Нова измама: Теглят пари от сметка на продавач в интернет

Мъж олекна с 1000 евро след обява за продажба на компютърна маса

Обратно в новината

Коментари - Нова измама: Теглят пари от сметка на продавач в интернет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи продавачът да си въведе личните данни и номаре на личната карта?! Е нема такъв смех...

Какво е "заветското" ?

"зàветското"..

Както казваше покойният проф. Брадистилов - Докато има говеда ще има касапи.

Sm3hurk0

Ако дадете всички тези данни - Име Фамилия / N на карта, CVC, Може да се запише всичко това на НОВ магнитен НОСИТЕЛ - карта с магнитна лента. Тези данни могат да се изпратят на човек на другия край на света и там да се запишат на новата пластика ( та даже и на карта на Лукойл за отстъпка за гориво ). Данните на магнитната лента се записват в точна последователност и са по стандарт ISO 7813, на няколко писти - Име Фамилия, N на карта, CVC, както и това, дали картата е с чип или без чип). След като се запишат - може да се купи нещо с тази карта до сума която не иска PIN Ако този си е дал PIN-a - може да се тегли и от банкомат :)))) - в КЕШ :)) , в брой или на ръка :))) Ето да се ограмотите малко: :)))) https://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC7813 и какво съдържат слоевете: https://en.wikipedia.org/wiki/Digitalcard#Magneticstripecard

Много обичам да ме "ограмотяват" малоумници, чели нещо във Wikipedia.

Що, информацията е полезна за непросветените. Трябва да е ясно ,че дадеш си данните си изгорял.

Колко е тъп тоя, малко са му взели..

Хахо.Как ще си дадеш сметката на картата.Има ли още такива хора?Докато има овце ще ги стрижат.

Не е дал сметката на картата, а номер, cvv код и трите си имена като при всяка онлайн продажба. Просто измамникът ги е ползвал той самият като от свой сайт да е поръчал. Банката го е спряла на втория опит явно. Кога ли хората ще разберат, че тия данни се дават само при плащане, а за превод е нужно само да се знае номер на сметката ти без друго? Хем банките постоянно пращат мейлове, публикуват статии и т.н. с предупреждения.

Номер и CVC въвеждаш само когато ти купуваш. Когато продаваш и трябва да получиш пари даваш банкова сметка - БЕЗ ПИН, БЕЗ CVC.

Нито един нормален сайт за онлайн търговия няма да позволи да стават такива измами през платформата му. ОLX обаче е нещо друго както всички български помии.

OLX е сайт за обяви, а не за продажби. Има голяма разлика.

Сериозно ли бе байно? И като е за обяви свързва ли продавача и купувача в платформата си. Позволява ли им да си чатят и т.н. В ебей например не могат д ате извъртят по тоя начин понеже контрола е на друго ниво а дори да те измамят платформата ти връща парите. Тук обаче някви тарикати са направили сайт за обяви с нула лева инвестиция и съответно с нула гаранция и нула лева за поддръжка и сигурност и само си лапат кинти от платените обяви

Отдавна този сайт е купен от голяма чужда фирма. Това никак не помага за сигурност на потрецителите и подобни обаче. Но е нормално- голямата част потребители самите те правят дребни далавери и препродават стоки от амазон, али експрес и подобни на кило без плащане на данъци, а не да си продават старите вещи.

Не е в сайта, извън него е!

При мен, опитът беше чрез еконт

Трябва да се въвъде междинна стъпка заявка за теглене от сметката ни с получаване на СМС известие и потвърдено с код . Човека ще вижда , че пари не влизат , а излизат от сметката и ако не иска да плаща няма да връща смс с кода ! А не да получава СМС кога парите ги няма !

Ами повечето банки го поддържат. Също така може да си държиш картата замразена и да я размразяваш само, когато плащаш.

Отдавна има такава защита 3ds и плащанията в ЕС задължително минават през нея. САЩ и други страни извън ЕС не я предлагат. Но защо си мислиш, че и такъв код помага? С фишинг мейлове има измами в банки постоянно има опити за източване. Аз лично от името на български банки получавам по 2-3 мейла на месец. За да минават парите от тези измами и да продължават с тях, значи кодовете не помагат съвсем. А тази схема с "Въведи картата, за да ти преведа парите." в olx всъщност е от над година-две по медиите и не е никак нова.

3DS е за плащане онлайн.

Познай как се прави плащане без наличие на карта в общия случай. Извън онлайн търговците единствено някои хотели имат такава опция. Без cvv код или прочетени данни от магнитна лента или чип от терминала не става. CVV е единствено за непресъствени плащания. Затова и няма как да не е през заявка от името на онлайн търговец. Повярвай ми, такъв в офшорна зона и много държави се регистрира за 0 време с едно заявление по мейл, както и нова фирма на някой социално слаб.

Като видиш измамата с очите си тогава коментираи. СМС се заобикаля !

Нищо ново, тия измами вървят от години, ама народа е прост...

Ето една измама,а другите с телефонните измами. Няма прокуратура няма и КПКОНПИ,която това й е работата. Много цигани са вдигнали огромни къщи от телефонни измами и не могат да покажот доходи,за да имат такива къщи,но КПКОНПИ показва само 5 милиона,а БТВ показва какви телефонни измами са правели,това което е работа на МВР,КПКОНПИЮ и прокуратура. А всички сега скачат защо не ни искат в Шенген.

Нали искахте промяна, Бре! Те ти промяна. Преди вдигнатия юмрук телефонните измами бяха нула и Баневи в килията. Сега не ми реви.

« мъж оглекна...» Подзаглавието, като и в заглавието.....смешки

Сега завалията като отиде в хоремага ще му присяда ракийцата като му пуснат "На тая стара маса"!!! Абе, да е жив и здрав!!! Ако го излъжат още веднъж вече важи друг лаф.... "завторят ли го - се изпедерестява!!!

Повечето дребни продавачи в olx сме били обект на подобни опити. Интересното е че освен номер на карта искат и CVV2. Човек трябва да е дооста наивен за да се върже, но явно се намират. . Предполагам също че директно теглене не е възможно, трябва да е някакъв вид фиктивна продажба където крадците могат да бъдат проследени, при добро желание .

някой няма ли да зададе въпроса защо само българската полиция и българските банки имат проблеми с тези дребни измамници?

Не са само българските

то за тва искат да върнат хартиената бюлетина :)

Малко пари са му взели на този глупак.

Трябва стабилна информационна кампания. Нагли мошеници!

Кой идиот си публикува номера на картата, имената, дата на валидност и кода за сигурност? Трябва да си бая захлюпен, за да го направиш...

Казано е, нахрани прасетата и недей пипай телевизора. High tech so far is not for you.

До като има Наивници ще има и Цигани Престъпници ! Искате за Премиер Тиквата от Банкя , пак ли сте наивници !

Точно така, в ПП е истината!

"Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 3 декември, че около 20:00 часа на същата дата, е получил съобщение в профила си в OLX, където бил публикувал обява за продажба на компютърна маса. Авторът на съобщението заявил желание да купи въпросната вещ." Я пак?!

И да, статията е полезна, макар написана толкова криво! Както коментираха малко по-рано измамата не е нова но не е толкова разпространена в България. Наистина номера на картата е за да можеш да платиш в интернет, не да ти изпращат пари! Пари се изпращат по сметка, не по карта. Обяснявайте го това на всички свои близки, има такива които наистина не го знаят.

Може и да получаваш пари по номер на картата.

Слагате минуси, обаче вашетп незнание е причина да ви мамаят. Тоя дето са го измамили е бил сигурен като вас с минусите!!! Ето ви истината https://icard.com/bg/transfers-to-cards Образовайте се за да не ви лъжат.Със здраве!

До скк, "карта от финтех компания"... ха-ха... Колко кръгъл идиот трябва да си от 0 до 100, за да ми рекламираш такива идиотии?! Като те боли зъб - отиваш на зъболекар! На на цветар или месар. Като искаш да си подредиш финансите или да теглиш кредит - отиваш в банка! Не в бюрото за бързи кредити!

Пари съм пращал и само по ЕГН

До :) ! Точно тия компании решават проблема ти! Едократни карти, виртуални карти! Е друго си е пласмасовата карта от банката! Не рекламирам нищо просто казвам, че е възможно да се получават пари по номера на картата.

Докато има овце, ще има и вълци, а овце има много в България...

тоа номер много изтъркан... как па има още балъци да се фащат на него... а некой ше светне ли ко туй заветско село??

гр.Завет, област Разград

Предприемчиви украинци (и украинки), живеещи във Варна я въртят поне от 2 години. Естествено, необходимо исловие и тъпотата и финансовата неграмотност на продаващия. За да продадеш нещо, НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ДАВАШ НОМЕР НА БАНКОВА КАРТА. Това е необходимо, ако ТИ ПЛАЩАШ. Пари се превеждат по сметка. То затова са и IBAN-ните. Даваш си сметката и ти превеждат парите. Хич да не говорим, че за да се изтеглят пари е необходимо да знаеш и ПИН-на. А ПИН АБСОЛЮТНО НИКОГА НЕ СЕ ДАВА. Под никакъв предлог. При плащане се използва CVV кода (Card Verification Value). При плащане. Не при получаване на пари. Най-лесния начин да се справиш с такива разбойници е да кажеш "Плащане по куриер". Те са излезли за измама, не могат да рискуват да разкрият лични данни - име и адрес. Или просто се казва "Имам време, ще дойда да ви го оставя, и без това съм в района". Тогава рискуват чисто физически смачкване на физиономията.

За да си даваш кредитната карта вместо ибана :))))))))

Може да ти платят и по карта вместо по IBAN, но това непроменя момента с "да си тъп:

Баси тъпака...

Какво значи: « оглекна» И заедно с првовачите къде да го търсим? Като това например « бъркан». Произдизало от буркан, защото бъркаш в него!

Какво значи: « оглекна» Толкова е олекнал, че чак си е казал "Глее къф съм тъпак"

Въобще не е нова ! Преди да напишете нещо , че ново проверете в интернет !

И на мен се опитаха да ми направят същата схема преди около година. Добър театър и снимка на готина мчацка в OLX профила, но стигнаха само до изпращането на фишинг линка преди да ги блокирам във Viber. Явно все пак някъде им минава схемата.

КАКВО ПРОВАВАТЕ?