Опозицията в Скопие поиска оставката на Османи, говорил на албански на официална среща

ВМРО-ДПМНЕ настояват и за наказателна отговорност на външния министър, задето "уронил репутацията на държавата"

Обратно в новината

Коментари - Опозицията в Скопие поиска оставката на Османи, говорил на албански на официална среща | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Великият писател Мигел Сервантес казва: „ Лъжливите историци трябва да бъдат наказвани, както фалшификаторите на пари“. Всеки, който се отрича от своето Отчество, от Своята родина, той се отрича от своята съвест. И още: „Да се отричаш от своето изконно минало, от своята историческа култура, от своя език и в крайна сметка – от своите предци, означава само едно – да извършваш мародерство със собствената си памет. Няма нищо по-мило от Отечеството и Родината. Северномакедонци, ако беше жив Паисий Хилендарски щеше да Ви зададе неудобния въпрос:„О, неразумни юроде! Защо се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш, и не говориш на своя език?“

Това не е албански, а старо македонски... Така е, като се отричате от българските си корени, ще станете албанци....

Древномакедонският език е мъртъв език, говорен от жителите на Древна Македония през I хилядолетие преди Христа. Класификацията му е спорна, но по принцип се причислява към гръцката дорийска група палеобалкански езици с трако-илирийско влияние.[1] Този изчезнал език няма пряко отношение или връзка със съвременната македонска литературна норма на българския език. Със сигурност е индоевропейски език, започнал да се гърцизира през V век, като античните източници отбелязват, че още от V век пр. Хр. царете на Древна Македония владеят и в двора си използват дорийски диалект, а през III век пр. Хр. това е вече било масова практика и македонският е бил на границата на изчезването. В голяма степен както върху произхода, така и върху историята и най-вече класификацията на древномакедонския език е пренесен съвременният спор около политическия статус на т.нар. македонски език. Република Гърция, черпейки езикови аргументи в този контекст, приема античните македони за гърци, което е спорно Античен македонски език е гръцкият. Него използват в античната македонска държава и Филип, и Александър Македонски. През Средните векове жителите на вече географската област Македония говорят и използват българския език. Защото са българи. Македонската „историчарска” наука изпада в безумно противоречие. На иконите на Светите братя Кирил и Методий във всяка македонска църква те държат разгърнат свитък с българската азбука, а надписа над главите им е „български просветители”. Е, в много църкви „български” е замазано с боя или закрито с лейкопласт („Св.Неделя” в Битоля, „Св.Панталеймон” във Велес, „Св.Йоаким Осоговски

Така нареченият македонски език е функция на така наречената македонска нация. Която пък е издънка на македонизма. Негов баща е сръбският политик Стоян Новакович. В края на XIX век той го готви за задушаване на българщината и сърбизиране на областта. "Тъй като българската идея, както е известно на всички - пише Новакович, - е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е почти невъзможно да бъде разколебана, изнасяйки срещу нея само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, няма да е в състояние сама да изтласка българската и по тази причина на сръбската идея ще й бъде нужен някакъв съюзник, който да е твърдо срещу българизма и да съдържа в себе си елементи, които могат да привлекат народа и народните чувства, отделяйки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма, или в разумни граници отразяване на МАКЕДОНСКИЯ ДИАЛЕКТ и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да бъдат в по-непримиримо положение, отколкото с македонизма", категоричен е балканският хитрец. В тази посока - продължава да умува Новакович, - ми се струва най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар трябва с македонския да се съедини сръбският буквар, но така, че македонският да е две трети, а сръбският една трета, при това във втората му половина. Букварът трябва да се напише със сръбския правопис и с внимание за добра транскрипция на македонския диалект."

Сензационнен документ от 1945 г., съхраняван в Битоля, в който се дават указания за създаване на "служебен" македонски език.Оригиналът се съхранява в градския архив на Битоля. В съдържателно отношение неговият текст е двусъставен. Сърцевина на информацията е Писмо № 2625 от 6 май 1945 година, подписано от министър председателя на ФНРМ - Лазар Колишевски и министъра на просветата – Н. Минчев. А втората част съдържа указания на просветното министерство в Скопие как точно да се изпълнява правителственото постановление:Решението с № 347 от 21.V.1945 РЕШЕНИЕ За македонска азбука Чл.1 Македонската азбука има 31 буква. Тие се: Аа, Бб, Вв, Гг, Дд, Ѓѓ, Ее, Жж, Зз, Ѕѕ, Ии, Јј, Кк, Лл, Љљ, Мм, Нн, Њњ, Оо, Пп, Рр, Сс, Тт, Ќќ, Уу, Фф, Хх, Цц, Чч, Џџ, Шш Италиански букви /тук е изписана италианската азбука/ Чл.2 Овое решение влиза в сила от денот на ....................................... Следва описание и значение на новите букви, взети от италианската азбука

Ми да впишат албанския като официален за международни преговори и готово. Няма проблем! Ако трябва да го кодифицират-те са специалисити по кодифициране на нови езици.

Като всяка империя е многоезична, нали са велики, що се сърдят ?

Да ви е честит не фашистката албанска Македония.

Македонският нацизъм се надига. Прави се същото като в Украйна.

Министрите на външните работи на Северна Македония и Албания са объсдили „асимилирането“ на македонското население в Албания от страна на България 29. март 2023 Вчера на посещение в Скопие беше министърът за Европа и на външните работи на Албания, Олта Джачка. Tя проведе редица срещи с представители на държавното ръководство на Северна Македония, между които с външния министър Буяр Османи, с президента Стево Пендаровски, както и с президента на Събранието, Талат Джафери. Двамата получиха журналистически въпрос, какво предприемат двете страни по отношение на „оплакванията на македонците в Албания от тиха асимилация и натиск от страна на България“ и дали „Албания ще си затвори очите“ по този въпрос Министър Джачка заяви, че Албания никога не е затваряла очите си. Тя каза, че няма информация за опити за асимилиране на македонското население в Албания от страна на България, освен спорадични случаи, които са се проверявали в тясна координация с институциите в Северна Македония. Министърът на външните работи на Северна Македония на същия въпрос отговори, че почти половината от разговора на срещата с неговата албанска колежка бил на тази тема. Буяр Османи е представил забележките и информациите на Северна Македония и е потърсил подкрепа за македонците в Албания.

А Наско Раев е глупак.

На тия все някой им рони репутацията. Само дето те нямат никаква репутация. Албанците ще превземат Северна Македония заради ината на измислените северномакедонски малоумници. След толкова години на залъгване не заслужават да си мърдаме пръста докато не се признаят за българи, да ги видим какво ще правят. Ще се молят на арменския поп да ги спасява.

Със съжаление ще отбележа, че единствения шанс за спасение на Македония е по някакъв начин да се закачи към България. Казвам със съжаление, защото ако минат към нас, ще станат същите бедно, оскотело, крадливо и лъжливо племе, каквото сме ние, българите. Македонците все още ядат истинска храна, във всяко село, дори в планинските, има живот - има много хора, поне 2 магазина за хр. стоки, м-н за строителни материали, поне 2 кръчми. При нас е пълен леш - тотално обезлюдяване на селата ни, а в част от тези, близо до големите градове, няма нито магазин, нито кръчма. Та обратно към Македония - повече от 1/3 от територията им е загубена от години в полза на Албания, а ще загубят около 1/2 когато македонските албанците реша да преминат към Албания. Територията, включваща Скопие, Тетово, Гостивар, Дебър, Струга, частично Охрид е пълна с джамии и албанци. В Дебър например, преобладаващо говорят само на албански език, в магазините се пазарува направо с леки. Може да не се напъвате да ме опровергавате - познавам цяла Македония, последните 10 години ходя там поне 3 пъти в годината.

Ти от кое племе си не разбрах, но не си от българското!

Като се срамят да се наричат Българи, ще бъдат албанци

Макетата докато се усетят и ще са в Албания. Ама така е, който се е отрекъл от родината си, губи всичко.

Макетата да свикват. Скоро албанският ще е единственият официален език в измислената им държава. Спасението -връщат се в границите на Майка България!

Не думай , пепел ти на уста.! Не ги щеме, да се оправят, но по-далече от нас, тия отдавна нямат нищо общо с нас.

Бивш турист, защото вече не ходя в Македония. Те най-българския град Струга оставиха на албанците, Повече от половината Охрид, а сега се сетили, че някой говорил на албански. Нека се радват, че отвреме-навреме все пак не говори на албански.

бай бай небългари, и бъдещи албанци

ИЗНЕНАДААААА! Продължавайте да се репчите на бугарите, докато проговорите сите на албански!

Свиквайте, това ще се говори .... или разберете, че България е вашият път да съществувате. Дядо ми е македонец, но е дошъл в България през 40-те, а не е останал в днешна Гърция или сегашна Северна, когато е трябвало да избира.

И защо да не говори?

Така беше според Уставот на Северната Македонија. Затоа што јазикот, идентитетот, знааш.

Скоро цялата ви смешна държава ще заговори на албански..

Свиквайте продажници! Скоро ще зборите само на албански докато ви има. Бърдо ще забравите +идентитетот" като ви напъне отново УЧК.

В Източна Албания на какъв език искат да говори?

Шиптърите ще ви оправят вас. Плюйте още родината си!

Димитър Апасиев (на "македонски" Димитар Апасиев), лидер на македонската "Левица" може да бъде объркан с Кончита Вурст, но иначе се пише "антички македонац"

Тричлена делегација на Левица, предводена од претседателот на партијата, Димитар Апасиев, се закрена да отиде во Тирана за да положи цвеќе на гробот на диктаторот Енвер Хоџа, кој ја направи Албанија во најосамена и најзатворена земја во Европа и да го слават како голем државник. Човекот кој ја претвори Албанија во земја на бункери и населението го држеше под невидена контрола на тајната служба, за Левица е „антиревизионистички левичар“, како и „албански државник, партизан и комунист“. Според достапните историски податоци Хоџа и неговиот режим се одговорни за смртта на 25.000 луѓе преку егзекуции, изгладнување, нехумани затвори и принудни работни логори. Уште илјадници други (бројките се движат околу 60.000) биле испратени во внатрешен егзил, мачени, затворени и прогонувани.

Македония ще се разпадне и раздели между Сърбия, България и Гърция. Останалото е розови сънища за единна нация

Пропуснах Албания при подялбата

Пропуснал си, че българската част ще се присъедини към България, а албанската към Албания! ! За каква Гърция и Сърбия плямпаш?

За югословените около Куманово сигурно говори. Иначе не забравяйте, че Косово не е Албания та ще има малко и за тях.

То цялото правителство трябва да подаде оставки, понеже говори на Български на официални срещи

Който не иска в България трябва да свиква. Така или иначе Македония ще се разпадне. Едната ос ще е Албания, северната част от Македония и Косово. Останалите да се спасяват между България и Сърбия.

Че те не го ли признаха за втори официалин език? Много скоро ще стане и първи.Тогава ще се сетят за българския си произход,ама ще е късно.От българската граница до Скопие могат да се преброят над 40 минарета.

Правете се на македонци! Не е далеч времето когато на тая територия ще се говори албански!

ша са наградите на идентитет, на българи-татари и пр. игри...

НАИГРАЕТЕ.

"европейска " ма Циго Ния;)

Не ни интересуват проблемите на Южно Косово.

Или на албански, или на български. Изборът не е много голям.

Македонците започнаха да се усещат, но ще ядат рязания!

По малко, свиквайте!

албанците ще ги оправят тези сръбски мекерета

Ще разберете къде зимуват раците, но ще е късно!

Още някоя и друга година и макетата ще трябва да учат албански.

Така е с резаците. Като ги пуснеш малко и те се качават на главата.

Македония, 2100 - "Албанския посланик да се извини че е нарекъл езика ни албански!"

да сте макета бе лайна шиптърски,ще си спомните че сте Българи ама след като свалите фесовете шиптърска,сган без род

Като не искат на български ще говорят на албански.

скоро всички ще говорите на албански