Дългите почивни дни стопиха обезщетенията за безработни и майки

По-малко пари ще получат безработните и жените, които са в майчинство, през месец май заради дългите почивни дни.

Обратно в новината

Коментари - Дългите почивни дни стопиха обезщетенията за безработни и майки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мине се не мине и когато работните дни са по-малко това е тема за първа страница! Само че тези, които недовостват и правят репортажите пропускат да отележат най-важния факт, а именно, че обезщетението е 90% от осигурителния доход, но не повече от нетното възнаграждение. Т.е. мили майки (и аз съм катава и докоро получавах обезщетение) когато си калкулирате сумата на обезщетението е необходимо да си направите сметка за 2 години назад за осигурителния доход, но не само! Трябва да прецените също дали нетното възнаграждение не е по-ниско от този осигурителен доход. Ако е по-ниско, то вземете предвид тази по-ниска сума. Също така работните дни през годината средно са 21, т.е. когато се взима обезщетение при 23 работни дни - никой не роптае, а когато се взима за 18 - всички негодуват. А и друг факт е, че при изчисляване на обезщетението за ден се вземат предвид, не календарните а работните ви дни, т.е. няма прецакване!

Не ми е много ясно защо все се коментират 90%? В закона пише толкова, но има едно 'но', в което попадат всички работещи, а то реално сваля платеното до към 78% от осигурителния доход или точно колкото една средна нетна надница от такъв доход. Ако някой твърди, че получава 90%, то или е на нещо различно от трудов договор, или не следи какви пари получава, т.е. толкова и знае какъв процент са в действителност.

Гледай ти какъв законен обир - работя си аз за 1000 лв на месец, работя 19 дни и си плащам осигуровки за 1000 лв. Обаче ако остана безработен няма да получавам за пълните 1000, за които съм плащал данък, а ще получа само за броя работни дни. Така например за този декември получих 70% от 60-те процента, които трябва да получавам от средната ми работна заплата. А Защо държавата не ми изисква по-малко данъци ако имам по-малко работни дни? ами ми ги изисква според това какво получавам ? Нищо чудно, че всякакви бандюги се напъват да стават политици - с един куршум 2 заека - 1.оттърват панделата и 2. Там са едни средства, които могат да се усвоят ненаказано (заради имунитета си). Революция му е майката. П.П. При случай на всенародна революция пригответе повечко километри въже. П.П. При липса на революция - пробийте още една вътрешна дупка на колана. Ще е необходима.

Основната разлика е, че заплатата е за месец, а обезщетенията за болнични, майчинство и безработица са дневни. Реално в месеци с повече работни дни се плащат и по-големи обезщетения, но за това няма кой да пише статии.

Много тъпо - като е почивен ден семейството няма да изхарчи пари за храна или какво??? И като си помисля, че тук в Германия ми плащат заплата и за празниците без да работя на тях, а ако пък се наложи да работя на празник са 100% надбавките...

Бих искал да видя такъв договор - с договорена надница, пък платеното да е за повече от броя на работните дни.

Договорена надница няма, има почасова ставка и получаваш колкото часа на ден имаш по договор, умножено по работните дни в конкретния месец. Празник се плаща като нормален работен ден ако не бачкаш и 100% ако бачкаш. Има си интернет, порови се, ако знаеш немски разбира се.

Алооо просветеният къде си видял цигани да взимат майчински бе малоумникооо?Циганите взимат детски,я ама то имало разлика не знеше нали?Аман от малоумници!

1chovek

Не е редно така да онеправдават хората,а особено майките. И без това майчинските са смешни суми, нали искаме деца все пак в тая територия? Значи нещата трябва да са, ако не друго, то поне реципрочни - еднакъв принцип при осигуряването, както и след това при плащане на майчинските. А дали да е на база фиксирани или реални раб.дни да си изчислят. Но да не ограбват хората с тия двойни стандарти. Това е най-малкото, което може да се направи. Аз дори си мисля, че при майчинство трябва да се плащат значително по-високи обезщетения и родителството да бъде държавен приоритет. Инак нищо добро не ни чака. Не се ли раждат българчета, братя мангасарян ще получат наготово цяла държава, за която българският народ е отстоявал векове!

Къде ще работят тези българчета? Да имаш числено превъзходство пред циганите не е мотивация за раждаемост. Това може да мине в религиозни среди- христиани да превъзхождат мюсолмани или евреи да са повече от палестинци. Всички в днешно време са граждани на света. Ние не сме затворена общност като преди. А света е 7 милиарда и това е проблем раждаемостта трябва на места дори да се ограничи.

Въпроса не е толкова в някакви обещетения, истинската тема е друга - т.н. Празници! Няма друга - нормална държава с толкова почивни дни. Почивните дни са опиум за народа. Целия месец май е опиум за тази нация. Хоратахсе връщат бавно и мъчително, натровени от лоша храна, още по-лош алкохол, лентяйство и запуснатост и не могат да си включат батерийте до края на лятото. Винаги управляващите са се възползвали от тази народо-психология на българина и са му хвърляли празничния кокал, за да изпадне в празнично забвение, докато държавата окончателно придоби африкански вид! Трябва да се събуди българина от дълбокия наркотичен сън и да разбере, иска да живее или иска "безкраен празник"...

Точно казано! И аз това исках да обясня по долу с други думи, но имах глупостта да пиша, че не работя тук и ме нападнаха с обиди

Злобата е неуписумо висока, завистта и егоизма- също за България! Желанието да се брани така силно празниците го доказват! Ето том е проблемът! Колкото по-назат е в развитието си човек, толкова по-силно се съпротивлява срещу правото си на развитие, т.е. лентяйството му е дълбоко присъщо и съпротивата към работа е огромна. Затова и така се ценят празниците тук. А различно мислещите са дълбоко мразени и поругавани ...

Изобщо не е така всички южни държави имат много почивни дни,а в някои дори почивните са повече от работните.България е някъде по средата,но частният сектор не почива,така че държавата печели на 100% а не губи.Написали са ти го и в статията когато взема осигуровки не пита дали има почивни дни,плащаш си като поп и това е.

Може би си прав..., но коя по-точно южна нация живеепо-зле от Б-я и коя изкарва толкова бедно т.н. празници? Може би Гърция или Италия, Испания??? Сетих се - пак е в Африка

1chovek

Всички южни държави, които в момента са или фалирали или почти фалирали ли? :) Ами те резултатите си показват кое е правилно и работещо и кое не. А за осигуровките, ако имаш малко акъл никога не би написал, че от такива двойни аршини в ущърб на българския бизнес държавата печелела. Няма държава, нито има като как, да печели, ако провежда политика на задушаване и смачкване на бизнеса, повярвай ми. А ако не ми вярваш си изплискай очите и лицето със студена вода и много внимателно и бавно се огледай около себе си, къде се намираш, каква е обстановката и дали ти харесва да е все така?

Почивни повече от работни? Е те са цъфнали икономически тогава. Не знам откъде черпиш инфо, но развитите държави към които се стремим и на които искаме големите социални осигуровки нямат такива дълги почивки

В България почивните дни не са повече от другите европейски страни. Официалните празници са 13. Толкова имат Австрия, Германия, Испания. По 12 имат Дания, Румъния, Чехия. Франция, Швейцария-11. Гърция и Исландия-14, Швеция-19.

Чета коментарите на мъжете и не мога да повярвам! Мъже, жените отглеждат вашите деца! Вместо да застанете до тях и да ги подкрепите, вие ги хулите и им пресмятате гънките на мозъка! Осъзнайте се!

Ми почнете да ползвате гънките по предназначение и току виж сме ви подкрепили :)

Я върви там от където си дошъл!

Българските мъже за нищо не стават - ни за креват ни за маса.

По този начин обезщетенията се изчисляват поне 15 години, всяка година има празници, обаче сега е супер голяма новина. Дневното обезщетение се изчислява средно аритметично за 24 месеца назад и по този начин в него влизат и месеци с 19 и с 23 дни, т.е. за един дълъг период всичко си идва на мястото, ама м.Юли който има 23 дни Верка няма да се засили да се хвали, че е взела повече майчинство от заплатата си. Извод: всеки ден сме заливани със супер тъпи "новини", а журналистите изобщо не знаят какво плямпат и за какво става дума, важното да минава времето на предаването.

Ама Верка я даваха по би-ти-ви-туу... знаеш ли баба й колко е горда, а?

Обещетенията не се изчисляват така последните 15г.малоумнико,а последните две.Освен това майчинството не е обещетение.Аман от псевдо разбирачи.

уважаеми Многоумнико, първо научи думичката обеЗщетение, после давай мнения и определения, Т.нар. от теб обещетения винаги са зависели от работните дни в месеца, а последните години се смени само периода от който се изчислява базата от която се изчисляват, ама едва ли ще ме разбереш, тъй че отивай да пишеш други неграмотни и обидни постове!

Случката е класически пример как държавата с двете ръце прибира, а с едната раздава :)

Е как да идеш да гласуваш, а?? Всички политици чакат момента, в който пак ще ни скубят и ще ни обвиняват, че съществуваме.

Няма логика да се изплащат различни обезщетения, след като осигуровките се начисляват на твърд доход, независимо от работните дни. Аз плащам едни и същи осигуровки, независимо дали работните дни в месеца са били 19, 20 или 22. Същото правило трябва да важи и за обзщетенията.

Така е, защото в България няма почасова минимална ставка. Ако имаше такава, нямаше да се получава , че вземаш на час различни пари месечно, в зависимост от това дали в месеца има 22 раб. дни или 19. (Ако вземаш например 1000 лв всеки месец излиза, че в месеца с повече работрни дни заработваш по-малко пари на час). Законът е такъв - не са виновни в НОИ.

Абе я си карайте по-магистралите и не се правете на умни, има кой да мисли место вас.

съжалявам, че в навечерието на най-светлия християнски празник си разменяме подобни реплики, но ти не само нямаш и една мозъчна гънка, но си и груб....

Не знам колко мозъчни клетки и гънки имам, ма поне знам да ползвам бутона "реплика", че да е ясно кой на кого отговаря. А да, понаучил съм и нещо за главни букви, пунктоация и други "досадни" неща за българския език. И с това ти пожелавам светли и весели празници и на теб :)

Ама, Верке, дето си се обадила в НОИ - що ти се е налагало да звъниш за да питаш за обезщетение за май, което няма как да получиш в април - за последно телефона на НОИ работеше с клиенти на 30,4,2013 г. Инак казано - ако още в април знаеш колко ще получиш в май, значи си достатъчно умна, за да не ти се налага да звъниш да питаш точно в НОИ защо спазват закона и по него ти изчисляват обезщетението. Питай тези, за които ще гласуваш след седмица - те да ти отговрят защо е такъв закона!!! Ма чак пък толкова умна явно не си, а?

Браво, че има жени като нея. Защото ако си мълчим, нищо няма да се промени!

И сега какво се промени, освен, че Верка изпълни мечтата на баба си, да види внучката по "талавизоро" между два турски сериала? Ако искате нещо да се промени - променете го вие - чрез тези, който могат да го променят, ако самите вие нямате законовата или физическата възможност да го направите. А ако очакваш точно от новините на Босфор ТВ да се промени нещо - значи....

Позорна работа.. българските майки да наричат децата си и майчинството си щета и да очакват обезЩЕТЕНИЯ!? Майчинските помощи генерират раждаемост единствено сред безработните и нискоинтелигентни слоеве, защото това е единствения им начин за препитание. Това не води до нищо добро. По-добре парите да се инвестират в неща, които косвено подобряват условията за отглеждане на деца и от които ще се възползват всички - по добра социална среда, повече детски градини, по-добри училища, детски спорт, извънучилищни занимания и др.

В много голяма грешка си,не майчинските а детските стимулират раждаемостта сред бедните.Я то имало разлика между майчински и детски,но ти не знаеше нали?Освен това майчинските не са обещетение.Я и това не знеше нали другарю герберунгел.Аман от глупаци дето не знаят за какво става въпрос.

"Получавам над 300 лева, защото се осигурявам на максимума" - МАКСИМУМЪТ НА ОСИГУРЯВАНЕ Е 2200 ЛВ. АКО СЕ ОСИГУРЯВАШ НА НЕГО И ВЗЕМАШ 90 % ОТ СУМАТА, НА КОЯТО СЕ ОСИГУРЯВАШ В ПОСЛЕДНИТЕ 24 МЕСЕЦА НЯМА КАК ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ДА ТИ Е "НАД 300 ЛВ" САМО (б.р. - очевидно момата взема околко 320-350 лв и за нея това е много, щото е на, цитирам "максимума"), АКО ЩЕ В МЕСЕЦА ДА ИМА САМО 19 РАБ.ДНИ. ИНАК ДА ПОПИТАМ - ЗАЩО ВСИЧКИ ЖЕНИ ИМАТ САМО ПО ЕДНА ГЪНКА И НЕ Я НОСЯТ НА МОЗЪКА СИ, А ПЪК КАТО РОДЯТ, ТА И ТАЯ ГЪНКА СЕ ПОРАЗТЕГНЕ И СЪВСЕМ ОГЛУПЯВЯТ?

От Дир-а пак са объркали новината. Гледах снощи майката по новините. Каза, че понеже се осигурява на максимум, е ОЩЕТЕНА с над 300 лв.

Хора, защо си мислите, че аз обичам празниците. Аз така и така не съм на работа, защото съм "по майчинство", но затова пък през такива празници се скъсвам от слугинаж и то не в полза на децата си, а на "Мъжете" в къщи. Вярвайте ми, винаги съм предпочитала работните дни, дори и през времето, когато ходех на работа, защото от домакинската работа по-изморителна и по-неблагодарна и по-безкрайна и по-неплатена НЯМА.

Ми що тогава като станете още на 5 и почвате да мечтаете за бяла рокля и сватба, а не си живеете живота? Не бе, сериозни питам. "Мъжете", дето си ги боцнала в кавички се чудят как да не си сложат хомота, хем и като го направят пак седят и вие слугувате, а вие - зор да се бракувате - що бре, кифлета златни?

Защото не искаме да си раждаме децата като станем на по 40 години, разбра ли защо, тутманико майчин.

Само един мъж може да мисли така. На жените в момента праха можете да им гълтате и само да им завиждате за начина, по който се справят в живота. Оплакала се жената от досадата - голяма работа. Сто на сто след някой и друг месец пак ще е на работа, ще се справя блестящо, ще се грижи добре за децата и ще върти още поне двама безмозъчни любовника, които също да и снасят пари. Пък ти си мисли, че много искаме да се женим, да слугуваме и да ви гледаме в очите. Искрено се забавлявам колко сте глупави и как вярванията ви за нашия пол не са се променили с хилядолетия.

x, не зная в коя страна живееш, но вд повечето т.нар. развити държави, в които много искаме да живеем всички, няма детски надбавки и двруги такива, но разходитке по отглеждането на дете, на възрастен родител, на болен чмовек в семейството и много други разходи се приспадат от облагаемия доход на семейството. Така че това са много по-големи и по-справедливи помощи от страна на държавата. Пък и така се избягва "осигурителната" престъпност.

говориш глупости! ако искаш се върни в БГ и бъди на равно с останалите майки, да те видя тогава каква песен ще пееш... най-мразя да се изказват хора който са избягали от БГ и се продават на чужденци и седнали да ни казват какви балъци сме... не давай много акъл за наща икономика а си гледай касичката, защото бас ловя че се продаваш за много по малко пари от местните и сигурно си се омъжила за някой кинта и 60 мазен чужденец с дебел портфейл и се унижаваш да му правиш духова музика стил фи фу фиууу всяка вечер, като повечето българки избягали от БГ!

това не беше за теб! извинявай..

Повече време отделих на икономиката и празниците. Защо се засегна толкова много? Имам приятелки които получаваха добра заплата от работа в продължение на много месеци, като си пиеха кафето и си пушиха цигарките по цял ден. спяха и следобеден сън даже и си гледаха децата по махленски. Женена съм за българин, а и аз работя много. Както казах 3 месеца след раждане със секцио се върнах на работа. А започна да ми прави впечатление това абсурдно затваряне на държавата за 5,6,7 дни след като падна козирката във Варна по коледа и нямаше кои да вдигне бетона 4 дни и имаше едно младо момиче което загина. От тогава не мога да толерирам това отношение. Но все пак всеки работи за колкото му плащат и това е качеството... Не искам да се примирявам, но това е истината. Имам много приятели и роднини, за които ми пука. Хора като теб няма да ме обезкуражат като ми кажат обидни думи. Отказвам да мисля, че малко критицизъм и дискусия не трябва да има. Кой по точно съм обидила, че изливаш такива помии по мой адрес или си си агресивен(а) по природа?

Живея в сащ и тук както е известно няма добра социална политика. Има възможност да отделиш пари лимитирани за детска градина и за медицински разходи които не се таксуват, но са малко. Детска градина тука е към 15000$ на година а можеш от собствените си пари 5000$ да отделиш които не се таксуват. Около 1000$ на дете можеш да върнеш в края на годината, което е нищо. В европа е разбира се по различно. Тука ако се разболееш можеш да останеш на улицата от огромни сметки по болнични разходи, а за мен голямото предимство в европа е не само здравеопазването, а и безплатното образование. Имам предвид с изключение на великобритания е символично за европееца. Тук хубав колеж е средно 30000$ на година. Никъде живота не е лесен. Не виждам много справедливи помощи

Какво според теб е БГ ?!

аз не живея в БГ и не съм виждала държавата където живея да спира да функционира по 5-6 дни. Това означава само едно- изклуючително слаба икономика. Значи на никои не му пука че никой не произвежда и не обслужва в този период. Дори работодателите се радват, че няма да плащат за това време. За тях е по добре да има такива дни за да не плащат. Българина от друга страна се радва на тези почивни дни, защото ще гледа мач и ще пие салата с ракя. Така не се става силна икономика за съжаление. По повод на тези маичински - никои не ми е плащал маичински. За 2 месеца ми дадоха около 60% от това което печелих и после 1 месец нищо но си запазих правото да се върна на работа без да ме уволнят. Мисля че колкото маики се нуждаят в БГ-толкова и експлоатират системата. Колко продуктивен си като се върнеш след година на работа и после като ти писне след 10 месеца раждаш следващото дете..Навсякъде по света държавата не е длъжна да плаща за деца особено като няма пари.

Дори работодателите се радват, че няма да плащат за това време. За тях е по добре да има такива дни за да не плащат". Е САМО КАТО ПРОЧЕТА ТОВА И СЪМ НАЯСНО, ЧЕ НЯМАШ ЕЛЕМЕНТАРНА ИДЕЯ ЗА КАКВО ГОВОРИШ. РАБОТОДАТЕЛЯ ЗАПЛАЩА ЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА И ОСИГУРОВКИТЕ КЪМ НЕЯ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМА 19 РАБ. ДНИ (ЗАРАДИ ПРАЗНИЦИТЕ) ИЛИ 23 РАБ.ДНИ (КОГАТО НЯМА И МЕСЕЦА Е ГОЛЯМ).

като сметнеш с калкулатора и плащаните извън ведомост възнаграждения, ще разбереш защо за работодателя има значение колко работни дни е месеца и защо се радват да има такива неработни дни.

Поговорих с доста Хора. Тези у Нас - Са Бесни, а тези не-у Нас - се облещиха Как Е Възможна такава Арогантност. -------- От мойта-скромна-милост : - Двустъпковата ! Двустъпковата и туй то !!! (Незабавно Скрапиране на Цялата Воня !, и Едновременно - Изграждане на Адекватно и Ефективно Управление чрез Работни Групи Експерти.)

Сигурно, защото в почивните дни не са майки?!

Почивните дни да им ги поеме църквата.

Айде "протестиращите" давайте пак - напред, идиоти!

Запалете държавата за да не остане нищо за крадене и ще видите дали повече ще има Бойко, Станишев и Костов!

А на чиновници ,министри ,депутати8при наличие на Парламент / как се заплаща?

Ти чул ли си депутат(ка) да е излизала в отпуск по майчинство? Аз - не.

На ви сега ,малоумните слети почивки.F.Y.A.Само на държавните служители и тъпаците им е ок.

Ще орежат от децата и безработните за да си вземат великденските ПРЕМИИ. Народа е корав и това ще издържи . Този народ не разбра ,че от тези партии полза няма.

И слепите видяха и глухите чуха, че в България чиновника мисли само за себе си, а не за този който му изкарва заплатата. Според кмета на Москва 60 човека стигат за да се управлява България, всички други са излишни...

Е нема що! ГолЕм авторитет! Кмета на Москва! А какво ще каже кмета на Долно Уйно?

Москва е 9 милиона, така че кметът на Москва реално ръководи една малко по-голяма България.

В България в много сфери действа тъпотията, а не логиката! С една дума- не разчитай на държавата, съответно ще празнуваш, когато обаче се плаща от хазната- боже боже-няма празник, само загуба и глад :)

А защо на Циганите се плащат социални помощи с твърда сума всеки месец?

Аз не виждам проблем в това да се плаща майчинство въз основа на работните дни в месеца. НО, това ще значи, че майчинството трябва да се измерва в работни и дни и да се плаща по-дълго време (примерно за 300 работни дни ) като компенсация за празниците!

ТАЗИ СИСТЕМА Я ИЗМИСЛИХА ОТ ГЕРБ!!!ТОТЮ МЛАДЕНОВ И БОЧКО...

Тази система е от много години.

Това някой супер тъп идиот трябва да го е измислил. И за това му е платено от нашите данъци.

Неееее, открай време е така, само че сега това осезаемо се усеща заради ниските доходи, замразени от три години насам!

Добре де, а като се отработят тия почивни дни извънредно, ще платят ли на майките повече?? Нали много конкретно за месеца смятат, ще им платят ли като за 24-25 работни дни примерно?

така, така - ей ся като си изберете новите стари партиини идиоти и после се чудете защо и какво!

Нека тези,които взимат решението за сливането на почивните знаят,че заради лъскавите си почивки прекъсват животоспасяващи процедури,като лъчелечение,химиотерапия и други....Ами приятно изкарване

Същата история както с детските - изчисляват ги на база брутни заплати, а че данъците на заплатата изяждат около 33% от нея...никой не мисли, важното е на ромите да им се осигурят детските, нас българските майки само се чудят как да ни орежат.

Не е по темата, но с постоянното натякване от зомби медиите ви втълпиха използването на термина "роми", както и на "османско присъствие" и т.н. Хора мизерията се преживява, но претопят ли ви мозъците всичко е обречено!

Господине/Госпожо, знам какво съм написала и защо съм написала, но вероятно преди да решите да ме убеждавате, колко ми е промит мозъка би било добре да се сетите, че цензура има навсякъде в коментарите и човек се съобразява какво да пише, ако иска постът му да излезе в коментарите. Благодаря за забележката, но няма нужда, знам много добре как се наричат хората от въпросния етнос!

Скъпа бягай от тази страна.Само в БГ е така съкратен в Е получавам всеки пълен месец по 1027евро в продължение на 2год.няма няма нова,велик, или фиеста,а сега по 426 евро всеки месец социални помощи. Това е страна на скапани ,крадливи, държавни чиновници.Огледай се каде работят съседите и роднините ти.След изборите ще става по-лошо.Голямото крадене от народа сега започва с новия парламент. Няма от какво да си изкарат заплатите депутатите.

От тези просташки сливания на почивни дни печелят единствено депутатите и некадърните държавни служители на които ние плащаме заплатите от нашите данъци!

Ако работодаваш на чистачки и шивачки, давай смело... Щото ако работодаваш на некой като мене, ще го ядеш до задавяне

Нищо няма да яде човека от теб и е много прав даже! А ти със сигурност си от онези, които си чоплят носа по цял ден, а после прекарват от останалото си време в оплакване колко е малка заплатата. Трябва и да се мисли, човече, не само да се мрънка. пп. Аз не съм работодател, но също не виждам смисъл в тези слети почивни дни и още по-гадно, че после се отработва. От толкова почивка само нашите мили политици имат сметка, че им се връзва почивката в чужбина.

Овцата се стриже, не се убива.

Майната и на Вяра, като чакаш милостиня, целувай ръката която те храни! Спрете бизнеса с отглеждане на деца/престъпници

Бе ти нормален ли си??? Пий си хапчетата редовно, че с тия изблици...И айде да те видим след 20на години като децата ти/внуците ти се вземат с някой мазен ром, щото заради такива като теб ромите ще ни претопят...

Голямата щерка е на 24, малката на 13... Никога не съм ползвал и един лев детски...

Вяра е работила и се е осигурявала, какви престъпници отглежда? Ама то май системата е такава, че бъдещите ДАНЪКОПЛАТЦИ от малки да свикват с нямането.