Българчета втори в света по информатика

С четири медала, два от които златни, се завърна българският отбор, участвал в Международната олимпиада по информатика в Канада.

Обратно в новината

Коментари - Българчета втори в света по информатика | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво,на децата и техните учители! Дай Боже повече такива деца и родители на България! Боже пази свестните хора и ги множи в България!... Пишете повече за хубавите успели и умни хора, за да се види,че между плявата избуява и свестното!...

Интересно. Всички в коментарите пишат против нашата държава. Мен пък ми харесва тук. Защо в коментарите всички мислят, че на запад е рай?Имам много познати, които се върнаха и от чужбина и не искат и да чуят за там и да тук са по-добре платени и живеят по-добър живот.Мога да го потвърдя и от личен опит. Стига да си кадърен, няма проблем, но то на някой все другите му пречат.

Младичък си още или си сложил летвата много нисичко...

Тези дето се връщат от "запад" и са по -добре платени тук и живеят по -добре комунисти трябва да са , или техни отрочета ... само за мързеливите комунисти , награбили държавните пари бг е направо благоденствие ...

сега ще им дадат по един апартамент или кола - като на спортистите...

По-вече от прав си! Стига сме хулили младите,че са мързеливи.Не не са - просто ние не им даваме възможност да се докажат, притиснати от мизерията в която трябва да се развиват. В една ирационална среда е трудно да пробиеш дори и с голям потенциал.

винаги сме имали много умни деца, тъжното е че ще бъдат принудени да заминат за чужбина, защото в булгаристан няма кои да им оцени таланта или да инвестира в наука и учени

бве лястовици пролет не правят,расте младо поколение недоволни селски боклуци

Честито на децата! Браво на учителите, които са ги подготвили. Това е резултат на почти денонощен труд от страна на учителите от школите по информатика, които не получават нищо за това. Да се мотивира един младеж в днешно време да учи усилено не е лесна работа. С една дума: един редките случаи на оцеляване на добрата българска школа, въпреки цялата помия и материалното мизерстване на тези хора. Едно трябва да е ясно: че ако отидат в САЩ университети, ще учат с хиляди деца от тяхното ниво, че и по високо, а това вече си е "друг филм", нали? Т.е. от тук нататък ги чака още повече работа

Браво Момчета! Това е наистина хубава новина. Моят син учи в Софийска Математическа гимназия и много се гордея с успехите на тези български деца.

А постоянните успехи на отбора от Търговско-банковата гимназия? А световната титла по шахмат на петокласничката от 32-ро СОУ ? Идете пак, че пак ми говорете колко прости и затъпели били съвременните българчета...Просто сме малки и бедни, иначе бихме били световен лидер! И ония там го знаят.....

Поздравленията на първо място са за родителите на тези умни млади българи , че са създали и възпитали таланти. Поздравления и за учениците , че развививат себе си и искат да работят още по сериозно в тази посока. Добър ген носят по-голямата част от българите , но не всички тръгват по пътя да себеусъвършенстването. Поздравления и за Щатите , чиито университети вече са осигурили стипендии , материална база , преподаватели и необходимото талантите от цял свят да дадат всичко на което са способни.

Възможно е , този тип изяви да се организират от световните "пиявици" на мозъци. Но пък от друга страна , ако тези талантливи и мислещи младежи не отидат да работят и реализират потенциала си в добре уредена държава предлагаща им всички условия за развитие , сигурно е , че тук ще деградарат. Какво ще им предложи БАН??? Титла "доцент" или "професор" - кога ? Заплащане ? Условия на живот и труд ? До 1990 год. комунистите пращаха талантливите българи да работят ангария на СССР в разните им закрити градове , където работеха изключително и само за унищожението на човечеството . Сега поне умните българи имат шанс и възможност за избор. Все пак Бог създаде САЩ точно затова да бъде притегателен център за умните , способните и така да създава условия за развитието на света като цяло.

Много се радвам за отличното представяне на момчетата! Пожелавам им от сърце успехи ! Светът да е техен! Това, че ще учат в престижни университети е тяхно право, заслужили са си го. Поздравявам гордите им родители! Не се притеснявайте, че децата ви ще са далече от вас. По-добре далече, отколкото тук.

Руские болные, самое здоровые больние в мире

Честито, младежи! Има и купища умни хайлази, които завършват училище криво-ляво без да учат и без да им се учи.

Браво на децата! Браво! Отборно сме на 5-то място. Първи са САЩ. Това няма значение. Нашите деца са уникални. Разбира се, ще учат навън в престижни университети. А иначе Румен е втори в индивидуалното класиране. Този успех поставя тези деца в графата "гениални". За интересуващите се вижте прес конференцията. Те трябва да се развият извън България! Успешен и хубав ден на всички!

Дарагая ты не понела что все победители и все ети и ваши и наши скора уходять в САШ там платят харашо!Так что живи спокойна!

Тия пишлеменца, още не кацнали на летище София, и веднага заявиха че не искат да остават в България. А защо, аджеба, държавата ги учи и ограмотява и останалите да плащаме за това. Немските информатици ще допринесат за Германия. американските - за САЩ, само нашите - предатели още на летището. Крайно време е да закрият БАН със всичките му научни ръководители, и всеки да си плаща за масрафа. Ако ти се учи в математическа гимназия - дай едни 20'000 лева и ще се изучиш. Пък после прави каквото щеш - дипломата си е твоя. Затова не стигаме до никъде щото наливаме води в чуждите мелници.

Ами защо да остават в държава, където учените от БАН взимат три пъти по-малки заплати от един шофьор в градския транспорт. Където колкото си по прост, по неук, но пък за сметка на това нагъл и в червата толкова по-голям шанс имаш да живееш добре. Имаш ли си изобщо идея какъв труд са положили "тия пишлеменца", докато ти се чешеш по г..за? Аман от цървули!

ПМГ-тата са държавни нали?Образованието е безплатно и платено от държавата нали?Значи трябва да залегне в закон ако си учил в държавно училище 5 години работиш за страната селед това върви където щеш!В държавните университети трябва държавната поръчка да бъде напълно безплатна,завършил си държавна поръчка 5 години работиш за страната и тогава отивай където щеш!Само така ще има някаква възвращаемост от това за ,което всички плащаме,а то сега какво изучиш го то духне да работи за другите,поне да оставаха в ЕС,а те направо отлитат при конкуренцията зад океана!

Учените от БАН взимат трипъти по-малко, защото нито един техен научен принос не се материализира на българска почва. А не се материализира защото всичко, кото измислят отлита зад океана. В БГ има изградена цяла инфраструктура за изтичане на мозъци - това е американския колеж, американския университет и фондациите на Сорос. Неслучайно преди няколко години изгониха със сила British Council от Русия. Защото руснаците си дават сметка за подривната им дейност. В БГ това се толерира. Аз нямам против, но не ми се плаща за всичко това - всеки да си плаща сам. А не да ми размахват медали на Терминал 2 и после - искаме в Канада. А, между другото, секретарка в БАН взима 1'500лв, така че не ги жали много.

Защото, умнико, ако останат тука, ги чака "ошфора", както беше написал някой по-долу. Никой от тях не е казал, че се отказва от България, а че отиват в Калтех или Масачузетс да УЧАТ. Колкото и да съм патриот, не вярвам, че ТУ или СУ са по-добро място за учене. Колкото до това колко е платила държавата или респективно ти, вярвай ми, от опит ти казвам, че дори компютрите на децата са платени от родителите им. Правят се по 1-2 школи на година по 10 дни и това е, често пъти за тези школи плащат родителите или когато има как - някой спонсор. Така че, бъди сигурен, че дори за нацоналния отбор по кърлинг плащаш повече, да не говорим за този по футбол! Само че после Берба може да играе за западни отбори, а тези деца са длъжни да се върнат тука и да работят за Родината, сиреч и за теб! Трето, 20 или 30 хиляди за математическа гимназия не ти решават проблема - това не се учи в никоя математическа гимназия или най-малкото ако се учи, е на светлинни години от нивото, което е на олимпиадата, следователно, не си ощетен и по този параграф. И виж какво - точно тези момчета са най-малко "пишлеменца". Хайде ти почни от 3-4 клас да учиш език за програмиране и да прочетеш и осъзнаеш 3-4 пъти обема на "Война и мир" във вид на алгоритми, вместо на дискотека ходи по руските сайтове за онлайн състезания, вместо гъзарски дрехи си купувай нов компютър и най-вече книги, и тогава, ако много се трудиш, а и Бог е рекъл, може да си един от тях. Не се очудвайте, че се дават по 20-30 златни , сребърни и т.н. медала. Това състезание по интензивност на натоварването надхвърля турнир за световната купа по шах, така че, дори факта че си там, вече те прави медалист!

точно умните и амбициозните не трябва да плащат, защото са трудолюбиви - трябва да плащат тъпите деца, които ги мързи и насила ги тикаме да станат образовани...ама те после стават политици

Браво на момчетата!!!! Направо ми се насълзиха очите от радост най-сетне да прочета една добра новина. Успехи и за в бъдеще момчета!

Браво на децата, успех в живота! Радостно е че у нас все още има училища дето се обръща внимание на способните и умни деца... което си е вече просто чудо че са останали такива учители.

Новината тук не е коректна. Ако се смята класиране по страни България е 5-та след САЩ, Русия, Китай и Япония. Но конкурсът не разрешава класиране по страни тъй като регламента за такова класиране също не е коректен. Класирането е по хора, а в цялостното класиране първи е момче от Беларус, втори е момче от България, това е.

Да,при определени условия полупроводниците стават супер-проводници в електрониката за информатиката.Тук винаги е имало социален режим при който съвестната часто от населението е обременена със сматките на ниско-грамотните,които са били добре платени за малко и ниско качество работа,каквато са вършили неграмотните роми в заводите преди 1989г ,но са получавали около 800-1000 лв заплата и са хранили пак по 8 деца,като детските надбавки за 8 деца са били 240 лв ,а заплатата на лекар,или инженер в завода- 200лв.Сега помощите за многодетна ромка с 8-13 деца е 800-1000 лв без да работи, а средната работна заплата е 550 лв Заблудата,че и ниско-грамотните са по същество като високо-грамотните е довела до това да се изливат толкова средства и ресурс за създаване условия за живот на неграмотните роми с презумпцията,че те ще станат високо-грамотни,ако им се дадат жилища,пари,ток и вода ,училища и здравеопазване без да плащат,но това отнема от данъкоплатците ресурс и условия за живот и развитие,с недохранване на децата на данъкоплатците,които и работят,и са обекти-жертви на кражби ,побоища и убийства от страна на ромите ,които спонтанно и организирано се насочват към престъпен начин на живот тъй като е лесно да вземеш чуждата заработка в пари и с тях да си купиш чуждите стоки,но за тях е трудно,чакар да си мислят,че физическата работа е трудната,то комбинираната сложна интелектуално-физическа работа за тях е непосилна,те само имитират,показват алогия,пропуски в елементарни знания за живота и поддържането му,конфликтни,агресивни,лъжат,крадат дори и да имат работа- това са последици не от липсата на условия за техния живот-те са най-охранените,и живеят в чуждите домове безнаказано,а от липсата на съвест и отговорност за равенство и по човешките задължения -данъци,осигуровки,труд,ненасилие.В Англия когато индивид с лека степен асоциално личностово разтройство,което се е проявило с агресия и конфриктност през пубертета,бе извършил стрелба от отмъстителност и бе убил приятеля на приятелката си,то майка му каза,че е по-добре да е мъртъв/баща неизвестен/, а тук майките на асоциалните роми,които убиват,че и кметове все още мислят,че е по-добре да има живи престъпници-убийци,отколкото да вземат мерки за превенция на престъпността и опазване живота на нормалните хора,които не крадат и не убиват,и те имат нужда от условия за живот,а са жертви на организирана престъпност,ниско платени,обременени с чужди сметки за ток и вода,наем за ромчетата

Стига с тия "роми". ЦИГАНИТЕ !

Да!!! Преестанете да пригласяте на враговте ни, които ни накараха да ги наричаме роми. Нямя такава дума в нашия език. Това са ЦИГАНИ и са оръжието в ръцете на нашите душмани, с което ни мачкат и тероризират вече 21 години!!!

Браво! Много се радвам!

Ето класацията http://www.ioi2010.org/scoreboard/scoreboard.html от която става ясно че нищо не е ясно...

на мен ми стана ясно - браво на нашите момчета пожелавам и много късмет за в бъдеще !и честито на накипърците с позиции 288,289 и 292 това е отборна задружност :д

Зяпайте, запайте тука... Керванът си въври, кучетат си лаят... Докато ние в БГ врякаме и са самозияждаме, те другите действат. Действат ама за тях си! После са ни криви, че са ни изпреварили, заякнали и ни командват како си искат! Зяпайте тук, зяпайте... Какво друго да правите ...

Браво на децата! И сега изберете възможно най-добрите университети по света, за да се реализирате! Тук ще ви удушат в буквалния и в преносния смисъл! Българите мразят изявените и дарените от Бога! На добър час!

От измислените задачи на олимпиадите до реалния живот има голямо разстояние. Ше завършат с отличен ... после ше поработат 5-6 години на офшора и ше разберат че от медалите полза няма ...в страната на ИТ специалистите се гледа като на "ресурс" ... офшорен ... и на кило ... казвам го от личен опит

Като работещ в тая сфера ще ти кажа че след училище е важно какво умееш най напред, както и как ще се продадеш. Това впрочем важи за всяка сфера, може и да си умен много, ама ако не можеш да се продадеш сам ще си бъхтеш цял живот за нищо и никой няма да те забележи. Всеки човек е заменим, затова трябва да се бориш за собственото си място под слънцето. А у нас вече е манталитет станало другите да са ни виновни и да се оплакваме само, е ми като не ти харесва промени го, от теб зависи в крайна сметка.

Само че тези момчета със сигурност ще се справят с каквото и да е от "ошфора", докато някой от армията ошфорци едва ли ще зацепи и на една от тези задачи. А и реалното програмиране далеч не е само електронни магазини, музикални, видео и и порно-сайтове, така че има и ще има остра нужда и от топ алгоритми и кой да ги реализира.

Чудесна новина! Успех момчета и за напред! Гордост сте за своите родители и за всички българи!

браво момчета, единствено Вие останахте да ни славите, БРАВО!!!

Имам над 25 г. стаж като проектант и програмист ТУК В БЪЛГАРИЯ. Имам разработки , които обслужват много хора и винаги са се ползвали от много хора Резултатът - потъване до гуша в заеми ТУК В БЪЛГАРИЯ. това е.

Браво на момчетата. NB за хората с подтиснато самочуствие :един информатик може прекрасно да си живее в родината и да работи пълноценно за държавите на по-задни места в класацията.

Иначе като новина- Супер! Но защо натрапчиво си спомням вопъла на ТАТО, който висеше изографисан по стадионите "Нас ни задоволява само световното и олимпийското равнище". И след като полупроводниците станаха проводници е време да кажем: - Олимпиадите са едно състезание; - Важното е какво се случва с талантите след олимпиадите; - България няма и няма да има концепция за работа с елита си- добри учители и талантливи ученици, а тези деца са част от този елит. Иначе Да сте живи и здрави момчета! А че ще постигнете успехи, две мнения по въпроса няма!!! Успех!!!!

Не си прав! Точно тук има школа, която е причината да се случва това. Две от тия момчета са възпитаници на шуменската школа, която традиционно има представители в националния отбор и те взимат медалите от международните олимпиади. Един от тях беше Ростислав Руменов, който в момента е студент в Масачузетс. Покрай Румен и Михаил има поне още 5 момчета, които са също толкова добри. Шуменската школа има иновационен подход в обучението и затова има резултати. Заслугата за доброто й ниво е на Бисерка Йовчева, чието име не съм изненадана, че не се споменава - почти никога не я споменават, но тя е в основата на всичко там. И това го правят без никаква държавна подкрепа, само разчитат на родителите и на спонсори. Защото в тази държава се наливат пари във всякакви глупости, но образованието е деветата дупка на кавала.

Без да омаловажавам заслугите на другите преподватели, трябва да се каже, че голямата заслуга е наистина на г-жа Бисерка Йовчева, която неуморно подготвя всички следващи попълнения за националния отбор по информатика! Поздарави и за нея!

в момента РОСТИСЛАВ не е сред най-добрите студенти в МIT-САЩ МЕКО КАЗАНО

Страхотно! Само липсва информация, кои са първи?

Първи е отново Генади Короткевич от Беларус, който е едва 16г и беше на място и миналата година в Пловдив. Но в ден 2 Румен е с по-добър резултат. Браво на всичките момчета!!

Долу БАН! Само ЧАЛГА и БИГБРАДЪР!

Българчетата са супер, но тези олимпиади са още един хитър начин за изсмукване на "каймака" на мозъците по света към англо-америкатата, едно "цивилизовано" еничарство.

Ами вината за "изсмукването" едва ли е само на "мръсните" американци и капиталисти.

Опит да се направиш на отворен!? Неуспешен. Жалка работа. Трагедия. Гнус.

Всяка година нашите деца печелят първите медали на всички олимпиади по света, но това е нещо малоценно и малотрайно за българската общественост, затова децата ще ходят там, където ги ценят!! И браво, все пак, на дир.бг че спомена за това събитие!

Не, не сте втори в света. Втори в света са четиримата ученици.

БРАВО!!!

Браво на децата. Най-накрая Света с нещичко да свърже България. Жалко е, че тези деца не мислят да остават в България - и за какво ли - прави са !!!!! Няма условия, няма стимул, няма реализация , няма нещо, което да няма.

Това се казва новина. Чудесна при това. Дай боже повече такива.ъА кой е на парво място?

нали се сещате колко бързо ще бъдат привлечени към САЩ, и даже няма и да си спомнят за бг

Да ще бъдат привлечени,защо ли?!Ами защото българите са идивидуалисти,защото родителите на тези юнаци вече се виждат с зели карти в джоба и изпъващи крачета около басеина на къщата на сина си ,който е проспериращ ИТ специалист,а родината да го.......уха!Това е продожни сте и за това тези ще са първи а ние накрая,защото изпиват свежата ни кръв,купуват умните ни хора!Но не е луд този дето яде баницата,а този който е дава,ако родителите на тези момчета и те самите са родолюбци няма да мръднат от тук,ама нали окото е все в лъскавото,а чуства като патриотизам и родолюбие остават само в народните приказки!Защо Китай е проспериращ и втора икономическа сила,ами защото си стоят в къщи и работят за страната си,защо руската наука е в подем,ами защото спря изтичането на мозъци ето за това!НО за да неизтичатмозъци трябва и малко държавна политика,но няма да има такава ,защото се работи на парче от хора дето работят за унищожение на страната!

ЩЕ СИ ПРАВЯ СМЕТКИТЕ ЗАЩОТО СЪМ ИНВЕСТИРАЛ В НАЙ-ДОБРОТО В СВЕТА Т.Е. В ОБРАЗОВАНИЕТО МУ

Браво, браво, браво ! Гордеем се с вас момчета! И стига злобни коментари, ако е световно по футбол ще викате и ще крещите, а футболистите пак ще играят в чужбина и за себе си. И като милата ни татковина не ни осигурява условия ще учим работим за други държави ! Поздрави от Канада!

Това надявам се си го чувал - "Не е важно, какво Америка може да направи за вас, важо е какво вие можете да направите за Америка". Пробвай да замениш Америка с България, да видим какво ще се получи.

Ха така! Тука е истината. Светът ги признава, да ги признаем и ние, па макар и само с брой на коментарите. Да не оставим тази положителна за самите деца новина да се оттече. Пиши народе и БРАВО НА ДЕЦАТА!

браво на момчетата

Най-добрата новина която съм чел тази година. Браво момчета! Успех!

Всяка година "сензационни" медали от подобна олимпиада. Я дайте подробности: 1) колко страни са общо участващите; 2) кои са останалите държави; 3) колко е общият брой на дадените златни медали. Преди няколкого години се споменаваха конкуриращи държави като Армения, Молдова и др. подобни - това ли са пак участниците? И ако има 15-20 златни медала значи нашите са по-скоро малко. Ако няма участници от Индия цялата олимпиада е далече от световното ниво.

Защо винаги, и при най-позитивните неща, ще се намери някой дръвник, дето да се изсере на метеното. Ето заради такива помияри като Хуго, кадърните млади хора няма да останат в България. Те ще си уредят живота някъде, в нормалния свят, а цървулковците ще продължават да плюят анонимно по форумите, защото освен в село Свинково никъде другаде няма да им обърнат внимание.

Напълно подкрепям коментара на "Свинска работа"

откакто има Google немаш зор да провериш и сам. Индийците са там - най-добрия от тях е на 48 място, най-добрия китаец е на 10 място и те така. Стадата оутсорстващи програмисти е едно, а тези състезанея - съвсем друго!

Ами то си пише - 300 участници от 84 страни - сигурно сред тях има и по-известни от Молдова и Армения. Е, това все пак не са олимпийски игри. където се дава по 1 зл.едал в дисциплина, става дума за ученици и те трябва да се поощряват.

Ами според мен това е истинската новина, не сватбата на някаква милионерска щерка или подобни глупости. За въпросната информация която търсиш си има сайт. Влизаш проверяваш и се уверяваш. Ако IQ-то ти не стига за да свършиш това, от къде имаш наглоста да критикуваш и да държиш сметка за постиженията на олимпийците ни по математика. Вярно, ако отвориш сайта ще видиш че според официалното класиране сме 21-ви (един златен, два сребърни и три бронзови), но това за страната която е на 95-то място по население в света си е огромен успех. Въпреки малките си човешки ресурси все пак сме станали втори 98-а година и първи през 2003-та. Това е нечовешко постижение и само може да ни кара да сме горди като нация. Погледни и в отдел "Hall of Fame" за да видиш в топ 100 за всички времена колко българи има. Или я по добре си пусни някой турски сериал и изчакай до повторението на снощния мач, това са сериозни неща, не се занимавай с глупости ...!

това е новина...а не разни фолк певици и рутнитопковци

така е но бизнесмените в бг отмарят с гледане на футбол и цици

браво *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Искам да припомня че миналата година нито един медалист от международна олимпиада не остана в България. Българските деца са на последно място по интелект в цяла Европа, по-глупави дори от румънчетата. Учениците от 8-12 клас имат под 50% способност да разбират писмен текст! Така че, хубавичко се замислете преди да почнете да хвалите чаветата си, дали са се върнали от международна олимпиада с медал или са донесли поредната измислена шестьорка от българско школо, защото разликата е голяма, вервайте ми!