От една страна протестираха около 200 представители на инициативния комитет за премахването на паметника на Съветската армия в София, предаде Дарик. В същото време около стотина младежи се събраха на контра-протест за запазването му, организиран от Национално движение "Че Гевара" България и е подкрепен от други леви организации, сред които и младежкото обединение на БСП, предаде "Фокус".

На протеста присъства и заместник столичният кмет по културата Христо Ангеличин, който подкрепя идеята за премахване и преместване на паметника. Той изтъкна, че протестиращите за запазване на паметника нямат разрешение за това.
От инициативния комитет, начело с журналиста Иво Инджев и общинския съветник Мартин Заимов, изразиха позицията си, че паметникът трябва да бъде демонтиран и пренесен в музей на тоталитарното изкуство.

Според тях монументът е "срамен, защото олицетворява управлението на комунистическата държава, която е смазвала своя народ". Мартин Заимов заяви, че ще предложи на общинския съвет да гласува решение за демонтирането на паметника.

В отговор - от организацията на БСП заявиха, че настояват за съхранението на всички исторически паметници в България. Участниците в протеста развяха знамена на Че Гевара и замеряха с яйца символично направено от подръчни материали чучело на Иво Инджев.