ООН: Силен спад на населението в България, в света нараства

Очаква се световното население да достигне 8,5 млрд. души до 2030 г., 9,7 млрд. до 2050 г., а до края на века - 11,2 млрд. В България - драстичен спад.

Обратно в новината

Коментари - ООН: Силен спад на населението в България, в света нараства | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Tova e novata seria BMW Village car

насте селяни спират бм вето на нивата и излизат боси на нивата.това е бозествено цуство.после се отваря електрицескя багазник и мотиката е монтирана под капака.на нея има цас и време през седмицата кога да се вади за копане. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ами хаиде да не показват на натионал геограпхиц. как осте копаме как тази стара традиця се спазва осте.не е до мотиката има масини населението трибва да работи тук и да не мисли да пецели пари зад граница.кацете заплатите на всики хора сус мотики и да не просят по цузбина. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

аз немога да правя деца на лозето имам си куста и легло,мотиката е добро несто ако искаме да се храним сус хубава храна.но днес има интернет и много други неста.преди години е имало бригади а сега модерни момцета и момицета.те не раздат деца ами бягат по цузбине.освен да имат родители които осте копат а и таблета могат да го ползват на нивата.няма спасение комунистите са наи добри вув тоя бизнесс. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Трябва да се реформира здравеопазването, образованието и да се поощряват браковете и децата.

А кога ще ги стигнем...?!

Деца, правете деца!

...ми не е лесно всички да са наопаки, а само ти да си на терсене!...

Деца правете, деца!

ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ,РАБОТЕЩИ ПО ПРОЕКТА "РАН-ЪТ" ЗА БЪЛГАРИЯ !!! ВСИЧКО ВЪРВИ ТОЧНО ПО ПЛАНА ! А УМНИЦИТЕ СИ ЧЕШАТ ЕЗИЦИТЕ ПО ФОРУМИТЕ...ВЪРВЕТЕ ДА РАЖДАТЕ И ГЛЕДАТЕ ДЕЦА,ПРОФЕСОРИ ТАКИВА ! ЛОЗЕТО НЕ ИСКА МОЛИТВА, А МОТИКА ! ПОНЕ ПО ДВЕ ДЕЦА ОТГЛЕДАЙТЕ ,ЗА ДА СЕ ВЪЗПРОИЗВЕДЕТЕ,ПЪК ПОСЛЕ ФИЛОСОФСТВАЙТЕ !!!

ЕС ще изнася стоки, а Африка и Азия ще изнасят хора... честна търговия

Има два много яки механизъма за решаване на този проблем: - ELI (Extinction Level Event), т.е. глобални природни бедствия с масово измиране на видове. Този механизъм и доказано ефективен и се е включвал няколко пъти до сега, като при Пермското измиране са изчезнали над 90 % от видовете съществували по това време. - глобални патаклами придружени с поздравителни ядрени салюти, механизъм с голям потенциал макар и изпитан до момента само локално.

2050 бг ще бъде евро-индия

Няма място за тревога и безспокойство , това показва ,че плана Ран-Ьт /на онзи едноокия ,на който виетнамците бяха извадили другото око докато от ""фантома" им е пускал демократични ценности под формата на бомби / действува.Та в не публикуваните части на този доклад има една точка , която не се афишира много , много и в която се казва , че населението на страната трябва да се редуцира до 5-5,5 мил. души, защото наличната структора на стопанството нямало как да изхранва повече.Предполагам, че просто се разчиства място за промяна на етническата същност на населението.Не мога да гадая , но ако продължи глобалното затопляне и повишаването на нивото на световния океан много от страните в Европа ще загубят част от своята територия.България е планинска страна и много слабо ще е засегната от тези промяни, например Холандия, Дания,част от Англия ще бъдът много силно засегнати , а това са страни бих казал от англосаксонския свят, и това население някъде трябва да отиде.И сега гъстотата в Холандия е близо 600 човека на квадратен километър, а Англия над 260 , а в България е към 68 човека на м2 киломенър.При промяна на структората на населението ще се промени трайно и отношението към Русия и нейната полиника към Южна и Централна Европа.Освен това на местното население ще се намери работа като обслужващ персонал на новите заселници така , че има светлина в тунела.Всичко това мен персонален план не ме засяга защото ще съм поел пътя към паралелните светове.

А преди 1989 как се изхранваха 9 мил., а оставаше и за износ като продукцията по съвременните критерии трябва да е "био"

Питай едноокия, негови са изчисленията.

Това с липсата на храна и възможносттаза производството й в много вярно ако то се осъществява под "мъдрото"ръководство на комунистическите менИДЖЪРИ. Както всички видяхме те са способни да обезлюдят и райска градина.В това е основния проблем. Чипът на ръководните самозванци за нищо не става.Пример момчето с 800-дни дето щяло да чете учебник...

Ако задължат търговците да продават само китайски презервативи, прирастът ще скочи рязко!

Там,където всички са виновни никой не носи отговорност !И това функционира идеално вече 25 год от 1989 до сега и занапред в бъдеще!

как се постъпва със слуга(на народа),който краде и мами господаря(населението българи? Според мен той трябва да се обеси или да му бият от 100 камшика нагоре!

Кой днес упражнява геноцид и холокост над българите ? И чакам отговор от "слугите" на народа. Ако нямат отговор - не стават за "слуги", а значи за нищо не стават !

Политиката си има цена. Няма случайни неща на този свят. Оцеляват борбените! Заспалите загиват.

Учеха ни да отстъпваме,не да се борим.А ние глупаците слушахме.Така съжалявам,че ако всичко това пак ми се повтори-жална им майка.

политиците си провеждат ГЕНОЦИД над българското население,за да не им пречим в пъклените планове,затова ни правят все по-бедни и безпомощни.....в ДИКТАТУРА сме

Поли,Поли!Българските политици не са паднали от Марс а са едни от нас,така че щом има спокойствие и мир така и ще продължава,това означава ,че болшинството българи са спокойни и доволни от живота си в България!

Българите избягоха от кочината на червените олигарси...кой е луд да работи за 1000 кинта/500 евро в ЕС ?!

За отрицателния прираст на населението в България, трябва да "благодарим" единствено на политическата олигархия.

Прав си, особено на червената.Раждаемостта у нас спада прогресивно от 1957 насам, а порови малко из статистиката.

Аз съм на 20 год. и да не се очаква от мене да гледам деца. Не е и в България.

Много насериозно си се взел.Деца гледам защото имам семейство, това не са кокошки.Живота си върви, хората минават и заминават, света няма да свърши с теб или без теб, както и България.

Елементарни сметки.Населението на Африка само за последните 50 години е нарастнало със 500% Обработваемите площи са нарастнали със 100% за 100 години.Смъртноста е намаляла със 800-1000%. А раждаемоста се е увеличила.Продължителноста на животът в Африка се е покатерил почти със четвърт век.Хората им живеят дълго и имат много деца.Тези деца произвеждат още деца но никой не работи.Очевидно е че няма да има манджа.

ти статистиката явно не е разбираш, тия проценти не са верни въобще.

След около 10г. подобни снимки ще красят първите страници на рекламните ни туристически брошурки - А не да лъжем хората с риболов на сьомга и мечки гризли ! Добре дошли в '' Розовата долина '' !!

Стигнах до третия ред и ми стана ясно че това е анализ изваден от г..з Била ни ниска раждаемоста .... не е ниска, всичките ми съученици дето имигрираха имат по 3 деца !!! Раждаемоста ни е ОК, ама не ги раждаме тук

ДАЙ БОЖЕ !!! Дано да си прав !!!

Гледам, че по-долу много български мъже коментират как причнината за демографския срив е еманципацията на българската жена и това, че жените предпочитали (как не ги е срам!) да ходят на работа, да имамт лични автомобили, и (о кощунство!) от време на време дори и на почивка в Гърция. Уважаеми мъже, ако еманципацията на жената в България ви е виновна, то демографския срив е щял да настъпи още преди освобождението на България от Турско робство, може би когато Райна Княгиня е ошила пряпореца на Априлското въстание и (не яй' срам!) даже се снимала с него, че и два пищова запасала. Ако проблема е толкоз да се изродят 2-3 деца от една жена, кой ви пречи бе драги мъже да направите по едно-две-три бебета и да си ги вземете да ги отглеждате сами: ама не щете! Искате майката хем на работа да ходи, да роди права в обедната почивка и после все в 4.25 да си тръгва от работа та да вземе малкото от градината, ама ако може затова да и плащат поне 1200 лв. на месец, че да останат от тях и за бира, която тя да изтича в 20ч. да купи от кварталния магазин, след като ви е сготвила вечерята и е приспала детето. Е, няма как това да стане!

Ето това е идеалната Българка ! Браво за точното описание ! :-D

ама ако си недоебана си кажи .... а не пиши глупости

И аз мисля, че на жената не трябва да се гледа като разплодна машина за деца.

Нещата всъщност са невероятно прости. Събират се мъж и жена и се обичат (примерно, но не е задължително). Решават да се размножат, за да им е пълно семейството и за да да има кой да ги гледа като остареят. Пък и да имат бабите и дядовците какво да дундуркат. Всичко друго е бошлаф.

Колкото и "свръхумни" мозъчни напъни да се изсипят по въпроса - фактите са си факти - България изчезва! Всеки от половете и от политиците да си прави изводите по въпроса...

Българката е деградирала и затова няма деца. Размножават се само общества, където никой не пита жената иска ли, не иска ли да има деца, защото без деца е винаги по-лесно, и като се остави този избор само на жената, тя естествено ще предпочете по-лесното. Проблемът не е в парите, тъй-като германката, италианката или канадката раждат колкото българката. Просто белите хора са деградирали и няма нито една страна, колкото и богата да е тя, където белите да имат положителна раждаемост. Както знаем от историята, всяка голяма цивилизация си има своя край. Това се случва и с Рим, и с Персия, и с Византия, и с няколко Китайски империи. Евала правя на еврейките, които хем имат повече деца (по три средно), хем имат по-висок коефициент на интелигентност от евро-жените, хем ходят войници в армията. В Израел съпругата няма право на аборт и на развод без разрешение на мъжа си. На жените без деца и без съпруг там се гледа с много лошо око. Затова и имат много деца и тях ще ги има дълго след като евро-деградантите са изчезнали.

е как иначе, ние нали сме все на обратно спрямо останалия свят.

Много ми е чудно - Цели 25г. ихуу и РАЗВРАТ , пък намаляваме ??!! Трябваше да сме поне на половината на Индия , че ние и закваска си имаме !! Толкова е....не за нищо !!!

Както е показано на снимката, така ще посрещат на българската граница след някоя друга година.

Мъж на 35г.умрял от ухапвания от стършел,поради отказана мед .помощ.На чия съвест ще тежи това престъпление?Това еспешен случай.

Tози мъж,който е починал от ухапване на стършел и не му е оказана своевремена помощ е 100 процента обикновен български гражданин от обикновенната маса народ и не е от бизнес нивото и класата на местната и държавна власт ,така че неговият живот няма стойност и значение,тоест един прост българи по-малко-един проблем по малко-да ни е честит политикоикономическият елит на Мафията!

Тук дори спрямо нивото на бедност, финансирането е пще 5-10 пъти по- ниско. Само 25% са работещи данъкоплатци/ Швейцария -50%/ , а и източват ДДС с фалшиви фирми

Това означва очебийно само едно-ако лъжем някого то лъжем самите себе си българската държавна уредба и фасадната демокрация на елита на ЦК на БКП със нейния репресивен апарат от бивши военни и милиция и хора на ДС от 1944год-1989год,е антихуманна и вредна за простолюдието български граждани.Трябва ефективна чистка на паричните потожи и промяна на статуквото!

ЛОВДЖИЙСКИЯ ПОДХОД към контрол на животинските популации - ЖИВОТНИТЕ СЪЗДАВАТ ПОКОЛЕНИЕ ВСЯКА ГОДИНА, И АКО НЯМА РАЗРЕШЕН ЛОВ, ТО ОГРАНИЧАВАЩ ФАКТОР ЗА ТЯХ ЩЕ БЪДЕ ИЗЧЕРПВАНЕ НА ЗЕМЯТА/ ПРОСТРАНСТВОТО И ХРАНАТА / Т.Е.ЩЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД/

ами те в Африка що умират от глад-ресурси не стигат..в Индия също бедните гладуват..добре че климата им позволява да имат плодове и зеленчуци целогодишно..те мислят само за ядене и с..кс..точно като нашите роми

С данни за раждаемост, но и смъртност, и как си взаимодействуват: КИТАЙ 1949 г - раждаемост 30/1000, дмъртност 30/10000, очаквана продължителнодт на живота 35 г, а през 2013 г раждаемост 12.7/1000, смъртност 7.4/1000, очаквана продължителност на живота 71 г., БЪЛГАРИЯ 2014 г раждаемост 9.5/1000, смъртност 15/1000, прираст е -5.5/1000, продължителност на жиеота 73 г, но смъртността за сктивната възраст е 25/1000, детска смъртност под 9/1000 живородени, а в Индия е 40/1000 живородени детската дмъртност, при раждаемодт 20/1000 и смъртност 7.4/1000

Когато имат възможност за избор, хората се придвижат от по - лоши места на живот към по -добри такива. София се увеличава, а севрозападнала България намалява. Германия се увеличава, а България намалява.

В Германия се увеличават цветнокожите,а при белите, спадът е горе-долу,както у нас.

Да, цветнокожите и подобните им етноси се увеличават навсякъде- както в техните им страни, така и на по-хубави места по света. И това ще породи най-сериозните проблеми в близко бъдеще. Ами ако/като/ започнат масово да се заселват и тук?

Не им е точно изследването-Индия и в момента е преди Китай по население. Китайците отстъпиха след като въведоха забраната за 2-ро и нататък деца, но индийците нямат акъл за това. Бедни, но се плодят като зайци.

Високата раждаемост води до още по- висока обща смъртност заради недостатъчно ресурси за живот предвид факта, че няма достатъчно работоспособни квалифицирани данъкоплатци, а има 80% деца, някои с деца и нарастващи нужди, без адекватен икономически потенциал. ПРИЧИНАТА ДА ПРОГНОЗИРАТ, ЧЕ ИНДИЯ МОЖЕ ДА ИЗПРЕВАРИ КИТАЙ, Е ЧЕ ИМА МАЩАБНИ ПРОГРАМИ В ИНДИЯ ЗА СТМУЛИРАНЕ КЪМ СПАЗВАНЕ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, като си изисква ПЪЛНОЛЕТИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДЕТЕ, И ОБРАЗОВАНИЕ ДО ПЪЛНОЛЕТИЕ, А СТИМУЛ матетиален/ СЕ ДАВА, АКО РАБОТЯТ 2 Г СЛЕД ПЪЛНОЛЕТИЕ ПРЕДИ ДА РОДЯТ ДЕТЕ, ЗА ДА СПЕСТЯТ И ОСИГУРЯТ РЕДУРС ЗА ДЕТЕТО, за да не гладува и да не мизерства от мизерия. В Китай, след икономически растеж ВЕЧЕ ЗАКОНЪТ РАЗРЕШАВА ВТОТО ДЕТЕ само на онези, които са израснали като едно дете при спазване на Закона за едно дете, който осигури НАЙ- БЪРЗОЪО НАРАСТВАНЕ ИМЕННО НА КИТАЙ В КОНТЕКСТА НА КУЛТУРНА РЕВОЛЮЦИЯ И МАСОВИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ И РАБОТА...

Какви програми, какви 5 лв., индийците в бедните райони не са и чували за тях, а имат по 8-10 деца. Щом самият посланик на Индия признава, че имат, както милиардери, така и хора, живеещи под всякакви критерии и това при над 1.7млрд. население трудно ще се оправят.

Кой бяга от хубавото 1/3 от народа избяга. Ако имате мечти, планове, носталгия забравете! Ако имате здраве ще ви го вземат. Ако имате пари ще ви оберат, възможно е и да ви убият. Ако имате носталгия вече не е същото, и никога няма да бъде. Ако имате надежди ще ви ги пречупят. Ако сте оптимисти ще станете депресирани песимисти. Ако имате здрави нерви ще станете доста бързо шизофреници. Ако имате хъс за успех- родната злоба и завист ще го прекършат. Ако имате талант-ще го смачкат и прегазят. Забравете химерите! България е, и ще си остане, държавата на хитреците, тарикатите, безделниците, мошениците и безинициативните хора. Чули ли сте на слепи хора някъде да дават плесенясали храни, само защото не виждат? Чули ли сте някъде да убиват старци, за да им вземат 50 -те стотинки от портмонето? Чули ли сте някъде в родилни домове да бият новородени, а по шосетата да ги газят като на компютърни игрички? Най-боли, когато мечтите и илюзиите се разминат драстично с реалността Колко ли болка и разочарования трябва да преживее човек, за да стигне до тези апокалиптични заключения? Война или земетресение ли са причината 1/3 от народа да напусне Родината?

НЕ! Твърдо не! На територията на тази земя колкото човешка длан, се е "развихрил" Господ българинът. И спрямо носителите на БЪЛГАРСКИ ГЕН, Той прилага най-щадящите средства, за да запази ЧОВЕЩИНАТА им. 911, какво стана със СТЦ? Само две ракети паднаха в България по време на войната в Югославия. Преди 2 години в Сарафово, загина само един български гражданин-помак... Сега обаче се иска ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН ДА НАПРАВИ ИЗБОР, ПОДКРЕПЯ ЛИ СТАТУКВОТО ИЛИ ИСКА КАРДИНАЛНА ПРОМЯНА ... и тогава тази промяна ще стане. На датата когато ще честваме 98-мата годишнина от залповете на крайцера "Аврора" в Ленинград, в България ще има ЗАЛПОВЕ НА УРНИТЕ, по време на местните избори и ПЪРВИЯТ референдум с ЕДНА ТОЧКА. За "втората точка" ми е думата, НИКОЙ НИКОМУ НЕ ПРЕЧИ ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН ДА НАПРАВИ ИЗБОРЪТ СИ ... ако е БЪЛГАРИН, като Господа.

Моля се. Дано! Амин!

За какъв референдум говориш? да не пишеш от паралелна вселена, някаква?

Престъпниците и бандитите чакат да умрат и малкото останали свестни хора, за да си направят държава по собствен модел

Така е, нашенката и тя стана еманципирана, а и не искат по 2 деца и това дава отражение.Колко по умен става човек, толкова по голям егоист.

Просто, децата които ще се въплътяват-раждат, не намират мотив. Изгледай интервютата на ДАРИЯ - "кристалното дете", за да се увериш в действието на този механизъм /енергиен/. Друг един фактор, действаш за възпитанието на жените, е в безсъзнателното нарушаване на така нареченият космически закон "Рита".

Роди ти, за да видиш колко помага държавата. С 400 лева заплата колко деца искаш да отгледа нашенката? Всяко нещо за деца е ужасно скъпо. Нашенката и да иска не би могла да гледа повече деца. А и като ги роди? Виж колко е лесно да им се намери ясла, градина, училище ... Всеки те гледа в ръцете и иска пари, а иначе - по тротоар с количка не можеш да минеш от паркирали коли, няма една чиста детска площадка или парк, навсякъде кучета серат, има бирени бутилки и семки. Това ли са условията за отглеждане на деца? И едно е много за тази глупава държава! ПС: Мъж с дъщеря съм и данъците си ги плащам.

То не е проблема в помощта за децата... на запад мисля, че изобщо няма такива помощи, но доходите ни са смехотворни...Някъде във ФЕЙСА имаше един виц, че в България не можеш да правиш нищо друго безплатно ... освен да работиш! Мисля, че е сто процента вярно... Като няма с какво да ги нахраниш тия деца, колко да направиш?

"Силен спад на населението в България..." Днешна България не е майка, а мащеха, която иска да ни унищожи. Тя закриля само безскрупулните, жестоките, лошите, наглеците Светът ни изпраща помощи за болни деца, а кметовете си купуват луксозни возила с тези пари. Без капка срам, без угризения

За мен е ясно като бял ден- световната тенденция за увеличаване на населението е необратима. Изобщо не се впускам в анализи това добре ли е, ще може ли Земята /ни/ да се справи, ще се разселим ли и на други места във Вселената... Другата тенденция - за нашето население/най-вече за българския етнос/- е обратима. Зависи от навременните и правилни усилия на всички ни тук/и сега/ и извън страната. Като си подредим къщичката, работим повечко и по-качествено, ще има по-висока раждаемост, повече наши сънародници/и семействата им/ ще се завърнат на нашата територия и ще потеглим нагоре. Иначе- към 2050-та година: 4.5 млн. българи на сегашната ни територия, от които максимум 2 млн. български етнос. ЕС помага, но в кошара не вкарва.

направи разрез увеличават се индия и африка които имат рефлексът да разждат много деца заради болестите и защото им трябва работна ръка в развитите държави не е такова положението сигурно ще се достигне до баланс с времето все пак биосферата има капацитет но може и да се разселваме на други планети но няма да е скоро

Говоря за необратимо увеличаване на СВЕТОВНОТО население/като ОБЩ брой/- независимо от етносите. Това е неоспорим факт. А това, че най-много се множи населението в Африка, Азия и Латинска Америка е друга, важна страна на въпроса. И ще даде отражение, защото в един недалечен момент най-развитите икономики няма да могат да контролират чак такава голяма маса от хора, особено ако живеят в мизерия. То и сега се усещат силните миграционни процеси, а след 10 години/примерно/ как ще е?

Много скоро тази тенденция ще се промени по причини, за които, не можете и да си представите! Почистването на планетата от паразитите ще е тотално и на всички нива, включвайки и човешките индивиди.

си прав,защото,най-големите паразити на планетата са българите,те една троха хляб в жиота си не са изработили,живеят на чужд гръб и смучат чужда кръв,прочистането трябва да започне от тях и тогава света ще е едно много по-добро място,жадувам за този момент

то и ние си имаме индийци..

русофилките май се преместиха на тема от първа страница :))))))))) милите тролки :))))))))

Стига с тези прости русофили и американофили. България се стапя, а някои още тролват на антични теми за разделение - кой какъв е. На кой не му е ясно че и русофили и гербофили и американофили и седерофили и всички там гнусни плужеци са ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ. Нямаме истински Български политици. Атака не са такива (за тези които ще я споменат). Стига спонсорира разделянето на хората, а помогни да се обединят хората и да помогнат на България.

хахаха да се обединя с хора които ме наричат гей и евреин само защото не мисля като тях????? е няма как нямам намерение да регресирам но няма и да ги оставя да пълнят пространството с простотии

пчелното общество е едно и също от милиони години човешкото се развива с много бързи стъпки! скокове спрете да виете няма трагедия хората се увеличават дори прекалено

през 2050 г В момента съобщават за ноеи гладуващи в регионите с конфликт в Азия напр Йемен....нови 12 млн гладуващи до смърт....Има стотици милиони гладуващи с много деца, без образование и без икономически потенциал за поддържане на живот, които се ангажират в разрастването на конфликти и епидемии от болести, вместо да се интегрират с труд и образование ....Ще изчезнат половината гори от незаконна сеч за огрев и строежи, без да залесяват, и това ще причинява мълниеносни наводнения и унищожаване на незаконните селища.....както се случва все по- често.....

Управляват ни евреи

Под прикритието на расата "евреи", чрез The Shape-shifters /промяна на формата/ се извършва управлението на Човеците от НЕ ЧОВЕЦИ. И това са ВСИЧКИТЕ представителите на така нареченото атлантическо-англосаксонско рептилско-шейпшифтърско управление. И понеже ние Човеците сме "слепи" в духовно отношение, не можем да видим истинските им лица и змийските им очи-зеница "чертичка". СОЛОМОН ПАСе: "МАЙНАТА МУ НА ПРАВОСЛАВИЕТО!"

Цивилизованите държави е съвсем естествен ф-р от добрите условия на живот (нарасналата духовност на хората) и в същото време е резултат от високите изисквания към отглеждането на пълноценно поколение (в контраст с ромската раждаемост) . Цивилизованият човек не изпитва нуждата да се "застрахова" чрез децата си, в които инстинктивно вижда продължение на кръвта си. Я някой велик специалист да обясни, защо навремето семействата са били с по 4-5/6 деца при примитивния начин начин на живот (в сравнене със сегашните условия)? Явно не материалният фактор е определящ за висока раждаемост, а онова, което споменавам по-горе. В случая с България причината (по мое мнение) е в традицията и несигурния начин на живот. Наложени бяха такива условия, които не стимулират (а тъкмо обратното) младите хора да раждат повече деца. А същото време се "окуражава" ромският етнос да се възпроизвежда и да живее на гърба на държавата и останалото население.