ВМРО-ДПМНЕ и Министерството на външните работи на Република Северна Македония си размениха реплики по повод твърденията на опозиционната партия, че в изявлението си на пресконференцията след срещата на Буяр Османи с неговия испански колега Хосе Мануел Албарес Буено, който беше на посещение в страната преди Великден, Османи е говорил само на албански език.

От опозиционната партия призоваха министъра на външните работи Буяр Османи да подаде оставка, и настояват за наказателна отговорност за Османи, "тъй като е уронил репутацията на държавата", съобщава кореспондентът на БТА в Северна Македония Маринела Величкова.

"От официалната среща на Османи с министъра на външните работи на Испания, през пресконференцията ясно се вижда, че Османи използва само албански език, въпреки че е ясно кой е официалният език на (Република Северна) Македония за международна употреба, определен от конституцията. Това поведение е нарушение на конституцията на страната, но и на Рамковия договор", каза в изявление говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Мария Митева.

От Министерството на външните работи на Северна Македония отговориха, че "по време на Великденските празници ВМРО-ДПМНЕ създава етническо напрежение и разделение в обществото чрез използване на лъжи" и изпратиха клип от пресконференцията с Хосе Мануел Албарес Буено като доказателство.

"Всички събития, организирани от Министерството на външните работи, които са чести, публични и многобройни, винаги са съобразени със Закона за езиците. На всяко събитие министърът се обръща към родната общественост на двата официални езика, определени от конституцията и Закона за езиците, като Министерството на външните работи осигурява превод", пише в позицията на Министерството на външните работи.

От ведомството настояват от ВМРО-ДПМНЕ да предоставят доказателства за твърденията си или публично да се извинят "за ненужното създаване на смущение на етническа основа в обществото".