Учените искат нов предмет в училище

В училище да се изучава отделен предмет "Гражданско образование", който да образова младите хора за техните граждански права и задължения, както и за политическата и икономическа ситуация в страна ни, поискаха от Съюза на учените в България (СУБ).

Обратно в новината

Коментари - Учените искат нов предмет в училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

стига с тези експерименти с младите хора.те са безжизнени, защото са парво по едно или две деца в семеиство и се прави всичко за тях.не са научени да помагат на другите и да се жертват за обшеството.напротив -внушава се , че това е глупост и твоят успех е над всичко. стоиности като родина, прятели, семеиство се заличават и се издигат няккави права. какви права имат хората- никакви-като вземеш много да приказваш и то истината и се намира как да ти запушат устата, а разни дебелани си пишат бонуси до откат. за такива права ли ще ги обучавате. учете ги на задалжения , а не на права.

Може би, но пък знаят перфектен английски или пък са отлични биолози или IT-специалисти. Така че двойното н не е най-важното нещо на света.

Защо трябва да си измисляме някакви глупости, а просто да не въведем предмета право в училище, с всичките му раздели - гражданско право, наказателно, финансово и т.н. Крайно време е да разберем, че един такъв предмет е много по-полезен, отколкото да учиш за инфузорията-чехълче по биология. Защото сега учат за плоските червеи, но не знаят Конституцията и не могат да съставят изречение с повече от 3 думи.

Това "предложение" за нов предмет е опит младите хора да се впримчат в съществуващата паяжина на обществото, за да бъдат изстисквани от политици, духовници и другите паразитиращи слоеве... И кой ще им пише Учебника? И какво ще пише в него? Костов, Яне, Сидеров, Лупи или Бакърджиев?! Та всички тия са с безкрайно различни виждания и съмнителна компетентност... Или т.н. "учени" си търсят още една бозка...

Със всяка изминала година децата ни са все по-натоварени и изтормозени с ненужно зазубряне, но за сметкана това стават все по-неграмотни, отекчени и незаинтересовани от училище. В същото време има доста голям интерес от допълнителни предмети, всеки се натиска да преподава: религия, военно обучение, гражданско образование...Спрете се бе хора, нека се научат да пишат правилно, да смятат и мислят, другото ще дойде от самосебе си.

Там е работата, че в новия свят т.нар. основни предмети се оакзаха не математиката и българският, а знанията за обществото, за общуването и етиката. Оказа се, че децата, които ще научат математика, все ше я научат. Така и с езика. Но! При едно условие: ако имат основата на етични хора с цел и мотивация. Последните липсват като елмент от възпитанието и обучението. Така учението става мъка без постигнат резултат, а именно тъпаците, възпитани в такава мъка вече не нзаят колко са важни именно познанията за обществото и етиката. Така се оакзва, че глупаците учат учениците на глупости. Понеже при липсата на основа всяко знание се превръща в безсмислено упражнение по губене на живота в нищото. Приемето, че не сте научени и не знаете ((ама наистина не знаете) какво е добре да учат децата ви. Тогава питайте в успелите държави кога какво и как учат там. Нещо може да се промени към добро. Поне това да научите, може да промени нещата към добро. Иначче възпроизвеждате себе си, невежите.

Това че изтрихте коментара ми не означава, че човека писал над мен е нормален-то е видно,че не е :)

Върху грамотноста, логическото и самостоятелното мислене може да се надгражда много при добро желание, но те са основата. А възпитанието е работа на родителите и преди всичко е личен пример. А Вие, явно нямате такова - щом си позволявате да ме определите като"невежа"без да ме познавате, просто защото не споделяте моето мнение.

Един кьорфишек повече.Нали имаше"Морал и право".Е,и?

Отново забравеното старо! Едно време беше история на БКП, сега ще бъде гражданско образование! ПРостотия, след простотия!

Да --защо е необходим този предмет --защото учениците не се интересуват от политика --да и защо не се интересуват ---защото виждат какво представлява тя ---вместо децата да учат нещо хуманно хубаво --неща за природата да я изучават , да се говори повече с учениците за техните проблеми и въобще за общочовешки проблеми -----трябва да учат за политика ! Страхуват се политиците--че никой вече не ги харесва --че затова да ги изучават децата --да им промиват мозъците --- да ----дано не се осъществи тази идея -- !!!

В някои европейски държави преподават Лично щастие като предмет. Интересно е, че това става именно в държавите с най-щастливите хора. Т.е. очевидно е, че осъзнаването на важността на личното щастие води до лично щастие. Каквато и да ти е държавата, щом не знаеш как се постига щастие, ще псуваш държавата и ще става по-лоша държавата :-). В България сме много далеч от идеята за преподаване на щастие и от самото щастие. Хората смятат, че е по-добре да си намръщен и богат, отколкото да си усмигнат и... богат. :-) Усмихнатите хора са закономерно добре в живота си. А какво искаме? Нали това?! Нека се замислим за предмет по лично щастие! За сметка на останалата част от програмата, която произвежда нещастни хора-роботи. Доказано това произвежда.

Много добра идея,дано да се осъществи!

Освен гражданско образование и малко възпитание и човещина няма да е излишна ! Да не се бият и убиват,да не пищят по улиците и да не обиждат!Ако пък се научат да отстъпват място в превозно средство на възрастен,цена няма да имат!

Браво приветствам идеята....

това е много убава идеа и отдавна трябваше да се случи че с тя овце в момента дето нямат представа какво означава да си част от обшество нема да се прокопса *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Нека първо учените да влязат в училище, нека не закачат училищата където всичко препоръчано се случва, няма нужда от отделен час по гражданско образование, ако това се извършва след системна работа с ученицитие в училищни и извънучилищни мероприятия. /и без това часовете са твърде много/ Колкото до българския език, също има училища, където и в гимназиален курс преподаваенто му не е формално и учениците са грамотни!Даже по-грамотни от много политици, та дори и от някои учени, да на говорим за журналисти и други общественозначими професии. Нека се даде автономия на такива училища и да не се слагат под общ знаменател с другите. А за определителния член - който не разбира, да си мълчи!

Ти си даскал. И нищо не си разбрал от предложението. Ама абсолютно нищо! Съжалявам, че в България има толкова безхаберни даскали! На тях дължим много от краха на нацията ни. Но не самите даскали са виновни, а комунистическата система, която по традиция произвежда замаскирани зад звънки дипломи фактически некадърници. И така се формира обществото на загубеняци, каквто е във всички бивши болшевишки. За това казваме, че не са бивщи, защото в главите им е загнездена отвратителна болшевишка гнус. В пчти всички случи е до живот...

А чия ще бъде гледната точка за "политическата и икономическа ситуация в страна ни" , която ще се изучава ???... Без да съм пророк мога да отговоря: Това ще бъде манипулативното обяснение на бандитите които са създали въпросната ситуация . Поредното промиване на мозъка на подрастващите ...Това което е нужно да се изучава е ДУХОВНОСТ и Отношение към природата!! Когато това е налице всичко останало ще си дойде на място.Но имам предвид наистина изучаване, а не пробутване на порнографии от рода на т.н. "Зелено Училище" , което е начин приятелски фирми да направят оборот и мързеливите учители да се разходят безплатно за сметка на издоените родители .

И ти май залитна малко. Не става въпрос за политическа ориентация, а за това да се научат още от малки защо трябва да се гласува, защо не трябва да си продаваш гласа, защо трябва да се плащат данъци и такси, защо не трябва да се пътува без билетче в гр. транпорт, защо трябва да се събират буклуците и то разделно, защо не трябва да се дава подкуп (и да се иска такъв), защо .... защо... защо.

Разделянето на българският език от литературата също звучи логично. Но образованието плаче за цялостно преустройство. И трябва да се започне със утвърждаване на авторитета на учителите. Ще кажете "ама повечето не заслужават авторитет". И ще сте прави. Ама да се започне с това! Подхвърлям и една друга нема: Защо най-после да не отпадне пълниЯТ член. Общо взето за нищо не служи освен за това, че да се оцунява грамотността на даден човек. Т.е. съществува сам по себе си.

Правилата за използване на пълен и кратък член не са чак толкова сложни, просто трябва да се седне и да се научат. Това, че някой е бягал от час по български, за да пуши по градинките, не е основание да отпадне това или онова правило.

Подкрепям, точно така си е.

Абе то и таблицата за умножене е лесна. Просто трябва да се научи. Ама таблицата селд това трябва цял живот. А пълния и краткия член за какво са?

Категорично ЗА!!! за "Гражданско образование". България страда най-вече от това, че няма гражданско общество. Но категорично НЕ да се промиват мозъци на непълнолетни. Трябва да бъде преподавано ефективно. Колкото до икономическото образование (лихви, данъци, такси, промоции, игри на късмета) то си е част от гражданското образование (възпитание). Колкото до това дали трябва да е основно в семейството, то това важи за всяко едно възпитание. Ако за всичко чакаме само на даскалиците - ...... ?!?

Този предмет трябвва да се изучава предимно вкъщи. Какъв родител трябва да си, за да стане детето ти на 18 години и да няма грам понятие от това какво го чака в обществото? Вдигнали сме ръце от децата си и искаме училището да ги научи на всичко, което е наше задължение...

Да бе! Особено ако си ялов болшевишки човекоподобен субект. В България все още родителите мислят, че за фактическата липса на съдебна система е виновен Борисов. Нация, която не вдява какво е държава и от какво се състои тя. В такива нации, прегазени от болшевизма, се започва като след турско робство - в училище и от нулата. Това е реалността. Семейството е от хора без знания и умения. Заблудени, че са образованни, но оставени в нищета. Дай да си го говорим директно и стига сме се лъгали, че от това файда само сивите кардинали на БСП и онези кирльовци ДПС-арите имат файда.

олееееле, моля ти се млъкни, чети се какви несвързани гл.у.пости си напляскал! едно време ставахме в автобусите да дадем място на възрастни и бременни, защото така ни учеха, и вкъщи, и в училище, а днес като ви гледам какви сте необразовани и невъзпитани сер.с.е.ми...седнал да ми говори все едно сега възпитанието било по-добро от онова "болшевишкото"? (това ще да е някакъв пубертетски сланг явно??) п.с. не знам дали знаеш какво е държава, но определено не владееш граматиката, да не говорим пък за възпитание....

абсолютно!

Добре е например да ги научат какво е лихва и защо децата не трябва да имат кредитни карти с овърдрафт. Страхувам се обаче, че ще им промиват мозъците с науки като Научен герберизъм.

Икономика... това е предмета, който задължително трябва да се изучава в средното образование. Без елементарна икономическа култура хората се превръщат в лесна плячка и ще бъдат ограбвани вечно.

Определено!