Нови находки променят историята на Троянския манастир

Древни ценности и оръжия са били открити до стените на Троянския манастир "Успение Богородично", съобщи игуменът на светата обител Величкия епископ Сионий.

Обратно в новината

Коментари - Нови находки променят историята на Троянския манастир | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво освен човешки кости могат да бъдат открити при разчистване на гробище... !?

Открит е и троянският кон!

"ДРЕВНОСТ или древна история е период от човешката история, който покрива времето от около 3300/3000 г. пр. н. е. до периода 800/500 г. пр. н. е." Предвид тази дефиниция на периода "древност", откритите артефакти не би трябвало да се наричат "древни".

Не забравяйте! Страна без история няма и бъдеще. Добре правят отците и монасите, че се грижат и молят Министерството "на културата" и то да се загрижи. Че то само май не се сеща.

Разкриваме събития, от 1876г. с разкопки? Е че не са ли описани в мемоарите на манастира? Ами има много по-стари гробове из гробищата на 200-250-300г. да идат и тях да разкопаят.

История, че история... Толкоз сме се вторачили в нея, че останахме без настояще, а очевидно няма да имаме и бъдеще.

Въпрос към редактора: какво означава текстът под четвъртата снимка: "Троянският манастри струва 15 лева"? Какво точно ще рече "манасТРИ", и ако е "манасТИР", в какъв смисъл струва 15 лева - на снимка или как?

"два черепа на монаси-революционери, посечени в двора през 1876 г." Туй ше да е от "присъствието" на нашите анадолски "партньори"

нее, щом са монаси революционери трябва да са съратници на ленин, щото в троянско е имало въстания, ама революции е нямало!

Интересна новина на фона на всичко пошло в тоя сайт и аз защо се мъча и влизам тук!!

Преди 5години преспах в хотелската част на манастира. Посетих музея към манастира-исках да видя оръжие-револвер, което нашата баба занесе в музея да не направят някоя беля внуците и .Бяхме го намерили на един таван в село Цинга и играехме без да се замислим ,че може да се убием. Деца! Револвера не е изложен и съм огорчен,мисля че е присвоен. Това са църковни люде,грях е.

Всеки музей има фонд и експозиция. Нито е възможно, нито е нужно целият фонд да се излага. В повечето случаи просто се съхранява. Това, което се показва може да бъде и 1/10 от всички ценности на музея. Та не съжалявайте. И в никакъв случай не си мислете, че е "присвоен". В музея е, може да се провери.

Хайде стига с тази история. "България умира" значи няма бъдеще според друга публикация. За какво ни е тази история.

valentor

лани ги заровихме и сега си ги открихме, уряяяя

надписите да видим.как е изглежда прабългарския ежик с гръcки думи и букви

Лумпени жерналисчета. Дамаскинът бил възрожденска книга. Ами това е една изостанала идваща от 6 век история на Йоан Дамаскин- негови поучения които са дълбоко в Средновековието. да сте чували нещо за Дидро и Волтер по това време 18 в.? Прочетете и сравнете и си дайте сметка колко сме били изостанали и защо даже днес не може да наваксаме. Интелектуалността не се учи, тя се наследява защото се изгражда във времето. А като си изпуснал 5-6 века трудно ще достигнеш тия от Запад.

Значи, по твоята логика, нации, които имат само 180-200г. история, са най-изостанали. Аз се сещам поне за 2-3 такива и определено не си права.

няма да е зле списователят на тази статия освен да си рендоса стилът на писане, да вземе да провери какво означава древност, и за кой период на историята се отнася този термин!

тва не беше ли оня манастир, дето монасите правеха виртуален хомо секс? И продаваха троянска сливовица редом с иконата на Христос...

професор БД да вади артефактите, докато се не е захванал отново с политиката! Нищо чудно да обпви , че е намерил и мощите на някой от Христовите апостоли!

Как така онези които са ни ''помохамеданчвали, заробвали и заличавали'', са направили така, че по тяхно време да се строят и съществуват стотици църкви и манастири в България и християнството да е било в разцвет?! Няма как хем да си роб, хем във всяко село и град да има църква и българско училище?!

Нищо не са "направили". Просто не са пречили достатъчно.

valentor

религиите са държавни инструменти за духовно въздействие заДЪЛЖАВАЩИ конкретно и държавнобезопасно поведение от населението

Османската империя е предшественик на ЕС и даже в по-голями мащаби, защото са искали да се обединят всички религии и три континента: Европа Азия и Африка. Робството е измислено от руснаците да прилапат задунайская губерния!

Пазарът за роби в Истанбул е функционирал до 1908г.

Определено си дебил. На всеки 25-50 години е имало потери, които са обикляли и палили манастири и църкви, които обаче са се възстановявали след това от българите. Най-запазените български манастири са в изолирани за ония времена планински местности. А повечето църкви са се строили на 1,5 м. вградени в земята, за да не са по-високи от османските къщи.

това че манастирът е бил разрушен от турците най-малко един път, а игуменът - обезглавен, е в реда на нещата според олигофрени като тебе? И че по време на Априлското въстание му се е разминало само защото турците са го използвали като казарма за аскера си? дебил е даже похвала за теб

Най-после нещо Българско...на фона на чуждопоклонничеството...

Те много български неща и герои не са български. Благодаря на всички чужденци, които ни помагат и до днес.

Тази находка не е случайна, а знак свисше, че България ще пребъде, ако знаем и помним кои сме.