Няма да пенсионират учители и училищни директори до лятото

Учители и директори, навършили пенсионна възраст по време на учебната година, ще бъдат пенсионирани след приключването й, за да не се разстрои учебния процес.

Обратно в новината

Коментари - Няма да пенсионират учители и училищни директори до лятото | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Боже, това недоразумение, министър на образованието, няма ли някой да го махне от погледа на обществото????? Това е най-големият малоумник, стъпвал в това министерство........

ЗАЩО ЗАКОНА НЕ СЕ ПРИЛАГА ВЪВ ВСЯКА СФЕРА ЗА ПЕНСИОНЕРИ И ПОДЛЕЖАЩИ НА ПЕНСИОНИРАНЕ , ЗАЩО НЕ СЕ ПРИЕ ЗАКОНА ПЕНСИЯ ИЛИ ЗАПЛАТА ДА СЕ ПОЛУЧАВА - И ЗАТОВА ТОЛКОВА МЛАДИ СА БЕЗРАБОТНИ И НАПУСКАТ СТРАНАТА

Забравя се едно важно нещео-младате хора не искат да стават учители,заради заплащането,което е мизерно.Никой не иска да работи за 500 лв. и да гледа семейство.Например завършваш математика.Много по изгодно е да станеш програмист с 800 стартово,отколкото учител.Така че и учители няма да има съвсем в скоро време

при 52 университета на 4 милиона БГ кадри бол. Защо да стоят на работа> Къде да се дянат безработните учители?

Защо оставят нещата в ръцете на директорите? Щом даден учител навърши пенсионна възраст и необходимия стаж, мястото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се обяви за свободно. И само ако няма желаещи, въпросния учител може да продължи да работи. Иначе няма как да се подмлади професията. Директорите не обявяват много места, заети от пенсионирани учители и дори да има желаещи да започнат като млади учители, това просто не се получава. Мисля, че министерството не е наясно с този проблем.

Проблемът е, че много от младите учители даже не могат да пишат... учили са шльоковица.

Ами сегашните учители не могат вечно да преподават. Съставът трябва да се подмладява.

Ами май трябва системата да се промени изцяло-даскалите трябва да станат като докторите-еднолични търговци-тогава ще се разбере, че като си плащаш хем дисциплината ще е на ниво, хем хората от които получаваш знания ще са най-добрите специалисти, така няма да се губи времето на децата - от една страна "уж" да ходят на училище, а от друга да си плащаш за частни уроци, а учителите да недоволстват от заплащането и дисциплината в училище. Просто е време за кардинални промени, не за кръпки върху старите дрехи - все пак се изгражда младото бъдещо поколение.

ГЕРБерите ще изкъртят ..мивките! При бай Тошо беше къде по-добре?

бай Тошо умре.

ДО ПЕНСИЯ ИМАМ ОКОЛО 15-16 Г. В ЗАВИСИМОСТ КОЛКО ЩЕ МИ УВЕЛИЧАВАТ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ ВЪВ ВРЕМЕТО. НЯМА ДА СЕ ВЪРНА В БГ ДА ВИ ПРЕПОДАВАМ, ЗАЩОТО ВИЕ САМИ МЕ ИЗГОНИХТЕ, КАТО КАЗАХТЕ, ЧЕ "ДИПЛОМАТА МИ Е СТАРА". НО ЗАПОМНЕТЕ - НА ФИЛОЛОГА ДИПЛОМАТА КОЛКОТО ПО-СТАРА - ТОЛКОВА Е ПО-ЦЕННА И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРАКТИКА ИМА ТОЙ, ТОЛКОВА Е ПО-ЦЕНЕН. ДА, "СТАРА" МИ Е ДИПЛОМАТА, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИ Я ВЗЕМЕТЕ! ТА С ТАЗИ СТАРА ДИПЛОМА В РУСИЯ БИЧА ЯКИ ПАРИ, ПЪК ВИЕ ЛАПАЙТЕ МУХИТЕ.

Хората Ви посочват проблемите. Даскали над пенсионна възраст на местото на младите. Липса на мандатност на директорите. Раздут "всезнаещ" облагодетелстван не педагогически персонал. Балдъзщина в министерството.

До истината за лъжата -Ами за нищо не си прав,има една суфистка история,суфите това са мъдреците на исляма-на един човек му се повредила колата,викнал дърводелец,той поогледал,чукнал един път с чука и каруцата се оправила,дошло време за заплащане,дърводелецът поискал 50 гроша-как,възмутил се стопанинът за един удар с чук -50 пари,е не,казал дърводелецът -ударът струва 1 грош,останалите 49 са за за това,че зная как и къде да ударя

От къде на къде тези търтеи ще получават 10 заплати. Можеби заради над 50 дена че и повече отпуска, за по 4 или 5 ,а можеби 3 учебни часа не астрономични, можеби заради това, че не работят събота или неделя освен ако нямат частни уроци или олимпиада и пак реват за парата от там, можеби частните уроци са малко, по празниците почиват или са дежурни, на смяна или какво-ядат и пият в къщи или на ескурзия, изпотени ли са, копаят ли, на полето ли са, материално отговорни лица ли са да им се числят хиляди или милиони, с това работно време бумкат частно и не им пука на повечето че децата не слушали или не разбрали урока, после нали пак при тях ще ги заведе родителя за частния урок, даскал да си от 8 часа до 11 и в къщи, 20 часа в седмицата и идва събота на какво отгоре ИМА МАЛЪК ПРОЦЕНТ УЧИТЕЛИ ЕВАЛЛА СТРИКНИ И ДО ПОСЛЕДНО СЕ ЗАНИМАВАТ С ДЕЦАТА, но малък . Е даскал да си, за ТОЛКОВА ЧАСОВЕ ТОЛКОВА ПАРИ. Не се сърдете но за кое излъгах че и искате хиляди.

От коментара ти личи, че нямаш никаква представа от тази работа и не виждаш истинската й същност. Няма смисъл да ти обяснявам. Бягай се скрий!!!

Но защо всички новоназначени са от ГЕРБ?

А някой помни ли, че в Татово време, когато възрастта за пенсиониране за всички беше далече по-постижима и имаше как всеки да поживее поне малко след пенсия, та помните ли, че тогава учителите бяха с право на по-ранно пенсиониране - жените на 52 години, вместо на 55! Знае се какъв е трудът на даскала - тежък и неблагодарен, рушащ физическото и психическото здраве на полагащия го, затова са били и пенсионирани по-рано! Като в Турция - учител с над 10 години стаж не може да бъде свидетел в съда! Какво има да коментираме - направете опит да намерите учителско място в София, пък тогава говорете и пишете. НЯМААА! Защото директорите са тези, които правят "конкурсите", а учениците и обществото като цяло са пък тези, които патят от всичко.

Бъркаш се. Баба ми беше даскал, лека и пръст. Аз бях в същото училище. Пенсионира се на 55.

Жените се пенсионираха на 52, а мъжете на 55. Родителите ми така се пенсионираха. Баба ти се е пенсионирала на 55 защото е решила да поработи още малко. Имаше такава възможност между 92 и 98 година.

Няма да пенсионират учители и училищни директори до лятото. И тук почнаха да освобождават старите кадри и да поставят нови и лесно приспособими към американските условия.

И тези, които плюят по образователната система сега ще се хванат за главите, когато започнат да преподават младите кадри, обучени в "демократичните" времена.

На не педагогическият персонал да се подрежат крилцата. Манипулират директорите и си правят, каквото си искат в училищата. Не преподават. Мразят даскалите и искат да се равняват с тях. Те са там за да подпомагат и осигуряват учебно-възпитателния процес, а не учителите да им се кланят. Кой с кого трябва да се съобразява ? Учителите са смачкани за тяхна сметка.

Дялани камъни нещолози реформират наред многострадалната ни Родина. Реформират по някакви техни фантазии, без да питат, без да знаят. Щом можеш да караш кола значи и самолет можеш е логиката при избора им. Какъв е този професор по социология, който така смело се изказва за образованието, сякаш е преподавал в някое училище 30 години?

Първо реваха, че било пълно с пенсионери и младите нямали къде да работят. Сега ридаят - защо пенсионират пенсионерите. Хайде вземете се ориентирайте най-накрая, че вече дразните.

Пак старата песен на нов глас! Директорите ще си пенсионират неудобните и обучените, а ще оставят своите хора. Както си е било винаги. Мой човек в действие!В образованието не се цели качество, а намиране на работа на разни хора, които не са попаднали където им се е искало, а където са ги приели. Както едно време. Нищо не се е изменило. Затова няма добри кадри. А да се учат- новите не желаят да го правят. Паричките и трудовият стаж са важни за тях.

красная,колко си спокойна и ум раздаваш.Защо когато ставаше въпрос за "кадрите"/те не са кадри а престъпници замесени във всяко престъпление /на МВР-то беше позелиняла?

Като чета тук, браво на младите учители! Готови са веднага да папкат, а не да дискотират манипулативния учебен материал в учебниците, както и останалите сериозни проблеми в училищата. Възрастта на учителите не е най-големия проблем, а състоянието на все по-лошото образование у нас.

Мандатност на директорите и ред в училищата. Тази липса води до компромиси с не качествените учители. Да дундуркаме, своите си хора и да си затваряме очите пред зулумите.

Вдига се възрастта за пенсиониране - РЕВ! Пенсионират хора за пенсиониране - РЕВ! Мила родна КЪРТИнка!

Офф бе лейке продънила си се пак !!! Глупости след глупости и дуги костовизми ръсиш!!! Ми наясно ли си че целта е да умреш преди да се пенсионираш и мангите ти да се ядат от продънената от корупци държава !!! АМАН ОТ ПРОСТИ ПАРЧЕТА КАТО ТЕБ !!!!

Като целта е да умреш, преди да се пенсионираш, защо преподавателите посрещат на нож новината и не искат да се пенсионират? ;)) Ама не си губете времето да ми обяснявате ;))

Много малко, от коментиращите тук имат ясна представа, какъв погром е в образованието. Има една много малка част от старото поколение учители, които са кадърни и на ниво, и една много малка част млади учители, достойни да поемат професията. Но огромната маса, сигурно към 80% са хора некомпетентни, нито по специалността си, нито относно работата с деца.

Я да погледнем фактите, не само клишетата: Настоящите пенсионери отгледаха това, което наричаме чалга-поколението. И това е неоспорим факт. Тъй че сте прав за погрома на образованието, но в него участваме всички. Младите учители само биха дали шанс нещата да тръгнат към по-добро. Защото към по-лошо няма накъде!

Офф бе лейке, пак глупости и дурги костовизми ръсиш... Пъро чалга имаше и преди 89, и второ, много добре знаеш че точно соросоизма и фалшивия модел на "пазарната икономика" в няколко корпорации зомбират всички по телевизията за НИСКИ НРАВИ и СКЪПИ ВЕЩИ, за които бачкаш(за тези корпорации) по месеци и години за да си ги позволиш тези вещи !

Дистанцията от две поколения между учител-ученик е търсено, осъществено и преднамерено явление, за да имат оправдания учениците за затъпяващите и лъжливи учебници, оглупяването им и все по-ниската възраст за употребата на опиати.

Е и?!! Какво пък толкова, повечето от преподавателите са с деменция и характерни изменения за старческата възраст. Нищо не е вечно. Като са толкова кадърни да дават частни уроци. Все някъде трябва да има места и за млади учители. Никой не се е родил научен и те трябва да имат шанс да работят, а не да тичат по чужди страни като домашни прислужници и миячи на чинии.

Баща ми е учител на 61г., пред пенсия. С много увреждания на опорно-двигателната система, но все още с перфектен ум и преценка. Преподава на децата на някогашните си ученици, които се гордеят с това. Вече не е толкова динамичен като на млади години, но всяка година има победители на регионални олимпиади, за разлика от всичките си по-млади колеги, които нямат нито един такъв ученик.

Е сигурно не е имал супер-успешни ученици още като е станал учител - понатрупал е опит и тогава.Нека дадем шанс на младите да натрупат опит и тогава да ги съдим.

Проблемът със застаряващите учители може да бъде решен като бъдат прехвърлени в първа категория труд за пенсиониране.

Е, и?! Колко учители бяха съкратени и колко училища бяха затворени, заради демографския срив?!

Това трябваше отдавна да стане.Нека си идат по живо по здраво и да оставят младите да работят.Нали искаха да се пенсионират по рано от пенсионната за трета категория възраст.Има цели семейства които работят много години след навършване на възраст.Сега оставете младите да преподават да се квалифицират навреме а и да помислят да си останат в България.Наи много пенсионери работят вучилищата в Благоевград.А и не само учители а и много хора от т.н. непедагагически персонол.

Ами с проверката на матурите, каква мафия е ? Все едни същи наши хора. За пример Географията. Има една в министерството, която пробутва своите хора и елиминира способните даскали от средното образование. Пълно е с университетски кадри. Да ама те не преподават в среден курс и хал хабер си нямат как е там ! Важното да уредим своите хора и те да гушнат мънгизите. И тази Кастрева. Лъже и маже. Маже и лъже.

Има директори на столични училища, несменени за повече от 20-годишен период! Само си представете! А от години те колят и бесят - т.е. назначават, уволняват учители и възпитатели, оперират/разпределят делегираните бюджети според субективните си оценки... пълен цирк! Отдавна са забравили какво е да си учител! Едното такова у-ще е в кв. Връбница, другото е на бул. Сливница, а колко още има... И докога пенсионирани учители на по 65-70 години ще са на работа, какво те вече могат да дадат на учениците, когато едва мърдат?!

Ако някои хора си мислят, че от Брюксел ще дават пари ей така за нищо, много се лъжат.

На колко цигани - пак, в Брюксел дават помощи и "соцЯлни" и никой не им държи сметка!

Има млади педагози, БЕЗ РАБОТА. Един учител се създава за 5-6 год. Училищата са пълни с НЕЗАМЕНИМИ пенсионери. Като иска да работи и е ценен кадър в частните училища. Не е нормално една незаменима учителка да поема първи клас на 65-68 год., защото е била човек на шевката. И още нещо много важно. мандатността на Директорите ВЕЧНИТЕ. Превърнали са се във феодали, овъртолени със щуребадженашки схеми. Наши, срещу ваши. Така е в целия бюджетен сектор. В МО и МВР 13-15 % пенсионери на синекурни длъжности. Колят и бесят във ведомствата. Като искат да бачкат в частния сектор. Но там се работи и не стига време за заварки, уреждане на нашите, схеми и интриги.

Така е. В частния сектор е ад от работа, а във ведомствата си клатят краката.....Изпитано на гръб.

Ти си малограмотен, пък акъл даваш? шеВка? шурЕбаджЕнашки?

Да не настъпих бабо - даскалке ?

Така е. Път на младите.

Абе то така му казали навремето и на Том Джоунс, да се отдръпнел вече, да давал път и шанс на младите... А, той отговорил...Като са толкова кадърни - да ме изместят, на мен кой ми е правил път... Не съм сигурен дали цитирам точно, но смисъла е този. И да, за 450 лева ще има ОГРОМЕН наплив от СУПЕР кадърни мераклии да изместват когото и да било...

никой няма да ви работи в българия, келеши, за 300 евро заплата! дупетатите да преподават в гимназийте, детските, университетите, после да лекуват хората и всички други обезлюдени области да покрипат те...

Ами никой- никой. К'во да правим ся. Като няма - няма. Голям праз.

А кой ще ги замести?!

що слагате минуси, душици сладки, вие ли ще отидете да преподавате някъде си за неколкостотин уевчета?!

Ще отида душицо сладка ама няма как да се добера до бетонираното от пенсии учителско място.И аз искам да получавам 700 лева на месец за 4 учебни часа на ден и 3 месеца да съм в платен годишен отпуск лятото.И аз искам като си свърша часовете в 12ч на обяд ,след обяда да давам частни уроци на тия на които в клас нищо не са разбрали от мънкането ми.Я пробвай да си подадеш документите за учител-ще ти отговорят на момента, че места няма, и как да има като никой не пуска на хляба мекото.Като е толкова трудно и нископлатено да си учител защо никой от тях не отиде да работи в някоя шивашка фабрика за по-вече пари а?От любов към професията и учениците сигурно.Щото така е най-лесно, да работят по половин ден, да плачат само, че учителската професия виждаш ли е супер неблагодарна и продукта от техния труд да е с все по-ниско качество.Затова слагат минуси душиците сладки защото хората не са слепи и всичко се вижда!

Е, нали всяка година излизат нови учители? Трябва да започват работа веднага щом завършат. Така свикват по лесно, а по-възрастните със стаж могат да помагат - на хонорари.