време на някакъв манипулатор който разполага с цял мозъчен център упорито целящ да поддържа удобен пожар далече от неговите интереси. Сещам се за един такъв мадридски лукавец с отработена исусоподобна физиономия, който изчаква да изтекат всякакви срокове на запор върху незаконно придобитете от него имоти. Както и за цялата му свита от крадливи и продажни подлоги - миленчовци, николайчовци, арсенки, олимпиевци и панайотовци, които също палят свещи да не се обърне народния гняв към тях и да им потърси сметка.

Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила! "1984" Дж. Оруел

Най-добре ще бъде на мястото на този паметник да сложат паметник на братя Маргини или брагя Галеви или пък на някои дали живота си за така наречената демокрация като Георги Илиев или общинския съветник Юри Галев и много други герои, които са се борили против "смазването на своя народ".

някои като минат покрай паметника през ноща не могат да спят. Сънуват Гурко и Скобелев.

Гурко и Скобелев не са били съветски генерали.

Да,бяха имперски генерали... Може би не ти се нрави,че не са генерали на хитлеристкия Райх?