Румънка от затрупано със сняг село роди в Силистра

20-годишната румънка Мария Преда роди второто си дете в МБАЛ-Силистра след спасителна българо-румънска операция, съобщиха от полицията в крайдунавския град.

Обратно в новината

Коментари - Румънка от затрупано със сняг село роди в Силистра | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още един български гражданин се е появил на бял свят! Да ни е жив и здрав!

да и е живо и здраво Виждате ли бе кочове нещастни Не можете да накарате шафрантиите си да раждат ,затова ние се топим а те се множат

българи живеещи във Вашингтон ми разказаха, че преди няколко години - две или три нямали ток за седмица - и никой не протестира - явно обстоятелствата са били такива .

родила у нас - щото всичко у нас лошо - пътища - ток няма. А тази виелица, студ, навявания и особено мокрия сняг - виновник, че няма ток встотици населени места. Черногледи сме като дяволи. Само искаме - дай, няма!!! А вие простетиращи и лаещи - вие почистехте ли си пред жилищата???

А да ти хрумва, че жената е родила тук поради тежките синоптични условия? Защото примерно силистренската болница е била най-близкия и най-малко рисков възможен вариант да роди. Какво значение има, че е румънка важното е да няма риск за нея и бебето, да я оставят да умре по заледените и затрупани пътища докато се добере до тяхна болница ли. Едва ли планира да остане да живее в Силистра. Как може да намирате негативно в подобна положителна новина, хора сме все пак, би трябвало да се радваме че е спасен човешки живот.

Щом и от Румъния плъзнаха,всичко е ясно.На този етнос вратите са отворени на всякъде и за всичко.Жална ни майка.Надеждата умирала последна,казват,но моята вече умря.Как ще я караме?Дайте ми съвет.

А да ти хрумва, че жената е родила тук поради тежките синоптични условия? Защото примерно силистренската болница е била най-близкия и най-малко рисков възможен вариант да роди. Какво значение има, че е румънка важното е да няма риск за нея и бебето, да я оставят да умре по заледените и затрупани пътища докато се добере до тяхна болница ли. Едва ли планира да остане да живее в Силистра. Как може да намирате негативно в подобна положителна новина, хора сме все пак, би трябвало да се радваме че е спасен човешки живот.

Да са живи и здрави детето и майката! Това си е нашата балканска "интеграция" не знам в Европа кога ще ни стигнат.

На българката й е отнето правото на избор. Тя не може вече да избира дали да се омъжи на 20 години и да роди две или повече деца, а трябва да се образова за да може да се издържа, защото днешните мъже в голямата си част не издържат жените и семействата си. А няма и гаранция, че ще се омъжи и ще има съпруг който да я обезпечи нея и децата със своите доходи. Бракът е низвергнат и много малко млади хора сключват брак. Обществото, медиите, семействата им им насаждат нихилизъм и дори омраза към брака. При това положение какво и остава на една млада жена? Да се образова да започне работа а другото ако стане стане, ако не здраве да е? А има и друго. Кой днес харесва жени, които искат да се омъжат, да родят деца и да си останат домакини? Обществото, младите мъже не харесват вече такива жени, не ги възприемат, даже ги презират. Затова този тип жени изчезнаха. Натрапи се на съвременния индивид образът на млада жена, която задължително е високо образована, знаеща поне два езика, с успешна кариера, със високи доходи, с жилище, автомобил , която няма скрупули да има интимни отношения с неограничен брой партньори преди да реши да има някаква по-сериозна връзка и ЕВЕНТУАЛНО да роди едно-две деца. Затова не се чудете че европейската цивилизация изчезва. Никой не й е виновен, освен самата тя, съсипана от безграничната си алчност и стремеж към пари, вещи и удоволствия.

На това му се вика демокрация и евроатлантически ''ценности'' , за които грачите 26г. ! Пък другото - каквото стане !

Много ми е интересно твоето образование какво е? И от кое село забутано си...

А твоето какво е? И откъде си? Да попитам аз на свой ред. Отговори ми ти и аз също ще ти отговоря Твърде си елементарен/елементарна явно, за да можеш да разбереш това, което съм писал по-горе.

Да разбираме, че подкрепяш арабския модел - жената заключена в къщи, ражда по 10-12 деца, умира млада, защото толкова раждания съсипват организма, ама карай - нали има друга да я замести.

Откъде си вадиш заключение, че подкрепям арабския модел? Аз подкрепям обществен модел, в който жената има право да избира, а не да бъде под икономическата принуда да работи наравно и много повече от мъжа. Колко години трябва да работи една жена в България, за да получи пенсия? 40 години !!! И едновременно с това да създаде семейство и да отгледа деца. Как ти се струва това?

Жива и здрава хубавата румънка, и детенцето ѝ!

Ей, много мазни глупаци в тоя форум! Не виждате ли че е циганка? Ще ги нацвъка още 6-7 до 30 год възраст, а вие ще негодувате, че ви вдигат данъците . Земята е пренаселена, а вие се радвате, че разни неандерталци се размножават!

Аз не съм убеден, че е циганка - по какво я позна? Защото е на 20г ли? Все още има и нормални жени, които не чакат да станат на 30-35 за да родят.

Като ти чета глупостите много се съмнявам че плащаш данъци!

Рак да хванеш

А кой поема разноските по раждането? Пак ли ние?

Да! Защо нещо проблем ли имаш с това?

Предпочитам да поема раждането на румънката, отколкото на циганьорите бежанци дето се изсипват и трябва да ги издържаме. Те като почннат и да цвъкат дечурлига, ще видиш тогава какво е плащане...

Те това е Европа! А не Русия, където в приемната на болницата те посрещат с токмаци и заминаваш направо за моргата!

С малко фотошоп бебето ще заприлича на онова ..Трябва да се кръсти Козирог

Фрумоз румъна! Са фиъ копилул ин виатцъ ши санатос! Хубава румънка!Да е живо и здраво бебето! Копилул- на румънски е бебе! Запомнете го!

И да остане в България за да направим след време бебето министър председател за да изчисти всичката престъпна сган както в Румъния!

Втора положителна новина за един ден? Виж ти и медиите вдянаха накъде духа вятъра в България!

Всяко дете родено в България шполучава българско гражданство. Така е в почти целият свят. Така, че честито ни още едно българче!

И сега това румънче, родено в Силистра какво гражданче ще бъде?

На Европа.

Спокойно! Никой няма да ти откраден порутената държава! В България гражданство се дава по произход, а не по рождение

Браво на всички! Човещина трябва в този свят. Доброто не се забравя, никога!

Ако е момче да го кръсти Станишко, ако е момиче Мая, да е живо и здраво!!!

Но в никакъв случай Бойко,че ще е тъпанар за цял живот

Там вече - той си знае, но в никакъв случай - лош човек, а само отново нещо не разбрал...:-))).

6++++++

Румъния до средата на 19-ти век се е говорило на български, защо ли?Ми били са българи.След това са подложени на терор, заради Добруджа, която едни Велики сили им я натрапват с тежки политически заменки и българите са претопени, а по времето на Чаушеско и унищожени.

Точно така. Съвременииът румънски език е измислен и представлява на 80 % заграбени думи от латински, френски и пр., а останалите 20 % са български. До средата на 19 век са писали на кирилица. Повече от половината ми рода е от там. Още имам роднини в Букурещ и Александрия.

бившето Влашко, а бившето Влашко са северните земи на Българското царство. До 1836 год. официалния език във Валшко е българският. Папата и Италия изпрат емисари, свещеници, печатат учебници и книги и успяват да смелят населението. До 1836 година само 17% от населението са били франкоговорещи. Сега вече са всички.

Да са живи и здрави и майката, и детето.Какъв по-добър символ за добро съседство

Ами да идват да раждат тука, нашите брънтии като не щат? 95% от пациантите на родилните са от един етнос - ама не български. Нашите се еб-т като зайци докато станат на 30, после се пазят и чакат да ги "вземе" някой "бизнисмен, материално обезпечен" и да го закотвят с едно такова. Честито на жената, на народа ѝ и на страната ѝ, защото те ще пребъдат. Ние, българите, ще изчезнем от България. Може и да е за по-добро.

Живо и здраво да е бебето, но за статистиката то е и българче, защото е родено тук.

да бе, не искали българките да раждат. аз не познавам жена дето да не иска да ражда. проблемът е, че мъжете се изживяват като тиинейджъри и не искат нито да се женят нито деца да имат и бягат като чуят. ето аз искам ама няма от кой!

Как нема аз съм готов,момчета малко прости но хубави.

...."20 ГОДИШНАТА РУМЪНКА ,РОДИ ...ВТОРОТО СИ ДЕТЕ ...." А бе напишете ...20 годишната румънска циганка роди (исра ) второто си чааве на българска територия ! Кой нормален ,интелигентен човек има по две деца до 20 год. си възраст ...Жена ми и аз с образование и домове ,станахме родители на по 28-31 години ,всичките ми роднини са така , дори племеницата ,лекар ,устроена , с жилища и кола ,чак сега на 27 ще става майка ! А аз още не съм дядо , въпреки че дъщеря ми е на Запад , с две висши , живееща с приятеля от 10 години ,с магистратури ....кой прави по две деца до 2 год възраст ....мангалите само !

Човек не се обиждай ама си голям злобар!

И доста прост е, ако ще да се обижда...

ето един истински ганю!! хвалипръцко,... имал образование, имали целият му род образование????? абе, цървул миризлив, исус, не е имал образование и е станал идол за подражание за векове!! левски също не е имал твоето "лаиняно" образование, но цял народ го боготвори бе урод!! какво значение има дали е румънка, или циганка или от друг етнос, това е маика бе, изрод!!! ти имаш ли маика, и тя ли така те е "изсрала", а???? бедняко, бедняко, ако знаеш какъв нещастник си!! ;)))))

Като ви гледам правописа , за Вас нямя опасност да станете "хвалипръцко".Когато нямате образование не е лошо да похвалите с нещо друго , като , че пиете 8 водки на вечер или друго такова постижение.

Българките през възраждането например бе г-не/г-жо. Онези българки дето са спасили българския народ и нация с раждането на много деца. По онези времена е било нормално на 20 годни да има 2 деца. Не е чак такова чудо. Имам набори над 40 години говорим дето са с бели коси вече и сега ми се женят и на 3 годни детето им като стане ще ги надбягва. Забрави. На към 70 вече изперкали все още ще имат заем за семейния апартамент. Забрави. Аз бях на 22, а жена ми на 20 като се оженихме. Апартаменти купихме и за нас и за детето ни. Само защото бяхме луди млади глави и минахме през изпитания и неволи дето сега след 40 не ща и да си ги спомня дори. Загиването на нацията е И от разтягането на едно поколение от 20 на 30-40 години примерно.

Ами продължавайте да се хвалите колко късно сте създали семейства и родили децата си... и колко малко сте родили, за да не приличате на мангали, а на "цивилизовани хора с висок обществен статус". Още малко ще е хваленето - докато същите презрени мангали, заедно с бежанците-нашественици, ни претопят и изчезнем като народ заради същото това "възвишено" мислене на "нормалните, интелигентни хора"...

Ама абсолютно вярно! НЕ раждането на деца си е бавно самоубийство на нацията!

Тези шибани моканци -румънци , през 1916-та ,са отвлекли прадядо ми сдве каруци , двойни с по два коня в пряг ,когато са отстъпвали от Добруджа при Първата световна война ,като соа оставили майката ноа дядовците ми с 8 деца ...4 братя и 4 сестри ...без инвентар ...прадядоми е убит по пътя ...точно от тези мокани ...румънци ...как да ги обичам ?

Ами не могат всички да са образовани , като теб . И като , че ли , само в България , отношението към новият живот и неговият създател - Господ , е отрицателно и негативно . В западните държави , хората се отнасят с много голям респект и уважение към децата ,без значение , дали те са циганчета , евреичета , арменчета или турчета .

има ли наблюдения дали се спазиха всички норми и е получила грижите които се полагат ?

Живи и здрави майката и детето. Това се нарича Шенген. Да си помагаме при нужда. Благодарност за всички участващи.

хахаха, това ли мислите, че е Шенген?? Наистина?:)

В квартала ни (бл.5 между "Деян Белишки" и "Луи Айер", зад ДАР) живее 90 годишен от същото село Елмали (Ябълково) на 5 км от Силистра, на два от границата. Българин, който тръгнал на училище в първи клас, но румънците затворили училището му, в което се е учило на български. Изучил се на румънски език, а го извикали в казарма в София. След като пристигнал с влака при първа възможност седнал да пише писмо. Забелязали го двама войници и го попитали неграмотен ли е, че пише на латиница. По-късно го научили на кирилица. А дядото е начетен много. Рецитира стихове на разни езици. Включително и собственото си за родното си село (беше го съчинил на румънски и ми го превеждаше). Знае да брои и на френски, и на арменски, и на турски. Живее при дъщеря си (май тя беше преводачка), а лятно време излиза вечер и седи в градинката зад ДАР. Другите му наследници са у нас и по света, но той българинът от Елмали е още добре със спомените си.

Много добра новина. Да са живи, здрави и дълголетие. Все пак има малка надежда държавата да функционира нормално.

Катя

Да е живо и здраво момченцето! Честито на родителите и адмирации към всички, които са помогнали да дойде живо и здраво на този свят!

За да изрази благодарност към България и народа й нека го кръсти - Ганьо

Руский боклук сте вие, нали?

Е точно за такъв представител на народа като тебе ставаше въпрос. А за минусите - глупав е този, който не може да се надсмее първо на себе си. Пишете минуси и на Алеко Константинов сега :)

Да е живо и здраво малкото юначе!

Честито българ-румънче! Да е живо и здраво и дано Блъгария стане по-добро място за живеене, за да не го е срам къде се е родило.

Честито на майката и на бащата ! Да е живо и здраво бебето ! Така се живее по съседски ! Момченцето си е дошло с името - днес е Атанасовден.

До този момент, 18.40 ч, уважаеми съфорумци, сте ми поставили 35 плюса и два минуса. Любопитно ми е : какви са мислите и основанията на поставилите ми минуси ?

Детето е румънче. Няма как да вземе наше име само защото е родено в България! Затова са ти писали минусите.

Аз не съм ти сложил ама сега ще ти сложа! Измислянето на именни дни и кръщаването на децата заради дни е глупава езическа практика и няма място в християнска държава! Това е най-елементарно езичесто и идолопоклонство!

Силистарчо да е жив и здрав и да носи щастие и на румънци, и на българи!!!!!

Mного, се кефя на такива благородни новини!!! A, изпитвам отврат и ужас от, убити млади хора с боксове или наръгани с ножове!! Bсе още, е останала и човечност, и при нас!! браво,и поклон на всички помогнали на родилката!!! ;))

Такива новини да има. Да е живо и здраво!

Да им е живо и здраво и браво на всички участвали в операцията ! П.С. Гледам минали са през КППТ-то и то при спешен случай.... пък 1 млн народ дойде в Европа като го заобикаля....защо са ни тези КППТ-а ...

Силистърчо да е жив и здрав.

Фатката е да забременяват в Силистра,а не само да раждат!

търсиш, за маика си,сестра си или за жена си ли???? готово бре, цървул води ги!!!,;))))

Ааа... За да раждат трябва да миришат една по-друга китка. Иначе с дух-господен ще бъде плагиат. Плюс това всекидневното мирисане било от голяма полза. Пише го в Edna.

Да е жива и здрава и тя и детето !!!

Ако и в Румъния действат законови разпоредби за избор на президент като в България, детето няма да може да стане президент на Румъния защото е родено в България.

Може на България да стане бе. Не се ли сети? Все президент ще е.

Това беше преди много, много години. Политиката се промени и изясни.

Ами нормално да раждат в Силистра, като това е естествения регионален център на тези селища, заграбени от румънците. Да е живо и здраво детето!

То си е дошло с името,да е живо и здраво

Ай сега Боко да се мята на хеликоптера и да отива да му пререже връвта...ъъъ, лентата де, да резне!

Това нещо с лентата и рязането много липсва на някои хора от стадото ни, та не се свенят да бъркат пъпна връв с лента и опростачената и пък нататък релация с Б.Б. От всяко събитие все това виждат някои от сбърканите ни съграждани (на село раждани).

Ти луд ли бе, нищо в тази държава не става без благословията Му. Щом всичко е приключило успешно, няма начин да не е намесен пръста на Бог Буда от Банкя в това чудо.

Ха сега да го кръсти Силистар.

Нов живот....да е живо и здраво!

И това е добра новина! Да са живи,здрави и щастливи!

Да са живи и здрави! На детенцето трябва да му издадат и българско гражданство...

Не е възможно - трябва поне един от родителите му да е български гражданин...

В квартала ни (бл.5 между "Деян Белишки" и "Луи Айер", зад ДАР) живее 90 годишен от същото село Елмали (Ябълково) на 5 км от Силистра, на два от границата. Българин, който тръгнал на училище в първи клас, но румънците затворили училището му, в което се е учило на български. Изучил се на румънски език, а го извикали в казарма в София. След като пристигнал с влака при първа възможност седнал да пише писмо. Забелязали го двама войници и го попитали защо пише на латиница. По-късно го научили на кирилица. Дядото рецитира стихове. Включително и собственото си за родното си село (беше го съчинил на румънски и ми го превеждаше). Знае да брои и на френски, и на арменски, и на турски. Живее при дъщеря си (май тя беше преводачка), а лятно време излиза вечер и седи в градинката зад ДАР. Другите му наследници са у нас и по света, но той българинът от Елмали е още добре със спомените си.