Отново мръсен въздух в София и още няколко града

При норма от 50 микрограма, измереното ниво на фини прахови частици в столичния квартал "Младост" е близо 300

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кофата на Европа https://m.facebook.com/thesofiatimes/videos/867525053694638/

В Скопие общественият транспорт беше безплатен. Тук боковата слугиня дори не пусна зеленото билетче.

Няма ли кой да каже на българския народ, когато има замърсяване на въздуха от 30 допустими до над 500, какво следва да се направи? Само констатираме, правим се на загрижени, всеки ден измерваме замърсяването на въздуха, но досега не съм чула някой да каже как да се справим с това?

Наблюдавах изменението на картата на въздуха на София преди, по време и след новогодишните празници. Трябва ли да ви споменавам, че през цялото време на празниците града беше през цялото време само в зелено. Според моето скромно мнение много по-голямо замърсяване се получава от автомобилите отколкото от печките на твърдо гориво, защото те като брой са в пъти по-малко от автомобилите. Трябва да стане задължителна част от годишния преглед на автомобилите проверката на вредни емисии от тях. Тези от автомобилите с отчетени емисии над определените норми да се спират от движение до отстраняване на проблема. За жалост у нас политиците популисти няма да приемат подобно решение, защото щу им намали рейтинга пред тези шофьори на които не им пука какво пуши зад автомобила им. Аз поне редовно сам искам да ми се проверяват емисиите на вредни газове на автомобила ми при всеки годишен преглед. До сега резултатите винаги са били като за нов автомобил, а той е на 13 години. Може би е добре повече хора да правят така.

Миналата година бях потресен да наука, че мой съсед и ориятел, много добро момче (инженер, работеше дълги години в Университет) д починал от .. рак на белите дробове! А ТОЙ з НИКОГА НЕ Е ПУШИЛ през живота си и редовно спортуваше, през уикендите играеше футбол и баскетбол, ... Аз бях шокиран и се сетих за бего, когато от Витоша видях облаците от мръсен въздух бад нея, които ми казаха, че са винаги там освен ако бе духа по-силен вятър!!!

Еми ако беше пушил и не беше спортувал на открито, щеше да си е жив и здрав. Да си знаеш докъде водят опитите за "здравословен" живот!

Въздухът в София е отвратителен и убийствено мръсен - това ми прави впечатление всеки път, когато се върна в България и столицата. Повече от ясно е, че всеки, който живее и работи в София и има възможност трябва да живее в квартал извън замърсените - да кажем в полите ба Витоша - Бояна, Драгалевци, Симеоново, Княжево, з Банкя,...Става въпрос за здравето и живота ба хората, на децата им, на семействата им!

Абе Фандъчката нали беше обещала евтини "зелени" билети като въздухът пак е като в мина за въглища? Какво стана? Днеска си се возих на нормалната цена!

Що не съдите общината, бе?

ДА бе да !Ей тролове стига с фалшиви или платени новини!!! КОЙ ви бута сега пачка за да пишете глупости а???

Както сте ги изброили, ще рече човек, че само в тези квартали е мръсен въздухът в София. А всъщчност само в тях има измервателни станции. По правило властите слагат измервателните станции на най-чистите места, за да отчитат по-малко замърсявания. В случая всички станции са сложени в топлофицирани квартали. В останалите замърсяването е в пъти по-голямо. В цяла София въздухът е отровен за дишане.

Но виж, че дори и на Копитото е над нормата, представи си на другите места :D

Да благодарим на мутресата-кмет на София !? Видими резултати !!

А уж в такива случаи щяха да пускат евтини билети за Градс.транспорт - по 1лв. ама нямааа, за тях е важно да вземат пари.

Има ли място под слънцето, дето въздухът да става все по-чист? Човеците искаме и модерен живот с по две-три коли на семейство, и екскурзийки, без значение със самолет или автобус, големи и многочислени семейства, които искат и те същото и това не само по бг-то навсякъде. Ходенето пеш и пътуването с градския тр-рт е непрестижно, карането на колело където няма колоездачни алеи е руска рулетка. Спасението - раждайте повече, защото хората даваме много фира, “прогресът” няма да се върне назад.

Така е баце, от прогрес е сичкото.Ей сега ще мушна в печката две лопати украински въглища по 8 лв. чувала, да зачерви кюнеца, па после ще си обуя анцуга и ще сляза да разпаля дизела.Той е на 15 години ама много запазен, на 100 000 км. в автокъщата казаха че някаква баба в германия го карала един път в месеца само.Мноо добър.Днеска трябва да запали, дано само нафтата не са ми я омешали с прекалено много вода.Прогрес, баце, модерни времена!Да зема да родя повече, що ли?

я елате по Пловдивско и Пазарджишко, да видите за какво става въпрос!! Елате да видите как общинарите палят незаконните сметища за да се освободят от тях и нищо не предприемат за да се спре замърсяването! Елате и в Старазагорско там пък за какво става въпрос около и в региона на тецовете и Мини Марица изток!

Стига с това Пловдивско и Пазарджишко! На никого не му пука за второстепенните населени места, не разбрахте ли!

Най-мръсен въздухът е в квартал "Младост" заради кметицата ! - СМЪРТ !

Не е лесно да си горд софиянец с противогаз на главата! Я раздуйте сега как прадядо ви е бил софиянец и селяните са ви замърсили града!

Колкото и да се подиграваш преди 30 години София нямаше повече от 900 000 жители.След премахването на жителството цялата страна реши да си изсипе в Софиу и да стане гражданин.Тъй като селяните всеки ден ходите не театър,опера и т.н. заедно с тези кохорти надойдоха и братята роми ,които успяха да съградят всякакви чудеса от картон, шперплат и всякакви други материали.И тъй като не се стои на студено през зимния период се ползват за отопление и автомобилни гуми и всичко което може да гори и отделя топлина а дали замърсява въздуха бледоликия не знае тъй като е интегриран по европейски програми и е завършил първи клас.Коренячката софиянка и по случайност кметица разпореди днес да се метат улиците и се създаде още повече прахоляк тъй като този дето си го имаме е малко.За новоизлюпените софиянци държа да подчертая , че при гадния социализъм улиците в града се миеха почти всеки ден и не беше събитие от национално значение.Това не го пише никъде и няма как да го прочетете.

Данче, нещо зелени билети, безплатни паркинги, ала-бала? Или пак ще се скриеш?

Преди като не мереха въздуха беше много чист, откакто почнаха да го мерят стана много мръсен!?

преди когато не си го мерех беше много голям сега като го меря е малък

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ??????????

Колко мъдър ръководител е бил Тодор Живков. Предвиждайки тази напаст - фини прахови частици - още в началото на 80-те години на миналия век прокара решението за заселване на Странджа-Сакар, където въздуха е кристално чист. А ако беше реализиран проекта с по-малкото население, както се очакваше да остане столицата, и в София щеше да има чист въздух. Но .... за съжаление мафията нахлула в държавното управление след 1991 г реши друго и сега искаме или не, тези фини прахови частици ще са основна тема всяка сутрин.

София започна да се "тъпче" още по негово време. А Странджа-Сакар излезе ялово начинание, както много други неща по това време.

А и много ялови хора се появиха тогава, ти си типичен пример!

тогава де! За това имаше икономическа програма за селките региони и в всяко село се правеше я шивашки цех, я за производство на битови принадлежности, я сладкарски цех или за производство на дребни машинни детайли! СЕГА ЦЪРВУЛКО НЕЩО ДА СЕ ПРАВИ ИЗОБЩО ЗА ПРОВИНЦИЯТА И БЪЛГАРСКОТО СЕЛО??? ВИНАГИ Е ИМАЛО ЯЛОВИ РАБОТИ, АМА СЕГА НАПРАВО СМЕ АБОРТИРАЛИ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ УМЧОВЦИ!!