Норвежката здравна министърка: Оставете хората да пият, пушат и ядат

Не планирам да се държим като морална полиция и няма да казвам на хората как да си живеят живота, каза Силви Листауг

Обратно в новината

Коментари - Норвежката здравна министърка: Оставете хората да пият, пушат и ядат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"... Макар че критиците ѝ казват, че почти не разбира от здравеопазване." А в България като че разбират от това, за което са назначени калинките...

само тази е останала нормална все още в Норвегия!

...и е ат.

По принцип съм съгласен с нея. Но Норвегия е отделен случай. Те имат пари. 5-5 милиона норвежци снабдяват половин Европа с нефт и газ. Но и Европа презатегна гайките особено с пушенето.

Еее един свестен и разумен човек!

Най лесно се печели популярност когато казваш на хората това което искат да чуят. И разбира се е поемаш никаква отговорност и я прехвърляш на масите.

пропуснала е да позволи най-важното.

Достатъчно е човек да види нейна снимка в цял ръст, за да прецени дали да приема от нея съвети за здравето. Както и при нас има една "професорка" (незнайно по какви науки), която по медиите раздава акъл за дието, пък като я погледнеш и всичко ти става ясно :)

Никой пушач не бива да бъде презиран, но е факт, че пушенето е зависимост към наркотик, защото никотина е такъв. Факт е също така, че всеки пушач иска да спре да пуши, но не знае как, защото спирането със сила на волята не помага. Трябва превенция, помощ и състрадание към пушачите, защото те имат нужда от това. И кум пушачите: Щом ви харесва толкова да пушите, защо не научавате децата си първо на това? За да се справят по-лесно със живота. За да бъдат по-концентрирани, готини и умни. Пушенето не е модерно. То съществува от стотици години и не се е променило изобщо, а и хората не сме станали по-умни.

Права е. А ние у нас дето си мрем да се правим на по светци и от папата прекалихме тотално. В Австрия върнаха пушенето по заведенията, в Германия, в Испания и далеч не само нам по летищата например си има пушални. У нас пушачите са със статута на комунисти / фашисти и само мор за тях, никакво уважение като група хора, че и значителна при това като част от населението. Тъпа работа.

Мне е пропуснала, пише че е "популстка", демек защитава овехтелите традиционните семейни ценности, а не разврата, педофилията, веганизма и кабализма.

Браво, дано има повече такива нормално мислещи в политиката на Европа.

Тази жена е истински Пич...

Споко, то при тия цени в Норвегия никой не може да "пие колкото си иска" .

След като прочетох каква е политиката спрямо семейството и децата, тази страна пивече не ме интересува. Суровият климат им е отнел много от нормалната човешка душевност.

Права е. Хората трябва д абъдат информирани правилно и въз основа на това да правят своите избори, а не обществото да се разделя и настройва едно срещу друго, и едни хора да се поставят в по-нисша категория само защото не рупат авокадо и кълнове всеки ден.... Да не споменавам набиването от някои хора, че едва ли не ядящите сланина съсипаха здравеопазването... Освен това всичките тези нутриционисти, които ежедневно набиват глупости в главите на хората, трябва да бъдат глобени и спрени, защото по закон едва ли имат право да упражняват тази професия. Казвам го като човек, който почти 20 години вървя по този път с грешни представи за храната, а сега се храня нормално, ям всичко, но с мярка, и макар вече да съм на над 40 години, се чувствам много по-жизнена от времето, когато се хранех като крава със зелении. Една домашна баница няма да ви отрови и е по-полезна, да не говорим по-вкусна, от авокадото.

Ако цените на вредните стоки са недостъпни, министърката може да е либерална, колкото си иска. Колко хора могат да си позволят вредните удоволствия?

Не трябва да се лишаваме от малките удоволствия, но всичко да е с мярка.

Ауу, джендър обществото ще и поиска оставката незабавно. :) :) :)

кой от герб ще ни остави да ядем ?Тя лиляна павлова е оплюскала всичко !

Може да са някаква демокрация, но им липсва едно спокойно и нормално отношение към живота каквото винаги е имало у нас на балкана- нито да заклеймяваш нито да пропагандираш- просто да не си в крайностите.

А пък вие им взимайте децата.......

Няма лошо, нека дори да пропагандират правителствата душманското плюскане, пиене и пушене! Ама хайде тогава да диференцират здравните осигуровки в такъв случай. Рисковите шофьори с история как плащат повече на застрахователите?...

Тая е на крачка да стане любимка и на наркобароните. Мото: “Друсайте се смело, нали си е за вас” :)))

Жено, а какво ще кажеш така да разсъждаваме и за дрогата?

След като се ням, напия и напуша, искам да... олл найт лонг Сливи Лисугер.

Аз

Здравните осигуровки вече СА диференцирани - алкохолът и цигарите са с акциз.

За съжаление съм пушач, обаче винаги излизам навън да пуша, дори и там, където е разрешено! Пушачите сме хора със силна воля, което трябва да се показва и през зимата ...., а после се наваксват питиетата на "форсаж". Практика!

Българина няма нито здравна култура, нито хранителна, нито спортна. Това е нещо, което трябва да се учи в училище, но няма кой да го преподава защото всички са невежи и са на знания ала "чух от приятел" или "баба казваше".

Когато говорите за здравословно хранене, идете на веганските щандове в магазините да видите за какви цени става въпрос. ВЕГАНСТВОТО, не ВЕГЕТАРИАНСТВОТО, е преди всичко много печеливш хранителен бизнес. А дали е здравословно, още не е доказано. Та, в този аспект, права е палавата министърка.

Педалската нация тотално е изтрещяла вече!!!

Кой може да те спре да взимаш дрога, освен ти самият??? Кой може да те прати на лечение, освен ти самият??? Има разлика между хранене, цигари, алкохол и дрога - не може да ги слагаш под един знаменател. Единственото, което ги обединява, е да има адекватна информираност. Да не се правят в училищата на ощипани моми, а да образоват децата - за дрогата, за алкохола, за храненето, за пушенето - ако щете и за секса. Ако имаше кой да ме информира мен за храненето, нямаше да слушам разните нутриционисти толкова време, ама нямаше. Човек винаги трябва да бъде насърчаван да взима сам решенията си, а не все някой друг да му е длъжен, затова правилната информираност, базирана на изследвания, е толкова важна. Ако си решил да правиш нещо, ще го направиш. няма по-добър мотиватор от това да кажеш на едно дете, че дрогата или пушенето са вредни, без да обясниш защо и какви са последствията. Всички сме били деца, но малко помним това.

Като в сащ има закон против веганството при децата.

Освен ядене .пиене и пушене имаше и ОЩЕ НЕЩО ,ама скандинавците го извършват не повече от един път годишно.

Има достатъчно култура но няма пари защото разни тикви и гуменки ги крадат на едро.

Браво! Много правилни възгледи!

В Карлуково да не са ви пуснали нета?

Един човек да мисли нормално и веднага ще го посочат с пръст!

Че сега това забранено ли е от закона в Норвегия, защото както предполагам ако не е, тази министърка нищо не е казала. Ако на някой му пука, кой какво ще си помисли за него, ако яде червено месо, пие алкохол или пуши цигари, значи е много зле!

Пушач или не, умира... Веган или не, пак умира!!! Покажете ми един(а) не пушач, непиач, Веган дето е останал като дерек... няма такъв... всички със сигурност ще си легнем един ден завинаги!!! Въпрос на избор, както и тя казва

Слушай сега неграмотна българко: от 20 години живея в Норвегия. Не съм виждал толкова гнусна пропаганда за една държава която не случайно е наречена БЯЛА... когато бълвате глупости за отнети деца, педофилия и тем подобни първо да се огледаме как е нашия двор второ преди да говориш глупости е добре да посетиш Норвегия да се запознаеш със законите на тази държава, културата и природа и чак тогава да коментираш. Погледнете българския двор изнасилени деца от бащи, блудство по домовете за сираци , педофили се разхождат на свобода а тук ако се установи подобно нещо веднага зад решетките, въобще спрете да бълвате гнусотии а си крякайте в жабурняка. Норвегия е правова държава и само съдът може да отнеме деца и то само при доказани обстоятелства. Спрете да пишете глупости българко....комплексари никога няма да имате достоен живот когато плюете благодарение на руската пропаганда в БГ. НОРВЕГИЯ е на почти първо място в света във всички класации за достоен живот, вие ли сте тия които ще давате оценки или света който знае и вижда всичко. Неграмотници...

По твоя критерии... Нямаш си идея колко народ са адски зле.

Звучи разумно като политика. Проблема е в парите за лечение.

Яаа ... сии... обърши пяната от устенцата. И полека с тъпите мантри.Сега е 2019 и има доста инфо.

То проблемът не е, че пият, пушат и ядат. Проблемът е, че като пият, после бият други хора. Като пушат вредят на други хора и най-вече на собствените си деца, като ядат после се..ат и впрягат други да ги спасяват от излишните им килограми. Така че ако не пречат на другите, да правят каквото щат, но там е работата, че пречат на другите и им налагат своя начин на живот без да се съобразяват дали другите го искат.

Пушачът пуши всеки час за по 10 мин. Даже понякога 2 пъти на час. Тоест 1/3 от работното време се скатава. Отделно, по правило боледува повече. Безсмъртни няма. Няма и гаранция колко дълго ще живееш. Независимо каква е хигиената ти на живот, стават и инциденти. Но това какво ще бъде качеството ти на живот, независимо от продължителността му, зависи в една не малка степен и от теб и от културата ти на живот и на хранене! Не пречи цял живот да си с хроничен бронхит, газове и със срамни въшки, примерно. И така се живее, ама е странен избор.

И да доносничат да бяхте вкарали поне малко по добре щеше да звучи за левицата !

Както е и вярно, че в САЩ около 50% от гражданите са с диабет, над 10% от децата са с аутизъм, символът на беден човек вече не е изпостеляло негърче, а дебел американец. И от там и дебелизмът с кърмачетата - вегани! Все пак трябва да си вменяем и да имаш някакво минимално образование, за да съобразиш, че малките на бозайниците имат нужда от майчино мляко (или евентуално някаква негова алтернатива), иначе не оцеляват.

Шибан Джендър... И аз съм бил там. И като те слушам кви ги дрънкаш съм сигурен, че май някой мургав норвежец те помпи там яко от 20 години. Учудва ме мнението на министърката им. Това е изказване на здраво мислещ човек не на болната им нация. Може да има нещо българско в гените и.

Гледам доста много поддръжници на тая идея. То затова сме на последно място в Европа по всичко, щото много си гледаме кефа.