ИПИ: И бедни и богати усещат липсата на справедливост

Бедните в обществото са 1,5 млн. души, “средната класа“ е 4,2 млн. души, а лицата с по-високи доходи са 1,5 млн. души. Богатите са предимно с висше образование.

Обратно в новината

Коментари - ИПИ: И бедни и богати усещат липсата на справедливост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

откъде се е появила тази средна класа в бг,при положение, че тя е почти на изчезване в" големите демокрации" - реалността в бг може да се категоризира по следния начин - бедни, много бедни на ръба на оцеляването и от другата страна на медала - по-малки и по-големи крадци - нищо средно няма - като цяло целта на американските "световни помагачи" е да разрушат останките от съществуващата средна класа - а нашите капацитети ще я създават - от умрял писмо

Вижте един посерко. Този и останалите - Лъчко Богданов, Георги Ангелов, Каролев и още една дълга върволица имат самочувствие на икономисти от световна величина. Господи, та те не са купували, а искат да ни продават!

И какво? 1000 лева заплатка и си богат вече, така ли? Тези пият ли си хапчетата?

не ги пият, разбира се - нямат пари за хапчета, защото не са от"средната" класа - смешници

Този храненик на "ам за бг" къде я видя тая средна класа!?!? Тя в сащ я няма вече, той тука я открил, смешки. У нас има само шепа богати паразити и всички други- бедни! И това няма нищо общо с образованието- хиляди образовани хора не могат да намерят работа за образовани хора, защото ако е добре платена, винаги има някой "наш" човек за нея. За другите остава да са обслужващ персонал... за по 300-400 лв, с които на практика си плащат за това, че ходят на работа! Хайде стига с това замазване на очи, лъжливи продажници!

Хех, тия грантаджии що си мислят, че някой им вярва ? 4,2 млн средна класа ? Че то реално ние почти нямаме средна класа - успяха да я унищожат, а тоя ми говори за 4 млн. ... Е..гати продажните мекерета !!!

имат поне по 2 жилища,а беден с имот няма никъде по света,само бъгарските хленчовци си реват,но нека си реват,никой не им вярва на крокодилските сълзи

Българите купуват на изплащане смартфони, които са по-скъпи от телевизор. Това показва класацията "Топ 10 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси, България.

ти статистика учил ли си ?

Това е заглавие на статия от днешния брой на вестник " Стандарт"

Вярно че се затопли , но не е Първи април все още. :))))

Без коментар! %)))

средната класа е 4,2 млн. души..." лелелеле Егати "удобното проучване" Такъв прах в очите не са ни хвърляли и по комунистическо време. Направо ми е обидно да го чета. За колко прости ни вземат. Каква средна класа с 1000лв заплата веее?? С тези 1000лв пари кога ще отгледаш дете, кога ще си купиш апартамент, кога ще си купиш "нова кола" на 10 години и ще имаш пари да я караш еееее обидно ми е, кога ще сложиш нещо в сметката за да можеш да се пенсионираш на 60, а не на 68. Кой ще те вземе на работа когато станеш на 60? Трябва да се обесиш, защото няма да имаш как да съществуваш до 68 до пенсия. Значи трябва да спестяваш, а как да покриеш харчовете по горните точки ако ще спестяваш. Това е откровен ГЕНОЦИД!! и той косвено може да се види по демографията на България, дори след "помоща" на ромите ние се топим. Топим се по скорост на 1во място в света!!!!! И никой не го брига!!! Велик е Бойко, защо ли? Защото каза че в БГ няма матриял. Велики думи в които се корени проблема ни. Защото ако имаше матрял само при написването на тази статия цяла България щеше да излезе на улицата и докато не се променят нещата никой нямаше да се прибере. Това е то Тиквуня си ни го каза, но ние сме толко тъпи че дори не го разбрахме. Абсолютното доказателство че в БГ няма матрял. И не го съдете Бойко, Защо ли? Защото Бойко е тъп, но вие сте в пъти по-тъпи след като сте допуснали всичко това да се случи на БГ! Лека и пръст на БГ!

Средна класа 4,2 млн??? Тоя дрогира ли се? Какво означава средна класа да питам ли? Нисша класа - работническа наети на трудов договор Средна класа - собственици на фирми!!! Висша класа - аристокрация! В БГ няма аристокрация. Средната класа (собствениците) колко са? Айде към тях може да се сложат няколко шефове на големи корпорации на менаджърски догонор, но до там! Всичко останали е работническа класа. Критерият за определяне на класовата принадлежност не са доходите, а отношението (на собственост) към средствата за производство!

работническа класа в българия,мухахаха,кой си видял да работи,всички имат доходи от ренти,наеми,лихви,водят се някъде на работа(без дори да се явявват,но им тече стаж и заплата)във фирмата на някой роднина и това"работят",парите от чужбина да ги споменавам ли,никой в бъгария не е заработил и 1 ст.със собствените си ръце,всичко е паразитиране

Абе аланкоолу, 1000 лева на месец добър доход ли е,смешко колко ти плащат. Ти живял ли си с 1000 лв.на месец,деца ли си гледал,на лекар и зъболекар ходил ли си,плащал ли си данъци коли,винетки,застраховки, ток, вода, телефон, какво ти остава за ядене,.НЕЩАСТЕН РОБ.

Ако богатите са 1,5 милиона души и плащат по 1000 лева месечно Данъци колко се получава ? Ще има приходи 18 милиарда лева на година . Правя си сметка на моите доходи не съм богат и при Брутна заплата от 2600лева излизат около 1000лева данъци за мен работодателя ми .А и ако сложим и другите непреки данъци - бах мама му .БВП на България е 40 милиарда , къде е ДДС и АКЦИЗА ???

Особено ненакралите се герберсти.Те денонощно страдат от липсата на закони,които да им позволят да крадат още.

КАТЕГОРИЧНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТАЗИ НАПУДРЕНА СТЪКМИСТИКА!!!КОЙ ЛЪЖАТ???

неграмотниците като теб лъжат,казва се КОГО лъжат,а не кой,явно си завършил само първи клас,научил си буквите и до там

4,2млн средна класа може да го напише само някой книжен змей, който никога през досегашния си тридесет годишен живот не е живял в реалността. Цифрите са толкова абсурдни, че не си заслужава да се хабя.

Какъв змей? - Шушумига!

симо

Освен държавата , и тия /НПО/минаха на СМС управление.

Браво, много адекватно заглавие. Защото наистина всички усещат липсата на справедливост, но много малка част от народонаселението иска ДА ИМА справедливост!

Има ли адвокати тук да заведат веднага дела срещу ИПИ. Абсолютни клевети и лъжи. Ако аз утре регистрирам ИПИ2 и започна да пиша каквото ми кажат (за каквото ми платят де): Че циганската престъпност е ненаказуема, че престъпниците не влизат в затвора в Бълхария, че ти се полага медал при осакатяване на пенсионер, че българският политик е най-честният човек... и т.н. смятате ли че ще ми бъде потърсена отговорност?

Дори не са си направили труда да изглежда достоверно...1,5 милиона бедни и 2,.2 милиона под прага на бедността?? 4.2 милиона средна класа - цъфтим и вържем, то броя на изобщо заетите е по- ниска.. Не бил проблемът в заплатите - дори в официални доклади се признава за големия "работещи бедни" в България и т. н. Много нагло!

Тия май са си правили изчисленията по изборните списъци:))))защото отдавна НЕ сме толкоз народ ,,

Констатации като тези си ги наем въпросът е до кога ще търпим и няма да изхвърлим на бунището виновните съдени НЕ от техните подлоги а от хората,

Б/я е най/БЕЗПРАВНАТА държава в света,най-корумпирана,най-мафиотска и най-мизерни пенсионери,вече и потурчена....

Някакви мързеливи панелни скотове по цял ден мрънкат, че били бедни и нямало кой да ги храни.

Богатите и те реват, защото вече няма толкова за крадене.

Странно, дори в САЩ има около 50% средна класа, а ние задминахме всички с 4.2мнл от 7.2 млн население. Този автор нормален ли е или е важно да се драскат глупости. По-горе беше написано 5000 заплата и 100 000 в банка, минава за средна класа. Можеби 5% от населението, другите са оцеляващи.

Групата на висшистите към 2013 г. е около 1,2 млн., от които заетите висшисти са 887 хиляди души, с ниво на бедност - 2 процента. От тези 887 хил. души 800 хил.работят като продавачи, офис асистенти и други "асистентски" длъжности.

А ти какво искаш да работят? пази боже тези висшисти да те лекуват.

Онзи ден Роско Тапетът ни зомбираше как сме в челната петица на развиващи се икономики. Днес този младеж ни убеждава за присъствието на някаква средна класа и как всичко цъфти и връзва. Направо надминаха и бай Тошо, който строеше развито социалистическо общество и комунизъм. Само дето никой не ви вярва! Затова всичко младо, талантливо, кадърно, работливо се изнася от територията България, а чужди икономисти и бизнесмени изпращат писма и ноти до Тиквата.

Редно е в такава статия да напишете кратко представяне на Института за пазарна икономика (ИПИ), което всъщност е НПО с председател на консултативния съвет Ричард Ран от Ран-Ът. Когато сте завършили журналистика, ако изобщо сте я завършили, макар че това се учи още в началното образование по български език, е редно да са ви научили как се пише тема, която се предполага, че ще бъде четена от непросветени читатели. Или трябва да влезе в графата платени статии. Много интересен е факта, че тази "новина" е публикувана само и единствено от сайта на Дир. Аз не видях друг сайт в Интернет или значима медия, която да публикува същата информация.

Този не е вред! Изкара ни повече от 8 млн. А ние реално тук сме около 5 млн. и малко. Богатите 1.5, но те са повече, останалите са сиромаси, кои повече, кои по-малко. Навън са 2 млн.

В бановата република до 100 човека управляват всичко съществено. Справка - 90% от примитивния й като цяло износ се осъществява от 0.3% от фирмите в страна или около 600 такива. Погледни някои сектори - тютюни и медии, например или фармация и горива и отнова всичко е ясно. Ясно е и защо няма държавни структурни политики в икономиката.

А е ясно и защо има ИПИ.

Докога ще се лъжем сами себе си :) Богат = поне 5000 лева доход на месец и поне 100 000 лева на влог. Всичко друго е беднотия. Колко такива има? Може би около 10 000 ? едва ли много повече? А момчето от снимката да се върне да си доучи.

Не е богатство това, за което пишеш. 5000 заплата и 100 000 на влог си е средна класа. Но вярно, че и нея почти никаква я няма.

тоз чул, че в бг има 7 200 000 души и ги разпределил. ама че в чужбина има 2 000 000 души, на него не му пука . тои ги знае какви са.

Над 42,5 милиарда лева са спестяванията на домакинствата в края на декември миналата година, сочат данните на БНБ. Към декември 2014 година те бяха 39,262 млрд. лв.

Мда-а! Днес ядохме свинско със зеле! Директорът яде свинското, а ние зелето!

Глупости. 50-тина хиляди доста богати, за които 30 000 на месец са лесно достижими. 100 хиляди с около 1500-3000 на месец, всичко останало са работещи бедни.

В България първо вече не излизат висшисти от ВУЗ-овете защото няма конкурс , а само интерес да си платиш таксата.Кандидат студентите са много по малко от младите хора завършили средно образование. И на последно място всичко се командва още от политически ,роднински и много други зависимости в мафиотската ни държава....Нямаш ли вуйчо владика......

"Кандидат студентите са много по малко от младите хора завършили средно образование."-исках да кажа: Местата във ВУЗ-овете са много повече от младите хора завършили средно образование.

Така наречените университети са напрактика гимназии като приемане на студенти и като качество на тяхното знание. Не може студент по математика и информатика да не знае какво е функция или българска филология и да не знае правописа

ВЪЪХ УБИ МА!

Поредната жалка бълвоч на измислени икономисти, финансирани единствено, за да промиват мозъците на овчата маса в банановата република. Ръководи ги философ нарцис от УНСС в ранните 90 годинина 20 в. на име Кр. Станчев - също еколог, но поддържник на копането за шистов газ. Идиотите броят за богат някой, който има 500 евро доход на месец, а също не е ясно как смятат всякакви проценти, след като около 1.2 млн. души в банановата република не работят, не са безработни и не представляват статистически стойности. Не отчитат естествено как се определя показателят за безработните в бюрата по труда, т.е., само посещаващите ги са безработни. Изобщо, когато тези говорят, обекновено околната екология се осмърдява на изпражнения от всякакво екзистенциално естество.

Прости и бедни 1,5 милиона. Средна класа 4,2 милиона. 2,5 милиона живеят под прага на бедност!!! ВЪПРОС: Това означава ли, че един милион от СРЕДНАТА класа имат доходи ПОД прага на бедност. Или друго яче казано. Може ли хора с доходи под прага на бедност, да бъдат причислявани към средната класа? И това означава ли, че средната ни класа е ..... бедна.

Ми да, тя си е у средътъ, междубедните и по-малко бедните, се си е там. Как да й викат?

Е МИ ПРАВ Е ЧОВЕКА , 1,5 мил.бедни и 1,5 мил. богати - то това остана в бг, а средната ни класа от 4,2 мил. просто не живее в бг.

1.5 милиона софиенци лапат - 1.5 милиона селяни гладуват - останалите 4 милиона оцеляват

Всеки получава, колкото заслужава.

Да беше прочел поне Евростат, за да види колко ни броят от Европа живеещите постоянно в България и какъв е средният им доход.

Така. Да погледнем данните. Средна работна заплата в страната - около 880лв. Като тази цифра се формира най-вече от столицата. В други по-големи градове спада до около 700+ и надолу. Минимална пенсия - 157 лева. Средна пенсия - около 300 лева. МРЗ - 420 лева. Праг на бедността - 295 лв. "Над 2.5 млн. души в България живеят със средства под прага на бедност 295 лв." "За нормален живот над 561 лв получават 1.5 млн. души." - В тази оценка явно се вкарват всички останали, които взимат доходи от 561 до 15 000, както взима шефа на БНБ. Но са пропуснати хората между 295 и 561 лева, а те със сигурност не са малка бройка. Като изключим няколко големи окръжни градове в страната, на останалите места честно казано не знам какво работят, където го работят и какви доходи взимат. Но скромните ми наблюдения са, че има много безработица и доходите се въртят около 200-500 лева средно. "Всяка година между 50 и 60 хиляди души напускат България, за да търсят работа в чужбина. Тревожните данни за трудовата емиграция изнесоха синдикатите, предаде Нова телевизия. 2,5 милиона българи в трудоспособна възраст са зад граница. Годишно тези хора изпращат у нас над 1,7 милиарда лева. Това пък е причина за поредния български абсурд. Голяма част от българските безработните разчитат на парите от свои близки в чужбина." Много от споменатите безработни вероятно не са записани в Бюрата по труда и съответно държавата се води по статистика с нисък процент безработни. "Доклад на Световната банка, който предстои да излезе, показва, че 40 на сто от българите живеят в бедност или в риск от бедност." Не знам как да коментирам цитираните милиони на благополучие в тази статия, както и крайно високите заплати с ниска покупателна способност от 1000 лева, което и значително над средния доход за столицата. Аз лично не разбирам как някой нормален и образован човек ще каже, че в България има 4.2 милиона средна класа? Само по себе си това твърдение доказва достоверността на статията.

КАТО МУ ПЛАЩАТ, ЗА ДА ЛЪЖЕ...КАК.

Каква ти средна класа? Къде е? У нас има безбожно богати, бедни и мн.бедни.

Като си от много бедните ,защо не идеш да поработиш малко , а си губиш времето тук ?

sps_hrsf@abv.bg

щото педалче, вместо да съм от бедните ше станем само от РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ! Ше ме гърбът без секъв смисъл. Така поне разполагам с времето си на таа земя. и има 90% ПО-ГОЛЕМ ШАНС ДА СЕ ПОЧУСТВАМ СВОБОДЕН, ЩАСТЛИВ И СПОЛУЧЛИВ....ДОКЪТ БАЧКАШ - ТВА НЕМА КАК ДА САТНЕ /ДА ТИ ДОЕ ЪКЪЛ У ГЛАВАТА/

Все сте недоволни. Ако сте умни и работливи като мен ще сте доволни от живота. На 29 год. съм нормален човек от народа учих докато вие поркахте в дискотеките. Сега съм със 3бона заплата. Хайде почвайте да плюете .

А бе не вярвам, че на троловете им плащат 3 бона, за да чукат лъжи, но пък знае ли човек, дядо Сорос може да се е отпуснал, нали е хибридна война, американските служби може и да са му напечатали още милиончета зелено.

Американците ли ти са виновни ,че си беден , грозен и тъп . Имам 1-2 места за количкар нощна смяна , ако искаш , пусни CV .

Ей работливко ,а майка ти и бащата ти колко вземат а пенсията на баба и дядо колко еееееееееее

Първо се научи да пишеш бе, неграмотник! И твоето висше сигурно е като на Боко, и той е с висока заплата! В живота не всичко е справедливо, особенно в България.

Познавам ку.ви и с по-високи заплати.

СМЕШНО, АКО НЕ БЕШЕ СТРАШНО! За това платено момченце сигурно среден доход е над минималната заплата, а висок над 600 лв. Тогава може и да му излезе сметката, ама не вярван на него чичко Сорос да му плаща 600 лв.

Всеки, и най-вече властта, може да си поръча, каквато си иска статистика! Как може 2.5 милиона да живеят под прага на бедност, а за бедни да се водят 1.5 милиона? От това изследване излиза , че у нас всичко ни е наред!И само, необосновано плачем.Щото, за нормално в развитите страни , се приема , че към средната класа трябва да спадат , поне 70% от населението. А тука сметките са горе-долу такива.

пенсионерите висшисти в тази класация -може би най-бедните от бедните.....стига със тези стъкмистики,изнасят в медиите колко лева са необходими на четиричленно семейство да живее нормално,в бълхария никой не живее нормално,едни крадат,други са корумпирани,трети вземат под масата...всеки гледа да се спасява,ние живеем в държава мащеха за народа си

В България средна класа НЯМА!Или е максимум 5 %.Затова няма и гражданско общество!Който живее от заплата до заплата не е СРЕДНА КЛАСА!

В цял свят хората си правят сметка и работят , за да живеят по- добре. В Полша преди 20 години почти всеки работеше на две места. В САЩ , ако започваш и искаш да спечелиш някакви пари ,работиш и по 14 часа и запиваш прав от умора . Всичките ми познати са хора от средна класа - с доходи поне 1000 лева на член от семейството . Някои печелят повече , други по- малко , но както много българи могат да си позволят почивка някъде наоколо , средна ръка кола , нормално жилище и т.н . В никакъв случай в България няма 1 500 000 богати - и 100 000 няма . Средна класа от порядъка на 1 000 000 души обаче има - в София и големите градове .

Ти на това "средна класа" ли му казваш?1000-2000 лв. на месец прави ли те "средна класа"?Това е "средна ръка" хора...т.е. по средата на доходите в РБ....Аз получавам в пъти повеяе и се нямам за средна класа...

Айде бе изплащане на заем за жилище от 1000 евро/кв. м. плюс поне 300-400 лв. консумативи, плюс данъци, такси, разходи за децата, транспорт и току се оказало, че дори за парите, дето ги сочиш пак ще гладуваш. Само, че тези пари също ги няма. Иди да видиш примерно във Варна какви са заплатите.