НАП отписва задължения към държавата, възникнали преди 2008 г.

Всеки, който има задължения с изтекла погасителна давност (отпреди 01.01.2008 г.), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред НАП, съобщиха от приходната агенция.

Обратно в новината

Коментари - НАП отписва задължения към държавата, възникнали преди 2008 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ВНИМАНИЕ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ. Преди всяко плащане на здравна осигуровка, ако се осигурявате сами си пускайте заявление до пето число на месеца в ТД на НАП, иначе парите Ви отиват за нещо друго. Умишлено се крие за да ви мамят и крадат.

ВНИМАНИЕ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ. Преди всяко плащане на здравна осигуровка, ако се осигурявате сами си пускайте заявление до пето число на месеца в ТД на НАП, иначе парите Ви отиват за нещо друго. Умишлено се крие за да ви мамят и крадат.

Това облагодетелства имащите много пари, защото в най-лошия случай ще си платят, но вероятността да им се размине е по-голяма, което и става.

Столична община пък се правят на умни и не отписват стари задължения :)

Защо трябва да подавам възражение за отписване.Да променят нормите и да не се разкарват хората.

Това е като амнистията на незаконните строежи, ха-ха!

za danachni izmami niama davnost. v bg ima pravitelstvo na mafiata I vseki den se dokazva.

И защо държавата е решила така - във своя вреда и в полза на неспазващите закона?

това е правилно защото държавата следва да си търси парите. Какво е спала и не си ги е взела. Вината е на НАП.

Т.е. отписват задължения от времето но предишната тройна коалиция?

Много сте смешни ! Така е поне от 15г. ;) Късно е либе за китка :) Кой се преебал , кой не другият път ;) За тази справедливост може да благодарите на Костов и ко ;)

Тези отношения са уредени от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, защо го раздухвате сега? ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛЕН ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС В сила от 01.01.2006 г. Обн. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.33 от 21 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.63 от 4 Август 2006г., изм. ДВ. бр.73 от 5 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.86 от 24 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.95 от 24 Ноември 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.46 от 12 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.52 от 29 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.57 от 13 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.108 от 19 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2009г., изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г., изм. ДВ. бр.41 от 2 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 2010г., изм. ДВ. бр.94 от 30 Ноември 2010г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.101 от 28 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.14 от 15 Февруари 2011г., изм. ДВ. бр.31 от 15 Април 2011г., изм. ДВ. бр.77 от 4 Октомври 2011г., изм. ДВ. бр.99 от 16 Декември 2011г., доп. ДВ. бр.26 от 30 Март 2012г., изм. ДВ. бр.38 от 18 Май 2012г., изм. ДВ. бр.40 от 29 Май 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.82 от 26 Октомври 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.94 от 30 Ноември 2012г., изм. ДВ. бр.99 от 14 Декември 2012г.

нама такова нещо давностния срок е 5 години по закон , 10 годишния беше предложен от депутати на герб и май не е приет още

Всички тези условия за давност са според чл. 111 на ЗЗД. Същата или по смисъл такава клауза има във всички съвременни законодателства. У нас далече преди 09.09.1944 г. Въпросът е защо НАП дреме и не си търси вземанията.

НАП опрощава,топлофикация опрощава-е само глупаците ли да плащаме редовно данъци и такси?!?!?!

Екстра. Имах едни 5 милиона задължения към НАП, сега ще мога да си ги отпиша.

Браво за поредната простотия, измислена от умните глави! Значи хората, които плащат редовно данъци са глупаци, а хората, които са мъчат да минат "по втория начин" - герои. тази държава за едни е майка, а за други-мащеха!!!

Е, чак сега ли го разбрахте?!? Излизайте на протести и тотален граждански контрол на дейността на парламентарните идиоти и правителството! Всякакви подобни решения трябва да бъдат незабавно спирани!

Сега ли разбра? разбра/

Другарки и другари, требе да поощряваме тарикатлъка и инициативността на наште ора! Те знаят как да правят парички, не трябва да им пречим на събирането по никакъв начин, тва е!

Откъде накъде? Съвестните данъкоплатци ще погасяват в срок задълженията си, а други - хитреци, няма да плащат, ще си харчат парите, и ще чакат давностния срок да изтече. Това не може така да продължава.От НАП да се размърдат и да си събират вземанията, да въведат система за контрол за всички задължения. А също и за фискалните бонове- омръзна ми в кварталния плод-зеленчук, хитречката П., която има мнение по всички въпроси и знае да критикува държавата, да не пуска фискални бонове, а вечер да чука на фиск.устройство и да пуска за 20 % от оборота. НАП да упражнява контрол. А и хората трябва да са бдителни и да изискват касови бележки, да стане като в гърция - без касова бележка не плащащ

И отново на гърба на народа! Нема такава държава!!!

Категорично не съм съгласна!!! Аз си плащам данъците до стотинка и в срок. Смятам, че неизрядните данъкоплатци трябва да бъдат санкционирани и издирвани от НАП да се издължават БЕЗ НИКАКВА ДАВНОСТ !!! Иначе ще се чувствам ЛИЧНО ощетена. Законът дава възможност да се измъкват от данъци определени близки до актуалната власт лица и създава предпоставки за корупция в НАП. Не вярвам, че може да има такава практика в ЕС.

Всеки редовен данъкоплатец ще бъде ощетен. И каква е целта на това решение, вместо наказания - един вид поощрение.

В статията не е посочено,че НАП въведоха от 01.01.2013г. единна сметка с която се затяга положението с неплатените данъци. По-подробно вижте на сайта на НАП - Единна сметка. Обезпокоително е друго-че при местните данъци, които трябва да плащаме на общините е в сила старата система- който иска плаща, който не иска не плаща и никой не го търси.Може всеки да се откаже от плащане на местни данъци, не е необходимо да е специален.Когато парите на общините не достигат те не полагат усилия да повишат събираемостта ,а увеличават процентите на данъците и таксите. Журналистите се занимават с какво ли не ,но не съм чела материал относно това колко хора си плащат данъците и таксите и какво се прави срещу това.Ако нищо не се прави съвестните граждани ,които си плащат задълженията се превръщат в идиоти.

Увеличават процентите, или измислят нови такси и таксички, които да пълнят общинската каса.

А ние, будалите, да ги издържаме, така ли? С такива малоумни решения ще докарате до единствено смисленото решение, държавата на това бясно, тарикатско-селендурско племе да бъде закрита. Това ще стане много бързо, ако и ние престанем да си плащаме данъците. Къде го има това по света, бе идиоти. Един данък да имаш да плащаш и да си правиш оглушки, навън ти продават къщата, вземат си парите и ти връщат остатъка. Затова там има живот, а тук е джунгла. Почвам да мисля, че всичко се прави нарочно, за да измрат почтените хора от непосилни задължения, за сметка на изметта.

Много "хубаво". Насърчават хората да не си плащат задълженията.

хората си ги плащат, не ги плащат "нашите хора"!!!

Че то винаги е било така, само че можеше да се позовем на давността без да подаваме писмено възражение преди "да са ни подгонили", т.е. сега е по-чиновническо и с възможност да пропуснем.

А с ТОПЛОФИКАЦИЯ какво стана?И там ли ще продължава има давност??? ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ!!!! Значи едни ще плащат за сметка на други, които чакат да мине този срок и да преебат останалите, които в случая са СЪВЕСТНИ. Айде стига сме ги търпели. Време е да приключим казуса с Топлофикация и с тези наистина ЕБАНИ организации , които ограбват всички нас, които си плащаме редовно!! Чуйте ни кретени от Топлофикация и изчезнете.По добре да ви няма

Преди около 2 години беше изнесена информация от финансов експерт, че на дължавата се дължат няколко милиарда лева, но няма да бъдат прибрани, защото са пари на хора от и свързани основно с червено-башибозушкаята мафия

Дори и с това заявление ДОСТЪП ДО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НЯМА а само с ПИК.

Глупости на търкалета! Естествено , че има достъп с ел.подпис до справка за задълженията. При активиране на ел.подпис САМ указваш до каква информация искаш достъп. Четете преди да пишете!

Хайде проверете пък тогава говорете...Имаше го до м.01 сега го няма така че НЕ пишете глупости

Чета коментарите и виждам как медиите МАНИПУЛИРАТ отново. Това НЕЩО Е ПРИЕТО МИНАЛАТА ГОДИНА ОТ ГЕРБ, но защо ли "медиите" го РАЗДУХВАТ ОТНОВО СЕГА????? Съжалявам ви като си представя с какво отвръщение се гледате в огледалото ако имате поне малко достойнство.

Много по отдавна е.

Мхм, добре, че беше герб за да влезе ДОПК 2006 година в сила, и да може публичните задължения да имат 5 годишна давност.

ДО МОМЕНТА РЕДОВНО ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ СИ И ГЛОБИ, КОГАТО ИМАМ НАЛОЖЕНИ ТАКИВА. Вече се замислям?! НАП спи 5 години, не използва всички лостове за събиране на вземанията си, сега светва нередовните си платци да подадат молби позовавайки се на изтекла давност и да бъдат отписани вземанията им. Какво прави НАП за нас- редовните платци? - нищо. Няма Дянков, няма нови и стари министри и данъчни - има мърлячи, които не си вършат работата и трябва да бъдат изхвърлени от НАП. Не само шефовете им и редовите. Позорна некомпетентност се шири във всеки офис на НАП, а самочуствието на чиновниците расте с некомпетентността им!

Защото НАП не посяга на хиените - казвам ти го, защото познавам нападжии и са ми казвали, че не пипат олигарси и "наши хора"!

бившият шеф на НАП ,др.Стефанов,да е изпълнил заръката на някои бизнесмени да не им търси задълженията,пък те няма да му пречат да стане депутат?Тук няма комунисти,няма некомунисти - има мафия,която си е купила държава.Това правителство продължава по плана Ран-Ът и толкова-българите трябва да бъдат смачкани и унищожени.

НЯКОЙ КОМПЕТЕНТЕН ДА КАЖЕ ВАЖИ ЛИ ТОВА ЗА ДАНЪК СГРАДИ И ТАКСА СМЕТ???

Важи за каквото се сетиш. Щом ще прекрояват бюджета на държавата, редно е и домашния бюджет сами да си го прекроим. Обаче няма отърване от две неща на тази планета. Това са гравитацията и данъците.

Не важи. Това са местни данъци - т.е. към твоята община, а не към НАП.

Ох,защо се пънете и плюете Орешарски и "комуноидите"като тази работа я роди финансовия "гений"Симеон Дянков още през 2012 г.Не е лошо ,вместо да пиете кафета да попрочетете нещо или поне да не се произнасяте по въпроси ,по които не сте компетентни!

Драги ми смехурко, пак си неподготвен! Тази практика се върти от мно-о-ого години, не е открита нито от Дянков нито от Орешарски. Някой хора са богопомазани и пожизнено освободени от плащане на данъци - без значение какви. Всеки тарикат - не плаща и никой не го търси защото в данъчните служби се разхождат сговорчиви, самодоволни лоени топки, които са агресивни само по отношение на старци или някой закъснял за нещо с 1 ден клиент. Проверете какви суми се събират и какви се отписват като несъбираеми или длъжника се е позовал на изтекла давност и тогава пак да си говорим за червени сини или пембени.

Е кеф почвам да не си плащам задълженията за да хвана следващата амнистия. Right now.

...и така до..Виденовата зима. Мда натам сме се засилили с всички сили и средсва. Трябва да се махат (да ги махнем) час по-скоро!!!!!

Амнистията е ежегодна с 5 години давностност, но не става автоматично, а трябва да поискаш сам амнистията

Нека поясним че само така ние се дистанцираме от ГЕРБ. Ние не тероризираме бизнеса с плащане на данъци. Ние не възрваме касови апарати към НАП и не инсталираме измервателни уреди. Кой колкото може ще плаща. А на някои даже и опрощаваме данъците. Ако не стигат парите ще вземем заем. Ами така де, по-лесно ще го платим всички задружно, отколкото да натискаме бизнеса да си плаща данъците. Нали така!?

Когато човек е глупав то е до край. Това БЕ ПРИЕТО ОТ ГЕРБ миналата година, когато наложи и данъка върху лихвите ама защо да не си плюете както сте свикнали защото за знание трябва мозък.

+++

Дянков приел, а ТБ (Тройните Боклуци) козируват!

Защо НЕ коментирате за какво плащаме за електронен подпис след като той е НЕВАЛИДЕН пред НАП и трябва да си искаме техния ПИК....

Ето как червената мафия обгрижва себе си - по този начин милиони левове няма да се върнат от длъжниците. Е, това не е ли нагъл пример за това, да не си пращаш данъците и да чакаш давност. Боже, няма ли да ни спасиш някой ден от тази червена проказа!!!

Ох,защо се пънете и плюете Орешарски и "комуноидите"като тази работа я роди финансовия "гений"Симеон Дянков още през 2012 г.Не е лошо ,вместо да пиете кафета да попрочетете нещо или поне да не се произнасяте по въпроси ,по които не сте компетентни!

След като е очевидно несправедлива тази практика, Орешарски защо не я смени своевременно, ааа???

това е супер нахално, другите хора идиоти ли са дето плащат, какво значи това, скатаваме се 10 години и всичко е изчистено, само комунист може да реши такова нещо....отвратително

Браво комуноидни боклуци браво..... Пътя към Зимата на Виденчо е начертан отново, защо ли ами то е ясно много дългове на комуноидните фирмички много крали а сега немогат да връщат.... ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ!!!! ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ!!!! ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!

Когато човек е глупав то е до край. Това БЕ ПРИЕТО ОТ ГЕРБ миналата година, когато наложи и данъка върху лихвите ама защо да не си плюете както сте свикнали защото за знание трябва мозък.

Ами тези дето не гласуват сами са си виновни и тях държавата може да си ги е..ва независимо че са си платили данъците. Затова предложението ми е, само хора с образование от средно нагоре и хора плащащи данъци задължително да гласуват.

а кога е приета 10 годишния давностен срок , не беше ли само проектозакон , кога е влязъл в сила

От както има ЗЗД, от тогава има абсолютен давностен срок, т.е. 10г.

Предлагам в новия изборен закон да влезе зарана правото за гласуване на всеки който не си е платил дана ците към държавата повече от 5 години . Нямо право човек който не си плаща данаците да иска и да очаква нещо от държавата !

Ами тея, които са си платили данъците и не гласуват, а държавата ги ебава? Кво праим тогава.

Ами тези дето не гласуват сами са си виновни и тях държавата може да си ги е..ва независимо че са си платили данъците. Затова предложението ми е, само хора с образование от средно нагоре и хора плащащи данъци задължително да гласуват.

Така ще се ограничат , циганите и всички без отговорни граждани , а който иска да им купи гласа да им плати данаците . Така хазната ще се напълни .

данък сгради и такса смет влиза ли към тези задължения?

И аз това щях да питам !!!

Би трябвало да влизат. Нали са данъци за физически лица. Ако някой компетентен може да даде отговор нека да даде инфо.

напротив на някои, "Красная Кухая лейка" е много остроумна, браво за това чувство за хумор, а то е признак на интелигентност, това поне е всепризнато!

Какъв беше проблемът да направят ПИК кода на НОИ и на НАП да се едни и същи!?!?

За да се раздува щата, а ние да си губим времето и парите.

Да, така е. Търсят им работа, както с данъчните декларации. Нали за всеки който е на трудов или граждански договор имат пълна информация за доход, удръжки и т.н. Който има доходи, които трябва да се облагат с данъци да ги облагат, но занимават хиляди хора да попълват декларации, така направени, че трябва да си икономист за да я попълниш читаво. Иначе 50% трябва да си ходят у тях, а така данъкоплатеца да им плаща заплати. Няма такава държава. Белите хора по интернет си плащат данъци, глоби и т.н, а тук ако има я подадеш по поща после дай оригинали за доходи. Няма оправия.

Честито на печелившите.Да му мислят тези, които ще плащат новия кредит на Орешарски.

Ти така тъп ли се роди или после си падна на главата

И какво не ти харесва,"умнико"?

Тази държава е във фактически фалит още от 2010 година, така че не е нужно дори да подавате каквото и да е, оставете ги да се оттекат по каналния ред. Нали чиновниците от нап трябва да си оправдават заплатките по някакъв начин.

На същото мнение съм. Това отписване ми напомня,,класиката,,-,, Я елате пиленца, при батко- да ви гушне сладко,сладко.,, За милионите е друга класика-,, Life Is Live,,- Opus.

Такаааа, нищо ново. Това си го има в закона не от вчера (както са решили някои), а се подава молба за отписване на дългове, ЗАЩОТО ДАВНОСТТА НЕ СЕ ПРИЛАГА СЛУЖЕБНО. Все пак някой може да иска да си плати задълженията от преди 5 години, в такъв случай не подава молба и и ги плаща. А вече приемат такива молби, защото като заведат дело за принудително изпълнение в съда длъжникът се позовава на изтекла погасителна давност и иска отпада - това е накратко.

Задавам си въпроса: Защо пет години никой от НАП не е предприел нищо за принудително събиране на тези данъци?Ако ги бяха потърсили по съдебен път сега нямаше да е изтекъл давностния срок .

Съгласен съм напълно. Постингът ти го демонстрира на 100%. Земята и без това е пренаселена с идиоти.

Чудесно! Баламите да си плащат.Интересно защо са спали цели 5 год. феномените от НАП получаващи добри бонуси под масата при всички правителства. И защо не ги е ръководил както трябва директора им- сега вече депутат?

са ти пратили писмо, горната опция не важи.

Егати малоумниците. Ами да си ги изтрият, щом е минал давностния срок - тяхна работа е.