EurActiv: България диша смъртоносен въздух

Хроничното замърсяване в България превръща страната в едно от най-смъртоносните места за живеене в света заради лошото качество на въздуха, пише на сайта си EurActiv, цитиран от БГНЕС.

Обратно в новината

Коментари - EurActiv: България диша смъртоносен въздух | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Управляващите и новобогаташите мислят че бедните като горят гуми,пласмаси,ядат буклуци,-това не ги засяга.

я скъпи хора прочетете в интернет за химическите пръскания - затова всичко се разболява и растения и животни и хора

При по прецизно обследване ще установят че ниските заплатите са ни по смъртоносни от въздуха.

Напишете chemitrails в Гугъл или Ю туб и вижте какво става. После излезте на терасата и погледнете следите от самолетите...

Още като започна дебата за тютюнопушенето ви обясняваш как самият въздух в Софето е къде по-вреден от цигарите, ама вие нъцки - цигарите махаме и все едно живеем в екологичен рай. Само дето ви дигнаха цените и пак дишате боклуци е и тютюнев дим не липсва

няма нужда да ми го казват нали го дишам тоя вуздух *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Можеш ли да напишеш какво представляват вредните емисии като химически продукти? Умееш ли да напишеш каква реакция е горенето? Какви са крайните продукти на горене на метан, пропан и бутан? Хайде обясни на хората, ако можеш, това, което си написал.

К'во стама с оня мошеник, великият бизнесмен с ТЕЦ-овете?? Платихме ли му вече глобите наложени от ЕС??? Пичалбите негови, глобите наши!!!

Вие не сте ли чувале, че вече овце ще ви гледаме, че вие сте искале "Агнета и овце всички искат да купуват - и Европа, и Турция. А ние нямаме!!!" И ето защо още по-големи общности в страната ще са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене" Какво искате Боко екологично отопление да ни прокара по овчарниците ли?!

тука сме калени можем да дишаме и по мръсен въздух и да учудим европа

Горе главата,нищо,че е празна.СПРЕТЕ Chemtrails

на баба ти хвърчилото

пак ще се сформира КОМИСИЯ.това е цялата истерия.честито на новоназначените хамелиони.

8..2001 г...Генерал Васил Василев/по повод убийството на Елеонора/: ГРЕШНИ СМЕ! Футболния треньор ГЕНЕРАЛА /Георги Василев/ в Германия възкликва: ВЕЛИКИ СМЕ! Ха,да се разберем коя е истината?

Какво, какво било...?! Отоплението с дърва отравяло въздуха?? Ха-ха-ха! Значи преди сто години въздуха по цял свят е бил наистина смъртоносен направо. И как ли сме оцелели?! :)))

Да но не е имало такова струпване на хора на едно място. Особено в големите градове отоплението на дърва е пагубно за имунната система на хората. ЕС пак се изложи в липсата на адекватен контрол.

Дървата - мръсни горива. Това са пълни глупости. Мръсно гориво са въглищата. Освен това ако всички минем на ток, ТЕЦ-овете за да го произведат тоя ток какво ще горят... нискокалорични, мръсни, лигнитни въглища от Горнотракийската низина. Съществува разбира се алтернативата за газово отопление, но то също е непосилно в момента за много българи поради високата цена на първоначалната инвестиция за включване. Апропо ако хората имаха нормални доходи на никой нямаше да му хрумне да се отоплява с твърди горива, които на всичкото отгоре са си голяма хамалогия - разтоварване, рязане, цепене, складиране и всеки ден зареждане на печка.

"..защото големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене." Ха ха ха- смешници. Че какво по чисто от дърва бе охлюви с охлювите....

..."че няма институция, която да прилага законите". Айде бе! При наличие на толкова отдели, комисии, агенции и т.н. и т.н., да се чуди човек какво точно вършат!?

доста преувеличена статия....ча пък най-мръсния и смъртоносен...хайде..де... който иска да отиде на страницата на ИАОС има ежедневен бюлетин за качеството на въздуха и ще видите каква е реалната истина......освен фпч-10 рядко има други превишиния....а относно норми превишения и т.н е дълга тема за тук.....

Направо се втрещих от написаното. Как така смъртоносен въздух? От какво? Каква промишленост имаме? Единствено бракмите, които караме и от които освобождаваме Европа, ни замърсяват въздуха. Мисля, че това е пълна манипулация. Каква й е целта, е интересно да се разбере. Нямаме ли политици в тая "държава", няма ли външно министерство? Оня напудрения Николайчо няма ли да реагира по някакъв начин? Мухльовци!

в центхра на софия, вечер като отворя прозореца да се проветри, всичко вхтре в стаята се вмирисва на изгорели материали. явно хората не се отопляват само чрез ток и парно.

Поредната лъжа за да ни изнудят да даваме за нещо пари или да затворим нещо. Всеизвестно е, че в България въздухът и природата са най-чисти от цяла Европа, аман от платени лъжи.

Толкова ни е чиста природата, да. Изобщо не горим боеприпасите на половината свят, нито пък се изхвърлят опасни вещества без да се предупреждават хората. В страната никой не търгува с човешкото здраве, наистина аман от платени драскачи, нали Батс. Колко е хубаво, че има мислещи хора като теб в България, ти ми върна надеждата [/sarcasm]

Не знам къде живееш, ама в моя квартал е такава смрад, че не можеш да си отвориш прзореца. Трябва да се забранет въглищата в градовете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Няколко човека тровят стотици.

Аз мисля,че замърсяването на въздуха е по-скора от автомобилите и автобусите.но все пак това не е толкова страшно тъй като София е с паркове които пречистват въздуха.Това си е просто провокация за да започнат да формират някаква организация която да печели пари на основание на тези изявление.Чак пък смъртоносен въздух?Глупосит!

това обяснение ли е или накакво "извинение"? та целия свят-г л о б а л н о е отровен!!! децата се р а ж д а т ненормални, хората са болни и така "колелото се върти"... вода,въздух,храна, стрес.... а и нашия "нормален разум"...всичко е "болно и ни разболява" -това е! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Който твърди, че въглищата са екологични и здравословни, да отиде в Гълъбово. За няколко дни. И да го каже на местните.

ходил съм в гълъбово, там замърсяването не е от "изгорели въглища" а от неизгорели. Пич! Имат т.н. езеро, кето е бил утайник за брикетната фабрика... и като духне вятъра въздуха и сега става черен... опитваха се няаколко пъти да го запечатат с пръскане от самолети но не е много успешно. Така че тука печките на дърва не играят :)

хораааааааааааааа,не се плюйте!не веждате ли,че ни гледат сиира след всяка пусната статия-тип перверзия.пожелавам на всички хубав и усмихнат ден,на пук на всички душмани.

Този псевдо-експерт Стефанов говори глупости. В цяла Европа, включително в България по европейски програми се финансират проекти за производство на топлоенергия и ток от дърва и дървесни отпадъци. Производството на енергия от дърва е с въглеродни емисии НУЛА. Да не ми обяснява за мръсни горива тоя смешник.

Не псувайте селяните, че горели дърва! Те пак живеят много по-екологично от гражданите. Не ходят за вестник колата си, движат се предимно пеша или с животинска тяга... Един обикновен софиянец колко километра на ден изминава с кола? Колко изгорели газове са това?

Много си прав!

Ам ний селяните дойдохме у София и се качихме на коли бре.

Това е медийна подготовка, за да забранят да горим дърва и въглища. Следете внимателно и ще видите че до 2 години ще приемат закон. Който гори дърва е независим и не налива пари в енергийната мафия. Друго си е да гориш ток или газ с 50% акциз за държавата :)

След спиране работата на Кремиковци, въздухът над София рязко се промени към добро. Преди години на Орлов мост можеше да се задушиш след престой над 5 минути. Сега е по-добре.

Градовете са пълни със селяни,които горят дърва и въглища в апартаментите си и складират по тераси и изби чували с цепеници.Отделно като си изхвърлят жарта в кошовете за смет после целия квартал дими през целия ден.

в статията има и истина, и не истина! въздуха е много мръсен, особенно в големите градове! от много автомобили бълващи изгорели газове от некачествено гориво, от многото прах, натрупала се по уллиците в резултатна строителството и джапането на камиони по нивите и зелените площи. Същевременно, използването на дърва за отопление е екологично чисто и практически не испуска вредни газове, за разлика от въглищата!

До всички, които казват 'това са глупости. НЕ са глупости, в София е много мръсен въздуха - заради безмозъчното строителство са нарушени въздушните потоци, а говедата които палят камини в блоковете... са говеда. За колите също е ВЯРНО, положението е трагично, в КАТ трябва да има уволнения ако се провери реалното съдържание. Загледайте се по кръстовищата от всеки три - две са с Видимо лошо състояние.

Да, и къде още, освен в София, е такова положението? Никъде.

А какво ли сме дишали, когато имахме работещи производства и т.н. ...

Виждали ли сте диви животни, но не в зоопарка? Онзи ден притичаха сърнички през републикански път -5 /Е-85/. България > София.

Прочетох материала и помолих приятели за данни оттук-оттам да направя конкретни сравнения ; Резултатите от скромното ми начинание хич не говорят добре . ... А ако добавим простичкия факт, че индустрия у нас просто няма ....

Статията е манипулативна. Въздухът у нас със сигурност е многократно по-чист в сравнение с предишни времена, когато цялата индустрия е работела на пълни обороти. Няма как жалките останки от промишлеността + масовите коли на газ да са страшен замърсител. Самата организация е известна със спорни прояви. Цялото екологично движение е сериозно компрометирано поради оплитане с нечисти финансови интереси. Огромната заблуда е, че CO2 е вреден. Всъщност това е храна за растителността и в момента е на относително най-ниско ниво в геологичното развитие на Земята. Когато се увеличи в океаните се развъждат микроводорасли, които възстановяват равновесието. Да, вредни и неприятни са пушеците в някои населени места, но причината са ниските доходи на хората. Всеки лесно свиква с удобното и приятното, стига да може да си го позволи.

много точно казано!

и аз тва им викам на много мармоти, които не могат да си свалят мързеливия гъз от колата в града

Виждала съм привидно излизани места в Западна Европа, които са неописуемо мръсни и действително опасни. Една държава, която нищо не произвежда, няма от какво да се изцапа. Напротив - прородата се очисти сама, откакто ни умря ентусиазма да и се месим. Стар е транспортният парк, но пък е по-нарядко. В по-неперспективните кътчета сега има обществен транспорт 2-3 пъти седмично, а преди е бил толкова дневно. Да не ни се месят, ще си останем чисти.

Струва ми се, че основният проблем със замърсяването на въздуха в София в целогодишен аспект това е прахта , която се образува от цялостната дейност на градския "организъм". Нека кветът на София да вземе мерки улиците (особено лятно време) да се мият , както преди и ще видите разликата в рамките на една седмица. Не ви ли прави впечатление как след силен дъжд Витоша "идва" едва ли не в центъра на града. Просто прахта във въздуха се отмива от дъжда, така до следващи валеж. Извод: той се налага от само себе си...Да не ни занимават медиите и тв предаванията с бельото на тази или онзи, ами да коментират именно това - София да за почне да се мие!

Да, и аз мисля, че праховото замърсяване за София е основно, както и изгорелите газове от автомобили (но този проблем го имат всички европейски столици). С миене веднъж в годината няма как да стане...

Димната култура.Така е наречена от прозорливи умове в началото на миналия век,че ще настъпи на земята.В страната ни няма индустрия.Основен замърсител са потоците коли.Над оживените пътища се стели замърсен въздух.В миналото дървата са били основен източник на топлина,но хората тогава веднага са залесявали изсечените площи.

Задай тези въпроси на др. Кунева - ама в някое тв студио, а не тук във форума!

"остарялата енергийна и индустриална инфраструктура" се мултиплицират от европейските ни окупатори и от нашата си, компрадорска псевдобуржоазия. Така например, в долнобанското поле, известно с кристалния си рилски въздух и лековити минерални извори е пуснат в действие "завод" за извличане на олово и тайно е пусната в действие заразяваща водите технология за добиване на уранова руда от закритите уж уранови мини в региона. А вие продължавайте да ни будалкате, ни е ви верваме, повервайте ни.

Оловото е от изгорелите газове на автомобилите (най-вече старите).

Комарите изчезнаха, което е още по-показателно!

А какво замърсява въздуха в България?? Големите "замърсители" са спряни. Ако искат да спрат колите - да вдигнат цените на бензинз няколко пъти и.. вече ще дишаме чист въздух, ако не измислят нещо друго.

Тук, преди мен са написани много истини, както и неща които са абсолютно логични. НО ... Истината е, че въздъхът в София (и много други градове) е изключително мръсен и запрашеността е невероятно висока. ВЪпреки липсата на промишленост (дори Кремиковци затвори), много по-малкото коли и липсата на строителство (запрашеност). Факт са и първите места по висока смъртност, респираторни инфекции и хронични тежки респираторни заболявания. Нелогично нали ? Следователно има нещо скрито и въпреки, че някой демократ ще си разкриви подигравателно физиономията - "конспирация" истината е, че населението целенасочено се трови с разпрусквани от самолети химикали-отрови. Има и множество признаци за това.

Еми да, съжалявам, изпусканите от самолети химикали са онспирация. Вместо да гледате истината и това, което е пред вас, вие си отвличате вниманието с някакви конспирации. Истинската причина за замърсяването? Горене на боеприпаси. Неконтрулируемо и скрито като "военна тайна". Ама това е твърде сложно, по-добре да се лае по "световни конспирации" вместо елементарната истина пред теб.

Да има такова нещо за боеприпасите. Има и още по тежко нещо което извършват американците на полигона в Змеево (до Стара Загора) - пак унищожават боеприпаси. Но защо драги ми глобалистки и анти-конспиративен господинчо не говориш с някой работещ в РВД или от остатъчните аналогични служби на военните преди да се изхвърлиш тук.

Пълни глупости!!! Има къде по големи замърсители от нас, като Китай и Индия например. Сега се опитват да накарат хората,колко наистина бил мръсен въздуха, та да вдигнат данъка на по старите коли и да измислят още някоя свали кожа!!!

Абсолютно така е, това са пълни глупости. Който е ходил в Китай например, в големите градове Шанхай или Гуанджоу, знае за какво става въпрос. Между другото, в едно родопско село- Равногор, кметството пази сертификат за Най-чистия въздух в Европа, който е бил измерен там.

...но отнесено към площа им, са свежи като алпийските Алпи...

E, цяла България .... че и смъртоносен ... айде по-сериозно де, не сме малки деца да ни плашите с караконджули. Преди 30 - 40 години всички бяхме на дърва и въглища, пък не виждам умряла България.

Ами виж статистиката за смъртността в Бг и тогава пиши! Една от най-високите в Европа, за което голям "принос" има и замърсения въздух!

А ти вземи да провериш от какво умират българите и после пак говори за "приноса" на замърсения ни въздух.

ние сме страна от третия свят, какво индустрялно замърсяване моля ви се...

ама верно ли? е шо ритате толкова за наща природа? ? като ви е *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

а за тоя глупак който пише че данъците на таралясниците в кавички на 20 год трябва да имат по високи данъци тия ги приказвай на баба си какво искаш да кажеш че бедните да не могат и една кола да имат после по отношени на колите пък иза много други рабити ти май си пълен безхаберник една добре поддържана кола и на 20 год да е пак едва ли замърсява въздуха кой знае колко

дишай болуците и си поддържай таралясника дишайки боклуците и. бедните да го духат , като не могат да поддържат автомобилите си, няма да се возят. аз не искам да им дишам боклуците

Първо да сменят градски транспорт с нови возила и тогава да търсят хората :) Не може да правиш забележка на някой, като ти самия не даваш личен пример.

Ми дишам си ги, даже много редовно си ги проверявам газовете на "таралясника", ама все нещо не мога да се отровя... дори газ-анализа показва много добро състояние на двигателя ми за 400 000 изминати километра. И най-вече е в заводските си граници.

Никой не те пита кво искаш.

А ти какво ще дишаш бе говньо усран ? Или от Ауспуха на твоя VAG илизат теменужки ? Всяка една кола с пропан или метан дори и на 20 години е по-екологична от всяко едно дизелче на смешник, като теб!!!!!!!