Норвежката здравна министърка: Оставете хората да пият, пушат и ядат

Не планирам да се държим като морална полиция и няма да казвам на хората как да си живеят живота, каза Силви Листауг

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно споделям вижданията ѝ за живота. А това, че е анти-мигрантка особено ми допадна. Не съм пушач, но не съм и гей-феминист...

Права е булката ! Много повече умират от стрес да правят диети, да не пият, ядат и пушат. ...Я си запивайте колкото душа иска.

Истинска отличничка! Пчка, та дрънка. Евала!

НО ЕРИК ЧЕРВЕНОКОСИЯ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ И ТОГАВА ТАКИВА ПИКЛИ ЩЕ СЛУЖАТ САМО ЗА Е.АНЕ !

Коремно мислещи ,граждани храносмилатели, късове меса с тескерета, вие сте мнозинство. Ама като пиете, пушите и грухтите, а не се храните, после си плащаите за това,че не можете да се контролирате. Андънмо.

Ето точно срещу това е въпросната госпожа. Ти нали си добре?! Живееш си както си решил/а/. Не прави не поискано добро. Остави и другите да вземат някакво самостоятелно решение! И те глави носят, а не тикви и имат мнение, което би трябвало да уважим.

Какво като не разбира от медицина. Те някои лекари, които са учили толкова години не я разбират, какво остана за другите. Поне е на ясно, че на хората им омръзна някой непрекъснато да ги наставлява, какво да правят и какво не. Наясно е, че ни омръзна да ни третират като послушни идиоти в името на "демократичните и европейските ценности".

Бре, хем умна, хем готина. Дали е омъжена? Направо не е за вярване, че са я пуснали да заеме подобен пост. Само за пушачите е малко пресилено - все пак пречат и на околните.

Как няма да е ''популистка'' като казва директно каква е реалността и не се навежда на такива дето ги поканиха ама след това ги стовариха на чужда софра.. Права е жената че всеки според избора си ще пуши яде и пие, а ако някакви държавници са против това да забранят цигарите алкохола и вредните храни ама не им стиска че от там най много мангизи прибират за да си ги разходват както намерят за добре.

Точно така!! Оставете хората да си пафкат, къркат и плюскат колкоти им душа иска. Не ги закачайте!! Ако искат, може и да се друсат или да си махат главите, както намерят за добре. Тяхна работа.... Има достатъчно балъци, които плащат осигуровки и финансират болници, лекарства, спешна помощ..., които ще се погрижат....

Само дето забравяте че тия осигуровки дето ги приказвате са в пъти ПО МАЛКО от това що одрусват от джоба на пушещите и пиещите с акцизи и ддс...

Гледам доста много поддръжници на тая идея. То затова сме на последно място в Европа по всичко, щото много си гледаме кефа.

И да доносничат да бяхте вкарали поне малко по добре щеше да звучи за левицата !

То проблемът не е, че пият, пушат и ядат. Проблемът е, че като пият, после бият други хора. Като пушат вредят на други хора и най-вече на собствените си деца, като ядат после се..ат и впрягат други да ги спасяват от излишните им килограми. Така че ако не пречат на другите, да правят каквото щат, но там е работата, че пречат на другите и им налагат своя начин на живот без да се съобразяват дали другите го искат.

Никого не бия, като пия! Напротив - още доста хора ми стават симпатични. С някои дори се събуждам, на следващата сутрин.

Вижда се, че човекът няма представа какво е да си пил. Същото и с тестяните мъже-феминисти, според които всеки мъж е поначало изнасилвач. Като не можеш нещо, почва да ти се иска и другите да не могат. :)

Звучи разумно като политика. Проблема е в парите за лечение.

Пушач или не, умира... Веган или не, пак умира!!! Покажете ми един(а) не пушач, непиач, Веган дето е останал като дерек... няма такъв... всички със сигурност ще си легнем един ден завинаги!!! Въпрос на избор, както и тя казва

Пушачът пуши всеки час за по 10 мин. Даже понякога 2 пъти на час. Тоест 1/3 от работното време се скатава. Отделно, по правило боледува повече. Безсмъртни няма. Няма и гаранция колко дълго ще живееш. Независимо каква е хигиената ти на живот, стават и инциденти. Но това какво ще бъде качеството ти на живот, независимо от продължителността му, зависи в една не малка степен и от теб и от културата ти на живот и на хранене! Не пречи цял живот да си с хроничен бронхит, газове и със срамни въшки, примерно. И така се живее, ама е странен избор.

Аз не съм пушач, но пак се скатавам от работа ;) Даже не ми и пречи цигарения дим! Най-редовно около мен пушещите ме питат, дали няма да ми пречат случайно, и им казвам, че няма проблем! Те си пушат, аз си пия кафето и така! :)

Че сега това забранено ли е от закона в Норвегия, защото както предполагам ако не е, тази министърка нищо не е казала. Ако на някой му пука, кой какво ще си помисли за него, ако яде червено месо, пие алкохол или пуши цигари, значи е много зле!

По твоя критерии... Нямаш си идея колко народ са адски зле.

Един човек да мисли нормално и веднага ще го посочат с пръст!

Браво! Много правилни възгледи!

Освен ядене .пиене и пушене имаше и ОЩЕ НЕЩО ,ама скандинавците го извършват не повече от един път годишно.

Педалската нация тотално е изтрещяла вече!!!

Когато говорите за здравословно хранене, идете на веганските щандове в магазините да видите за какви цени става въпрос. ВЕГАНСТВОТО, не ВЕГЕТАРИАНСТВОТО, е преди всичко много печеливш хранителен бизнес. А дали е здравословно, още не е доказано. Та, в този аспект, права е палавата министърка.

Като в сащ има закон против веганството при децата.

Както е и вярно, че в САЩ около 50% от гражданите са с диабет, над 10% от децата са с аутизъм, символът на беден човек вече не е изпостеляло негърче, а дебел американец. И от там и дебелизмът с кърмачетата - вегани! Все пак трябва да си вменяем и да имаш някакво минимално образование, за да съобразиш, че малките на бозайниците имат нужда от майчино мляко (или евентуално някаква негова алтернатива), иначе не оцеляват.

Българина няма нито здравна култура, нито хранителна, нито спортна. Това е нещо, което трябва да се учи в училище, но няма кой да го преподава защото всички са невежи и са на знания ала "чух от приятел" или "баба казваше".

Има достатъчно култура но няма пари защото разни тикви и гуменки ги крадат на едро.

За съжаление съм пушач, обаче винаги излизам навън да пуша, дори и там, където е разрешено! Пушачите сме хора със силна воля, което трябва да се показва и през зимата ...., а после се наваксват питиетата на "форсаж". Практика!

След като се ням, напия и напуша, искам да... олл найт лонг Сливи Лисугер.

Тая е на крачка да стане любимка и на наркобароните. Мото: “Друсайте се смело, нали си е за вас” :)))

В Карлуково да не са ви пуснали нета?

Няма лошо, нека дори да пропагандират правителствата душманското плюскане, пиене и пушене! Ама хайде тогава да диференцират здравните осигуровки в такъв случай. Рисковите шофьори с история как плащат повече на застрахователите?...

Аз

Здравните осигуровки вече СА диференцирани - алкохолът и цигарите са с акциз.

Грешна ти е информацията. Нищо от акциза в момента (в България поне) не отива в Здравната каса.

А пък вие им взимайте децата.......

Може да са някаква демокрация, но им липсва едно спокойно и нормално отношение към живота каквото винаги е имало у нас на балкана- нито да заклеймяваш нито да пропагандираш- просто да не си в крайностите.

Не са никаква демокрация. Това са скандинавските селяни, които открили нефт и ела да видиш какво се прави от скука като БВП ти е в небесата, щото идва от недрата на Земята.

кой от герб ще ни остави да ядем ?Тя лиляна павлова е оплюскала всичко !

Ауу, джендър обществото ще и поиска оставката незабавно. :) :) :)

Права е. Хората трябва д абъдат информирани правилно и въз основа на това да правят своите избори, а не обществото да се разделя и настройва едно срещу друго, и едни хора да се поставят в по-нисша категория само защото не рупат авокадо и кълнове всеки ден.... Да не споменавам набиването от някои хора, че едва ли не ядящите сланина съсипаха здравеопазването... Освен това всичките тези нутриционисти, които ежедневно набиват глупости в главите на хората, трябва да бъдат глобени и спрени, защото по закон едва ли имат право да упражняват тази професия. Казвам го като човек, който почти 20 години вървя по този път с грешни представи за храната, а сега се храня нормално, ям всичко, но с мярка, и макар вече да съм на над 40 години, се чувствам много по-жизнена от времето, когато се хранех като крава със зелении. Една домашна баница няма да ви отрови и е по-полезна, да не говорим по-вкусна, от авокадото.

Не трябва да се лишаваме от малките удоволствия, но всичко да е с мярка.

Жено, а какво ще кажеш така да разсъждаваме и за дрогата?

Кой може да те спре да взимаш дрога, освен ти самият??? Кой може да те прати на лечение, освен ти самият??? Има разлика между хранене, цигари, алкохол и дрога - не може да ги слагаш под един знаменател. Единственото, което ги обединява, е да има адекватна информираност. Да не се правят в училищата на ощипани моми, а да образоват децата - за дрогата, за алкохола, за храненето, за пушенето - ако щете и за секса. Ако имаше кой да ме информира мен за храненето, нямаше да слушам разните нутриционисти толкова време, ама нямаше. Човек винаги трябва да бъде насърчаван да взима сам решенията си, а не все някой друг да му е длъжен, затова правилната информираност, базирана на изследвания, е толкова важна. Ако си решил да правиш нещо, ще го направиш. няма по-добър мотиватор от това да кажеш на едно дете, че дрогата или пушенето са вредни, без да обясниш защо и какви са последствията. Всички сме били деца, но малко помним това.

След като прочетох каква е политиката спрямо семейството и децата, тази страна пивече не ме интересува. Суровият климат им е отнел много от нормалната човешка душевност.

Слушай сега неграмотна българко: от 20 години живея в Норвегия. Не съм виждал толкова гнусна пропаганда за една държава която не случайно е наречена БЯЛА... когато бълвате глупости за отнети деца, педофилия и тем подобни първо да се огледаме как е нашия двор второ преди да говориш глупости е добре да посетиш Норвегия да се запознаеш със законите на тази държава, културата и природа и чак тогава да коментираш. Погледнете българския двор изнасилени деца от бащи, блудство по домовете за сираци , педофили се разхождат на свобода а тук ако се установи подобно нещо веднага зад решетките, въобще спрете да бълвате гнусотии а си крякайте в жабурняка. Норвегия е правова държава и само съдът може да отнеме деца и то само при доказани обстоятелства. Спрете да пишете глупости българко....комплексари никога няма да имате достоен живот когато плюете благодарение на руската пропаганда в БГ. НОРВЕГИЯ е на почти първо място в света във всички класации за достоен живот, вие ли сте тия които ще давате оценки или света който знае и вижда всичко. Неграмотници...

Яаа ... сии... обърши пяната от устенцата. И полека с тъпите мантри.Сега е 2019 и има доста инфо.

Шибан Джендър... И аз съм бил там. И като те слушам кви ги дрънкаш съм сигурен, че май някой мургав норвежец те помпи там яко от 20 години. Учудва ме мнението на министърката им. Това е изказване на здраво мислещ човек не на болната им нация. Може да има нещо българско в гените и.

Споко, то при тия цени в Норвегия никой не може да "пие колкото си иска" .

Тази жена е истински Пич...

Браво, дано има повече такива нормално мислещи в политиката на Европа.

Ако цените на вредните стоки са недостъпни, министърката може да е либерална, колкото си иска. Колко хора могат да си позволят вредните удоволствия?

Права е. А ние у нас дето си мрем да се правим на по светци и от папата прекалихме тотално. В Австрия върнаха пушенето по заведенията, в Германия, в Испания и далеч не само нам по летищата например си има пушални. У нас пушачите са със статута на комунисти / фашисти и само мор за тях, никакво уважение като група хора, че и значителна при това като част от населението. Тъпа работа.

Никой пушач не бива да бъде презиран, но е факт, че пушенето е зависимост към наркотик, защото никотина е такъв. Факт е също така, че всеки пушач иска да спре да пуши, но не знае как, защото спирането със сила на волята не помага. Трябва превенция, помощ и състрадание към пушачите, защото те имат нужда от това. И кум пушачите: Щом ви харесва толкова да пушите, защо не научавате децата си първо на това? За да се справят по-лесно със живота. За да бъдат по-концентрирани, готини и умни. Пушенето не е модерно. То съществува от стотици години и не се е променило изобщо, а и хората не сме станали по-умни.

Достатъчно е човек да види нейна снимка в цял ръст, за да прецени дали да приема от нея съвети за здравето. Както и при нас има една "професорка" (незнайно по какви науки), която по медиите раздава акъл за дието, пък като я погледнеш и всичко ти става ясно :)

пропуснала е да позволи най-важното.

Мне е пропуснала, пише че е "популстка", демек защитава овехтелите традиционните семейни ценности, а не разврата, педофилията, веганизма и кабализма.

Най лесно се печели популярност когато казваш на хората това което искат да чуят. И разбира се е поемаш никаква отговорност и я прехвърляш на масите.

Еее един свестен и разумен човек!

По принцип съм съгласен с нея. Но Норвегия е отделен случай. Те имат пари. 5-5 милиона норвежци снабдяват половин Европа с нефт и газ. Но и Европа презатегна гайките особено с пушенето.

...и е ат.

само тази е останала нормална все още в Норвегия!

"... Макар че критиците ѝ казват, че почти не разбира от здравеопазване." А в България като че разбират от това, за което са назначени калинките...