Нова схема за източване на банкови карти с фалшив сайт на куриерска фирми

Експерти съветват потребителите да използват наложен платеж и предупреждават, че вероятността да си получат обратно откраднатите пари е минимална

Обратно в новината

Коментари - Нова схема за източване на банкови карти с фалшив сайт на куриерска фирми | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моята карта защо никой не я точи, миличка? Препоръчвам ревизия на горния етаж.

лаком гъз Глава затрива!

След като полицията признава, че това е измама, защо не изискат трафичните данни? Много рядко е, престъпниците да не оставят следа.

Нова нова, колко да е нова ... аз знам за нея от 6 месеца без да се интересувам от това, значи може да е на поне година.

Доказано е, че жени с пари не могат да боравят. Все едно да дадеш на луд калашник.

Това са глупости. Винаги можеш да си вземеш парите обратно през банката когато си платил с карта и стоката/услугата не е доставена. Правил съм го многократно при измами.

а и никой не гледа за катенарчето горе в браузъра.... ами така е... горния етаж липсва по някога...

Това че хората са наивни и се подвеждат е ясно, но странно защо полицията не разследва, а банката не възстановява щетите? За да може да изтегляш пари от кредитна карта следва да си регистриран търговец в някой от доставчиците на POS услуги. За това се изисква регистрация, която следва да се проверява и съхранява. Най-малкото тези пари от банката отиват в нечия друга банкова сметка. Ако ти просто намериш кредитна карта на пътя, няма как да изтеглиш пари от нея - може да накупиш стока с нея, но няма как да изтеглиш или преведеш пари, ако НЕ знаеш пин-кода.

Докато има балъци, ще има и измамници...

Прочетох внимателно новината. Първо - в схемата няма нищо ново. "не можах да намеря профила. Отдадох го на лоша връзка с интернет" ... звучи като тотална некомпетентност. Да платиш "някаква застраховка", която после куриерът щял да ти върне ... нямам думи. Второ - ако жертвите се поддават на такъв вид измами, единственият начин да се спасят е да не ползват онлайн банкиране, банкови карти, а най-добре - изобщо да спрат да ползват интернет. Да, действително това са измами и органите трябва да си свършат работата, но има хора, които просто не подлежат на опазване от такива номера. Както вече някой спомена - ревизия на горния етаж е препоръчителна. Живеем в 21-ви век и е наложително да се извършва базово обучение по съвременни технологии още от началното училище. По последователна и утвърдена схема! Ползването на текстов редактор и електронни таблици е полезно и важно в наши дни, но да учиш на програмиране хора, които не могат да разпознаят фалшив линк (фишинг, скам ...) или нямат капацитета да разпознаят очеизваждащ опит да бъдат измамени - няма никаква полза от това.

За полицията съм съгласен, това е измама и е тяхна работа да търсят и намерят измамника. За банката - не съвсем. Нямам как банката да контролира кой, как, на кого и защо споделя данните си. Ако данните са били получени/откраднати без съдействито на собственика на сметката/картата, това е друга тема. На мен са ми източвали карта и банката ми е възстановявала парите, но след тяхна проверка и след като установиха, че няма мое съучастие или съдействие. Иначе - парите трябва да бъдат върнати от измамника, ако бъде разкрит, това са си отношения между измамник и измамен.

Само редко прости патици могат да се хлъзнат по тая схема. Плитокоумни водоплаващи.

Моята карта стои винаги замразена. Размразявам я през приложението на банката, когато плащам в магазина и след това отново я замразявам.

Докато има прост народец, който си мисли, че банкирането е като да люпиш семки по чарка, така ще е.

над нещата си, нали. Обаче на "тези" неща, не над всички. Пази се!

Тия каки след 40 години ще хвърлят пачки от балконите!

Няколко патици се чувстват обидени.

Конкретно тази схема е банална и очевидна. С мен пробваха, като дори искаха и CVV2. Но да не забравяме че бандюгите винаги са един ход напред. И надобряват. Така че умната със всякакви карти и данни, научете се да мислите като тях.

катИнар и евентуално буквар за теб ,преди да препоръчваш каквото и да е

Закон: за да има тарикати, трябва да има и балъци.

Човешката глупост и тъпотия са неизчерпаем източник на доходи. През 90-те куп народ изгоря с нигерийските "принцове". 30 години по-късно тъпотата си остава константна величина. Като не разбираш нещо - не го правиш. Но българинът се смята за върха на сладоледа а кот се установи, че е най-обикновен балък се жалва. Глупостта и нежеланието да се мисли винаги излизат праз носа а понякога и от други места.

Повечето хора не знаят, как да правят съвсем базови неща в браузърите си. Например не гледат адреса, когато кликат на някой линк, а той се показва в лентата със статуса, когато се постави мишката на върху линка без да се кликне на него. Повечето хора не знаят, че трябва да гледат за точното изписване на адреса на този линк. Защото има разлика например от dir.bg и djr.bg И когато този адрес е малко по-дълъг и става недоглеждане и се озоваваш на друго място, което изглежда по абсолютно същия начин, но е притежавано от измамниците и всичката информация, която вкараш в полетата на сайта я прочитат. Не знаят още, че могат да проверят сертификата на сайта от катинарчето горе в лентата за въвеждане на уеб адресите. Първо, трябва да изписва в началото на адреса https. Второто е, че като се кликне веднъж или двойно кликване върху въпросното катинарче, може да се провери сертификата откъде е издаден и други подробности, както и могат да видят, дали това, което е изписано в адреса отговаря на информацията за сертификата. Още, като ще пазаруваш в някой магазин и, ако ще го правиш често, прочети по дяволите за това, как става пазаруването, как комуникират с клиентите и продавачите ( имейли, чат или съобщения в самия сайт, телефон ), защото повечето магазини си имат установена практика и всяко отклонение от нея следва да се разглежда крайно подозрително и да не се пристъпва към по-нататъшни действия, а да се уведомят хората от сайта за подозрителната активност и да вземат мерки. Но хората не се замислят за нищо от това. После Олеле!

И ще продължава, докато още се намират идиоти, които вярват, че за да продадеш нещо, трябва да дадеш номера на банковата си карта на този, ДЕТО ТРЯБВА ДА ТИ ДАВА ПАРИ. Запомнете, за да ти преведат пари, ИМ Е НЕОБХОДИМА БАНКОВА СМЕТКА. Не кредитна, или дебитна карта.

Много са активни тия измамници в Олх, Базар.бг и ало.бг. Обикновено са профили с женски имена - Полина, Дорина, Йоана… но може да са всякакви. Пишат даже на развален български, което може би значи, че са и чужденци. Схемата е стара - поне от 2-3 години. Никога купувачът не урежда транспорт! Винаги е продавачът! Само това трябва да ви усъмни. Още повече да иска купувач вкарване на данни от карта. По-добре платете лев или два отгоре за наложения платеж, но предотвратете измама по този начин!

Един изтегли 60 милиона от банката и нищо, А пък тука става въпрос за 150 лв Сакън от новини