17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да определят час за всеки пациент,може и без известие от тях,а закачен пред кабинета,но и да го спазват,а не да иде човек и 20 майки с деца,пенсионери на опашка.Като не те приеме до 15 минути след определеният час да санкционират лекаря или никого,като задължително ти дават от регистрацията за доказателство,че си бил там.

Така наречените профилактични прегледи са едно нищо, абсолютно нищо. Досадно формални са за гражданите и няма никаква стойност тяхното провеждане. Оставете тези простейши измислици, а оправете както трябва здравеопазването, както е по другите държави.

Защо трябва човек да си изгуби половин ден да се реди на опашка с куп баби за да се дореди за направление? След това още половин ден за да се реди в някоя болница и накрая ти казват: иди еди къде си за да ти направят ехографско или някакво друго изследвсне за твоя сметка и след това ела пак! Това означава минимум 2 изгубени работни дни и надници. Отделно разходи за транспорт и допълнителни прегледи. Аз ли нещо не разбирам, но как изобщо се преглежда човек без техника?!? Аз на лекар или на врачка/екстрасенс отивам?!? И кой има толкова пари у нас, че да си позволи да изгуби няколко надници и да си рискува работата за да се реди по опашки?!? Животът на някои хора може да им е мил, ама на повечето им е по-мила работата, защото от нея зависят и други животи у дома... После, защо хората не се лекували?!

По повод на дебатите какъв трябва да е реда при профилактичните прегледи бих искал да споделя част от мой разговор по същата тема проведен преди доста време. Преди повече от 30 години моя позната лекарка работеща в Холандия ми разказваше как просто са организирани при тях профилактичните прегледи. 1. Преди всичко след избора на личен лекар от страна на пациента се представя здравната застрахователна полица от съответната застрахователна агенция (разбира се при тях не е една) и се уточнява начина на комуникация - с писмо, по телефон или друго. 2. Личният лекар изпраща покана до пациента по уточнения начин за профилактичен преглед и очаква от него потвърждение или предложение за друга дата. 3. На уточнената дата и час пациента трябва да се яви за прегледа. 4. След извършването на прегледа личният лекар изпраща потвърждение до застрахователната агенция за явяването на пациента. За проведеният преглед се превеждат пари на личният лекар от застрахователната агенция. 5. В случай на неявяване на пациента, личният лекар изпраща за това информация на застрахователната агенция. Тя от своя страна пак превежда пари на личният лекар като за проведен преглед, но следващата година завишава значително сумата на застраховката на неявилият се пациент. Държавата следи целият процес да се спазва стриктно от страните според нормативната база и така всички са доволни. Какъв е резултата? Пациентите редовно преминават порфилактични прегледи и заболявания се регистрират и лекуват в начален стадий и съответно по-бързо се излекуват и са трудоспособни. Държавата реализира повече данъци при по-здраво население и има по-малко социални разходи. Застрахователните агенции изплащат по-малко застраховки при по-здрави пациенти и печелят повече и вансят по-гелеми данъци в държавата. Личните лекари печелят от всеки проведен профилактичен преглед. Просто, ясно и изгодно за всички страни. Ние защо го правим сложно не знам.

Смешници! Няма наказан лекар за убийство на пациент, те щели били да ги наказват, че пациентите не се явявали на профилактични прегледи. Бе вие на какви игрички си играете там горе - на "сляпа баба" ли или на "пусни, пусни кърпа, кучето я дърпа".

Защо първоначално е било наказуемо, въобще!? Все 1 пък личният ще ме накара да направя каквото и да е. Ясно, че е за мое здраве ама ... Наздраве!

За да се яви на преглед пациент означава някой да го уведомил, че трябва да отиде или да се "ЯВИ". Освен това какво включва този "профилактичен преглед" ? Само лекарите си знаят. А може би вече са "поизточили" суми за т.н. профилактични прегледи? Това нямам думи, с които да изразя възмущението си от израза " да стимулира здравно осигурените" . Това е писано от "лекари" с частни клиники!

Първо уточнете какво значи ''профилактичен преглед'' защото това дето сега се прави няма нищо общо с това. Второ решете кой ще заплаща прегледите извън личния дето са необходими за реален профилактичен, защото и без това потребителските на всеки специалист никак няма да са малки.. Трето кой работещ може да си позволи отпуск за да стои на опашки пред лекарските кабинети защото ''трябвало'' да прави ''профилактика''???

Дебили пишат закони с лобистки подкани, дебили после обмислят как да ги прилагат, дебили търпят всичко това. Не е ли време да прекръстим тази държава на Дебилистан?

Малко не разбирам - профилактичните прегледи право ли са или задължение е? Ако са право право, то имам право да не се явя. Ако са задължение задължение - като е лична отговорност за какво ме задължават да се явя? В крайна сметка е за пари, които така или иначе държавата прибира като вноски. Абе казано на кратко да си гледат работата. Аз на профилактични прегледи не ходя и няма да почна да ходя. Айде да спрем с простотиите под строй вече!

Щото като не идеш на лекар няма как да ти хванат нещо което може да се открие рано. И после като ти опре яйцето на гъ.... и тръгнеш по лекари в трети стадии на някое онкологично заболяване и ти слагат лекарства за по 20 бона опаковката никой не е длъжен да ти плаща масрафа и това че не ходиш на профилактични прегледи. Затова е отговорност и задължение. Ама то акъл требва....

Само дето на профилактичните прегледи, които отпуска здравната каса в момента, не може да се хване никакво онкологично заболяване, още по-малко в ранен стадий.

"НЗОК мисли как да стимулира осигурените да се преглеждат редовно" Веднага ще им кажа как - като не се налага да вися пред всеки кабинет с часове. Като "прегледа" не се свежда до отбивана на номера.

Какви изследвания предвижда годишния профилактичен преглед,или само да ми види езика?