По думите му, при прокопаване на дренаж и разчистване на манастирското гробище, работници са намерили върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други предмети, предаде БТА.

Вижте снимки >>

Според него, след всеки дъжд пръстта се отмивала и излизали нови артефакти.
Находките вече били изложени в обновения музей на манастира.

Дядо Сионий каза още, че в костницата под олтара на храма имало древна колона с плоча върху нея, зазидана в основите му.

Игуменът смята, че ако се направят нови проучвания, може да се окаже, че манастирът е съществувал много преди 1600-та година, когато се предполага че е основан.

Епископ Сионий поясни, че чрез Светия синод на Българската православна църква ще се обърне към Министерството на културата, за да се предприемат необходимите действия за проучване, което по думите му, може да промени историята на светата обител.

Миналата година при разчистване на монашески килии в най-старото - западно крило на манастира бе открита уникална находка - два черепа на монаси-революционери, посечени в двора през 1876 г.

Три години по-рано открит в манастира бе открит и изгубеният и дълго търсен Троянски Дамаскин - уникален ръкописен възрожденски сборник от 1745 г.

Вижте снимки >>