Нови правила за пътуване в Турция объркаха българските шофьори, МВнР иска обяснения

Според изискванията при влизане и излизане от държавата автомобилът, с който се придвижват гражданите, трябва да е управляван от един и същи шофьор

Обратно в новината

Коментари - Нови правила за пътуване в Турция объркаха българските шофьори, МВнР иска обяснения | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте, искам да попитам Може ли друг човек да кара превозното средство, а собственика да е на другата седалка.

Учим се да четем ръйш ли - ...3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата...

При ПТП, ако регистрираният водач не управлява, застрахователят не изплаща щетите. Вместо да търсите под вола теле, нека българската държава да гарантира плащанията в Турция, тогава ако искате и прабаба си може да метнете зад волана.

Лесно е ! Въвеждам същите мерки за турските граждани и готово !

Реципрочността не е достатъчна. Трябва асиметрично действие. Например, след като след три дена ще се даде отговор на въпроса какво да се прави ако автобусите са с два шофьора или на шофьора му стане лошо, то през тези СЕДЕМ дни докато не се обсъди отговора, границата се затваря за всички и влизащи и излизащи. Трудничко ще й е дори на голямата Турция за ДЕСЕТ - ЧЕТИРИНАДЕСЕТ дни. А решението на проблема може да с месеци. Автобусите и другите автомобили са с два шофьора и така не спират за нощувка до Анталия, не оставят пари в турската икономика. Това може да е истинска причина. Какви други причини може да има - например повод да влязат в Кърджали - не зная

И после чичко Ердо ни пуска нова порция бежанци..

много си бил умен, глупако. помисли ако те ти отговорят асиметрично какво ще стане.

Бе какви са тия идиотски коментари. Ами ако ти прилошее, ами ако те боли крачето. Ако си толкова зле че не можеш да караш 200метра вероятно си умиращ и тогава не ти е до минаване на граници. Аз съм карал и с гипсиран крак.Ебати лигльовците.

Кога ще се научите да не ходите извън цивилизацията? Или ако ви влече адреналинът, поне не се драматизирайте

"извън цивилизацията" има такива пътища, които Боко Тиквата не е и сънувал...

От утре всички движила с рязана регистрацяи, ще преминават през БГ само след като платят по 100 0долара на метър разстояние, което ще изминат от една до друга точка! И при услович, е карат с не повече от 50 км в час! Инак затвор и конфискация!

да почивам в Турция, че лайноморието много се взеха на сериозно, но явно ще ида в Гърция. А на лайноморието да си дундуркат западната наркоманска сволоч.

Ами ходи и на май...ната си ,на кого му пука!

1.Това е поредното безумие на Пюскюла! 2.България трябва да вземе някакви сериозни мерки, понеже един турски автомобил с глоба в БГ не си е платил глобата и не могат да му я вземат Българските власти при преминаването му през границата. 3. Пюскюлите те проверяват на 3-та бариера на излизане от турция дали имаш глоба и неможеш да напуснеш държавата докато не си я платиш ако имаш такава! 4. Такса Дезинфекция при влизане в турция се взема само от автомобили с БГ регистрации! ДИСКРИМИНАЦИЯ! ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ ОТ СТРАНА НА турция. НЕКА НАШИТЕ ОЩЕ ХОДЯТ ДА ИМ ПОМАГАТ ЗА ЗАМЕТРЕСЕНИЯТА! ПЮСКЮЛА СИ ОСТАВА ПЮСКЮЛ. ГАДЕН, НЕОСОЛЕН СМРЪДЛИВ И ТЪП ПЮСКЮЛ КОЙТО ОЩЕ ИМА АМБИЦИИТЕ ДА ВЛАСТВА НАД БЪЛГАРИЯ. А КОЛКОТО ДО БЪЛГАРСКИТЕ турци. Що не си ходите в турция като ви харесва толкова много? Веднъж ви плющаха наред целите семейства барабар с мъжете. Май ви харесва? Ходете там. Изселвайте се че пак да ви спускат халката вашите братя! Хахаха

Много тъпи коментари....при нас как е, ако колата не е твоя и е караш глобите на кой отиват.....те си го правят за тях да е по лесно като направиш катастрофа или нарушение разправията е голяма застраховки недай си боже и жертви да има .Имат си други закони при тях.А не като нас да се правим на хитри...

"При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба", Ами явно вече има толкова много откраднати и внесени в Турция автомобили от България, че те (турците) като виждат, че ние, българите не взимаме мерки са взели нещата в свои ръце. Простичко е.

Явно сме заплаха за турската сигурност, затова такъв контрол. Вчера ни сравнили с Русия, днес Турция се опитва да следи кой къде ходи....лелей, ма ние сме били голяма сила, бе ти да видиш...направо пораснах два сантиметра. Ся чакам Си Дзин Пин да каже нещо

Ами същото правило тука. Снимка на границата и изпращане на всички бакшиши. Да видим тогава кой ще събере повече автомобили.

Аз съм с подагра. Засегнат голям пръст на крака, ходило и глезен. Добре контролирана е и не съм имал криза от околко година и половина вече. На ясно съм, обаче че въпреки терапията пак мога да получа криза за 2 или 3 дни докато се овладее. На силни обезболяващи и противовъзпалителни бих могъл да карам с такъв крак, но редно ли е? По принцип подагрична криза се получава изведнъж и не може да предвидиш винаги кога . Подаграта никъде не е сред заболяванията с които не може да се управлава транспортно средство. Като мен с подагра има и професионални шофьори, тях също ще ги принудят да карат на обезболяващи ли?

Е,толкова безсмислени локуми!Влизаш в Турция с автомобил и излизаш именно с това, същото превозно средство.Може друг да кара, а ти да лежиш на задната седалка или на покрива на колата, или пеша да ходиш с него.Но, минаваш границата с този автомобил.В Турция, който и да управлява автомобила, ти, който си влезнал в Турската държава с автомобила, трябва да си в него.Край!

Пълна глупост всичко ще се оправи малоумници като ви чета коментарите чак ми се гади......

Как да го изнесе,на гръб, на ръце, в торба, в чувал. Да ви имам и турския акъл, деба и чалмите.

Единственото ново е че само собственика може да кара колата . Би трябвало да го променят че се изисква собственика да бъде в колата но чак да я кара е малко прекалено Турците никога не са блестели с някакви особени знания така че нормално е . Плоската задна част на главата винаги дава последствия след време

В много бели страни дори застрахивката е на водача, не на автомобила. Така, че друг като седне зад волана и вече е в нарушение. Само в бг има анархия във всичко.

Този другият като седне зад волана ако си има и той застраховка какъв е проблема?

не е така. Като сключвам застраховка, се дават данни кой ще управлява автомобила. Обикновено е зазстрахованият и съпругата. При дете под 23 години застр. премия скача двойно. Това е и за случаен човек. Ако стане катастрофа и в полицата не е упоменато, че трети човек има право да кара, застрахователят не плаща нищо.

Според нормите на Исляма трябва по пет пъти на ден да се молиш и да удряш челото в земята. Това води до невъзвратими увреждане на мозъците на нещастниците, изповядващи тази религия и появата на такива безумни решения!

"как ще пътуват туристическите автобуси с по двама шофьори или какво СЕ СЛУЧВА ако...." На правилен български се казва "как ще пътуват туристическите автобуси с по двама шофьори или какво ЩЕ СТАНЕ ако...."

Не виждам причина да се сърдим - Нали това беше нашият ГОРД " цивилизован избор" - ДА СМЕ ПОДЛОГИ на ЕвроАмериканските и педалски "ценности " ?! Под диктата и нареждането на ГОСПОДАРИТЕ или както бога Слънцр казва " началниците " се ЗЪБИМ на ВСИЧКОи ВСИЧКИ около нас , без да си даваме сметка , че това няма да остане без последствия , защото както беше казано и преди - НИКОЙ НЕ ОБИЧА МАГИСТРАЛКИТЕ особено след като си свършат работата - а ние се страем да си я вършим добре !!! Турция си има собствена политика и си я отстоява , независимо от всичко , ние вечно сме или на едната страна или на другата и накрая ще видите какво ще стане - Ще ни спрат и повечето внос , и тогабва ще разберете , че няма нищо по-ценно от СЪСЕДА и добрите отношения ! Продължавайте да ПЛЮЕТЕ БЕЗОГЛЕДНО и НАГЛО и ще видите какви плодове ще пожънете ! Америка ще Ни бие шута при първа възможност и тогава ТЕЖКО НИ , защото другите ще се оправят , а ние още ще си шием РАЗПРАНИТЕ ГАЩИ на " демокрацията " , която ни докара именно дотук - БЕДНИ , УНИЗЕНИ , БЕЗЗАЩИТНИ , ОЗЛОБЕНИ и ВРАЖДЕБНИ без покритие ! Тези на които сега се зъбим , ще ни го върнат ТЪПКАНО , но тогава всички сегашни наши "политици " ще са се изпокрили , а Вие ще го отнесете ! Радой Ралин казваше : " Хитрата сврака - С двата крака .." !!

Не винаги има възможвост колата да я кара един и същи шофьор на влизане и излизане, а ако в камиона или автобуса има 2 шофьори, трябва така да си правят почивки, че на излизане да кара същият, който е влязъл, уффф. Злоба и желание да затруднят хората. Ако не се откажат, значи и България трябва да направи същото, защото само с протестни ноти нищо няма да постигне. А най-добре е да се преустанови възможността за гласуване в турция, в крайна сметка като не живеят тук или пък не знаят български, как въобще гласуват, ако не под нечия диктовка.

Глупости! Това се прави срещу нелегалния внос на коли в Турция! Има арестувани 134 човека, вкл. и българсщи турци. Нищо объркващо няма за бг шофьорите - идвайте спокойно в Турция!

Не ща.

Български "турци" няма. Има българи с турско гражданство.

И как точно става нелегалният внос на коли в Турция, при положение, че дори легалният внос е забранен?

Термин "български турци" има и означава "български граждани от турската етническа група".

Когато чуеш за - "японски турци" или "корейски руснаци" или "китайски нигерийци".... Тогава ми говори за "български турци".

Тоз пък, чак ме кани да съм идвал в мюсюлманската тоалетна турция. Не ме кани там, шибана маймуно, ти изчезвай от тук! Мама ти мангалска да еба.

Това го имаше и у нас. На Калотина ти вписваха колата в паспорта и не може да напуснеш страната без нея. Ако я откраднеха , влизаш в някакъв филм. Това беше преди 2007 и се отнасяше за редовни чужди номера,

Ние пък трябва да въведем реципрочни изисквания за техните гастарбайтери от Западна Европа, които всяко лято преминават с кола транзитно България за Турция.

с двойно гражданство са.

Първо, далеч не всички са с двойно гражданство. Второ, и да са, България не е в Шенген, така че имаме право да налагаме допълнителни мерки.

Стига с глупостите!! Ако си изряден - какво те бърка?? Разбрал-неразбрал..

Se taia

А ако ти прлошее? Тук не говорим за неща които винаги зависят от теб. Тъпо е ако аз съм влязъл като шофьор и съм в колата на излизане, да правят проблем.

Чета хейта и се чудя дали аз нещо не съм разбрал. Тези правила само за Българите ли са ? За граждани от ЕС ? Или за всички? Ако са за всички не виждам причина да псувате. Турция за разлика от България е независима държава и може да си въвежда каквито си иска правила въжаща за тяхната територия. В крайна сметка - никой на сила не ни кара да ходим в Турция На мен това не ми харесва и съответно няма да посетя Турция

Se taia

Точно това ще се случи и туризма пак ще потъне... Както стана преди две години и цените бяха като в Сомалия

Не мога да кажа нищо друго, освен пълен абсурд. Колата е на мое име, боли ме кракът, и жена ми не може да кара колата ли? Да останем в Турция, до когато кракът ми оздравее? Давам един елементарен пример, а те са хиляди подобни. Граничи с подлата лъжа, с която избиха много селскостопански животни, уж заради чума, а после не можа да се докаже , че е имало такава( фирмата, която стоеше зад това е на мъжа на кака Мара, предложена от тиквуна сега).

Притрябвало му е на някой да пътува в Турция!! Само разни турски агенти и терористи като Карадайъ и Ахмед Доган ходят там

Е те затуй наште почнаха да си регистрират фирмите и автобусите в Турция и така не се отнася за тях. Сега всички превози между България и Турция на пътници и товари ще стават от турски фирми, а с леките коли ще трябва поне една вечер на хотел да остане, за да не заспи на връщане!

И ако ти откраднат колата в турция, хем ще си без кола, хем ще плащаш и глоба за това, че си дал на крадеца да кара. Абсурд пълен! Същите правила ще важат и за турските шофьори в Европа. Само по един шофьор и задължително почивки на 2 часа. Да видим как ще измре турският износ. Като си преизбраха едоган да си му сърбат попарата. При всеки негов мандат цената на турската лира пада двойно. Евала!

ердоган не е преизбран

Записваха колата в паспорта и не можеше да излезеш без нея. Иначе те смятаха, че си я продал без плащане ба мито и ДДС.

Едно време имах записан телевизор и касетофон в пашпорта си... Ей, какво знаете....

Плюенете по Турция от български простаци и австралопитеци да започне СЕГА.

Цигамска държава!

Тъкмо мислих да посетя Турция по препоръка на приятели, останали доволни от обслужването и цените, но явно ще трябва да променя дестинацията.

с поред менека комшиите имат основателни причини да въведат тези нови правила! ние, като добри съседи на секундата трябва да ги въведем тези правила за техните шофьори!

Турска Работа и точка !

Нещо чак толкова строго. Беше преди _Трябва да има нотариално заверено пълномощно на турски или анфлийски. Връщали са ме веднъж но от границата но 3 пъти не сами търсили документ. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ НА КОЛИ В ТУРЦИЯ А НА ГРАНИЦАТА НЯМА ДА ПУСНАТ КОЛАТА ДА ВЛЕЗЕ.

А къде у нас има преводачи на анФлийски език, че не знам?!... :-D

Ами в цитираното изявление изрично пише, че не става с пълномощно - ни на Български, ни на Англ.

Е все пак трябваше да изкажат бладодарност за помощта при земетресенията, изказаха я !!!

С една дума да не вземете да идете в Турция на море, ходете на нашето лайноморие...

Само където този закон е внесен от Турците, не от нас

не е ново! и преди десет години беше така, само че не се заяждаха чак толкова много

Поредното доказателство, че няма по-тъпо нещо от турчина. Факт!

По принцип, мюсюлманите са умствено изостанали, не само турчалята.

По-скоро вие сте толкова изостанали, че не може да разберете за какво иде реч. Сравни напредъка на Турция в които си искаш сфери с напредъка на България в съответната сфера... Гадно нали?...

Коли с чужда регистрация (не само българска) могат да пребивават в Турция 90 дена. в последните години идват от чужбина с коли дават ги под наем за 3 месеца за соледна сума и излизат с автобуси или с други коли. Хубава печалба. Цялятя работа е в това....За нормални и честни водачи няма проблем....

Prav si kolega daje do 730 dena mogat da gi predostavyat

А шофьора трябва ли да е обрязан, или може нерязан?

Ако не е обрязан, ще бъде ебан. Други въпроси?

То за това, спешно трябва да довършим възродителния процес, свиньо мюсюлманска.

Аферим за помощта за земетресението! Неблагодарни гаджали.

Ако приемем, че това има някакъв резон срещу някакви нелегални практики, то при наличието на собственика на автомобила в колата и/или на лицето, което го е управлявало при влизането, тези ограничения губят всякакъв смисъл. Не е ОК един и същи шофьор да кара хиляди киометри само и само, за да изпълни ограничението, а друг правоспособен водач до него да има право само да бие шамари на шофьора, за да не заспи, що за идиотия?

Прекалено много емоции, разсъждения и време губиш, за някаква новина от земята на "широките дълбоки гащи".

И ти си прав:)

А, ако е в багажника?

Само маймуни, цигани и зоофили ходят там. Не ме засяга!

Забрана за движение на турските камиони събота и неделя и готово.

Не, забраната за а камиони следва да е за всяка нечетна дата - така ще е еднакво безумно на приетото от тях.Естествено проверките следва да са само за тези с турска регистрация.

Тази граница трябва да се затвори и минира. Обрязаните маймуни да минават през гръцко! Да еба фесовете миризливи да еба.

Еййй дядо Иване еййй, ти със твоя Байганьовски калпак си за никаде, и още 100 години да минат пак няма да се оправиш... аз ше минавам през Гърция, без да ми кажеш ти... цървул със цървул

Нещо страшно няма зя българските шофьори. Това са пречки пред нелегалния внос!

в турция ли? за къде е вноса

Износа за кюрдите на джипарки, дето после им се монтира само една картечница отгоре и са готови. Турчолята не са прости, а им е писнало от нашите връткаджии, изнасяха разни джипове от Сирия до Ирак и ислямска държава...

Малоумнико, има много страшно, защото ако сме двама шофьори пътуващи до Истанбул и решим единия да си почине, глобата ще ти я пратя на теб после, и всички други разходи, по прибирането ни в България!! Аман от прост народ в тая държава бе!!! Сега нашето правителство да забрани преминаването на германски граждани от турски произход през страната ни или на границата да плащат такса от 500лв на човек в колата, защото тея търбунци пътуват по 50 човека !

Семейният автомобил, ако е със собственик единия съпруг, който даже може да няма свидетелство за управление и го управлява другия със свидетелство за управление...и какво правим сега?

Чети внимателно статията...

Къде в статията видя нещо за собственост? Навсякъде се говори за водач - който е вкарал колата на ход, само той може да я шофира и само той може да я изкара от Турция на ход. Това дали конкретния водач има право да я кара - пълномощно, документ за собственост - това се удостоверява при друг вид проверка. Вероятно са вкарали някаква нова система с камери, които следят за нарушения и така по-лесно пишат глоби при извършено нарушение на пътя - иначе ходи дири кой е шофирал и т.н. Както при рент-а-кар - знае се кой е водача и няма хънта-мънта - глобата отива там.

Всичко е точно така, но какъв е проблема ако в колата е този който я е вкарал през границата? Глобата по време на движение е на негово име и ако не се заплати маже да се задържи колата до плащането. Който иска да я плаща! Ако е така всичко е наред!

Глобата на всякъде по света, включително и в България, защото ти явно само тук си шофирал, ако въобще си шофирал, пристига на СОБСТВЕНИКА на автомобила, не на шофьора!!!!!!!!!! И пристига на адреса по лична карта на СОБСТВЕНИКА!!!

За съжаление не мога да цитирам конкретните правни норми и терминологии, не ми е по специалността, но има такива, които правят един закон/наредба издържан, максимално изчистен от грешни тълкувания и ясно вменяващ отговорността на всяко засегнато лице. В случаят въведените по този начин правила ясно показват кой е водача на автомобила на територията на Турция и при нарушение, птп и т.н., отговорност се търси от него и по презумпция той е шофирал. Ако нещото стигне до съд е отговорност на регистрираният като водач да докажер, че не той е шофирал в сублимният момент и ако го докаже дори подлежи на санкция, че го е направил. Както казах - по този начин отговорността е ясна, а не размита и не се губи време и ресурси в издирване на виновника. Това води до бързо издавани глоби/присъди, по-голяма събираемост и по-малко обжалвания пред съда. Чувството за справедливост е много по-високо в сравнение със случая, когато отговорността може лесно да се прехвърля и с висок стандарт на доказване. В България, например тези неща много куцат, е виж Семерджиев били го отвлекли със собствената му кола (която не знаел на кой е) - ей такива абсурди не трябва да се допускат, когато се пишат закони.

ами нека нашите в народното събрание да променят ЗДвП и да включат същите изисквания за турските граждани, преминаващи през България. да видим за Рамазана и Байряма как ще пътуват през наша територия.

Тия и без това от Германия карат и ако ги задължим и да не се сменят, ще изтрепят още повече народ като са преуморени.

Няма, няма.. защото немците ще ни пращат в колко часа са излязли, а ние тука просто ще ги спираме за задължителната им почивка, в която се включва бой е е.ане....

На крадците на коли им се Ева мамата. Каналът през Турция ще замръкне.

Златен гьол гавра с шофьори още ли съществува - там трябва да потапят Боко всеки ден и с едно гребло да го удрят по главата няколко пъти докато го премахне.....

Щом не искат с една и съща жена в колата да влезеш и излезеш- всичко е ок!

Т'ва е анадола бате! С един мъж!