Мъж от заветското село Сушево е бил измамен по интернет. От сметката на 29-годишния човек са извършени две тегления от по 500 евро всяко, информира говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева.

Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 3 декември, че около 20:00 часа на същата дата, е получил съобщение в профила си в OLX, където бил публикувал обява за продажба на компютърна маса. Авторът на съобщението заявил желание да купи въпросната вещ.

За да преведе парите, изпратил линк на продавача, на който той да въведе личните си данни и номера на дебитната карта. Малко след това потърпевшият получил два SMS-а, че от сметката му са извършени две тегления в размер на 500 евро всяко.

По случая е започнато разследване за престъпление по чл.249, ал.1, пр. 2 от Наказателния кодекс, посочват още от дирекцията в лудогорския град.

От Областната дирекция на МВР в Разград предупредиха гражданите, че зачестяват опитите за телефонни измами в региона.

През последните дни граждани сигнализират, че са получили обаждания, в които представящи се за полицаи искат пари от тях, за да заловят измамник. Схемата е добре позната - "съдействие при провеждане на полицейска операция". Освен този сценарий, се въртят и измами, свързани с продажба на пелети и дърва за огрев, ремонт или смяна на дограма, освобождаване на пратка с документи.

Статистиката на дирекцията показва, че от началото на 2022 г. до сега са регистрирани 24 измами, шест от тях са от типа "телефонни". За същия период на миналата година броят им е бил 12 и нито една телефонна. От шестте телефонни измами едната е била довършена и впоследствие разкрита. Останалите пет са регистрирани като опити, които са предотвратени от полицейските служители.