Одобриха два месеца право на отпуск по "бащинство" за отглеждане на дете до 8 години

Това ще става с гарантирано право на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване

Обратно в новината

Коментари - Одобриха два месеца право на отпуск по "бащинство" за отглеждане на дете до 8 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че бащите в момента имат право на 1месец, който даже не се прехвърля на майката. Или това е нещо различно сегашните 2м.?

правилно

“До 8 години“ включва ли и когато детето е на 8, т.е. няма все още 9, или е всъщност 7 навършени и преди 8-мия рожден ден?

Е тва сега ли ще го приемете, когато малкия ми син стана на 9 г.

Клецай бе. Ако не можеш кажи на комшията. Отпуската си е за тебе.

Надявах се ти да помогнеш.

Е как няма да ти помогна? Днес аз на тебе, утре ти на мене. Закво са баджанаците?

Леле Бате, два месеца няма да отрезнея.

Това са си 5000лв чисти пари... Пишеш се в отпуск, а реално работиш от вкъщи. Най-после да видиш полза от това, че се осигуряваш на максимума...

Че ти ако работиш от вкъщи, какви чисти пари? Нали си си ги изработил... макар че явно печелиш малко и имаш нужда да продължаваш да си работиш даже като си в отпуск...

Ти май си бая тъп. Това е допълнителен отпуск плюс стандартния отпуск.

Е щом печелиш толкова малко, че да ти се налага да работиш допълнително даже като си в "допълнителен" отпуск, ок, нека аз си бъда тъп, пък ти се гърби да бачкаш като роб :))

Такива форумни говняри, дето на думи печелят по много ги знаем. Мухльо. Нямаш 100 лева в джоба ама на приказки си силен.

Ха ха, кажи го на оня с петте хиляди лева, "зверче".

Че май след бащинството ще ставаме дядо.Наш мангал се женят на 8- 10 години.Какво е това бащинство до 8 годишна възраст?

а българките пък хванат некой за 1-2 деца да лапат пари от него и още един да лапат за себе си? няма разлика в морал и ценности май? Робството е забранено и ако си измамница и блудница ще живеш зле а не нормалните хора да живят зле :)

ДАНЪКА ВЪРХУ ДОХОДА ДА СЕ ВРЪЩА НА РОДИТЕЛЯ ПЛАЩАЩ ИЗДРЪЖКА ЗА ДЕТЕ/ДЕЦА?? :0

Няма по-добър литмус, че парламентът си отива, от приемането на закони на първо четене с пълно мнозинство. Хващам се на бас, че този закон никога няма да бъде обнародван. Да ви пикая на евтините политичекси трикове, едни и същи в края на всяко народно събрание

да променят срока на платеното майчинство на 6 месеца. После който иско да си седи домякиня вкъщи - без пари. Другите на работа! Циганите ако не работят да полагат задължителен обществено полезен труд иначе няма пари! От 5 милиона население работещите са не повече от 2! И все държавата да дава! Ама от къде? Осигуряват се на минимална заплата, останалото на ръка... Е не може така! Не може!

Много добро предложение, само заповядайте да ми гледате детето, тъй като отново не е прието в детска градина !

в общинските детски градини се обърнете към Столична община. Както виждаме сте доволни от кметицата на София. Сигурно вече има 15 години стаж там!

Путьовците вече ще се правят на майки ! Законно !

Само 4 путьовци в сайта :D

И един глупак на циганския принцип "бащите няма нужда да са с децата си", който си мисли, че другите са путьовци :))

Илиян Илиев

Явно не разбираш разликата ! Бъди с децата си , но не се прави на детегледачката ! Той се прави на детегледачка , а милата му женица прави кариера ! Горкият той , путьо !

Явно ти си решил, че като имаш възможност да си с децата си, задължително трябва да се правиш на детегледачка :)) На теб така ли ти се случи, та така те боли отзад? Нормално за мухльовците под чехъл :))

Илиян Илиев

Явно на такива като теб им трябва отпуск за да бъдат с децата си ! Много работиш ! Интересно е какво работиш ?! Явно нещо много отговорно като жиголо !

Явно ти си от тези, които вместо да работят, се мотаят по цял ден, та си живееш с илюзията, че като работиш много, не работиш нещо отговорно :)) Даже няма да питам защо веднага се сети за жиголо, ха ха! Не съм ти виновен аз, че те заболя от истината :))

Илиян Илиев

Явно съм познал ! Само на високоотговорни професии на жиголо им трябва отпуска за да се видят с децата си ! Ако случайно съучениците на децата ти разберат , че си жиголо ще ги спукат от бъзик ! Това е разлика между мен и теб ! Няма нужда да крия какво работя .За разлика от теб и децата ми не е проблем да дойдат с мен на работното ми място за разлика от теб ! Я да чуем твоите деца водиш ли ги на работното си място , мр.Жиголо !

Явно единствената професия, която познаваш като "високоотговорна", е жиголо :)) Нищо чудно, че не се притесняваш да криеш какво работиш, щом това го имаш за "високоотговорна" работа :))

Единия бил сина ти, щял зет да ти води.

Явно за някой като теб да си прибереш детето от училище представлява проституиране :))

Мунчо, единственото путе тук е това между краката ти. И ако твоя баща е путьо, не всички са такива. Форумен 'звярз такъв

Илиян Илиев

Сельо погледни хубаво в огледалото ! Ако не си виждал путьо , то сега видя в цялата му прелест !

Зверче, темата с жиголото ти е болка, разбирам. След като онова жиголо баща ти неволно е свършил в оная дърта разпоретина майка ти си се пръкнал ти, а сега трябва да ти търпим тъпотията ти. Лошооо

Илиян Илиев

Не ме бъркай със себе си ! Всички знаем кой е баща ти ! Нема са притесняваш ! Рано или късно и те ще тръгнеш по стъпките му ! ЛБГТ е твоето бъдеще !

Я кажи кой е баща му и кои сте тези "всичките", от чието име говориш :))

А кога ще гласувате така, че вскички деца в България да получават детки, а не само да гледате доходи???? Това е ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!!! Делите децата от деня на тяхното раждане, нали вскички са български граждани.

държавата няма пари! Не може само да искаш, трябва и да даваш! Циганите се плодят от 12 годишни и им плащат! Грешка! Голяма грешка защото те не отглеждат и възпитават трудолюбиви граждани, а и търтие самво искащи!

Това важи за всяка майка" напуснала мъжа си за миризлива издръжка и да учуждава децата докато изнудва и маниполира некой друг хаховец за пари..БИЗНЕС? Забранете всекакви финасови взаимоотношения между хора които не са си никакви?

Нали ти връщат на края на годината, бе мишок. За едно 600, за 2 - 1200, за 3 - 1800

ХУБАВО! А ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ИМА БАЩИ ОТГЛЕЖДАЩИ БЛИЗО ПО РАВНО ДЕЦАТА СИ С МАЙКАТА НО ПЛАЩАТ ИЗДРЪЖКА ЩОТО ТАКА ТРЯБВАЛО...????? ДВА ПЪТИ ВДИГАТЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА А ДРУГИТЕ ЗАПЛАТИ НЕ?????? ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ДЕЦАТА СИ ЛИ ЗА КОИТО ТОЛКО ПАРАДИРАТЕ С ТИЯ ИЗДРЪЖКИ И РОДИТЕЛСКИ ПРАВА? ЗЛОУПОТРЕБЯВАТЕ С ДЕЦАТА, ДЕЦАТА, ДЕЦАТА..... А ТЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ НИЩО ОТ ТОВА???? САМО СЕ ОЧУЖДАВАТ ОТ ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ ЗАРАДИ МИЗЕРНИ ИЗДРЪЖКИ????

СПОДЕЛЕНО РОДИТЕЛСТВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЪВЕЖДАНЕ

Ти се радвай, че женската поне ти дава възможност да си с децата си... очевидно няма съд в тази държава, който да принуди "горките насилвани жени" да ти дават да виждаш детето си според определения график, защото държавата им го е дала на тях, въпреки че са безработни и нямат и един ден трудов стаж, да не говорим как го настройват срещу теб с лъжи и манипулации.

"Парламентът отхвърли други три законопроекта за изменения в Кодекса на труда - два на "Възраждане" и един на ГЕРБ-СДС." Защо не споменавате отхрърлените законопроекти ? Можехте да ни информирате поне или някой ВИ плаща, за да не знаем?

Хубаво, че напасват законодателството с Европейското...само дето не могат да направят българските бащи европейци...нито помагат в домакинството, нито сменят памперси...

Какъвто мъж си избере за спътник в живота една жена, точно такъв и ще получи вкъщи. А е изключително неадекватно заради погрешния си в някаква насока избор да слагат всички хора от един пол под един знаменател. Нито всички мъже в България са еднакви, нито пък всички жени.

Има от двата вида. А работата на сегашните родители е да направим така, че момчетата да се научат да помагат достатъчно, а момичетата да се научат, че не са слугини. Задълженията е редно да се поделят.

Такъв може да е твоят индивид. Аз съм от тези, които готвят, сменят пелени и правят всичко за детето. Познавам и такива, които казват до 3г. възраст, че не пипат децата... За съжаление не са малко...

И аз правя всичко за децата, но само за тях.

Поздравувам Сите Булгари со Македонски jазик!

Мерси

Това е супер. Сега да започнат и повече мъже да се възползват ще е супер. Аз имах 6 седмици бащинство на пълна заплата и осигуровки и беше супер. Помагане вкъщи и възможност да изградиш връзка с детето .

Супер яко е да си там, когато детето е малко, но малко бащи го осъзнават.

Никъде не е опоменато , но най-вероятно са работни дни тоест 40 , тъй като не се предполага да ги взимаш 2 месеца заедно. Тогава стават 40 дни отпуска от 250 (грубо) работни дни на година х 8 = 2000 . Не знам точно, каква помощ ще е но се пада по 6 дни на календарна година да можеш да си вземеш, та да отмениш майката , бабата , градината и т.н . Няма да се дърпам да си ги взема, но пак нещо не е доизмислено докрай. И има някоя тъпа вратичка, която шефовете ще използват за да не може да се ползва свободно :)

Браво, поне нещо да свършат,че като ги гледам как се занимават с клюки и цапане един друг, направо ми се реве. И да си знаете - ако някой си мисли,че е редно да се напускат заседания, на които сме ви изпратили ние избирателите - ще го причакам лично...и тежко му и горко. Хулигани!

Крайно време е нещата при нас да се направят както са в Европа (част от която претендираме че сме) - майчинство 4 месеца. След това ако искаш още, ти се отразява на заплащането. Щом европейците се справят, защо и ние да не можем?!

Две приятелки в Германия си взеха по 14 месеца майчинство. Доколкото разбрах сумата, която ще ти изплатят за 6м или за 14м (макс) е една и съща. По-дълъг период = по-малки месечни изплащания. Но и двете избраха да стоят повече време с децата си. В крайна сметка децата твърде бързо порастват, за изпуснеш първите думи, първите стъпки и купища още първи неща. Иначе ако ми кажат, че ако работя по-малко от 8часа няма да ме накажат с липса на пенсия (поради недостатъчн осигурителен стаж), веднага започвам да работя на 30-35 часа седмично. Когато децата пораснат и ми стане достатъчно скучно, може да се върна на пълен работен ден.

Първо, не се справят. Правят си по - малко деца. Второ, заплатата им на въпросните европейци не е като твоята. Трето, там във въпросните държави, които даваш за пример има лицензирани детегледачки, на които трябва да плащаш да ти изгледат детето, вместо да си родител, понеже видиш ли е по - важно да бачкаш и да не ощетяваш работодателя си с прищявките си да прекарваш време с новороденото си бебе и да го учиш да гука, лази, говори и т.н. Това че в богатите Европейски държави нещо се практикува, не го прави магически по - добро. Социалните им политики относно децата конкретно могат да си ги наврат където намерят за добре.

С такова мислене като вашето, се чуда как са ни приели в Европа. Ние и за Азия не сме...

Справят се защото средно вземат повече пари, разбирай по голяма покупателна способност