Ердоган откри трети мост над Босфора - „Султан Селим“

Турският президент Реджеп Ердоган откри третия мост над Босфора, който ще свързва Азия и Европа в Истанбул. Той е кръстен на „Султан Селим“ Страшния.

Обратно в новината

Коментари - Ердоган откри трети мост над Босфора - „Султан Селим“ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Bravo Erdogane napret

Да разберат, че историята за тях е приключила - те са аутсайдери. Името на този мост го доказва. Дивотията и примитивната агресия не могат да определят бъдещето на човечеството. Те нямат място в него.

е казал нещо абележително и уместно за случая: "Там в Изтока цветята не миришат, , жените са без срам, а мъжете без чест."

тихо бе герберче малко, ходи си при боко да те пази

Турция има голям прираст и на населението, и на БВП вече над 20 години и "историята за тях е приключила". България къде е тогава по тази логика?

Тоя Султан Селим колко бълхарчета е изклал навремето ам? Турски свине.

Султан Селим Страшни?!!! Сега остана в отговор Бойко да покани ердоганчо на откриването на КПП Сан-стефански мирен договор, Или подобреният паметник на Шипка... Е, другата версия е бойко да си пусне брада и мустаци и да облече рокля като кончита вурст.... или идолката си Меркел, дето се слага на ердоганчо... По ще му/и приляга...

Забелязвате ли как анти евротроловете веднага смениха настроенията спрямо Турция, веднага след ръкостискането между Ердоган и Путин. Толкова прозрачна пропаганда не съм виждал скоро. Жалки неграмотни твари.

Хм, може да се забележи, че подхождаш предубедено в стил турчина щерев, който от логика и факти не отбира... А и да не забравяме, че така наречената евроинтеграция не само ни вкара в един военен блок с ислямска турция, но сериозно заплашва и да ни вкара в една държавна структура с нея... и то след пет вековени опити да се измъкнем от обсега на турците... И то с помощ не от напомадената европа, а именно от руснаците...

Правилно трябва да има добра инфраструктура когато дойдат кюрдите!

Мордвария-русия напада съседите си ,това сигурно е посещение на добра воля.

тихо бе кретен

гордеят се с геноцида които са извуршили вурху суседни дуряви. вие не трябва да будете нито в нато нито в европеискя сауз. вие не сте в европа а в азя и там си останете завинаги. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Голямо постижение на Турската доржава е този мост ,Мордавия може само да сънува такива постижения.Мордавия е истинсото име на русия.

Турция нападана Сирия. Това е АГРЕСИЯ.

Турция като съседна държава има исконното и законно право да си защитава границите, които периодически са обстрелвани от бандите в Сирия и Ирак, подкрепящите Асад са едва 20% така че присъствието там на Русия и САЩ е всъщност незаконно и далеч от тяхните граници.

Не се чудете, нормално е за една ниско цивилизована страна да преобладават злобно-негативните коментари по долу, те могат да се обяснят единствено със завидно успешното развитие на Турция на фона на гаснещите балкански християнски страни. Коя ударена от непосилни дългове, коя с унищожителен демографски срив, коя с вътрешни неразрешими проблеми и т.н. Озлоблението произтича и от славното минало на тази имперска страна покорила за кратко време повече от дузина изостанали балкански христиански страни и ги подчинила за дълги векове, опитвайки се безуспешно да ги цивилизова.

браво, че са построили такъв мост, че имат такъв мегаполис и такива хубави курорти и политика да държат европа в напрежение а ние една ограда не можем да построим

Турският президент Реджеп Ердоган откри третия мост над Босфора, който ще свързва Азия и Европа в Истанбул. Той е кръстен на Султан Селим Страшния. ПИТАМ кой го е Кръстил и защо като те са Мюсулмани и резаните знаят ли че са го Кръстили и кво праиме и като е Кръстен защо не е св.Николай Чудотворец. И кога ДИР ще си намерят грамотни драскачи

Когато стане чудо и християни построят такъв трети мост над Дунав ....мозе..мозе :)))

Eми, те християни са го построили този мост. Те корейците от Хюндай, какви мислиш са? Османците освен да въртят дюнери и контрабанда на наркотици и нелегални емигранти, съществен цивилизационен принос нямат. Откак съществуват все чужденци им строят големите съоръжения.

Простак като си кръстен вече не си неверник, а си православен християнин и по нашите канони християнските няма да си кръстен като Осман а с християнско име Кръщенето е ритуал които е само при християните източни и западни процес на пречистване, Неграмотен помак

за да може повече османско-анадолски орди орки по бързо да преплуват босфора на път за ханъм ангела

"Въпреки това изборът на име не е еднозначен, тъй като Селим е бил известен със своите безмилостни методи на управление, както и с убийствата на алевити." Те затова самите турци протестират срещу името на този мост. Аз пък само искам да добавя, че по времето на управлението на султан Селим I хората когато искат да прокълнат някого са му казвали: "Пожелавам ти да станеш везир на султан Селим I". Защото този същия султан е изклал сума ти от неговите везири. Все едно Сталин. И Бойко му ходи на крака там да го уважи новия султан. Нищо чудно в бъдеще да прекръстят моста на Султан Ердоган. Вижте само от кои държави са уважили Ердоганя: Премиерите на България, Македония, краля на Бахрейн, и премиерът на турската република Северен Кипър. Споменати са и официални лица от Пакистан, Грузия и Сърбия. Всичко това го пише официално на сайта на турското радио и телевизия, като Бойко Борисов е на първо място в списъка!!! Машалла, Борисоглу башбакан, аферим!!! Трябва ли да учим вече турски?

И нии имаме улици "Граф Игнатиев" пратил Левски на бесилото и определи четеримата българи в османския съд ама си мълчим....имаме паметници във всеки град на руските окупатори .

Мисля че си силно извратен и ти доставя удоволствие да те наричат с обидни думи и да поздравяват твой роднини сексуално. Затова аз няма да го правя

Ама не само Левски. Граф Игнатиев прати на бесилото Каравелов, Раковски, Бенковски, Самболийски и даже Цвятко Радойнов. Остави сал един Щерев да краси този форум...

На снимката се вижда много добре бъдещето на съвременна Турция - четирите пръста - символа на " Мюсюлмански братя " . Операцията в Сирия - много лесно се печелят "велики" победи срещу слаб противник или изобщо без противник. Чудя се Бойко Борисов вдигна ли четирите пръста за да поздрави събралото се мнозинство?

не знам на премиера каква е работата там това е друг вид държа друго мислене религия обичай нали бяхме в европа

Ами различни са. При тях няма дедо Боре,баба Гуси и 11 мъченици на ДС където иман БПЦ за фирма-офшорка която е освободена от данъци от държавата...Дянков на времето искаше да ги обложи... Гръцката църква плаща данъци.

щерев ходиси в дпс толкова години си членче на тази партия па носиш Българско име покръсти се аиде сега имате нова партия тя е силна бегай да целуваш ръка на местан

само един може да ги спре тия към европа и те ще го разберат ердоган в момента си прави каквото иска с евро гейовете дъртите бабички и леко по леко я завзема с религия това което в европа липсва в такъв силен вид

Ами така е като нашето(руското) православие е пълно с милиционери -агенти на КГБ и хората се отродиха заради тези атеисти учещи ни не на религия а на путинизация.

Нека нашия да гледа, как се управлява държава. Дано малко му се прииска и ние да живнем, да добием самочувствие

Колко ли бързичко може да прецапа турската армия през тия мостчета и тунелчета? А както и няма кой да ги спре тоя път при Виена... Да не говорим, че предните отряди са вече "интегрирани" из цяла Европа..

България трябва да се жертва в името на евроатлантическата солидарност, и да приеме бежанците и от към Турция, и откъм партньорите от ЕС, които са по на Свевер, Северозапад! За какво мислите България я приеха в Евросъюза, за черните ни очи ли?

само един може да ги спре тия към европа и те ще го разберат ердоган в момента си прави каквото иска с евро гейовете дъртите бабички и леко по леко я завзема с религия това което в европа липсва в такъв силен вид

А ние кога ще открием нефтопровода Бургас-Александруполос ? Кога ще открием АЕЦ Белене, кога ще режем лентичката на газопровода "Южен поток" ? Между другото - доста по-мащабни, по-скъпи и по-печеливши съоръжения. Е, не ни дадоха да ги построим, сега ще ръкопляскаме на други.

Никога! Тези проекти са създадени само да се краде държавни пари чрез тях!!!

Ние, едва ли. Изглежда Борисов се е спазарил, Ердоган да открива АЕЦ "Белене" и други големи енергийни проекти в османската му империя.

боцето, ли му ряза лентата??;))

Тъй като в България не се строят такива мостова, бат'Бойко решил да отиде в Турция да ги открива.

20 милиона на километър? това само за мантинелите ли е? Оня ден винету каза че на око - пътя му до Банкя ще струва 350-400 мил. за 6 километра. Това ми блокира калкулатора, ама с молив го сметнах грубо към 70 милки на километър. Незнам за тия пари как точно ще се прибира до банкя? Ще го носят на ръчички гейши ли?

на първото търсене у гоогле-то за цени на магистрали в ЕU излизат селдните: от E5.89 мил в Дания до E12.87 мил в Австрия - за нормални пътища и до Е25.99 мил в Германия, за сложни планински терени. Само дето в германия са поне 4 платна и не друсат и не се ремонтират след половин година. Който няма работа да смята какви планини има на западната тангетна че за две куци платна сруват само Е35 мил. А тия нещастници в Дания с техните няма и Е6 мил, назнам какво строят - сигурно еднолентова-двупосочна вело алея с отбивки за изчакване и пропускане на насрещно движещете се.

Името на моста е красноречиво. Когато Турция причисли България към османските си територии, българите ще са в положението на кюрдите. Отнеха ни възможността дори да воюваме и да паднем с достойнство. Остава ни да вършим съботажни действия и да водим партизанска война, нарочени за терористи. И това едва ли ще се случи, защото сме малобройни за разлика от кюрдите.

Шило

Четвъртият вероятно ще се казва "Султан Ердоган"

Само може да му завиждаме... В България докато няма лустрация и агенти на КГБ(като "съвестни руководительи) само крадат Родината ни чрез банкови фалити и обръчи от фирми нищо няма да се построи а само ще се руши.

сигурно така ще се казва, но по-интересно е как ще се казват подходите към моста - най-паче - 'Хасвалт-ибрик паша.

като цялото име на комплекса от пътища подхождащи към моста "Султан РГолям" ще е: 'Хасфалт-ибрик Паша - виза йокму друм - в чест на избавлението от еврогейско иго.

Ердоган откри мост, а паша Пѝри Реѝс откри Америка преди Колумб и начерта подробва карта на северна и южна Америка в годините когато Колум само е стъпил на американския бряг

Нищо не е открил Пири Реис никога не е крил че е намерил стари карти и документи от Търновската библиотека ( повечето Киприян е пренесъл в Москва и още са си там )

А Киприян забил ли е конска опашка на Анктрактида,Америка и казал "тук ще бъде България" :))))

Това е уникален мост с който турция може да се гордее ,.Путлер кога ще построи такъв мост на крим? НКОГА.

Шило

До 2018г. Ще е готов. Сега го строят.

NIKI NIKOLOV

КАТО ЮЖЕН ПОТОП.

кой кой ходи да целува ръка на путин преди няколко дни

Като се избира място за държава си трябва естествена защита от много места, неслучайно Британската империя е най-, най- за всички времена, а една нейна колония я мина и задмина неколкократно (пак с много добра ест. защита). Останалите западни държави също са добре защитени от запад, севр и юг, но от изток е огромната Азия с какви ли не пълчища, които хиляди години са "бутали" към заветна цел. Още от гръко-персийските войни, та до ден днешен апетитите на азиатските империи не стихват към "ръгане" колкото се може по на запад. Днес, когато устрема на двете най-активни е спрян, се продължава по други начини, "натискат" се бежанци, строи се инфраструктура, дрънчат се оръжия, а и децата им са по запада на всички. Трябва да си много голям комплексар за да искаш да подражаваш постоянно на някакъв "елит", ама ей на съдба, и ние някъде там, ни европейци, ни ориенталци, вечно прецакани.

Голяма работа е Ердоган...нови мостове, нов тунел под Босфора,ново летище насред морето,джамия в Москва....... А Путин един мост до крим не направи и един параклис в Цариград

.!.

Да се строят и откриват уникални съоръжения като трансконтинентални и трансморски мостове и тунели, свърхскоростни жп магистрали, огромни летища и ултрамодерни билдинги и едновременно да се издържат над 3 милиона бежанци в обстановка на тероризъм и опити за преврат е възможно само в страни с мощна икономика и високо професионално държавно управление.

Да се нарече съоръжение на името на средновековен варварин и касапин е много лош сигнал към света. Турция има поети, писатели, духовни лица, дали много добро и на Турция и на света. Защо не се казва моста "Руми" например? САЩ могат да вдигнат паметник например на ген. Каспър, Италия на Мусолини, Германия на Хитлер, Русия на Сталин, Камбоджа на Пол Пот, Чили на Пиночет, ние на някой като Цанков или Червенков. Изверги в историята колкото щеш. Турците нямат и най-малка идея за историческа вина и срам, те са горди от това че са завоеватели и главорези. Голям късмет да сме съседи с тях, няма що. Огради и армия на границите. В кърджалийско не назначават българи в турските фирми, а те там са 90%. Това ни чака от нео османистите. Утре и в София ще стоим гладни ако не говорим турски. Воюват срещу собствения си народ и вдигат паметници на касапи. Браво, високомерни и самозабравили се турци, живеещи в средновековие и увили жените в чаршафи.

Че и в българия има паменвици на нашите руски касапи....Альоша,на советските окупатори и т.н.

За щастие не са уточнили за кой става въпрос - за Селим I - сатрап и главорез,или за неговият внук Селим II - пияница и женкар при който започва разпад на Османската империя.

Селим 2 спасява евреите от цяла Европа и по-точно прогонените от Исабела I Кастилска

Е дано издържи на следващото земетресение, че ги знаем как строят!

този го строят чужденци. Също като в Катар, С.А. и т.н. Те само дават пари, а всъщност проектите са на французи, холандци и други европейци.

NIKI NIKOLOV

Путлер да построи такъв мост по същия начин с чуждинци .

Резна му лентичката,значи.Прихванал от гостенина си-заразно е. Да им е честит на Истанбул новия мост!Като се абстрахираме от всякакви политики,строят турците.Мостове,градски магистрали-наистина отпушват мегаполиса Истанбул.Строят бързо и добре.Това,което се строи тук за 3 месеца,там го правят за 3 седмици.Иновативно,работят на 24 часов график.И хем е по-евтино,хем е по-качествено,хем е по-функционално.В това отношение-браво на тях.

Когато в държавата нямаш кретени,които да крещят-,,Държавата е лош стопанин"и под това мото да се руши всичко-просперираш.

БОЧКО,ЩЕ Е ЕДИНСТВЕН ПОЛИТИК,КОЙТО ЩЕ ИМА ЛЕНТИЧКА ЗА ОТКРИВАНЕ НА ОБЕКТ ОТ ЧУЖДА СТРАНА!ЩЕ КАНДИДАТСТВА ЗА КНИГАТА НА"ГИНИС"!!!

ВИЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ТОЗИ ВИСЯЩ МОСТ С ТОВА ЖЕЛЕЗОПЪТНО ТРАСЕ ИЗРАБОТЕНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ..... КАКЪВ ЖИВОТ ЩЕ ИМА..................

СЕГА БОРИСОВ ДА ПОПИТА ЕРДОГАН ЧЕ КРАДЕ КРАДЕ АМА КАК МУ ОСТАВАТ ПАРИ ЗА ТАКИВА МАЩАБНИ ПРОЕКТИ И СЪОРАЖЕНИЯ! ТОВА Е ВЪПРОСА???????????? ЗАЩОТО У НАС САМО СЕ КРАДЕ И СЕ ЗАЛИЗВАТ МАГИСТРАЛИТЕ САМО ДОКАТО ГИ ПУСНАТ ДО ОТРЯЗВАНЕ НА ЛЕНТАТА....КАК ГО ПРАВИТЕ БЕ СЪСЕДИ ДАЙТЕ ФОРМУЛА............

Прав си, бая ши да се зачудил 'хасфалт паша. По скоро РГолям ще го пита как като крадете по 80% от всяка поръчка ви остава пара за картонената декорация - БУТАФОРИЯТА наречена бойкоСрала. Няма път, пътечка, тротоар, плочник който да не е пропаднал/накривил половин година след из.дри.ск.ва.нето му. А след година направо е като след 7.8 по Рихтер.

нЕкои ора си въобразяват, че Ердоган кани ББ на откриването на моста, защото така показва уважение към България. Дрън-дрън. На откриването бяха 20-30 човека, и ББ го нямаше в първите 2-3 редици - вижте репортажа по ТВ и ще разберете. Той е бил някъде отзад, в миминса, като васал, последна дука на квала. И в Рим така са привиквали подчинените крале, за да се възтогнат от величието на Империята при откриване на поредната арена или акведукт. ББ го ползват като момче за всичко - да носи послания за ЕС щото в Европа никой не иска да се среща с Ердоган.

someone

ние кога не сме били последна дупка на кавала, та сега да не сме? с малки изключеня.

someone

самото име султан селим намеква, че иска да възстанови османската империя.

Добре,че моста са го правили южно корейци,че ако го бяха правили руснаци,до сега щеше да се събори

Проектанти на моста са френските инженери Michel Virlogeux (Мишел Вирложу) и Jean-François Klein (Жан-Франсоа Клайн) от намиращата се в Женева проектантска фирма T-ingénierie. Строителството на моста е изпълнено от консорциум от турски фирми и италианския строителен гигант Astaldi...

Какво значение има личността за промяна на историята --пример Реджеб Таиб Ердогон--къде да търсим такива личности

Бе мани го моста и наш Бойко...какво стана с посещението на американеца /Байдън ли беше,Кери ли беше/в Турция???ТИШИНА!!! Какво стана с другия американец в Русия???ТИШИНА!!! Що Европа се трае и нищо не предприема спрямо Турция??? Май нещо става,я договореност между Русия и САЩ за Сирия?!?!?! Може и за това Турция да е толкова ербап,щото е във готвещата се манджа... Ще видим...

Ето и сега Лавров и Кери нещо си шушукат в Женева...и Лавров "не иска да разваля атмосферата на преговорите". Значи нещо ставааа!Дано,дано!А европата мълчи и чака,а Ердо се репчи,значи нешо назнайва и е в тюрлюгювеца за Сирия.

Гюлчичек Хатун(Мария Кера Тамара-дедтра на Иван Шишман) Българка ,майка на Баязид I ,жена на Мурад

Сестрата на Иван Шишман става султанка и майка на Баязид светкавицата. С турския народ сме кръвни братя защото милиони стават еничари и момиченана жени на бейове... България(Балканите ) са донор на турската нация........по добрия матряль

Че той кога е станал султан Баязид І ако майка му е била сестрата на цар Иван Шишман? На 10 години ли? Щото Иван Шишман дава сестра си за жена на Мурад малко преди падането на България под османско робство. На лъжата краката са къси.

В грешка си. Мария е само една от многото в харема. Майката на баязид е друга. Инфо има колкото искате, ама няма кой да чете.

цитат от тв скат:ези дни в турски сайт бяха публикувани резултатите от авторитетно историческо изследване за етническите и религиозните "корени" на жените, родили т.н. "Османски владетели" и влезли в историята поименно като техни майки. Според статистиката, историята на "Османския период" на днешна Турция познава като "доказани" 36 Султана, като само 2 от тях били родени от майки-туркини. Това са Султаните Осман Гази и Орхан Гази. Без да цитираме всичките 34 "семейни случаи", ще посочим някои по-характерни, свързани с българското, руското, гръцкото, сръбското и еврейското "начало" при появата на поредната династия. Майката на Мурат І е византийката ( гъркинята ) Хорофира, известна в турските хроники като Нилюфер Хатун. Майката на Йълдъръм Баязид е българката Мария, потурчена с името Гюлчичек Хатун. Другата българска майка, дала живот на Челеби Мехмет, се казвала Олга, известна като Олга Хатун. Сръбкинята Деспина, майка на Фатих Султан Мехмед, станала туркиня с името Хюма Хатун. Понтийската гъркиня Айше била майката на Султан Явуз Селим, без да е установено истинското й име. Майката на Кануни Султан Сюлейман била полската еврейка Хелга, останала в историята като Хавза Султан. Също еврейка с името Рашел била майката Султан Мурат Трети и тя била прекръстена на Нурбану Султан. Майка на Султан Мехмет ІV била рускинята Надя, преименована като Турхан Султан. Завършваме с още една българска майка в хронологичен ред - нейното създание влиза в историята на Турция като Султан Мустафа ІV, а "щастливата" майка от Соня е превърната в Синепервер Султан.

Дали информацията за откриване на моста е пълна? Не вярвам Бойко да не се е вредил до Ердоган и да си резне едно парче от лентата. Иначе нямаше да е той.

Какво благосъстояние в Турция?!?!?! Само обезценяването на турската лира от началото на годината е към 30%. Това е огромен проблем! Туризмът е в кома. Всеки ден атентати! Къде видяхте възход??? Кредитния рейтинг на Турция е паднал от началото на годината с три нива... Привидно Турция е добре, но всъшност е загинала... икономиката е пред колапс...Ако Ердоган се позрепчи още малко може съвсем да го втасат в Турция!

Огромният проблем не само за Турция - а за целия свят е един и се нарича САЩ !

Как мислиш 3 моста и един тунел и всички потоци свършват пред Шипка и Аспарухов мост.

Моето примитивно мислене ме хвърля в колебания какво да кажа: -проклет да е този диктатор,ислямист,изверг... -ДА АМА МОСТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ И МОДЕРЕН В СВЕТА,ТУНЕЛЪТ Е НЕЩО УНИКАЛНО,СВЪРЗВАЩО ДВА КОНТИТНЕНТА,ВСЯКО ГРАДЧЕ И СЕЛО В ЕВРОПЕЙСКАТА ЧАСТ НА ТУРЦИЯ ИЗГЛЕЖДА МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ КОЕ ДА Е В "МОДЕРНА И ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОБЪЛГАРИЯ",ТУРЦИЯ ПРАВИ МАШИНИ ДЕТО НИЕ ДОРИ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ /НАПРИМЕР СОБСТВЕНИ ТЕХНИ КРИЛАТИ РАКЕТИ/! -май за това ББ ходи при ТЕ, а ТЕ при ВП...изобщо стълба на приоритетите и възможностите! Пък Европа се дуе и не ни брои за мишка...бе да видим до кога!

Ти явно не си ходил в турция или най много до някой курорт. Абсолютно всички успехи на турция в индустрията се дължат на запада.