КЗП завежда колективни искове срещу трите телекома

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора заради прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори.

Обратно в новината

Коментари - КЗП завежда колективни искове срещу трите телекома | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е добро начало, но още не значи много! Терекомите откровено надписват сметки, пускат SMS към уж благотворителни номера, без да знаем, лъжат при рекламиране на услугите си, и особено много надписват сметките при уж навъртян трафик на данни. Регулаторът въобще работи ли и контролира ли билинг системите на монополистите?

Трите телекома все още ни държат във феодализма! Сключват договори с възрастни хора, които след време стават немощни, и спират да ползват стациинарните си телефони, но с години продължават да плащат сметките си най- вече към ВИВАСОМ от и без това малките пенсиил Телефона на майка ми не се използва от година, а и за останалата година от договора, за която няма да го ползва ще продължава да плаща такса, защото иначе трябва да плати неустойки до края на договора! Да я убия ли ,за да се спре този нестраведлив договор!

Няма ДЪРЖАВА!Ужким каЗАХА че след изтичането на договора можеш да го прекратиш когато решиш, като спреш да плащаш., Да ама Не.Ако си в чужбина трябва писменно, нотариално, да опълномощиш човек ,да прекрати договора, който не винаги можеш да намериш и ставаш зависим до безкрай.

а за банките кога ще има дела

Редакторите трият важна информация, която бях написал за потребителите - това се прави сигурно умишлено, за да крият кого осъди справедливо съда, а са пострадали сигурно хиляди българи, но пък на редакторите явно не им пука за българите.

Абе на който не му харесват договорите да емигрира на някъде.А,да не забравя и КЗЛ!

Може с успех да се именувате и виваКОЙ.

Не сте вие които ще командвате парада и монополизирате .Във всяка бяла държава такива като вас им късат задниците ,защото там има закони ,ама с тая наглост виждам която коментираш ви трябва друго от народа не закони.С 1 торба камъни и ще залягате под бюрата

Преди около година имаше прекъсване на сигнала за интернет и телевизия - близо ЕДИН ЧАС И 15 МИНУТИ СЪМ СТОЯЛ НА ИЗЧАКВАНЕ. Като го казах на колеги не ми вярваха. Тази година ме излъгаха при подновяване на договора с непоискана услуга и после не искат да я прекратят, защото съм написал жалба да я откажа, вместо с друга бланка. Продавачите им са с излъчване, че като те излъжат, значи си излъган и си търси права по съдебен ред - и това за около 6,50 лв. месечно.

Когато леля ми почина и майка ми отиде да й прекрати договора, като искаше да плати, каквото е досега й казаха "Ама не можете да го прекратите, тя има договор!" Да плачеш ли да се смееш ли... не знам.

Браво,дано стане нещо,аз също съм от тези завели иск,ощетиха ме като ми начислиха 20 лв за разговор от 1 час и 10 мин, който не съм провел.

Мтел и Глобул не позволяват разговори над 1 час. Когато продължителността стане малко над час, например час и 30-40 сек., те "отрязват" автоматично.

При Виваком е същото ограничение.

Да зная,точно затова съм завел иск пратих и фактурата макар че те не ми я пратиха на лист ,казаха че аз съм се отказал, а не помня такова нещо,затова я преснимах електронно и я изпратих в КЗП ,а аз не съм провел и разговора.

Не знам за вас, но аз имам договор без такса за 11 ст. на минута и 5 лв. месечно за 500 мегабайта интернет. Договорът ми може да се прекрати в срок от 1 месец. Така че не разбирам що за умник трябва да си, да подпишеш договор примерно за 2 години, и то с месечна такса. Само помежду другото искам да напомня, че роумингът за ЕС отпада генерално от края на следващата 2015-та година.

Отде изкара тези тарифи?!

Не мога да кажа името на фирмата, че ще ме трийнат. Услугата не носи името на никой от трите големи, а само ползва мрежата на единия от тях.

Пълна измама. 100 минути по 10.8 стотинки са 10,80 лв, a 1000 минути 108 лева. Доста е скъпо. А освен това се опитваш да заблудиш и потребителите. В тази услуга няма нищо ново. Това е нов бранд на Ментел, който го пуснаха преди няколко години. С други думи - това си е Ментел за баламурници... В България няма фирма, която да използва мрежите на мобилните оператори, макар и това да е теоретично възможно от 2007-ма година, защото всичко е нарочно опорочено и се нарушават ЕС директивите. Но на запад е доста разпространено, ама там за тия пари получаваш... чудеса.

Трите оператора на България-МЕНТЕЛ, ГРАБУЛ И СВИВАКОМ!

Уважаеми сънародници, не се ентусиазирайте излишно, като добре си знаете, че нищо няма да се промени и подобри! И трите телекома са завършени хайдуци и още много има да дадат от себе си.

Това се замислих и аз. Нарочно от време на време се правят някакви псевдо напъни за вършене на нещо в полза на хората, за да се замажат очите на недоволните за известен период от време. И така всичко се повтаря от време на време.

най мафиоти са от виваком. имах договор с тях, който гласеше 20 лв на месец, само за няколко месеца от 20 , постепенно ми го направиха на 60 лв . изтърпях ги да ми мине договора и дадох молба по законния начин един месец по рано, като и тогава им върнах всички устройства, обаче сметките не спираха да ми идват все по 60 лв така 6 месеца и на края им вдигнах един луд скандал и да чукнем на дърво няколко месеца не са ми идвали сметки,сега като чуя реклама за виваком гася телевизора. НАЙ ГОЛЕМИТЕ МАФИОТИ СА ВИВАКОМ.

Vivacom не са за иск, а за тепане. Всички лъжат ама тия са върхът.

Най-после се натута комисията, нейните юристи отдавна трябваше да свършат тази работа. Тази клауза е "очевадно" в противоречие с функциите на неустойката, според гражданското право и на практика е едно обезщетение неизвестно за какво, а не неустойка.

А ти колко оплаквания до КЗП пусна междувременно? Защото ако това го знаеш отдавна, а си трайкаш не виждам с какво право се оплакваш, че другите нищо не вършат.

Днес сме 15 септември първия учебен ден, 24 години след измислянето на подвижния телефон трите ни мобилни оператора се инатят и не искат са пращат SMS-и на кирилица. До всички които ще ръсите абсурдни коментари от рода ама то някой GSM не разпознават кирилица по-добре да замълчат. Тъпотии не ми се четат. Всеки оператор много добре знае какъв апарат имате и не е необходимо да осакатява всички апарати.

Georgi

интересно кой ти е сложил "+"-ове...Аз ще ти сложа "-" защото съм инженер, а ти очевидно че нищичко не разбираш и ти си този които пише глупостите. Азбуката няма нищо общо с оператора и мрежата. Това е на ниско ниво, на ниво апарат, и няма нищо общо с мрежата! Нещо повече на жена ми например доскорошния и телефон нямаше кирилица вход. Т.е. тя не можеше да пише СМС-и на кирилица, но пък можеше да ги получава и чете без проблем.

Може и да си добър инженер ама машинен. От електроинженерство нищо не разбираш още по-малко от ASKII кодове на символите. А това което съм го написал изобщо не си го разбрал. А обяснението ти е точно като call center на мобилен оператор. Е нали там е проблема, че телефоните могат да приемат всички ASKII символи, а операторите се инатят и ни заливат с неразбираеми служебни SMS на шльокавица. Щльокавицата е азбука която никога не се е учила в нито едно българско училище. Язък за (-)-ти сега ходи го трий.

защо ми скрихте коментара,само защото написах име на оператор и то само един път.Вижте по надолу коментарите на Избирател и Хм-Мх и там се споменава името на оператор но си стоят и не ги изтривате.Нека хората да знаят триковете на всеки не им пестете имената

Така правят не се ядосвай. Педи малко се върнах от магазина оня на касата ми вика дай лична карта за дето съм си купил сладолед и шоколад с дебитна карта. Викам му ти нормален ли си кой ще дава линча карта за 5 лв. бе? В това време един ученик на другата каса си купи цигари необезпокоявано.

Ганьо пари за хляб може да няма,ама за ГСМ последен подел има.от глад умри,гъзар бъди.това е бай ви ганьо.

humfry

Това ли е днешното оправдание на крадците?

тази комисия досега къде спа?какво свърши в полза на потребителите изобщо?

Правилно, в България е по-лесно да се разведеш , отколкото да се откажеш от договора, имах случайй, момчето замина на лечение в чужбина за дълго. Направихме молба, копие от самолетния билет, епикриза и така и не признаха нищо, трябваше да му плащаме таксите. Не получихме отговор, нито достъп до някой от по-отговорните в управлението на Глобул. Така е във всички оператори, крайно време е да се направи нещо. Не ми е изтекъл договора, изтича през октомври, вече 3 месеца непрекъснато ме притесняват, звънят поне един път седмично да посетя някой от офисите, Абе спрете се бе хор !!!!!!!!!!!! Оставете ни избор !!!!!!!!!

humfry

Избор няма, поне не и у нас...

Браво нека се въведат малко Европейски правила и за бг операторите... В Германия ако подпишеш 2 г. договор ти дават флагмана на големите марки за 1 евро,а тук го вземаш за 30-40 лв. на месец и то с най-скъпият аобонаментен план XXL...

Тая опция в ЮАР беше още преди 15г, а не знам колко преди това е била приета....

Най-после се сетихте!. Имах съвсем пресен случай с Глобул, където системата им е така направена,че дори когато ти изтича договора и си платил всички такси, има и още една в зависимост на кое число изтича договорът и такса да "деактивиране" на сим картата?! ПС. Но тези случаи са нищо в сравнение с рекета (узаконен брутално от държавата), когато законът е създаден и се прилага в интерес само на Топлофикация Именно тези закони са във висша степен нищожни!!! и това трябва да се промени. Не може да ти налагат да плащаш за нещо, което не получаваш, нито пък да се откажеш от "услугата". Това го няма никъде в правния мир. Къде са сега Станичевия и кръжецът му, които през 2006 г. гласуваха и приеха закона за рекета със сградната инсталация?!

Всяка абонатна станция може да се откачи от Топлофикация - трябва само да поиска. За това, че ти нямаш собствена абонатна станция не е виновна Топлофикация. Решавате съсобствениците и се откачате, никой не ви спира. Но и никой не е виновен на тримата тариката дето искат да не плащат на гърба на останалите съсобственици.

humfry

Що пишеш глупости? Ти опитвал ли си да вземеш решение във вход, в който живеят 100 човека и всеки е на различно мнение? Всичко народно е направено така, за да си измиват ръцете и да прехвърлят топката в ръцете на хората, каквото правиш и ти в момента. Топлофикация е черна на много хора и трябва да внимаваш да не ти излезе късмета някъде!

Знаеш ли какво казва твоята блудница Топлофикация? Да, не се потребявали услугата ни, но трябва да вземете писмено съгласие от всички потребители на абонатната станция, за да може да ви преизчислим дължимото. И сега представяш ли си, как съседа се разписва, за да може моята сметка да я намалят, понеже аз не съм използвал, а неговата нормално да я увеличат? И това е по-закон, тоест узаконен рекет!

Не се ли умори да защитавш губеща кауза (да се изжказваш така нефелно)?! Представи си , че човек е безработен, трудно сварзва двата края и е принуден да изключи панотто и топлата вода и да живцее на студено (и ел. бойлер). Какво, заради него останалуте 36 ап. щяе се откажат от парно! Овчата ти логика направо умилява... От такива зомбита като теб сме за смях на света.

когато баща ми почина, грабиком ме принуди да му платя таксите за 11 месеца. питах - кой ще звъни на покойник, та да стои телефонния му номер активен ? обаче си платих, след като пратиха една фирма, събирач на дългове да ми обясни, какво ще направи с мен и колата ми, ако не си платя. малко им е

Това един от многото номера които се правят ако минат и хората се съгласят, всъшност веднага щом се прекрати някои от тях, те измислят друг и просто са едни алчни и некоректни хора.

humfry

Ама всички тия номера стават със съгласието на държавата!

Някой знае ли по кава причина, озобщо трябва да има неистойка в случаят ? Разбирам да се инвестирали нещо. Да кажем, живея в някое планикско село, искам кабелен интернет ,а няма прокарано трасе. И понеже много го искам, доствчикът, тръгва да строи трясе специално за да ми достави услугата. В такъв случай съм съгласен, Хората прокарват кабели с километри, което струва пари ,а аз се отказвам и за тях тази инвестиция е губеща. Ама заради една СИМ карта дето струва под стотинката, да ме карат да плащам ???

А съгласието за използване на лични данни... и там са го измислили, така че да не можеш да сключиш или прекратиш договор, без да се подпишеш....

С наглостта си са ядосали някого когото не е трябвало... Сега ще си платят от скъпо по скъпо......

ЕВАЛА на КЗП!!!

humfry

Ще ви дам реален пример, който съм сигурен, че всеки от вас го е изпитвал по един или друг начин. Отивам да сключвам договор, избирам си нормален непромоционален план, без никакви телефони и екстри. Идва момента, в който става въпрос за договора, най-нагло ми се заявява, че трябва да е 24 месеца и по никакъв начин не можело да е 12, както и че отказване ставало само с плащане на целия оставащ период. Е, какво е това? За сравнение. Налага ми се да сключвам подобен договор във Великобритания. Договорите са едномесечни, 12 и 24. Условията и параметрите на услугите са в пъти по-добри. Ама в ОК телекомите имат много повече разходи, много повече персонал, много повече инфраструктура, там законите определено се спазват.

за миг си помислих, че ще ги съдят защото не немалят цените на услугите си, след като в последните 2 години 3 пъти се намалява цената на преноса между тях. Ех, мечти!

По общо приети и приложими правила, договор се прекратява едностранно с предизвестие, най- общо, едномесечно. Айде, в случая нека е тримесечно, нека да има и 5% неустойка, но това което си позволяват операторите или по-точно казано - това, което СЕ ПОЗВОЛЯВА на операторите е БЕЗОБРАЗИЕ...

Браво!!!

Да се признат всички оператори за терористични организации и да се приложат съответните мерки към тях...........................

humfry

На час по лъжичка "Телекомите обаче не са се съобразили с препоръките, поради което КЗП завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни." Това говори, че телекомите са над държавата и законите! Българския потребител от десетки години е поставен в изключително неравноправно положение спрямо всички монополи и картели - банки, топлофикация, ЕРП, телекоми. Тези организации буквално се гаврят със своите потребители и печелят милиони на техен гръб, а после ги глобяват със смешни суми! И идва един много важен въпрос, кой и кога ще санкционира институциите, които години наред си затварят очите пред очевидните безчинства? В България има едни от най-скъпите цени на разговори и СМС-и спрямо доходите в Европа, както и най-лошите и неравноправни условия по договори.

Проблемът е в размерра на доходите, не в цените на телекомите...

humfry

Напротив, проблема е в цените на услугите и доходите. Защо? Ами защото доходите и данъците в България са най-ниски от целия ЕС, а страната е най-корумпирана, което означава автоматично, че телекомите имат и най-ниски разходи. Телекомите купуват изцяло китайска евтина техника, имат абсолютния минимум от персонал, не плащат за огромна част от инфраструктурата си.

Дупетатите, които с/у "скромни дарения" си затварят очите пред безобразията на изредените монополисти, или направо приемат закони, които са в тяхна полза и във вреда на потребителите. И това го няма никъде в Европа.

humfry

Това е така, защото те не са депутати, поне не и в общоприетия смисъл. Това не е парламент, тоест не е Народно събрание, защото вътре не са се събрали представители на народа, понеже не са избрани от народа, вътре има само партийци. С други думи, това си е Партийно събрание. Когато хората имат възможност да гласуват за народни представители, тоест когато в НС реално започнат да представляват хората, тогава може и нещо да се промени.

Дупетатите казваш... да, прав си. Ама къде е българския съд, който взима решения в "името на народа"? Май и той там, където и дупетатите.

Това е начинът! Няма значение откъде се почва... важно е да се започне отнякъде!!...

Абе, то банките воглаве с БНБ ни униожават с милиарди, а те се занимават с нищожни дреболии. Да почнат от главното!

humfry

Ако мислиш, че телекомите не изнасят милиарди, помисли си отново.

Телекомите поне вършат и полезна работа. А банките? Крадат и сриват икономиката и отделния вложител. Помисли си отново ти.

Пресен пример.Напускаш България и отиваш да работиш в чужбина.Трябва да си платиш таксата до края на договора.Е това ако не е изнудване и крадене здраве му кажи.Няма да се учудя ако съпруг почине и искат от жалеещата половинка да плати таксите до края на договора на своята починала половинка ,без да се замислят. Ужассс.

Браво !!! Така би трябвало да се действа срещу монополите !!!

Дам, сега да си изясним и какво значи монопол ...

Да кажем, че живееш в малко село, в което има три магазина. И чорбаджиите се наговарят, и продават Пещерската по 15лв. Горе-долу е същото. Конкуренция има ли? Има! Пещерската по 15лева ли е? Да!