Рашидов против премахването на паметника пред НДК

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против демонтажа на паметника пред Националния дворец на културата (НДК).

Обратно в новината

Коментари - Рашидов против премахването на паметника пред НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Достатъчно унищожихте.То не бяха ликвидационни съвети,то не беше Бъки бомбата,който от срам вече не се показва.Междудругото,когато го откриха в София,аз бях ученик там и тогава шеговито наричаха този паметник "Четириъгълен петохуй.Все пак не го пипайте,подобре построето нещо!

Веждито си взе милионите от КТБ и ще ви посрои нов паметник с неговите си парички ! Само дето няма да разберете какво представлява !

Не бойте се софиянци, ще го бутнете и Рашидов ще ви направи още по-грозен !!!

Ми да си го оставят паметника. След време до него да направят нов - 1400 години България и т.н. докато цялата площ пред НДК стане в паметници. ( Ако дотогава изобщо я има България )

Рашидов е против премахването на онова грозно и полуразрушено нещо, което наричат паметник, значи аз съм против Рашидов като министър. Може би не съм толкова "извисен" като него но като стар софиянец също искам връщането на предишния паметник на това място защото онова, което комунистите с лека ръка унищожиха си беше наистина ПАМЕТНИК.

Спорът за и против паметника напомня с нещо за ситуацията с филма за нашия Апостол. Да, авторите и на филма и на паметника са подходили към темата вероятно с един и същ трепет, преклонение и амбиция, но... Нека софиянци , макар и заклеймявани, че не разбират от изкуство, имат правото да припознаят или не този паметник като символ на една изключителна годишнина. Изкуството има качеството да сближава и обединява различните хора, а в случая се отива към яростно противопоставяне. В крайна сметка хората и времето отсяват стойностните неща и те остават, другите просто отстъпват мястото си и в това е смисъла на живота. Личното ми мнение е , че символ се става не с наричане от страна на автора или институциите, а чрез признанието на хората. Нека не реанимираме до безкрай!

Toзи паметник е вреден за България, изобразява динозавър , динозаврите са древни назадничави животни, изчезнали поради невъзможността им да се приспособят към промените. След премахването на паметника България ще се освободи от оковите и ще тръгне напред.

Ако вярваш в това, което си написал, ще те разочаровам. Махането на този "динозавър" няма да помогне, защото във Варна има скулптора, с два динозавъра, съвсем новичка от преди няколко години.

Браво на министър Рашидов.Отново се доказва като истински Български държавник,по-българин от много т.нар.националисти.Защото всеки един паметник е част от историята на нашата България.За да имаме бъдеще,трябва да помним миналото си.Смисъла е в самото понятие-"паметник",т.е.пазещ паметта,напомнящ.Великите държави пазят миналото си чрез паметниците си-Италия,Великобритания,Германия,Русия,Франция...Свалям шапка на министър Рашидов за достойното и държавническо поведение!

между Рашидов и паметника. В крайна сметка Столична община да инициира референдум в който жителите на София да изразят мнението си - и за този паметник, и за МОЧА (Монументът на окупационната червена армия). Специално МОЧА може да го подарят на руснаците.

Не знам, може и това да не е по темата. Ама да го кажем така: Този паметник, както и много други от съответния период трябва да се премахне, за да продължим традициите по нашите земи. Където и да копнем, излизат артефакти изпочупени, натрошени, късчета, части, елементи, тухли, отделни камъчета от историята ни. Няма запазено почти нищо в цялостен вид. Обикновено за това виним робството. Явно обаче вината си е само наша. А някъде другаде, някакви други правят това, което искаме и ние, премахват ненужното - според тях.

Ти си повече от българин,ти си истински човек на майката Земя.Дано има повече като тебе

Тъп мултак и пияница!Срам за културата!Явно бързо възстанови изгубените в ктб милиони.Няма ли кой да му каже да си трае.Няма интелектуален потенциал.

Перхидролената златка иска мястото да дига пантеон - мавзолей на 1 гвардейски на негово сиятелство император Путя 1 ,рублопреносим луд полк- Путака!

Там да издигнат паметник на духовния водач Бойко Борисов! ;)

Рашидов против премахването на паметника пред НДК Абе тя държавата е премахната, за какъв паметник иде реч. То и това , което е останало от паметника е символ на сегашното състояние на държавата.

Колеги - да съберем средства за огромна месингова табела "АВТОР - ПРОФ. СТАРЧЕВ ! ОБЕМНО-ПЛАСТИЧНИЯТ АНСАМБЪЛ Е ИЗДИГНАТ ВЪРХУ РАЗРУШЕНИЯТ МЕМОРИАЛ НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА СЛАВА - ЗА ДА ПРОСЛАВИ 12ТИЯ КОНГРЕС НА БКП. СТОЛИЧНА ОБЩИНА НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА МОРАЛНИТЕ И ДУХОВНИ ЩЕТИ ПОНЕСЕНИ ПРИ СЪЗЕРЦАНИЕТО МУ ! "

Добре е.Става.

Много добра идея. Хората намразиха паметника на Старчев още в момента в който го поставиха. Не познавам 1 човек,който го харесва. Разрушиха нагло един стойностен паметник и сложиха това грандоманско плашило. Времето раздаде справедливост и го унищожи.

Това на снимката може и да изглежда като паметник, но в действителност е един ръждив кенеф. Да го премахнат или да го възстановят в предишния му вид. Ех, какво бе Софето, преди да дойдат 'туй', 'онуй' и ' миче то'.

Аз

Абе... ти наистина ли искаш предишния му вид?!?!

Ужас! Това е повече от кошмар! Що за "велик" творец е този Старчев, че толкова дълги години не можем да махнем това ГРОЗИЛИЩЕ от пъпа на софия? Ето, такъв кошмар представлява целият ни живот под "мъдрото" червено управление.

А НДК не е ли от мъдрото червено управление?

Да предадат скрапа и да теглят райграс отгоре. Няма нужда от паметници. Смешно е, плочите наоколо "джвакат" след дъжд, няма никакво осветление вечер. Един скейтъри и байкъри се упражняват. Вие сте седнали да мислите за паметници.

Това не е какъв да е паметник! Това е паметник 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ!!! Набийте си го в кухите кратуни - псевдостоличани!

Това е изродски паметник известният в София двукрилпетохуйник. И на всичко отгоре е построен от комунистите-варвари, унищожили паметта за загиналите български войни в Първата световна Война

Задник,израсъл съм на патриарха между гаврил генов(сега е некакъв друг) и ангел кънчев.Знаеш ли колко мачове съм изиграл в градинката пред нас,сега дето и викат ндк.Псевдостоличани...

Не е паметник. И, както се оказва, България е къде по-древна!

Само не-българин може да каже за паметник "1300 г. България" - да се събори!!!

Аз

Освен Българите, които малко от малко са се интересували от историята си и знаят, че България 100% исторически доказано е с минимум 100 години по-стара.

Точно там е работата че не се знае с точно колко по стара, че може да е и с 1000г по стара.

Българино, не виждаш ли нещо символично в това, че тези, които разрушиха и продължават да разрушават държавата България, искат да разрушат един паметник, посветен на историята на България! Т.е. освен самата държава - и спомена за нея!

Добре е, че махнаха оная смръдлива мумия от центъра на София. Като младо пионерче съм сънувал кошмари, след посещението ми в онази катакомба. Така че, понякога трябва и талибанизъм срещу някои културни паметници.

ДА, и хората по света ви се смеят на акъла !!! Свидетел съм !

Абе този паметник ви е най малкият проблем,дайте да говорим,сега по колко ще се падне на калпак да връщаме от този огромен заем който Борисов ще изтегли.другото е бели кахъри.

Ти си безработен и няма да плащаш нищо. На манго, данъци не му удържат.

Наздраве, Веждичка, отдавна те знаеме, че не струваш пукната пара.

Според мен, не трябва да слагат нищо. Да теглят един райграс и толкова. Поне да има къде да урнират кучетата и пияните безделни младежи.

Веждито от къде изпълзя като му върнаха парите беше са кротнал.

Се ми е тая - нито ми е пречил някога, нито съм му обръщал особено внимание. Като ви е трън в очите, събаряйте го. Май проблемът е, че като се гледаше върха на паметника отвисоко, откъм НДК се виждаше, ако не се лъжа ликът на Георги Димитров. Колкото до петохуйниците - имаше един виц: докторът рисува на пациента си триъгълник и пита какво е това. -уй , отговаря болният. После докторът рисува четириъгълник и пита какво е това. Пак -уй, докторе. После докторът рисува петоъгълник и пак пита. Ееее, ама докторе, ти само за това си мислиш!

Абе,да сложите и др.Червенчев на така наречения паметник,че и той,да миряса най после!

Алкохоликът-турчин мрази българската армия

Ясно е че никой не мрази българите повече от самите българи.

Комунистическите псевдотворци се подкрепят, нали заедно са млящили мазната десница на бай им тАшо.

Не мисля, че това място е подходящо за войнишки паметник. Може най-добре да няма никакви чудеса. Погледнете улиците, тротоарите, паркиралите безразборно автомобили. Това са проблеми за решаване.

Имам идея фигурата на селянина от Правец да се смени с тази на селянина от Банкя.

Докъде доживях?!?!?! Турчин да защитава паметник 1300 г. България. А тъпите шопи да не виждат по-далече от носа си.

Хич не сме тъпи, щом всички - от къде ли не надойдоха в София. А за паметника- да се събори или великия "творец" да си го вземе и сложи в двора. Махнете те го!

СОФИЯ ДА НЕ ТИ Е БАЩИНИЯ, БЕ? КАЗВАМ ТИ "БЕ" 'ЩОТО ТИ ВИЖДАМ УМСТВЕНИЯ БАГАЖ. КАПИТАЛИЗМЪТ ПОЗВОЛЯВА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА, СТОКИ И КАПИТАЛИ ЗА РАЗЛИКА ОТКОМУНИЗМА! ТОЧНО ЗАТОВА НИЕ СЕЛЯНИТЕ ПРИЕХМЕ ПЪРВОТО И ОТХВЪРЛИХМЕ ВТОРОТО. ВИЖДАМ, ЧЕ ШОПИТЕ ОЩЕ НЕ СА ......

тоя турчин ще излезе поголям шоп и българин от ТЕБЕ.............

Аз

Кажи, ако обичаш, КОГА е била 1300-годишнината на България!

Как би му отивало на това място,да издигнат един 15 метра паметник на Борисов със един чучур на мястото на оная му работа и от там да пиете вода!!!

Вежди ефенди паметник вар файда ьок,анадън му

Бе я турете направо паметник на ЧЪРЧИЛ с пурата и "томпсъна",нали той ни набута в лайната!!!!!!!!!!!!!

Наистина съвременните БГ никога не трябва да забравят че "големия политик" чърчил ни хариза на варварите.И така съсипа живота на 3 поколения БГ.

Така е ама на БГ умът му идва винаги след това!!!!!!!!!!!!!!!!!

НЕЩО , КОЕТО БАЙ ТОШО НИ ОСТАВИ МАХАЙТЕ ГО РУШИТЕЛИ ! АКО НЕ МОЖЕТЕ , ОБАДЕТЕ СЕ НА ЕВГ. БАКЪРА - ТОЙ ИМА ОПИТ.......

Момент ! А. Имаше ли Тотално-Отворена Публична Дискусия какво да Се направи ? - Да ! Б. Имаше ли Тотално-Прозрачна процедура за Избор от страна на Всеки Желаещ(а) ? - Да ! В. Финализира ли се Избора в Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност ? - Да ! .... Тогава кви Ни въртите-и-сучете бре, Рашидов/Енчев ?! ---> ВЪН ! просто - всички ВЪН !!!

Аз

Въпросът е следния: чия всъщност е София? На кого принадлежи даден град? На кмета? На министъра? На архитекта? На скулптура? Или на гражданите си? А какво е мнението на гражданите за... както те самите го кръстиха... говното на Старчев или... как беше другото... осмоъгълния петоxyйник? Това нещо, независимо от състоянието си в момента, дори и в най-добрите си години, представляваше зрителен тероризъм за всеки, който го погледне. Старчев, като си го харесва толкоз, да си го прибира и да си го инсталира на вилата! Няма такваз грозотия, баси... Паметник, друг път... Обида за всичко, което би трябвало да почита... Скулптурите трябва да разберат, че има огромна разлика между скулптура и паметник. Тоз некадърник, Веждито, като иска може да нарече скулптура и аналните си творби... и ще има не по-малко основание, отколкото за която и да е друга от творбите си... Но такива паметници не щем, много мерси... Съвсем отделно е фактът, че единствената 1300 годишнина през 1981 е била за един сключен от България не чак толкоз важен, многократно нарушаван договор. Много жалко за такава държава, която брои началото си от момента, в който друга някаква държава била сключила с нея договор. Не първия, при това.

Има една басня за маймуната и очилата! След като ги слагала на всичките си части на тялото, но не и където трябва, маймуната ги счупила като не вършещи работата, за която са предназначени! А колкото за договорът, с който според тебе е обявено началото на България - ами за съжаление историята, освен с документи, няма как да работи с очевидци. Не вярвам то да си видял българския Маклауд и да си говорил с него. А това, че от онова време не са останали през годините други материални подтвърждения за историята ни, е обяснимо, след като такива като тебе, при това не малко на брой, ги разрушават като талибани, само защото са зомбирани, ограничени или просто антибългари!

Аз

Нямало, казваш, материални данни за съществуването на Кубратова България? Оттук нататък, мой човек, се губи всеки смисъл да се разговаря с теб по темата.

Най-после доживях да чуя нещо смислено от министър на ГЕРБ! Това е наистина повод за отбелязване!

ДА, ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ! И ЗА ОБРЯЗВАНЕ! ОБРЯЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ГЛУПАВИ ШОПИ, КОИТО СКАЧАТ С/У ТОЯ ПРО-БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИК! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ЧЕ В МОМЕНТА Е ЕДНО КОМУНИСИЧЕСКО ЧУЧЕЛО! УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ СВЕСТНИ РЕНОВАТОРИ - БЪЛГАРИ!

Селянино, България "строи социализъм" от 1944 до 1989. Ако ти си роден през тоя период, то следва,че по твоята терминология си "едно грозно комунистическо чучело"! Убеден съм, че ако те барнат някои "свестни реноватори - българи" и от тебе би могло да се получи нещо!

Мемориалната плоча беше не баш на мястото на сегашния паметник, но в всички случаи трябваше да остане.

Всеки който иска събарянето на този паметник е пълен идиот. Даже трябва да го направят по висок, да се вижда от летището, и с големи букви да напишат на него на няколко езика 1300 години България. Така като идват по пътя от летището чужденците да виждат че ние сме съществували преди повечето от тях. Особено трябва да го виждат посетителите от запад, които се опитват да ни втълпяват че сме едни диваци дето сме живеели по дърветата преди да ни "освободят" от комунизма преди 25 години. Трябва да и е много ясно че не сме им някакво африканско полуграмотно племе за експлоатация. Въпреки че ние се държим точно като такива. Даже наскоро уж образовани и интелигентни западноевропейци ми изръсиха ама нали кирилицата руснаците са я създали... без коментар. Това мислят за нас, като за парцали.

Аз

Селянин, през 681 год. не се е случило нищо чак толкова важно в Българската история - били сме Византия, разширили сме малко територията си на юг и сме принудили империята да сключи договор, който скоро след това е бил нарушен. Историята ни е пълна с подобни събития, вкл. и много по-важни. България НЕ Е създадена през 681 при никаква трактовка на събитията. Съвременна Дунавска България е абсолютно същата държава, носител на същата държавност, като т. нар. Стара Велика България, която пък никога не е съществувала - съществувала е само България. И преди 681, и след 681 България си е била все същата държава. От историческа гледна точка паметникът няма какво да напомня. Да не говорим пък, че ако имаше какво да напомня, трябва да го прави по малко по-естестичен начин. Това грозилище е обида. Техническото му състояние няма никакво значение - и като нов пак си беше грозен.

Напомня едно много важно нещо - от 1300 години сме на това същото място, просто тогава е забит кола с опашката и казанато те тука оставаме, няма да мърдаме. Схващаш?. А преди това дори няма сигурни доказателства колко точно е била стара като държава България. От доста години разни индивиди се опитват да омаловажават исторически събития и мъките на народа през вековете. Остава да кажеш че подкрепяш и проститията че у нас не е имало турско робство, а само присъствие. Това разбира се не бива да води към образа днес на турците, но не може историята да се изкривява защото на някой му е по угодно така и видиш ли да не обидим някой. Все едно да забравят всички какво направи Германия втората световна. Паметника грозен или хубав мястото му е там.

От както му върнаха милиончетата от КТБ,Рашидов много на лево го дава.

Това "нещо" заслужава да остане там където е сега,но според ценностната система на мутрата рашидов.Това "нещо" заслужаваше да е там според ценностната система на свинара от правец,на мичо калев балев(по паспорт) и на техните "бойни" другари.Разбира се всеки си има ценностна система,която е съвкупност от неговите представи за красиво и грозно,справедливо и несправедливо,честно и нечестно, почтено и непочтено.....Някои хора все още не могат да разберат че ценностната система на на свинарите,овчарите, говедарите ...от 1944г не е най-препоръчителната.Уродливите изображения които бяха на това "нещо",трябваше да формират чувството за красиво у децата които играеха край него.Ще го кажа направо:това "нещо" е въплащение на грозотата според моите представи за красота.Само един болен мозък може да създаде такова нещо и друг не по-малко болен да го постави на това място да трови умовете на хората. Защото грозотата трови.Очевидно чувството за грозота е в душите на тези хора- като се има предвид какво причиниха те на българите и българия.Пък то едва ли може да бъде и друго яче.Нещата са адекватни.Хора които с лека ръка избиха цвета на нацията в годините след 1944г не могат да нямат черни души. Създания с такива души не могат да да имат друго отношение към грозотата.Те така са родени.Аз нямам проблем с грозотата на това "нещо".Като минавам от там се обръщам на другата страна и сичко е ОК.Но да се тровят душите на деца по този начин,това наистина е извратено.Вижда ли ли сте уродливите физиономии в "творбите" на светлин русев....С този да се седи в една стая е доста рисковано....Аз поне няма да го направя...

Предлагам на мястото на тази грозотия,та сложат Паметник висок 15 метра най малко на Бойко Борисов,за да се вижда от далече.даже могат и да го позлатят,да лъщи от далеч:)

ТИ НЕ СИ ТРОЛ...НИКОЙ НЕ БИ ТИ ПЛАТИЛ И КЮШЕ ПИЦА...ТИ СИ ПРОСТО "ПРОСТАК"

васко

Ти мен не ме мисли,аз пари си имам,не ми трябва някой да ми дава,както на теб Смръдльо:)

.пълен простак и почти напълно завършен профан!

Браво веднъж смислено решение. Човек който днес става "демократ" и го обзема нейстово желание да руши да бута. Не се прави така това само по себе си дори не е демократично, правилно е съграденото се запазва това е история и исе наша срам не срам това е било и нищо вече не може да промени миналото !

ТОЗИ ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ, ОТВСЯКЪДЕ СМЪРДИ НА КОМУНОИДИОТ ДОНОСНИК!! ЗАЩО ОБАЧЕ ТУРЧЕТО МУ УИДИСВА НА АКЪЛА, СЛЕД КАТО ЗНАЕ, ЧЕ ТОЗИ ПАМЕТНИК Е ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ. А НА МЕМОРИАЛА С ИМИНАТА, ИМА ДВАМА МОИ РОДСТВЕНИЦИ, ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВОЙНИТЕ. БОГ ДА ГИ ПРОСТИ!!!

Ама вие как сте? По грозно нещо няма в света вие искате да го оставите в столицатата. Затова за София ще говорят, че не е най-хувия град в страната. Защото такива като вас не им пука . Това е защото не сте от София, а сте сбироточ..................