Отново сигнали за източени карти и злоупотреби с лични данни. Този път измамниците използват платформи за онлайн търговия и фалшив сайт на известна у нас спедиторска фирма, съобщи bTV.

Преди дни Елвира Докузлиева пуска за продан часовник в социалните мрежи. С нея се свързва потребител с никнейм "Амина".

"Фалшив профил, но първоначално просто не се усетих. Винаги проверявам по принцип хората, които ми пишат. Но не можах да намеря профила. Отдадох го на лоша връзка с интернет", каза Докузлиева.

Потенциалният купувач настоява покупката да бъде със специална куриерска услуга. Твърди, че така е по-сигурно и изпраща линк на Елвира към фалшив сайт. Тя не се усъмнява дори, когато въпросният сайт иска данните на банковата й карта.

"Поиска потвърждение на моите данни на картата и аз ги въведох. Излезе прозорец на моята банка. И всъщност видях как от картата ми остават само осем лева. Всъщност той ми източи парите и започна да ми пише "какво става? Притеснявам се, защо не получаваш парите?" И аз тогава написах "вие ми източихте сметката" . И той ми написа "свържете със спедиторската фирма, има някаква грешка оттам", сподели тя.

Елвира няма обяснение как се е поддала на чара на измамника и е попаднала в схемата. От картата й са източени 150 лева.

За експертите по киберсигурност, подобни сигнали са ежедневие. "Тази схема е позната не само за кражба на кредитни карти, но и за кражба на профили като идеята е, че измамниците започват да комуникират с вас в сигурна среда като това може да е социална мрежа, място за споделена търговия или някоя от големите онлайн платформи", каза експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Анастасия Иванова е била потърпевша на същата измама през февруари тази година. От нейната сметка са изтеглени 275 лв. "Има заведено досъдебно производство и в полицията, но въпреки всичко ми се обясни, че парите не могат да бъдат върнати, въпреки че доколкото имам информация, тези пари са застраховани по някакъв начин и става въпрос наистина за измама", каза Анастасия Иванова.

Преди броени дни отново фалшив профил е опитал да я измами пак. "Пише ми една дама, че иска да купи роклята чрез UPC. Като ми изпрати на електронната поща пак линк, който трябва да последвам, за да ми преведе сумата. Но предварително аз трябва да платя някаква застраховка. 112лв, която ще ми бъде възстановена от куриера, когато дойде да вземе стоката", разкара Анастасия Иванова.

Този път Анастасия е по-внимателна и не се подлъгва. "Споменах, че ще отида да се консултирам в полицията за какво точно става въпрос и какво да направя и тя съответно изчезна. Обеца на ухото и не съм се отказала да си искам парите от банката, продължавам да пиша жалби", каза тя.

"Малко вероятно е да бъде установен измамника, малко вероятно е да се върнат парите, защото реално вие сте приели това да платите и сте потвърдили желанието си да плащате, защото сте въвели всички данни. Когато някой ви поиска кредитна карта, знайте че ви я иска за да вземе пари от нея, а не за да ви зареди в нея", предупреди Ясен Танев.

Спедиторската фирма, с чието име и сайт е злоупотребено, знае за измамите. На официалния им сайт е публикувано и съобщение. "Получихме сигнали за копия на официалния ни сайт, както и за съобщения от наше име в социалните мрежи и по имейл. В тях се искат лични данни, както и такива за банкова карта (номер на карта, наличност и CVV/CVC). Често приканват да отваряте и прикачени файлове. Всичко това е сигнал, че имейлът или сайтът е фалшив и не е свързан с нас", се казва в позиция на фирмата.

Експерти съветват потребителите да използват наложен платеж и предупреждават, че вероятността да си получат обратно откраднатите пари е минимална.