Откриха 17 правописни грешки в новите документи

В българските документи за самоличност има 17 правописни и пунктуационни грешки, твърди социалният психолог проф. д-р Петър Иванов.

Обратно в новината

Коментари - Откриха 17 правописни грешки в новите документи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой нямаше да помисли професията пожарникар за обидна или маловажна ако Бойко не беше решил че става за министър председател :))))).

nana, много задъхано говориш, чедо. Поеми дъх, успокой се и тогава кажи нещо. Така с тези многоточия и накъсани мисли не ти се разбира много, добре, че съм умен. :) А за другото - що пък тъй реши да се влюбиш точно в паспорта? Да не си чпреодения Пеньо Пенев?

Съжалявам че ще съм ви опозиция но преди седмица си взех новия паспорт и лична карта. Такива неща просто няма. Вярно е само това за номера No но в статията пише че са на определени места а те са точно на обратните места. Другаде грешки от посочените не открих.

В контролния талон за технически преглед пише : Перфорациите показват годината и месеца за МПС на следващия технически преглед . Някой успя ли да разбере нещо ?

"...неграмотността поражда насилие...

А трябват две отделни графи: Сitizenship и Nationality. Да се знае! Ама, те нарочно ги смесват, за да е по-мътно.

След като си четл много книжки, защо се правиш, че не разбираш? Грешките в личните ни документи не са от неграмотност и незнание. Има си място за чат-стил, има си място и технически и граматически правила за официални документи.

Абе те новите документи са пълна скръб отвсякъде, пък тоя с какви дреболии се е хванал?

ами то от тези дреболии се започва.... Ужас е направо с тези документи.

Моментът за рекламация е, когато се получават личните документи, преди да се подпишеш, че си ги взел. Знаем, колко изнервяща е цялата обстановка по издаването и в този момент, всеки гледа да се отдалечи по-бързо. Обаче, аз случайно видях грешка в името си. Служителката ми обясни, че трябва да се реагира сега, на момента, въпреки че това ми костваваше 20-дневно забавяне за нова карта. И добре, че хората от опашката зад мен реагираха насърчително! След като взех новата карта, имах възможност да я разгледам на спокойствие в къщи. Не е нужно да си филолог, за да забележиш безмислицата: гражданство/Nationality - България/BGR. Прибрах я, за да не гледам повече. И с този документ аз ще деманстрирам из ЕС подигравателното отношение на моята държава към гражданите си!

Това са глупости. Преводът на картите не е приумица на някой преводач, а общоприети европейски стандарти. Във всички карти издадени от други държави пише така. Когато някой иска да прояви дребнавост, винаги може да го направи. Типично по български. Да вземем гражданството, което се дискутира. Никъде по света няма такова чудо с двойното понятие "националност" и "гражданство" и във всички карти на европейските граждани пише "Nationality". Срещу което е изписан трибуквиния код на държавата, от която е лицето. Ама ние нали трябва да не сме като останалите - що да не ритнем срещу това! Хем искаме в европейския съюз, хем искаме с потурите и да миришем на пот и на чесън! И целия европейски съюз да се вмирише като нас.... "Не народ, а мърша..." е казал поета!

Тоа BGR требе да значи български негър, или BG ROM.С постепенно изхвърляне на всякякъв знак за български произход. Бе те си тъчат платното пък ний са пенявим само на приказка. Ай че ма сърби дръжката на брадвето.

Има още една грешка според мен и тя е в полето за ръст, по подразбиране е видно че е в см. , но никаде не е зададена въпросната дименсия. Все пак височината се измерва с измервателен уред , а в BG работим със система СИ. , а там си пише всички дименсии.

В международния паспорт също има сериозно разминаване с идентификационните атрибути на собственика му. Забележете, че там ни водят с "Фамилия" и "Собствени имена", т.е. бащиното се води "собствено" име - вместо да го напишат както се пише в английски формуляри - First name, Middle name и Family name. Така попадаш в чуждестранните системи с две собствени - напр. Peter Ivanov, което в някои случаи навлича проблеми.

Да се радваме все пак че някой може да пише все още в тази скапана държава.Тук вече става опасно да се живее.Няма образование, култура, медицина ,нормален бизнес.

Става въпрос за старите документи бре!

Мили хора,абе не е ли ясна цялата работа? Това с грешките не е случайно.Като вземат масово да ни връщат от границите, защото на симките приличаме на престъпници,тогава ще ни накарат отново да вадим нови документи.А какво означава това? Хоп пак упражнението изваждане от джобчето.Така де,тая държава нали от нас тъпанарите живее.

Да, а в адреса изписан на англ. "улица" е изписано "Ul"!? Голям превод, няма що. Същото се отнася и за превода на "община"и още мн. др. Ама така ще е като в паспортните служби работят все жените, дъщерите и прочие все неграмотни роднини на милиционери. Има ли в тази служба един служител, дето да не е назначен с връзки и ходотайства. Затова ве4е с месеци не тръгва издаването на новите документи, ами те и с години не могат да ги обу4ат, а уж Simens били виновни. Да бе да!

За 116 милиона евро вие какво искате без грешки ли да е?! Не ви стига, че чакате като маймуни по опашките, ми и претенции вадите!

Драги професоре, посочените от Вас грешки не са правописни, а стилови или "загубен[яц]и в превода". Въпреки това съм съгласен с наблюденията Ви :-D

1. При мен No е на ЕГН-то, а на номер на дикумента е л 2. Националност си е Nationality, а не citizenship.

За чий Хикс ти е необходимо да знаеш по какво е професор? Важното е , че е прав. Но ... и това не е важно.

Аа има значение, има! Както има значение и къде си е направил професурата. Значението е достатъчно голямо, че да мотивира новия закон за академичния състав, който изрично да отдели професорите от Алма матер и даскалите от "Ангел Кънчев".

Сименс са виновни...............

хахаха :) хубу, че мойта лична карта я правех 2007-а година и ми е до 2012 (КРАЯ НА СВЕТА) и няма нужда си тровя нервите със тея неграмотници

20 Г. РЕФОРМИ , 20 Г НЕГРАМОТНОСТ

По тази логика и името на всички е сгрешено, защото е написано с главни букви, а имената се пишат само с първа главна буква ;) Но това означава едно друго нещо, в Zeitgeist2 е обяснено по-подробно ;)

ЪЪм, пич, професоре... Това не са правописни или пунктуационни грешки. За пунктуационни може да минат. Мястото на картите не е огромно и съм сагласен да не оставят празно място и да ни слагат запетаи, стига да съберат цялата нужна информация. А до превода, това си е чиста глупост. Превеждането винаги е относително, дори и при терминологията.

Ама това е графична изработка бе, хора! Вие какво очаквате? Да ви напишат данните като описание на персонаж в роман на Достоевски ли??? По-голямата част от "грешките" са абсолютно заяждане, което не прави чест на Професора. Жалкото е, че наистина успя да стане интересен и сега народът тръгна пак да плюе около себе си. Еми оправете си първо вашия ПРАВОпис и тогава критикувайте държавата за грешки в личната си карта.

Абе, я трай! Ние говорим за съдържанието, а не за графиката и дизайна!

Докато се редях на опашка да си подам заявление за лични документи, също чакаш ром заяви че няма нужда да си вади нови документи, достатъчно е да си открадне такива. На снимката всички приличаме като него.

С две думи да ви кажа : " Сименс и Станишев са виновни " ! Познайте кого цитирам ! ! !

Простете им невежеството г-н професоре, в системата на МВР има много служители, на които мястото не е там. Това са случайно попаднали в системата хора, които не могат да намерят реализация за "знанията" на друго място. Някои министри, пък и други "безценни ръководители" в нашата държава са много показателен пример за лудницата и хаосът, в който живеем.

ДАНО някой ръководен и мислещ кадър прочете статията и всички коментари и нареди да се нанесат необходивите корекции. Все пак кампанията е още в началото си (по неофициални данни). Това НЕ ТРЯБВА да се оставя така! А на неграмотните, създали документа, и на висшестоящите, които са го допуснали в тази вид, да им бъдат наложени ПАРИЧНИ ГЛОБИ!!! ТОВА Е РЕЗИЛ!!!

И да я прочете някой кадър, на добра воля нищо не става. По-добре е да се обърнем към сдружението "Гражданска инициатива "Справедливост". Трябва да търсим отговорност, както за забавянето, така и за претупаното изпълнение на документите, които държавата ни дава, за да представяме себе си по света.

Типичен пример за заяждане на дребно и дърдорене на празно. Да не говорим, че някои "констатации" на русенския професор просто не са верни. Например, в моята лична карта "община" си е с малка буква. Не е ли по-добре, вместо да даваме трибуна на подобни провинциални дърдорковци, та макар и окичени с професорски титли, да се занимаваме с истинските проблеми. Например, изключително слабата организация по издаването на новите документи, огромните опашки, неспазените срокови и т.н. - мисля, че това е обективната и градивната критика.

Точно така!

Добре г-н Столичанин - значи трябва да се занимаваме със сериозните проблеми, а не с дребнави глупости. Личните документи са дреболия, а съдържанието им няма значение. Друго си е да обсъждаме колонизацията на космоса и галактиката. Подробностите има кой да ги решава - нашите "специалисти". Само че когато смециалистите са мърльовци, всичко останало няма шанс да стане.

Виж какво, селтако! Това аматьорско изпълнение (отделно сроковете) на личени документи говори за несериозно отношение на държавата към данъкопладците. Ти, ако носиш документите сгънати на четири в джоба си, аз съм принуден да се представям с тях пред света. НА ТЯХ Е НАПИСАНО МОЕТО ИМЕ. А не на Борисов, Станишев, Доган и цървулан!

Шибана държава

Естествено, че е гражданство, а не националност, ясно как е станал професор този господин!

Това е положението - аз съм взел парите, а вие сега мрънкайте колкото си искате! Нови документи - след 12 години!

Ткста по документите е спуснат от МВР. КАПЕЛЕН и СИМЕНС са само изпълнители. Това да са проблемите. Кампанията по подмяната на документите върви трудно, щот двете фирми барабар с поръчителя не са готови за нея.

Човек без работа се опитва да измисли нещо за да стане център на внимание. Като оня тъп адвокат, който постоянно се бута пред медиите за да си прави реклама, а изглежда като абсолютен нещастник.

РостиСлава , страхотен коментар, развесели ме за цял ден, браво !!

неграмотни, че и снимките са ужасни, аз, брат ми и 2-ма братовчеди можем да минем с моята лична карта без проблем. И още поне 20 познати мъже.

Ей, спейсове, само да ви питам: Наистина ли Цветанов има толкова и толкова процента одобрение? Щото на мен не ми харесва откъдето и да го погледна. Особено когато оправдава полицаите си грубиани и дори убийци... Не че Румен П. или оня-пръм-пръм Миков ли беше що беше, бяха цвете, даже напротив!

Защото служителите в държавните учереждения се избират на принципа като онази депутатка, гласувала за дъщеря си и не виждащта нищо нередно в това. Ама всички сърбаме супата на тези неграмотници после!

Пише се "невиждаща", а не "невиждащта". Членът "та" се пише само на съществителни от женски род. На отглаголните прилагателни, които приличат на съществителни не се пише "та". На съществителното "пещ" например, може да се пише "та" - "пещта", защото е съществително име. Друг пример - "нощта". Така се и получава и при съществителни от женски род, завършващи на "т" да получават "та" и като цяло да има два пъти "т" - например "крепостта".

Да се доуточня. В случая "невиждаща" е сегашно причастие, но останалото, което съм написал, е вярно.

Абе той професор, малко е попрекалил с авторекламата. Пък и като говориш за спейсовете!!? - гнусна чуждица и за "Реквизитите", което въобще не съм чувал да се използва у филологическите науки не знам що за професор требе да си. Гадно е като има неточности и тъпни, ама и тоз не пада по назад.

ставаме все по-неграмотни