Задължителна предучилищна за деца на 4 г., уседналост - 3 г.

Задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и за децата на 4 години, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Обратно в новината

Коментари - Задължителна предучилищна за деца на 4 г., уседналост - 3 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пробват реакциите ни масонолюбците от МОН, натискат, смазват предварително с лубрикант мозъците на населението, подготвят отдалече нещата със съответните статии и репортажи, за да са сигурни, че ще им се получи. Защо не създадат римски (индийски) групи за изоставащите (неможещи, неискащи) да знаят езика на етноса-донор и да си ги обучават. Преди няколко месеца предложиха и приеха законово насърчение майките да се връщат по-рано на работа, защото видите ли твърде дълго липсвали на пазара на труда (висша турбокапиталистическа ценност), сега изобретиха тази дивотия. Да не позволяваме поредния глупав експеримент на наш гръб, да не мълчим и кротуваме, докато лишават децата ни от детство. Цели се и препрограмиране на мозъците на децата още от ранна възраст, състояща се в свикване и безропотно понасяне на присъщи за матрицата, в която живеем изисквания - ежедневно ранно ставане, нарушаващо биоритмите и водещо да заболявания, подчинение, отделяне от семейството, като част от плана за разрушаване му като основна градивна клетка на обществото - все задачи на задкулисно и неумолимо действащия глобализъм. Идеалният член на НСР обществото - подчинен, безволев, с пречупена завинаги воля, без собствено мнение, с унифициран и предвидим потребителско ориентиран мозък.

Пита се колко трябва да си: а) тъп б) фанатичен в) с промит мозък за да не разбереш, че насила хубост не става и че циганина НЕ ИСКА, НЕ МОЖЕ и е абсолютно ГЛУПАВО да се опитвате да ги насилвате да учат. Още по-тъпото е, че както всичките ви сектантстки мантри и тука се опитвате да вкарвате уравновиловка и да подлудите деца и родители с наистина крайни мерки, които обаче НЯМА да дадат резултат по отношение на тия, за които УЖ са предназначени. Побъркахте децата, побъркахте родители, побъркахте учителите с малоумните си полит-сектантски инати да уравните хората и циганите. То си личи, че и това ви е целта. Докога, бе, полит-говеда?

Това е ала-бала и приказки от 1001 нощ за редовите граждани, основната идея тук е, че ЦИГАНИТЕ са с предимство!

това вече се нарича авторитарна държава -това министерство се уля -като не може да вкара циганите в нормалного училище измисля все повече задължения за нормалните деца които иска да побърка тотално и да ги задължи още от 4 годишни да са в системата Алооо ще поболеете нацията тотално с вашите безумия едва ви спряхме за лятната ваканция и вече сте готови със следващото безумие да задължавате и задължавате и се разпореждате с начина на живот на горките деца

Защо децата трябва да се уеднаквяват в знанията си? Аз примерно не съм ходила на предучилищна, но знаех да пиша, чета и смятам много добре преди 1ви клас.В резултат, на което в училище бях в пъти по-добра от връстниците си, които са ходили на градина и там са получили еднаква подготовка.

А защо не направо от 3 годишни да тръгват на предучилищна и да закрият детските градини?!

Стига сте търсили работа на учителите!!!!! Какво значи задължително? Не можете да накарате циганетата да ходят на училище!!! Колко пари се откраднаха от проекти за интегриране на циганите и те все са неинтегрирани. Първо направете средното образование задължително - не ходят на училище - глоби и затвор.

Стига с това задължително, бе! Хората трябва да имат право на ИЗБОР! Децата НЕ са собственост на държавата, та да нарежда задължително да се вкарват за стадно отглеждане. След като не са на държавна издръжка. Между другото- в щатите напълно законно можеш да не ходиш на училище, а да се самообразоваш в къщи."Тестове, правени в САЩ и Канада, показват, че децата обучавани вкъщи постигат по-добри резултати от тези, който посещават, както частни, така и публични учебни заведения." В крайна сметка всичко опира до интелекта на родителя.

искат деца ,а защо ги спират от градина под предтекст че са болни,а ние не сме учители и нямаме вазможност да оцастваме от работа или далга като тяхната отпуска

Внучката ми ходи една седмица на градина и по две не ходи- не ПОД ПРЕТЕКСТ, а защото се заразява там и боледува. Защото ей такива, които нямали дАлга отпуска водят болните си деца и заразяват останалите.

ШЕПА НЕКАДЪРНИЦИ РЕШАВАТ СЪДБАТА НА ДЕЦАТА НИ!

Пише се делЕгирани бюджети- не делИгирани!!! Всяко дете носи определена сума на детската градина или училището- децата се превърнаха в стока и сега се заиграва с детството на децата- т.е. колкото по- рано са в системата- толкова повече пари за съответното заведение. И на никого не му пука дали децата са готови за това и дали стават грамотни. Отделно дали е полезно за здравето на децата.

Децата тръгват от 4г. възраст на предучилищна задължително, а също така и на 6г. в 1ви клас. Това става на 1 сепември. Тестовете определят къде може да учи детето. Няма други критерии. Сверете си часовниците, защото сте смешни.

В ЕС няма единен критерий, а навсякъде е различно, според спецификите на местната среда. А и в ЕС далеч не всичко е идеално, за да се копира винаги едно към едно. В скандинавските страни например ти отнемат децата дори само да им повишиш тон или да се оплачат от нещо. За какво възпитание може да става въпрос.

То в ЕС като пръднат, ние трябва да се насе-ем.

Връща се жителството. Не може да смениш квартала, ако търсиш по-голям апартамент или близост до работа, защото 3 години детето ти е дискриминирано. Има метро (бие се Баце в гърдите) удобен транспорт и т.н. а НЕ може да живея в дружба и да водя детето в Младост защото ми харесва училището. АБСУРД

Да не говорим, че има и автомобили, не е нужно да се разчита на градски транспорт. Може да си водиш детето и през три квартала, стига да решиш и да ти е удобно. Не мога да разбера това изтрещяване. Просто да отпуснат повече паралелки и ще се реши проблемът.

А защо трябва да водя моето дете с автомобил до съседният квартал като месното училище е под носа ми. Живеем там от 10 г. А в същото време някой селянин или тарикат да води неговото си там, само защото това училище му харесва повече от друго...

Обикаляте по цял ден и замърсявате с колите си , да не говорим за задръстванията!!! Помисли малко с главата си, ако не е руса обаче , тогава е безсмислено!!!

Ти просто си тъп или ти идва отвътре?! Какво значи "да се отпусна тповече паралелки"? Къде ще ги сложат тия ,повечето? Центлралните у-ща се задъххват от липса на място,ти нови паралелки да се откриели! Колкото- толкова.

По цял свят ползваш предимствата на местната общност. В Първи клас записваш детето си в КВАРТАЛНОТО училище. А не хората в добри и скъпи квартали да не можем да запишем детето си , заради хитреци от крайни квартали. Ако искаш детето ти да учи в център-смени квартала си.

Мярката се налага на всички, за да може да има някакъв ефект, върху децата от малцинствата. Иначе ще бъдем съдени за дискриминация. Въпросът е, дали има начин да се намери критерий, който да отсее зърното от плявата без да засяга всички.

Ефект върху малцинствата имаха Строителни войски. Хайде сега да вкарат всички там, та да се научат циганите на труд ли? Ефект имаше и боя в участъка, макар и временен. Да ни затворят там ли? За малолетните имаше и ТВУ, също с някакъв ефект. Тази поредна измислица на МОН не решава нищо- само прехвърля проблема от болната на здравата глава.

А бе, ей, "експертите" малоумни! Спрете експериментите с децата и внуците ни! Като ви е много зор да откривате нещо, правете опити в къщи върху вашите! Оставете хората да гледат децата си така както могат и както искат!Говоря за нормалните, работещи и отговорни българи, които все още не сте изгонили от България! Не вкарвайте децата им в месомелачката от невръстните 4 години, ако имат възможност да си ги гледат сами. А не в детските ви казарми, развъдници на болести и място, където истерясали предклимактерички си изкарват пенсията.

И това се прави за циганетата - да бъдат откъснати от средата на гетото. Ама и това ще е напразно!

Те като се разхайтят до 4 после иди ги стягай...

Аз

Едно наблюдение от онзи ден в малък Германски град - две момиченца, видима възраст 10-11 години, в книжарницата, пазаруват за училище. Сами. На касата ѝ бяха нужни 10 минути да обслужи само едното - толкова неща купуваше. САМО. В България мама и тати пазаруват за училище, мама и тати избират гимназия, ако пишлемето има късмет само да си избере университет, мама и тати го водят по курсове и изпити и уреждат всички документи и квартира. Децата излизат навън само организирано. Едно време баба ме заведе в първия ден в предучилищната (мама и тате бяха на работа) и край - 9 години после всеки ден сам съм ходил на училище. Трябваше да преминавам и през ЖП прелез по пътя. Всички бяхме така. И БЕШЕ НЕДОСТАТЪЧНО. Нашите разбраха в кой техникум ще уча СЛЕД КАТО ВЗЕХ ИЗПИТИТЕ. В университета не са стъпвали.

Това е тъжно :( Поне първите 4-5 години някой близък да Ви водеше и вземаше от училище.

Преди 60 години у дома ме научиха да чета и пиша. Преди да започна училище прочетох (без много да разбирам) една книга от Майн Рид. И до 4 клас скучаех в час, защото всичко ми беше познато. А в къщи само пишех домашните. Почеркът ми си остана отвратителен (според учителката ми) защото не свикнах с инструкциите за писане с "тънко и дебело". Е имаше малко зор, когато вече трябваше да се попрочитат и учебниците. Но това бе по-скоро въпрос на привикване. Та и без предучилищната подготовка (която цели унифициране и подтискане на индивидуалността, според мен) успях да завърша, да понауча 2 езика, да получа степен, да поработя и в чужбина. Та ми се струва, че има нещо тотално недомислено в напъните да се уеднаквяват децата.

Представи си дали щеше да има Моцарт, ако бяха го дали в нашенска ясла и градина? То и какво име е само- ясли! Яслите са за животни!

Преди около 110 г. прадядо ми, роден по времето на османската империя, когато не е имало училища и е останал неграмотен, дава последните си пари, за да изучи един от синовете си, който завършва около 1915 г. с отличие реална гимназия. Защо е било възможно това? Хората може да са били неграмотни, но са били природно интелигентни и ученолюбиви. Дори днес, в 21 век е рядкост ром, произхождащ от неграмотни родители, да завърши с отличие средно образование.

Седя и се чудя - като няма ценности в семейството и обществото каква детска градина, каква предучилищна, какви пет лева? Тия на ударени ли се правят? Защо маскират истинския проблем?

Защото трябва да се започне от някъде, ако държавата вземе отношение за семейната среда ще сте недоволни, че ви се меси как си гледате децата... Няма угодия, само мрънкане...

с българските деца не спират ! Овластени идиоти си играят със съдбите на живи хора !!! Моите са големи, завършиха в чужбина и останаха там. Но ако сега трябваше да експериментират с тях, сигурно щях да използвам Пършинг !!!

Какви соц постановки ти се привиждат като миражи? Стой повече на сянка и приемсай течности,че мозъкът ти се е разсъхнал. При соца никога не е имало уседналост и липса на места в детските заведения. Имаше подреденост и спокойствие.Таксите бяха съобразно заплатите и не бяха проблем. Сегашните демократични простотии нямат край. ЗАЩО НЕ ИСКАТ УСЕДНАЛОСТ НА ПЪЛЧИЩАТА ,ДЕТО МИГРИРАТ ПРЕДИ ИЗБОРИ И СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО 500 ДУШИ НА ЕДИН АДРЕС? УПРАВЛЕНСКИ БЕЗУМИЯ.ТЕЖКО НА МЛАДИТЕ РОДИТЕЛИ.

Жителство, жителство и нямаше презастрояване, в нашият квартал поне 6 детски градини бяха премахнати за строежи или им бяха намалени площите...

Защо не 4 се спряха? Може от яслената направо предучилищна.

Аз

Ква ясла, ве, ееееий... От родилното направо! Отива мамата, кляка, става, позакърпят я - и айде - утре на работа. А хлапето - на конвеера. Зомбита му трябват на Прекрасния Нов Свят. Не Човеци.

Kalin

Първа не смятам че днешните деца са по тъпи от нас че да им набиват канчето от 4 годишни до 12 клас. Второ така като са реално нещата в българското училище има два безсмислени кла-8 и 12 където реално само се маркира учене а нищо не се случва. Вместо постоянно да се правят на новатори що не вземат малко да оптимизират нещата и децата да имат нормални 11 класа нормални ваканции и нормално натоварване!

Хора, вие добре ли сте? Дайте до 18-год. възраст да си гледаме децата, защото ще ги възпитаме по-добре сами от колкото в комбинация с ясла/градина/училище? После защо младите са мързели, вързани за полите на майките си или на другата крайност - безочливи и нямащи респект от нищо и никой?! Не виждам нищо лошо в това едно дете да тръгне на градина на 4 год., дори напротив! За мен е по-добре това да бъде направено дори по-рано! Децата имат нужда от разнообразие, имат нужда да общуват със себеподобни. Много по-лесно се учат на самостоятелност и не са тотални егоистчета именно на такива места. Имам безброй примери на деца останали до 3 год. възраст, че и повече вкъщи с майка си. Резултат вързани за полата на мама до късна възраст, без да могат сами да взимат решения и да се пазят, да отбраняват позиции и да проявяват характер, какъвто всеки трябва да има. Не казвам, че всички са такива, не обичам да слагам под общ знаменател, но везната за мен накланя към градината, а не стоенето в къщи с мама - чатеща и правеща селфита ;) !

А аз имам безброй примери на 2-4 годишни деца, посещаващи ясла/градина, при които схемата е 2 дни на градина, 2-3 седмици в къщи болни. Да не говорим, че получават усложнения от болестите, които могат и да хронифицират. Така че, докато самосъзнанието на родителите не се повиши и здравният контрол в детските заведения не стане железен, не ми говорете за предимствата им!

И ако не ходи на градина, същото го грози и в училище по отношение на болестите. Имунитет хора се изгражда не само с пазене и непускане на ясла/градина! Храна, спорт, възможно най-често излизане на чист въздух, общо каляване - това е!

Аз

Мамата и татето като не стават - предучилищна и детска градина не помагат. Институциите не са създадени, за да заместват родителите. Ти ако си търсиш кой да ти възпитава децата, да си беше ползвал пикалото само по предназначение!

Общуването със себеподобни, самостоятелността, социалната адекватност и липсата на егоизъм се учеха най-добре в кварталната градинка. В детската градина, с даскалицата за цензор-модератор на конфликтите и отношенията, става като в казармата/университета: влизат различно умни, излизат еднакво прости.

А преди комунизма, когато е нямало детски градини, защо децата са израствали като по-работливи, здрави, издръжливи и със здрави семейни ценности? От бебета са ги водили по нивите и са се учили на труд.

И защо са егоисти? Щото родителите гледат по 1, преко сили две деца, и то, когато голямото стане на 12-13. А тогава вече колко е трудно.. мале, имам 2 примера, ужасяващи направо. В това семейство не се живее. Защо е така можем да поразпитаме държавните ръководители и по-скоро менторите, които им пишат политическите програми по обезлюдяване. Не е проблем, дали ще ходи или няма да ходи на градина детето, за да стане човек, проблемът е в отровната среда, в която живее - общество, семейство, медии. И тук отново стигаме до политиката, която е изцяло във вреда

Напълно подкрепям!

Каквото е добре за теб, не значи, че е добре за мен,за втори и трети и т.н. Затова хората трябва да имат право на избор. Който иска да си дава детето от 2 години, който иска на 6 г в подготвителна предучилищна и после на 7 в първи клас. Без измисления излишен 12 клас. А който не ще да учи и родителите му от маалата са неграмотни и безотговорни, няма да учи, ако ще полицай да му зачислят да седи до него и професори да му преподават.

Аз не искам някой да ми казва моето дете какво да прави .Искам да има детство не промивка не искам това задължително искам свободен избор.И не искам твоето шибано мнение комплексарско копирано

та пляс! Ако искате да пишете за цигани - пишете конкретно "Касае цигани!" защото това твърдение "Сега децата, които не са обхвани в детска градини и чийто майчин език не е български най-често отпадат от училище" - въобще не отговаря на истина - аз съм рускиня, детето ми до 7 години го гледах у дома ни, детето знае няколко езика перфектно и е завършила гимназията в София на отлично.

ДА ГИ УЧАТ НА ХИМИЯ - БЪРКАНЕ НА АМФЕТАМИНИ, ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА - ПРИЛОЖИМО И ПОЛЕЗНО !

То за бели деца всичко е лесно, а при мен как да стане? Аз на тази възраст вече съм на работа. Първо проси на кръстовище, после обслужва чичковци на гарата ....... кога време за предучилищна?

Аз

Добре дошли в ГАТАКА! А кога децата могат да бъдат деца, бе?! По света има хиляди генийчета. Нито едно от тях не е станало гений на зряла възраст. Защо - защото не е нормално. Работата на децата е да учат и природата го е измислила как - с ИГРА. А децата не могат да играят пълноценно с лелките на главите си и с всички онези правила - не крещи, не тичай, не си бъркай в носа... Аз не съм ходил в детска градина, само от 6 годишен - в предучилищна, щото беше задължително. В предучилищната вече можех да чета, а като почнах първи клас - и да пиша. Ако бях ходил в деска градина - 100% нямаше да мога - никой нямаше да ме научи. Щяха да ме учат да седя на цукало и да пазя тишина, щото да не преча на лелките. За предучилищната не съжалявам само заради... аххх... Веселка - едно таквос кльощаво, зъбато и с усмивка до ушите :) Та въпросът е - защо заради един ясен, точно определен контингент неграмотна измет, трябва да страдат всички деца, вкл. и тези на образованите Българи?!

Аз също не съм ходила на детска градина , и слава богу ! Това стадно отглеждане съсипва децата .

От 4 год.е безумие.Това показвс колко са кадърни учителите да подготвят децата в 4та потготвителна предучилищна група.С тия заплати задължително ще останат учители нсд 6265год.даже и пенсионирани,уморени и амортизирани,или млади дето им е все тая.Те се водят на шест часов раб.ден и почти всички работят и друго.

Аз

С учителите работата е като с лекарите - и господ да си, не можеш се справи - пари няма, правилата се менят всяка година, че и по-често, началниците ти са калинки, дето хабер си нямат къде се намират... Учителите и лекарите са потърпевши, също като децата и пациентите.

в Испания, в Андалусия е от 3 годишна възраст, дечицата са възпитани, умни, с униформи, всичко е на шест плюс

С униформи? От тригодишни? А чипове кога ще им сложат що не се поинтересуваш да ни кажеш? Или този въпрос ви е супернеудобен на платените боклуци?

Децата се отглеждат и възпитават най-добре в семейна среда. Нали закриха домовете за деца и раздадоха децата на приемни семейства, които получават огромни суми да ги гледат, за да няма институции, а сега правят точно обратното.

А когато средата не позволява възпитание?

Световното задкулисие е дало нареждане да се събират еничари от белите на 4 години.

За селско стопанство и сервитьорки образование не е задължително.

Спрете ражданията на мангустите, а не се оправдавайте с тях за разни експерименти или по-скоро хитринки за усвояване на средства!

Упс, забравих, че сме демокрация и ме изтриха веднага заради истината. Да перифразирам: Учителската професия през първите 20 години от Прехода беше докарана до немислими висоти чрез високи заплати, обществен престиж и безумновисок бал за следване на въпросната специалност в университетите. В резултат на това освен, че я завършваха само хората с най-висок морален и интелектуален багаж, същите създадоха поколение от гении!! Нещо повече: учителите днес и не помислят за рекетьорската дейност "частни уроци", а безвъзмездно и предано отдадени на любимата си работа, възпитават в алтруистичен дух следващата генерация интелектуални и морални Юберменши! Този закон е призван да заздрави устоите на семейството, насочен е предимно към белите семейства, цели да даде възможност на детето да изживее пълноценно детство и т.н. Модераторът, така по-хепи ли сме?

Дайте ми едно поколение от 4-годишни деца и аз ще ви построя комунизма"

Идна интересна презентация за образованието https://link

Най-добре от родилният дом да се настаняват някъде на подходящо възпитание, гледане и образование нашите деца. По възможност да имат рядък контакт с родителите си.Мангалите са предтекст.

Ох, срам да чета всичко това...никога няма да се управите. Мързел е роден преди вас.

Това уседналост ми звучи , като софийско жителство. Бавно и полека връщат,ъс замаскирващи изрази стари соц. постановки.

Софийското жителство е въведено през 1942, а не от комунистите след 1944. И като гледам тъпнята в София и другите големи градове може би не е толкова лошо нещо. Другото изисква добра политика на инвестиции в малките населени места, но ние нямаме такава

Спрете с малоумията бе, нещастници! На цял народ стана ясно, че искате да имитирате някаква дейност, някакви рИформи. Хайде стига! Заемете се с нещо наистина смислено, напр. задължителен 8-ми клас за ман.гали.те, но! СТРИКТНО следете дали ходят на училище! Ако успеете да вкарате циганите в училищата, това ще е колосален успех за смотания ви кабинет! Не пипайте учебния график, утвърден с десетилетия! Какви задължителни градини, като няма достатъчно места за децата, бе смотаняци?! И в крайна сметка който може да си гледа детето (баби и пр.), как така ще му налагате да влиза в градина на 4 г.?!? За който не може - осигурете МЕСТА в градините, плазмодии нещастни!

Каква детска градина....... на 4 вече трябва да работят. Тея мръсни комунисти дето извратиха хората -Детство да имали незаконно било детската експлоатация .... Колегите от САЩ преместиха производствата в Азия за да може да използват детски труд и да е евтино .... Абе вие не разбрахте ли че комунизма си отиде ....... От раждането на тръстиката да ми работите.....

Целта на това занятие е от малки да направят всички деца еднакво тъпи, за да не им бягат по Европа ... защото "бизнесът" има нужда от роби, политиците от гласоподаватели, а държавата-мажеха от донори данъкоплатци :( Не искам да сам груба ... затова просто ще кажа - за булгаринът, децата ... все още са най-важното нещо, и тази работа - няма да ви се получи!

Нати ,Натииии ! Нати! Неграмотни "роби" на никого вече не му трябват! Дори тръстиката вече се жъне с комбайни. А неграмотен "роб" ... най-много да повреди машината. И ако някои "робовладелци още не са го разбрали... ще си докарат "плантацията" на българското ниво. А ако стават само за гласоподаватели, то тия ,които ги издържат един по един или ще избягат по света ,или ще "напълнят трапа" и тогава кой ще храни и гласоподавателите и "робовладелците"? :-(((

Поназнайвам нещо от селскостопанския сектор. След 10 години няма да има професия тракторист или комбайнер. Датчици, GPS, дори радари, пълна компютъризация и автоматизация. Има машини за вадене на моркови и картофи, за бране на грозде-дори в момента. Хората в огромната си част станаха излишни. Няма нужда от много роби- само от малко на брой, по възможност с още по-малко акъл.

И да гласуват! Задължително!

Мръсни уроди такива ! А не искате ли направо от майчин дом да ги пращат в предучилищна.

Поредният антихуманизъм насочен към най-малките. Целта е отделянето на малките от семейството, при което те не могат да израснат пълноценно. Подобен модел на правенето на децата роботи още от малки, го има в други държави, но това не значи нито, че трябва да го копираме и е приложим за нашите реалностти, нито че е добър по принцип. Целта е както винаги съсипването на семейството и всичко е в услуга на рушенето на обществото. Има толкова много време от първи клас нагоре, където училището буквално губи времето, а изтъпяването е повсеместно, заради налагащ се модел на филми с извращения, чалга култура и липса на ценностна система, до голяма степен неща привнесени ни отвън. Тази една година няма да реши нищо. По-добре е децата да са със семейството си или, ако се занимават с някакви кръжоци да е в област, където имат талант и да не е насила, а по начин, по който наистина да могат да се развиват. Министърът изобщо виждал ли е четири годишни деца през живота си? Ако го пратят да им води тази предучилищна подготовка, сигурно ще бие отбой на петата минута, но учителките да му мислят, нали не е той.

До нас живее "чичо Пепи". Много възрастен човек. Дядо му е бил собственик на първият автобус в града. Баща му- собственик на ремонтна работилница. Чичо Пепи- стругар/Но ИНЖЕНЕР!!!/. Но не за това ,че е некадърен- просто баща му е бил "враг на народа" :-))) !И за това инженерската диплома- в рамка ,а на работа- при струга. Струга си е направил САМ!!! ОТ БРАКУВАНИ СТРУГОВЕ ,НО С НЕГО ГОНИ ТОЧНОСТ ОТ 0,05 мм./пет стотни от милиметъра/за тези които не са учили стругарство :-)/. Та той казваше : Никой даскал няма да те научи така ,както ще те научат родителите! Баща ми колко пъти ме е шляпал по врата... Та смятам ,че е пълна дивотия да изведеш децата на тази възраст от семейството/ разбира се СЕМЕЙСТВО С ГОЛЯМА БУКВА/ !

НО - САМО ЗА ЦИГАНЕТАТА!