В Русия създадоха диск, съхраняващ данни 1 млн. години

Приключва работата по създаването на свръхстабилен оптически диск, способен да съхранява данни 1 милион години.

Обратно в новината

Коментари - В Русия създадоха диск, съхраняващ данни 1 млн. години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дира си има норма постоянно да ни храни с разни бомбастични новини от Русия. Първо такива носители има отдавна и второ един терабайт след един милион години ще е нищо!

Не виждам за какво е нужен такъв диск. Даже и диск съхраняващ информацията 100г е безмислен. Безмислен е, щото след 100г няма да може да се намери четец за него. Както в момента реално не може да се намери компютър към който да се включи хард диск или дисково у-во, които бяха голяма работа от 1985 до 1995 година. Т.е. голяма дискета 1.2MB, MFM или RLL хард.

Шило

Интерес представлява подхода. Знае ли човек, технологията може да послужи като основа на други видове носители.

Би бил много интересен за бъдещите археолози :)...ако вземем да се самоунищожим с някоя ядрена война.

В Путлеристан винаги всичко е във бъдеще време. И всички все са в очакване.

Шило

Май не четеш?

А хахаха руски диск...да не е сърп...или чук?

Мдаа, даже са го тествали и действително държи един милион години.

Краварите още ги боли, че една пияна ватенка с ЭВМ-1020 им избра президента.

знаем ви ние вечните работи ...и вечните и лади и москвичи и заски...ужасс...ние ще си купим американско или европейско

Миналата зима в големите студове в едно малко градче само моята (засега) 40 годишна лада запали. Та се наложи да снабдявам с продукти гордите собственици на евроатлантическото производство.

ТАЯ ПРОСТОТИЯ Я ЗАПАЗИ НА ДИСКА 1 МЛН ГОДИНИ ЩОТО Е УНИКАЛНА ПРОСТОТИЯ.

Беден нещастнико с лада на 40 г., взел си да се побъркваш от беднотия и русофилство.

Милион години, LOL. Поне 1000 или 10000 да бяха казали. И то цял терабайт на един диск, какво знаят разните правачи на Bluray дискове - няма и век помнят и то "само" 50-ина гигабайта, тия ей сега ще ги отнесат от пазара.... Е не баш сега де, малко по-после... Жалка работа, тия дето съчиняват фалшивите новини поне да имаха акъла да влязат в разумен обхват някакъв.

Записа-ано-о е у врееме-ену Неделко Баич Бая ;)

Тоз диск нерушимый ми звучи малко кат съюз нерушимый. Иначе голем респект към руската наука. Едно време беше наравно ако не и по-напред от западната. Дано наваксат бързо изоставането...

ХАХАХАХАХА на приказки само ХАХАХАХАХАХ

Как беше?! Мама ще ми купи колело, ама друг път. След три години, кой ще ти помни, за да провери истинността на тази "сакрална" за българина новина?!!! ха ха хах а....

а бе дали ще ти купи колело не е важно, по-важно е , че ти е купила лайно и си го изял вече.

На кого колело на кого химически молив да се изявява по стените на обществените тоалетни. Що всички руски слуги сте все от тоя модел бе.

РУСКАТА ИНТЕГРАЛА СХЕМА - НАЙ-ГОЛЯМАТА ИНТЕГРАЛНА СХЕМА !!

Когато гръмна СССР пак съветската техника беше уникална и за 1 милион години.

Кратко резюме на съдържанието, което предлагате в последните дни: руснаците щели да правят база на луната до 2050г., планирал се руски смартфон с уникални качества, днес ми предлагат галерия с тунинговини ЗАЗ-ове, показно как се кара Лада, лично Путин изстрелвал балистични ракети, хвалебствена статия, която завършва с цитат от руски министър. Посещавам сайта от много години, но май ще престана съвсем скоро. "Работническо дело" не ми липсва хич, така че с този "подбор" на важни акценти ме губите като читател.

Сайтът е собственост на кака Моника Станишева, така че руско-еврейската пропаганда е нон стоп.

За ЗАЗ-овете коментираи към украйнците тва е тяхно изобретение.

ЩЕ ЗАПАЗЯТ ПРОСТОТИИТЕ НА ПУТЯ ЗА 1 МЛН ГОДИНИ, ХАХАХАААА

Видехте ли, бе, видехте ли? Руския диск е най-великия диск по всички земни кълбета, и на земята и в космоса! Ей, направил го руснака!

>>> ни приканва да прочетем за 5D storage на университета в Саутхамптън. Е, аз проверих. Знаете ли кой е ръководител на проекта? Аз ще ви кажа: Пьотр Казански, ръководител на група по физическа оптоелектроника. Той има 22-годишен опит в областта на квантовата електроника, фибри и интегрираната оптика. Получил е магистърска степен по физика от Московския държавен университет през 1979 г. и докторска степен под надзора на лауреатът на Нобелова награда за изобретяването на лазерна апаратура A.M. Прохоров от Института по обща физика през 1985 г.

казански от казан ли е щото това е български град плячкосан от иван грозни

абе чист българин си е, няма начин

преди години ходих на връх Ботев. Там под върха има един заслон. Гледам до заслона един джип Чероки. Питам хижаря- какъв е тоя джип тука? Остави, вика той. Докараха го едни тука и умря, та сега чакаме Нивата да дойде да го изтегли.

ТАЯ ПРОСТОТИЯ ДА Я ЗАПИШАТ НА ДИСКА ДА СЕ ПАЗИ 1 МЛН ГОДИНИ ЩОТО Е УНИКАЛНА.

Айде сега направте и CD-ROM дето ще трае 1 мил. години.

Колко благороден ум и сизифовски усилия са заринати в руската пропаганда?

AAAA аз при сърверите ходя с тежък чук и тесла знаете ли колко железо има

ооо страхливец посерко , аз все още чакам да ми звъннеш , а ти пак ръсиш тук глупости ... ха ха ха

намери си някой руснак да ти звъни калтав трол

Каква ли ще е тая информация 1 ТВ дето ще се пази 1млн години, явно някакви мъдрости на ленин, сталин ,путин...

потърсете 5D data storage на университета в Southampton не вярвайте на руската пропаганда в дир

аз проверих. Знаеш ли кой е ръководител на проекта? Аз ще ти кажа: Професор Пьотр Казански, ръководител на група по физическа оптоелектроника. Той има 22-годишен опит в областта на квантовата електроника, фибри и интегрираната оптика. Получил е магистърска степен по физика от Московския държавен университет през 1979 г. и докторска степен под надзора на лауреатът на Нобелова награда за изобретяването на лазерна апаратура A.M. Прохоров от Института по обща физика през 1985 г.

"Приключва работата по създаването", ама кога ще приключи тестването ?!

Спомних си за кутията на сваления самолет и как я отваряха с чук, та и този диск сигурно така ще го разчитат, ако се наложи.

Моите родители в старата къща имат една готварска печка Раховец. Имат я още от Татово време, вече е на над 30 години. Не и е сменяно нищо, и още работи. Аз обаче си купих готварска печка Tecnik, като по демократична и в съответствие с евро-атлантическите ценности. След 6 години умерено ползване през събота и неделя, нагревателят изгоря, та трябваше от сервиза да поръчват от Германия. Излезе ми 320 лева, с работата. Има и още една история- от връх Ботев в Стара Планина. Там под върха има едно заслонче. Та отидох там един път, гледам- един джип Черокее. Питам хижаря- какво прави тоя джип тука? -Остави, вика. - Докараха го тука едни и умря, та сега чакаме да дойде Нивата да го изтегли.

Тези дето се присмиват , крият страха си така :) Ама зле го крият !

Абе хора, каква новина?! Това е виц "...Тя ще бъде защитена от презаписване, въпреки че, според Глебов технически има такава възможност. "Вечният диск" е изработен от кварцово стъкло, устойчив е на пожари, радиация и електромагнитни вълни и драскотини, но не може да понесе въздействието на тежък предмет...." На кой му дреме за след милион години :))))

Цивилизацията ще бъде съборена от новото понятие свръх човек ... мургав на цвят, мюсулманин, неук и тънещ в мизерия и лайна до колене. Това е новото събирателно за близките 1000 години. Населението ще бъде от порядък на 20 милиарда, само от такива индивиди. Така че свръх технологии в тази циганска махала, която ще е планетата, няма да е нужна.

Всъщност човечеството е "складирало" достатъчно смъртоносни материали (като ядрени централи, оръжия (Бог знае какви), заразни болести по лабораториите), че да понесе изцяло неграмотно население. Ако упадъкът продължи, все нещо от тези "хубости" ще изскочи и броят ще се редуцира до неузнаваемост.

На де ! Руснаците го направили ! Не са българите дето им викат ватенки !

т.е. ти признаваш, че не си българин ? руски измамник

Ти ватенка ли си ?

Аз съм българин и в случая признавам, че са го измислили руснаците, а не ние - защото са го измислили те, дето им викаме всякак !Човек трябва да има чест и да си признае, когато се наложи - иначе какъв Българин би бил ?

Тъп руски измамник плюс това. :)

Тия една кола на могат да направят като хората, само прототипи изкарват, диск създали:)Аз му не вервам!

А другата петилетка 2 милиона, товарищи, а защо не и 5. Който е жив тогава да провери дали лъжем!

Не минава и ден без дир.ру да изплюе поредната простотия от рунета.

Ти кажи за прахосмукачките и тостерите!

до всички присмехулници : колкото и да се подигравате на руснаците , турски поток няма да стане южен ... и на турците и на унгарците ще построият атомните централи докато белене тъне в ръжда ... турските и гръцките курорти няма да страдат от липса на туристи ... ние ще си да внасияме плодове и зеленчуци , вместо да изнасяме ... ха сега се смеите :)) ха ха ха

ха ха ха ...и 1000 минуса да сложите ...това е 100% истина .... и докато не си промените мисленето без да се правите на русофили и русофоби , българия ще остане 3 милиона ....

Тролчо, коментара ти е 100% off topic. Вземете се стегнете русофилите и си напишета новина за турския поток, та да имаш къде да коментираш. Апропо, вземи да ни припомниш какво са дали руснаците на света след 1917г.?

Не че е истина, ами са пълни глупости. Типични за соц. глупаците. Германия и Япония спират ядрените мощности, много важно, какво щели да правят унгарците. Да сте гледали какво правят, когато се бунтуваха срещу комунистите. Курортите ни даже са препълнени, а зеленчуци има достатъчно...Не както ''едно време'', когато уж много произвеждали, ама Кулишева се редяла на опашка за чушки

Преди много години решиха немците, че ще спират ядрени мощности май 2023г. или някъде там. Дотогава може да си сменят мнението спокойно. Лошото е от какво ще идва ток зимата, когато ВЕИ-тата ще са много по-неефективни?

Сложете си потока отзад, руски батали. Направете и по една свирка на Ердоган между другото :)

Сам се пита и сам си отговаря!?!?! Класически пример за шизофрения. Всъщност и за русофил.

Сам се пита и сам си отговаря?!?! Класически пример за шизофрения. И за русофил също.

Руската наука ,е най-голямата наука в света !

Така е според теб и група съветски учени, нали?!

Щом със 100 хил. зелени назначиха Тръмп за президент, значи кпд-то и клони към безкрайност.

Ти по-добре кажи дали оправихте скоростната кутия, дето блокира на червения площад. Колко ви излезе ремонта? Какво масло сложихте, да не е ментак някакъв ? А нАуката я остави на други държави. Не е за прости мужици с ушанки.

Вместо да се тормозиш за дребен проблем,предизвикан от неопитен водач,кажи какво стана на Курската дъга.Ааа,да и със совалките,ластиците за МКС!

Сяя, инж. Иван Глебов първо да направи тостер и после да се занимава с дискове.

тостерите, ай фоните, май фоните,прахосчукачките и печките и др.ширпотреба ги правят успешно ромите в Индия и Пакистан и малко в Бангладеш.

НОВИНАТА СИ Я БИВА И МЕ ПРАВИ МНОГО ЩАСТЛИВ. ЗНАЧИ ДИСКА ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ ЦЯЛ И ЧИТАВ, ДАЖЕ КОГАТО ЗЕМЯТА НЕ СЪЩЕСТВУВА. ПРЕСТАВЯМ СИ КОЛКО ЩЕ СА ДОВОЛНИ РУСНАЦИТЕ ОТ ТОВА ПРАКТИЧНО ОТКРИТИЕ.

братушките пак са помислили за нас и са направили диск, който все пак може да се счупи! представи си, че някой ти подари диск с песни на Веселин Маринов, който трае 1 милион години. все пак трябва да има начин да го счупиш

разгеле! сега ще има къде да записваме песните на азис, за да останат за идните поколения

Издялкали са надпис на каменен диск? Вярно, ще издържи доста, но не е баш нова технология. Е, за Русия може и да е нова

теб май всичко е ново.нали си от село и знаеш кога кълват кокошките ти.А ко са ти останали де.

360 TB, 13 милиона години. Университет Саутхамптън.

Да не е Стоунхендж?

Едно е прототип, друго е масово ползван диск

portal

Да го занесат на лунната база :)

Дискът представлява каменна плоча, а данните, който ще се съхраняват 1 милион години са надпис с пирон "Вовка был сдесь". ..абе, имам и по-неприлична версия на данните, ама ще ме изтрият ;)

С пирон или без Вовка назначи президент на САЩ и изкара британците от ЕС.

Браво на руснаците!!! А относно този цитат, мериканците платиха на един чистач да бутне едни стъклени шишенца, че да им проверяват пробите - "В същото време, вие ще се съгласите, никой не ходи при сървъра или архивите, размахвайки чук, за да "провери" издръжливостта им ", коментира Глебов."